Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)

Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Fluori
 Roli i Fluorit ne organizem
 Fluorizimi si metode profilaktike ne stomatologji
 Zbulimi i elementit te Fluorit
 Perdorimi i Fluorit
 Është përbërës i gjithë indeve të forta të dhëmbit: dentinës,
smaltit dhe cementit. Një prej të gjitha masave preventive të cilat
përdoren me qëllim të pengimit të paraqitjes së kariesit, fluori zë
vend të rëndësishëm, gjithashtu. Fluori në natyrë nuk gjendet i
lirë, por në formë të bashkëdyzimeve (kripëra të fluorit). Kripërat
e fluorit mund të gjenden në ujë, ajër, tokë dhe pothuajse në të
gjitha pemët dhe perimet. Koncentrimi i fluorit në natyrë është aq
i vogël sa që nuk mund të ndikojë në parandalimin e kariesit
p.sh. në ujë është 0.3 mg. Fluori në organizëm të njeriut hynë
nëpërmjet ushqimit dhe ujit. Pasi që të resorbohet trakti digjestiv
(lukthi) kalon në gjak, me anë të së cilit bartet në të gjitha
organet, pra edhe në dhëmbë. Fluori kryesisht ka afinitet më të
madh që të deponohet në eshtra dhe në dhëmbë, sidomos gjatë
periudhës së rritjes dhe zhvillimit të organizmit. Në dhëmbë,
fluori formon një rrjetë kristalore të quajtur fluorapatit, që e bënë
dhëmbin shumë më rezistent ndaj shkaktarëve të kariesit.
Mungesa e fluorit shkakton osteoporosis (degjenerimi i ashtit).
 Efekti i fluorit në dhëmbë:
• Fluori e redukton
absorbimin e sheqerit në
membranën e baktereve.
• Fluori e redukton
metabolizmin e sheqerit në
baktere dhe me këtë
prodhimin e acidit.
• Fluoride e redukton
shumëzimin e baktereve
• Fluori shtresohet në
smalt. Prandaj smalti është
më rezistues ndaj acidit.
• Fluori ndihmon në
përtëritjen e smaltit të
demineralizuar me minerale
(remineralizim).
 Profilaksa e kariesit është i vetmi intervenim në
stomatologji që nuk ka dhimbje, ka efekt shumë më
të suksesshëm se sa mjekimi i dhëmbëve për shumë
vite. Profilaksa e vërtetë nuk mund të arrihet nëse
nuk zbatojmë të gjitha masat e duhura profilaktike.
Mirëmbajtja e higjienës orale Kontrolli i dhëmbëve
çdo katër muaj Fluorizimi i ujit të pijshëm dhe
qumështit në fabrika Fluorizimi i kripës së kuzhinës
Përdorimi vetëm i pastave që përmbajnë fluor Në
hulumtimet e bëra është konstatuar se roli i fluorit
konsiston në fazën eruptive të dhëmbit si dhe në
kohën pas daljes së dhëmbit. Fluori e bën dhëmbin
më rezistent ndaj baktereve d.m.th ka efekt
baktericid ndaj bakteres streptokokus.
 Bakteret në gojë i zbërthejnë
karbohidratet (sheqernat)
dhe duke rritur vlerën e
acideve të ndryshme në gojë
sjell deri te demineralizimi i
indit të dhëmbit. Fluori jo
vetëm që e parandalon
demineralizimin, por edhe
aktivizon remineralizimin
(deponimin e mineraleve të
reja në dhëmbë). Vlera
optimale e sasisë së fluorit
që duhet të jetë e pranishme
në ujë të pijshëm është 0,7
mg /l .Në ato vende ku
koncentrimi i fluorit është
më i vogël duhet të
zëvendësohet me tableta që
përmbajnë fluor.
 Fluori është një element kimik, i perfaqësuar nga simboli
kimik F , dhe numer atomik 9. Format e Fluorit , janë
formë elementare ku lidhet me vetveten , duke rezultuar
në molekulë dyatomik F 2 . F 2 është një reagues i
madh, helm , i zbehtë, verdhosh i gazit ngjyrë kafe. Fluori
elementar është më reaktiv kimikisht dhe elektronegativi
më i madh i të gjithë elementeve.Për shembull, ai lehtë do
ti "djeg“hidrokarburet në temperaturën e dhomës, në
dallim nga djegia e hidrokarbureve nga oksigjeni, e cila
kërkon një energji për aktivizimin me një shkëndijë
elektrike. Prandaj, fluor molekular është tejet i rrezikshëm,
më tepër nga të tjerët halogjen dhe më helmuese se gazi
i klorit. Elektronegativitet i madh i Fluorit , sipërfaqe
atomike të vogël , na jep tipare unike të disa prej
komponimeve të tij
 Në 1670 një recetë që
përmban smerald bohem (tani
e njohur si fluoride kalcium,
CAF 2) është përdorur për të
bëj gravurë xhami. Duket se
George Gore bëri një fluorit të
vogël përmes një procesi të
elektrolitik por aparati i tij
shpërtheu kur fluori prodhuar
reagoi me hidrogjen nga
elektrodë tjetër. Elementi më
në fund ishte i izoluar në 1886
nga Ferdinand Frederic Henri
MOISSON cili përdoret një
aparat ndërtuar nga
platini.Shpërblimi i tij ishte
Çmimin Nobel për kimi në
1906.
 Fluorit (gjithashtu i quajtur fluorit) është një mineral i
përbërë nga halide fluorit kalciumi, CaF2. Ajo është një
mineral isometric me një zakon kub, edhe pse forma
tetëfaqësh dhe më komplekse isometric nuk janë të
pazakonshme.
Fluorit është një mineral gjallë, si në dritën dukshme dhe
ultravjollcë, dhe gur ka përdor zbukuruese dhe gurpunues.
Industriale, fluorit është përdorur si një fluks per shkrirjen,
dhe ne prodhimin e xhamave caktuara dhe enamels. Të
klasat pastër e fluorit janë një burim i fluorit për prodhimin
e acidit hydrofluoric, i cili është burimi i ndërmjetëm më i
fluorit që përmbajnë kimikate gjobë. Optikisht Lentet e
qarta transparente fluorit kanë shpërndarje të ulët, kështu
që lentet e bëra prej saj shfaqin shmangie pak kromatike,
duke i bërë ato të vlefshme në mikroskopëve dhe
teleskopët. Optika fluorit janë gjithashtu të përdorshëm në
varg larg-ultravjollcë ku syzet konvencionale janë shumë
absorbues për përdorim.
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
1 de 12

Recomendados

PROJEKT-Ndotja e Mjedisit por
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.5K vistas34 diapositivas
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
109.8K vistas9 diapositivas
Historia e zhvillimit te matematikes por
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
203.4K vistas93 diapositivas
Komunizmi ne Shqiperi por
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
44.2K vistas18 diapositivas
Mjedisi yne-lokal por
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalolinuhi
22.5K vistas17 diapositivas
Te ushqyerit shendetshem por
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
55.6K vistas11 diapositivas

Más contenido relacionado

La actualidad más candente

Projekt Fiskultur - Voleyball por
Projekt Fiskultur - VoleyballProjekt Fiskultur - Voleyball
Projekt Fiskultur - VoleyballMarinela Abedini
55.4K vistas49 diapositivas
Gazeta e shkolles por
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148.1K vistas12 diapositivas
Hekuri ,elementi kimik me vlere... por
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
50.7K vistas7 diapositivas
Duhani, rreziqet por
Duhani, rreziqetDuhani, rreziqet
Duhani, rreziqetistref bytyqi
50.3K vistas13 diapositivas
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi por
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
67K vistas5 diapositivas
Kimi por
KimiKimi
KimiDenaida Taragjini
12K vistas45 diapositivas

La actualidad más candente(20)

Projekt Fiskultur - Voleyball por Marinela Abedini
Projekt Fiskultur - VoleyballProjekt Fiskultur - Voleyball
Projekt Fiskultur - Voleyball
Marinela Abedini55.4K vistas
Gazeta e shkolles por Valeria Baçi
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.1K vistas
Hekuri ,elementi kimik me vlere... por Xhesiana Muka
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.7K vistas
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi por FlavioHabilaj
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj67K vistas
Projekt Matematike por S Gashi
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
S Gashi55.8K vistas
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme por sidorelahalilaj113
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
sidorelahalilaj11352.9K vistas
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre por Exhitah Vasija
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.2K vistas
Pastrimi i gjuhes shqipe por olinuhi
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
olinuhi8.9K vistas
Matematika dhe Mjekesia por Mehmet Emiri
Matematika dhe MjekesiaMatematika dhe Mjekesia
Matematika dhe Mjekesia
Mehmet Emiri15.3K vistas
Metalet por EraldVula
MetaletMetalet
Metalet
EraldVula17.9K vistas
Amerika Jugore por Ssidorela
Amerika JugoreAmerika Jugore
Amerika Jugore
Ssidorela17.7K vistas
Lufta e dyte boterore! por Zana_Ana
Lufta e dyte boterore!Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!
Zana_Ana43.4K vistas
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore por Mirsad
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Mirsad114.1K vistas
Gazeta e shkolles por Mirsad - New
Gazeta e shkolles Gazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Mirsad - New9.9K vistas
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi por Alimerko Brunilda
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Alimerko Brunilda27.2K vistas
Trupat gjeometrik por Esmer Alda
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
Esmer Alda261.3K vistas
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet. por Fjorelo
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Fjorelo21.1K vistas
Valet por An An
ValetValet
Valet
An An48.5K vistas

Destacado

Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut por
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutLejdia Pashaj
6.3K vistas10 diapositivas
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutkoralda
38.8K vistas32 diapositivas
Kimia por
KimiaKimia
KimiaHome
78.1K vistas46 diapositivas
elementet kimik dhe roli i tyre por
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreFranceskasita
18.5K vistas29 diapositivas
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) por
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Melissa Cani
8.3K vistas14 diapositivas
Roli i baktereve Graciela Mulla shkolla"Albanet"klasa VIII por
Roli i baktereve Graciela Mulla shkolla"Albanet"klasa VIIIRoli i baktereve Graciela Mulla shkolla"Albanet"klasa VIII
Roli i baktereve Graciela Mulla shkolla"Albanet"klasa VIIIlira kuca
5K vistas8 diapositivas

Destacado(7)

Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut por Lejdia Pashaj
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Lejdia Pashaj6.3K vistas
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por koralda
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
koralda38.8K vistas
Kimia por Home
KimiaKimia
Kimia
Home78.1K vistas
elementet kimik dhe roli i tyre por Franceskasita
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
Franceskasita18.5K vistas
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) por Melissa Cani
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Melissa Cani8.3K vistas
Roli i baktereve Graciela Mulla shkolla"Albanet"klasa VIII por lira kuca
Roli i baktereve Graciela Mulla shkolla"Albanet"klasa VIIIRoli i baktereve Graciela Mulla shkolla"Albanet"klasa VIII
Roli i baktereve Graciela Mulla shkolla"Albanet"klasa VIII
lira kuca5K vistas
Projekt kimi (1) por ermela01
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
ermela0142.2K vistas

Más de Melissa Cani

Statistike dhe probabilitet por
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetMelissa Cani
39.8K vistas14 diapositivas
Semundjet kanceri por
Semundjet kanceriSemundjet kanceri
Semundjet kanceriMelissa Cani
3.8K vistas15 diapositivas
Ds ( Down Syndrone) por
Ds ( Down Syndrone)Ds ( Down Syndrone)
Ds ( Down Syndrone)Melissa Cani
2.1K vistas17 diapositivas
Adoleshenca por
AdoleshencaAdoleshenca
AdoleshencaMelissa Cani
24.9K vistas21 diapositivas
Obeziteti por
ObezitetiObeziteti
ObezitetiMelissa Cani
13.1K vistas9 diapositivas
Anoreksia por
AnoreksiaAnoreksia
AnoreksiaMelissa Cani
238 vistas10 diapositivas

Más de Melissa Cani(8)

Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)

 • 3.  Roli i Fluorit ne organizem  Fluorizimi si metode profilaktike ne stomatologji  Zbulimi i elementit te Fluorit  Perdorimi i Fluorit
 • 4.  Është përbërës i gjithë indeve të forta të dhëmbit: dentinës, smaltit dhe cementit. Një prej të gjitha masave preventive të cilat përdoren me qëllim të pengimit të paraqitjes së kariesit, fluori zë vend të rëndësishëm, gjithashtu. Fluori në natyrë nuk gjendet i lirë, por në formë të bashkëdyzimeve (kripëra të fluorit). Kripërat e fluorit mund të gjenden në ujë, ajër, tokë dhe pothuajse në të gjitha pemët dhe perimet. Koncentrimi i fluorit në natyrë është aq i vogël sa që nuk mund të ndikojë në parandalimin e kariesit p.sh. në ujë është 0.3 mg. Fluori në organizëm të njeriut hynë nëpërmjet ushqimit dhe ujit. Pasi që të resorbohet trakti digjestiv (lukthi) kalon në gjak, me anë të së cilit bartet në të gjitha organet, pra edhe në dhëmbë. Fluori kryesisht ka afinitet më të madh që të deponohet në eshtra dhe në dhëmbë, sidomos gjatë periudhës së rritjes dhe zhvillimit të organizmit. Në dhëmbë, fluori formon një rrjetë kristalore të quajtur fluorapatit, që e bënë dhëmbin shumë më rezistent ndaj shkaktarëve të kariesit. Mungesa e fluorit shkakton osteoporosis (degjenerimi i ashtit).
 • 5.  Efekti i fluorit në dhëmbë: • Fluori e redukton absorbimin e sheqerit në membranën e baktereve. • Fluori e redukton metabolizmin e sheqerit në baktere dhe me këtë prodhimin e acidit. • Fluoride e redukton shumëzimin e baktereve • Fluori shtresohet në smalt. Prandaj smalti është më rezistues ndaj acidit. • Fluori ndihmon në përtëritjen e smaltit të demineralizuar me minerale (remineralizim).
 • 6.  Profilaksa e kariesit është i vetmi intervenim në stomatologji që nuk ka dhimbje, ka efekt shumë më të suksesshëm se sa mjekimi i dhëmbëve për shumë vite. Profilaksa e vërtetë nuk mund të arrihet nëse nuk zbatojmë të gjitha masat e duhura profilaktike. Mirëmbajtja e higjienës orale Kontrolli i dhëmbëve çdo katër muaj Fluorizimi i ujit të pijshëm dhe qumështit në fabrika Fluorizimi i kripës së kuzhinës Përdorimi vetëm i pastave që përmbajnë fluor Në hulumtimet e bëra është konstatuar se roli i fluorit konsiston në fazën eruptive të dhëmbit si dhe në kohën pas daljes së dhëmbit. Fluori e bën dhëmbin më rezistent ndaj baktereve d.m.th ka efekt baktericid ndaj bakteres streptokokus.
 • 7.  Bakteret në gojë i zbërthejnë karbohidratet (sheqernat) dhe duke rritur vlerën e acideve të ndryshme në gojë sjell deri te demineralizimi i indit të dhëmbit. Fluori jo vetëm që e parandalon demineralizimin, por edhe aktivizon remineralizimin (deponimin e mineraleve të reja në dhëmbë). Vlera optimale e sasisë së fluorit që duhet të jetë e pranishme në ujë të pijshëm është 0,7 mg /l .Në ato vende ku koncentrimi i fluorit është më i vogël duhet të zëvendësohet me tableta që përmbajnë fluor.
 • 8.  Fluori është një element kimik, i perfaqësuar nga simboli kimik F , dhe numer atomik 9. Format e Fluorit , janë formë elementare ku lidhet me vetveten , duke rezultuar në molekulë dyatomik F 2 . F 2 është një reagues i madh, helm , i zbehtë, verdhosh i gazit ngjyrë kafe. Fluori elementar është më reaktiv kimikisht dhe elektronegativi më i madh i të gjithë elementeve.Për shembull, ai lehtë do ti "djeg“hidrokarburet në temperaturën e dhomës, në dallim nga djegia e hidrokarbureve nga oksigjeni, e cila kërkon një energji për aktivizimin me një shkëndijë elektrike. Prandaj, fluor molekular është tejet i rrezikshëm, më tepër nga të tjerët halogjen dhe më helmuese se gazi i klorit. Elektronegativitet i madh i Fluorit , sipërfaqe atomike të vogël , na jep tipare unike të disa prej komponimeve të tij
 • 9.  Në 1670 një recetë që përmban smerald bohem (tani e njohur si fluoride kalcium, CAF 2) është përdorur për të bëj gravurë xhami. Duket se George Gore bëri një fluorit të vogël përmes një procesi të elektrolitik por aparati i tij shpërtheu kur fluori prodhuar reagoi me hidrogjen nga elektrodë tjetër. Elementi më në fund ishte i izoluar në 1886 nga Ferdinand Frederic Henri MOISSON cili përdoret një aparat ndërtuar nga platini.Shpërblimi i tij ishte Çmimin Nobel për kimi në 1906.
 • 10.  Fluorit (gjithashtu i quajtur fluorit) është një mineral i përbërë nga halide fluorit kalciumi, CaF2. Ajo është një mineral isometric me një zakon kub, edhe pse forma tetëfaqësh dhe më komplekse isometric nuk janë të pazakonshme. Fluorit është një mineral gjallë, si në dritën dukshme dhe ultravjollcë, dhe gur ka përdor zbukuruese dhe gurpunues. Industriale, fluorit është përdorur si një fluks per shkrirjen, dhe ne prodhimin e xhamave caktuara dhe enamels. Të klasat pastër e fluorit janë një burim i fluorit për prodhimin e acidit hydrofluoric, i cili është burimi i ndërmjetëm më i fluorit që përmbajnë kimikate gjobë. Optikisht Lentet e qarta transparente fluorit kanë shpërndarje të ulët, kështu që lentet e bëra prej saj shfaqin shmangie pak kromatike, duke i bërë ato të vlefshme në mikroskopëve dhe teleskopët. Optika fluorit janë gjithashtu të përdorshëm në varg larg-ultravjollcë ku syzet konvencionale janë shumë absorbues për përdorim.