Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
eli kuinka selviytyä
haastatteluaineiston analyysista ja
tulkinnasta alle 2 kuukaudessa
KTT Miia Kosonen
Vaihe 1: Kynnyksen madaltaminen
Dear Eki. Pöydälläni on 150 sivua litteroitua tekstiä. Mitä
teen?
1) Etsi itsellesi sopivi...
Vaihe 2: Keskittyminen olennaiseen
 Laita tärkein tutkimuskysymyksesi näkyviin seinälle

tai läppärin ruudun viereen
 Ka...
Vaihe 3: Inhorealismi
 Muista, että tutkimuksen tavoite on tuottaa

mielenkiintoisia uusia tutkimustuloksia.
 Toisin san...
Vaihe 4: Tutustu aineistoosi
 Työmäärä ja työtapa riippuu sinusta – osa tekee hitaasti ja

omaksuu kerralla, osa tekee us...
Vaihe 5: Koodaa aineistosi
 Ryhdy merkitsemään relevantteja tekstinosia siten että ne ovat helposti

poimittavissa teksti...
Koodausesimerkki 1
Puhdasoppisuus grounded theoryn hengessä eli
ensimmäisellä kierroksella annetaan aineiston puhua:
”Siin...
Koodausesimerkki 2
Kerettiläinen tehokkuusajattelu - ensimmäisellä kierroksella edetään
suoraan ensimmäiseen tulkintaan ja...
Vaihe 5: Koodaa aineistosi
Toimitpa tietokoneavusteisesti tai kynäpaperitekniikalla, kiinnitä erityistä huomiota siihen mi...
Vaihe 6: Aineiston luokittelu
 Listaa ensimmäisessä vaiheessa löytämäsi tekijät
 Redusoi: jos sama asia moneen kertaan, ...
Vaihe 6: Aineiston luokittelu
 Kuvaileva vaihe
 Listauksia tutkimalla ja työstämällä löytyy

yläkäsitteitä, esim.
 Järj...
Vaihe 7: Aineiston kiteyttäminen
Edellistä esimerkkiä jatkaen
- Koulutuksen suunnitelmallisuus
- Kouluttajien osaaminen/as...
Jos jäät jumiin…
 Tee muutama päivä jotain aivan muuta
 hyödyllistä etenkin loppuvaiheessa, kun luokitellusta aineistost...
Lopuksi
On niin monta laadullista analyysia kuin on niiden
tekijääkin – kaikkeen edellä esitettyyn on syytä
suhtautua suur...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Laadullinen analyysi for realists

36.808 visualizaciones

Publicado el

Kuinka selviytyä haastatteluaineiston analysoinnista 2 kuukaudessa

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

Laadullinen analyysi for realists

 1. 1. eli kuinka selviytyä haastatteluaineiston analyysista ja tulkinnasta alle 2 kuukaudessa KTT Miia Kosonen
 2. 2. Vaihe 1: Kynnyksen madaltaminen Dear Eki. Pöydälläni on 150 sivua litteroitua tekstiä. Mitä teen? 1) Etsi itsellesi sopivin ja luonteenomaisin työskentelytapa ja pitäydy siinä    Seinätaulut tai post-it? Excel? Analyysiohjelmat? Hiekkaranta-analyysi, erityisesti kesäisin Pitkittäistutkimus Miian tapaan: lue aineistot sohvalla 2) Älä unohda hyvää ystäväämme Satu Raatiota. Kiitos hänen, analyysin elinkaari on usein samanlainen kuin joulukuusen: aluksi on rämmittävä lihasvoimin umpihangessa ja käytettävä kirvestä, mutta loppuvaiheessa riittää koristeiden lisääminen.
 3. 3. Vaihe 2: Keskittyminen olennaiseen  Laita tärkein tutkimuskysymyksesi näkyviin seinälle tai läppärin ruudun viereen  Kaikkeen ei tarvitse eikä saa etsiä vastausta – vain siihen, mitä olet tekemässä!  Yhdellä hyvällä aineistolla voi vastata satoihin eri kysymyksiin, mutta niistä huolehtiminen ei ole sinun tehtäväsi.
 4. 4. Vaihe 3: Inhorealismi  Muista, että tutkimuksen tavoite on tuottaa mielenkiintoisia uusia tutkimustuloksia.  Toisin sanoen: arvokas tulos kiinnostaa lopulta lukijaasi enemmän, kuin se, miten siihen on päästy!  Älä pyri analyysissa täydellisyyteen, koska sellaista ei ole olemassa.
 5. 5. Vaihe 4: Tutustu aineistoosi  Työmäärä ja työtapa riippuu sinusta – osa tekee hitaasti ja omaksuu kerralla, osa tekee useita nopeita kierroksia. Joku tutustuu litteraatioihin sitä mukaa kun niitä tulee, toinen ottaa kaiken kerralla työn alle.  Neljä käyttökelpoista menetelmää:     Lue Lue Lue Ja erityisesti: keskustele lukemasi kanssa sekä mielessä että paperilla. Merkitse antoisimmat osiot, kysy lisäkysymyksiä, kiinnitä huomiota ristiriitaisuuksiin. Poimi jo tässä vaiheessa talteen parhaita sitaatteja, joilla myöhemmin havainnollistat tarinaa.
 6. 6. Vaihe 5: Koodaa aineistosi  Ryhdy merkitsemään relevantteja tekstinosia siten että ne ovat helposti poimittavissa tekstimassasta  Merkitsemistä ohjaavat ennen kaikkea avainkäsitteet kirjallisuudesta, mutta myös omat havaintosi haastattelutilanteesta  Varaa tähän aikaa! Käytännössä mahdotonta tehdä ”kerralla valmiiksi”:  Toisella kierroksella löytyy aina jotain sellaista, mitä ei ensimmäisellä havainnut  Ilmiön kannalta olennaiset osat ovat hajallaan pitkin aineistoa – koskaan ei pidä lähteä siitä, että vastauksia löytyy vain silloin kun tiettyä asiaa kysytään haastattelussa.
 7. 7. Koodausesimerkki 1 Puhdasoppisuus grounded theoryn hengessä eli ensimmäisellä kierroksella annetaan aineiston puhua: ”Siinä tiedonsiirtämisessä niin varmaan on se, kyllä se on kun sen nyt ihan rehellisesti sanoo niin se on aika paljon sen oman, pitää kehittää ite ihteensä. Sillä on suuri merkitys millä lailla sä esität sen asian mikä täytyy siirtää. Jos mä sanon silleen monotonisesti sulle, että tässä nyt on tämmönen näin ja meijän pitäs tuo nyt tosta niin että voisitko sinä ystävällisesti sen tehä, niin ei kukaan korvaansa lotkauta.”
 8. 8. Koodausesimerkki 2 Kerettiläinen tehokkuusajattelu - ensimmäisellä kierroksella edetään suoraan ensimmäiseen tulkintaan ja aloitetaan aineiston pelkistäminen: ”Siinä tiedonsiirtämisessä niin varmaan on se, kyllä se on kun sen nyt ihan rehellisesti sanoo niin se on aika paljon sen oman, pitää kehittää ite ihteensä [ESIMIEHELLÄ OLTAVA HALU KEHITTYÄ] Sillä on suuri merkitys millä lailla sä esität sen asian mikä täytyy siirtää. Jos mä sanon silleen monotonisesti sulle, että tässä nyt on tämmönen näin ja meijän pitäs tuo nyt tosta niin että voisitko sinä ystävällisesti sen tehä, niin ei kukaan korvaansa lotkauta” [ESIMIEHEN OSATTAVA VIESTIÄ ASIA INNOSTAVASTI]
 9. 9. Vaihe 5: Koodaa aineistosi Toimitpa tietokoneavusteisesti tai kynäpaperitekniikalla, kiinnitä erityistä huomiota siihen miten nimeät aineiston osat! Pidä mielessäsi kysymys ”mistä tässä puhutaan?” Esim. kun haastatteluissa puhutaan esimiehen toimintaan liittyvistä asioista, aloita koodi aina sanalla ”esimies” - esimiehen oma kehittyminen - esimiehen osattava viestiä asia innostavasti  tietokoneavusteisessa analyysissa koodin eteen voidaan liittää vaikkapa merkintä ES, jolloin helposti listattavissa ja yhdisteltävissä myöhemmin
 10. 10. Vaihe 6: Aineiston luokittelu  Listaa ensimmäisessä vaiheessa löytämäsi tekijät  Redusoi: jos sama asia moneen kertaan, poista ylimääräiset  Hahmottele yläkäsitteitä, pidä mielessäsi kysymys ”miten nämä asiat liittyvät toisiinsa?”  Jos vertaileva tutkimus, tehdään luonnollisesti erikseen aineiston eri osille  Vältä kaikkea turhaa työskentelyä – älä kvantifioi eli laske lukumääriä, jos se ei liity tutkimuksen tavoitteisiin mitenkään ja auta kysymykseen vastaamisessa
 11. 11. Vaihe 6: Aineiston luokittelu  Kuvaileva vaihe  Listauksia tutkimalla ja työstämällä löytyy yläkäsitteitä, esim.  Järjestelmistä yleiskuva ennen spesifiä koulutusta  Järjestelmäkoulutuksen pilkkominen osiin  Järjestelmiin perehdyttämisessä oltava selkeä aikataulu  Järjestelmiin kaikilla access siinä vaiheessa kun koulutusta järjestetään Yläkäsite: Koulutuksen suunnitelmallisuus
 12. 12. Vaihe 7: Aineiston kiteyttäminen Edellistä esimerkkiä jatkaen - Koulutuksen suunnitelmallisuus - Kouluttajien osaaminen/asiantuntemus - …  Yläkäsitteeksi muodostuu Koulutus; näin on tunnistettu yksi osatekijä lisää  Kun ylimmän tason käsitteet on löydetty, on enää esitettävä valistuneet arvaukset siitä, miksi tulos oli juuri tällainen – otanta, tilanne, valittu ajankohta, jne.  Vältä kiusausta kirjoittaa tulokset auki ’liian aikaisin’, varminta aloittaa vasta kun analyysi kiteytynyt 5-10 yläkäsitteen ympärille.
 13. 13. Jos jäät jumiin…  Tee muutama päivä jotain aivan muuta  hyödyllistä etenkin loppuvaiheessa, kun luokitellusta aineistosta pitäisi rakentaa yläkategoriat tai typologiat  pienen tauon jälkeen ”arvoitus” saattaa ratketa kuin itsestään    ”eihän tää kuulukaan tän alle, vaan tuonne toiseen” löydät vielä kattavamman luokittelun tai luot kuvaavamman käsitteen oivallat aineistosta jotain uutta, mitä et ole aiemmilla kierroksilla huomannutkaan  Tarkista, ettet ole haukannut liian suurta palaa; pudota tarvittaessa alakysymyksiä pois  Täydennä välillä menetelmäosuutta, esim. kuvaa analyysin etenemistä ja anna esimerkkejä.
 14. 14. Lopuksi On niin monta laadullista analyysia kuin on niiden tekijääkin – kaikkeen edellä esitettyyn on syytä suhtautua suurella varauksella 

×