Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

L’ edat mitjana

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Tema 9 l'edat mitjana
Tema 9 l'edat mitjana
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 30 Anuncio

Más Contenido Relacionado

A los espectadores también les gustó (20)

Anuncio

Similares a L’ edat mitjana (20)

Anuncio

Más reciente (20)

L’ edat mitjana

 1. 1. • L’ edat mitjana va començar a l’ any 476 dC amb la caiguda de l’imperi romà... ...i va acabar a l’ any 1492 dC amb el descobriment d’ Amèrica.
 2. 2. ALTA EDAT MITJANA · La majoria de gent vivia al camp. Hi havia molta violència i inseguretat. BAIXA EDAT MITJANA • Les ciutats van començar a créixer. Van aparèixer molts artesans i es va desenvolupar el comerç.
 3. 3. • Era una societat molt desigual. Estava dividida en estaments socials i no es podia canviar mai d’un a l’altre. • Privilegiats: sector petit que gaudia de tots els privilegis. Posseïen la major part de les terres. • Noblesa: es dedicava a la defensa militar i a la guerra. • Clero: capellans i monjos dedicats a l’oració i l’Església. • No privilegiats: treballaven i mantenien als privilegiats. Eren els pagesos (la gran majoria) i els artesans. No tenien drets, totalment sotmesos las senyors feudals.
 4. 4. • Fou originada per la unió dinàstica de Catalunya i d’Aragó duta a terme el 1137 amb la donació, per part de Ramir II d’Aragó, del regne d’Aragó, del comtat de Ribagorça i del regne de Saragossa (aquest, sota l’alta senyoria del rei de Castella) al comte Ramon Berenguer IV de Barcelona, comte d’Osona, Girona, Cerdanya i Besalú, mitjançant el compromís de matrimoni del comte amb la seva filla i hereva Peronella (acomplert el 1150). Ramon Berenguer renuncià a titular-se'n rei —només Peronella es titulà reina d’Aragó— i prengué el nom de príncep i dominador d’Aragó. Però a partir del seu fill i successor (1162) Alfons I de Catalunya-Aragó els sobirans de la nova monarquia esdevingueren reis tant per als aragonesos com per als catalans, tot i ésser llur títol històric com a sobirans de Catalunya el de comtes de Barcelona.
 5. 5. • Les ciutats medievals van començar amb el comerç, i hi havien privilegiats (reis,nobles…) i no privilegiats (campesins,esclaus…). L'explicació d'aquest fenomen es troba en el creixement agrari i el consum familiar insatisfet. La iniciativa d'una massa important de pagesos que van acudir a mercats locals i urbans per vendre una part de la seva producció.
 6. 6. • Els cavallers eren persones que anaven en cavall i normalment amb una espasa. Anaven amb els seus cavalls a protegir la seva ciutat a la guerra. • A l’ edat medieval els cavallers servien al rei o algún altre senyor feudal com retribució habitual per la tinència d’ una parcel·la de terres.
 7. 7. • L´art romanic es va desenvolupar a l` Europa Occidental del segle XI al segle XIII despres de la descomposicició de l’imperi carolingi •
 8. 8. • L’art gòtic descriu un estil arqitectónic i decoratiu predominanment a Europa entre el segle XII i el segle XV que és carcacteritza pel fet que sol ser molt ornamental i amb detalls molt realistes
 9. 9. • El món musulmà medieval va integrar societats que tenien al seu darrera una llarga història. L’adopció de la religió islàmica, però, no va canviar la forma immediata de les seves estructures socioeconòmiques. Malgrat les diferències que es van donar entre les diverses regions que integraven l’Imperi Islàmic, advertim certes semblances i un ritme similar en les transformacions. •
 10. 10. • Després de la conquesta musulmana, les úniques zones que no van quedar sota el domini musulmà van ser les àrees cantàbriques (origen dels regne asturià i lleonès) i pirinenques (origen del regne de Navarra i els comtats aragonesos i catalans), al nord de la Península. Molts visigots que fugien dels musulmans es van refugiar en aquestes zones que serien l’origen dels nous regnes cristians que es van formar al nord de la Península entre els segles VIII i IX. •
 11. 11. • L’Església va ser la institució del poder econòmic, polític i la influència social de la qual va durar més temps i va abraçar més territoris en la Història Universal. Amb la caiguda de l’Imperi Romà només va restar dempeus l’organització eclesiàstica que s’expansionaria per diverses vies. L’Església va esdevenir la propietària més gran de terres d’Europa gràcies a les donacions dels monarques o dels nobles i va arribar a posseir a més una organització força centralitzada. El clergat es va dividir en secular i regular.
 12. 12. • La història de la música a Occident arrenca, en la pràctica, quan la música comença a escriure’s (segles X – XI). Els grans avenços en la notació –escriptura musical- i el llenguatge musical es van produir en l’àmbit de la música religiosa, sobretot al començament. Això es degut al fet que la vida cultural es concentrava en els monestirs: els monjos eren pràcticament les úniques persones que sabien llegir i escriure. La polifonia (composició a diverses veus) va sorgir de compositors inquiets al servei de l’església. També hi havia música a la cort: entre la gent de les classes poderoses (nobles i senyors feudals) va sorgir el moviment trobadoresc, del qual es conserven algunes partitures. • La resta de la societat, ocupada a subsistir, no tenia temps de preocupar-se d’anotar ni de cuidar la seva música.
 13. 13. • Des de les primeres dècades del segle XI, l’esclavitud va renéixer a la Mediterrània occidental cristiana amb una força i una intensitat que aniria guanyant terreny conforme avançaven els segles.
 14. 14. • Després de la caiguda de l'Imperi i en l’edat mitjana van reemplaçar aquells jocs altres que es ressentien també d'aquella edat, en els quals els cavallers i paladines s'ensinistraven en els varis exercicis de la guerra, representant diferents simulacres d'ella. En ells era on feien ostentació de la seva força, de la seva agilitat i del seu enginy i en els quals donaven proves d'amor i cortesia a les seves dames, que solien ser algunes vegades els jutges d'aquelles lides. •
 15. 15. • Al segle IX la majoria de comtats s’havien anat concentrant en mans del comte de Barcelona, que va esdevenir el més poderós. A més, va aconseguir que fossin hereditaris, és a dir, que passessin en herència als seus descendents. • A finals del segle X, un altre comte va trencar el compromís de vassallatge amb el rei franc, cosa que va suposar la independència política dels comtats, anomenats catalans perquè els seus habitants parlaven una llengua comuna, que s’havia anat diferenciant del llatí i d’altres llengües de l’entorn, el català.
 16. 16. • Els visigots van arribar a terres catalanes l’any 476. Es tractava d’un poble d’origen germànic que portava molts anys en contacte amb els romans i que, en conseqüència, havia adquirit un vernís de romanització, convertint-se fins i tot al cristianisme, per bé que van adoptar l’arrianisme.

×