Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi

Mirsad - New
Mirsad - NewMirsad - New
TEMA:ROLI I SUBSTANCAVE
ORGANIKE NATYRORE DHE JO
NATYRORE NE JETEN E
PERDITSHME NE ORGANIZMIN E
NJERIUT.
Nentema:Efektet e karbohidrateve dhe
yndyrnat ne organizmin e njeriut.
Punoi:Mirsad Shabani
XI-8
Një faktor i rëndësishëm për të pasur shëndet të mirë
është të hash gjërat e duhura në masën e duhur. Për ta
sqaruar këtë mund ta krahasosh trupin me një makinë
që nuk niset nëse nuk i është hedhur sasia e duhur e
lëndës djegëse. Në të njëjtën mënyrë dhe trupi nuk
funksionon mirë nëse nuk ka marrë sasinë e duhur të
lëndës djegëse. Lënda djegëse për njerzit quhet lënda
ushqyese- do me thënë lëndë nga të cilat ne ushqehemi.
Ato mund të jenë pjesërisht lëndë që i japin trupit
energji ose lëndë që e ndihmojnë trupin që të
funksionojë më mirë. Lëndët ushqyese që i japin trupit
energji janë, karbohidratet dhe yndyrna.
YNDYRNAT
Lipidet (lipos-gr-yndyrë) në përgjithësi
përkufizohen si yndyrëra të patretshme në ujë,
por treten në tretës tjerë organik p.sh. tretës të
lipideve janë acetoni ose benzeni. Në natyrë
ndodhen edhe si molekula të tilla si
vajra, kolesterole,
sterole, vitamina(A, D, E dhe K ), monogliceride,
digliceride, fosfolipide, etj. Funksionet kryesore
biologjike të lipideve janë: depozitimi i energjisë,
veprojnë si komponentë strukturor në
membranën qelizore, dhe si molekula sinjalizuese.
LIPIDET
Lipidet janë një grup komponimesh që kanë
shumë funksione biologjike, të tilla si
komponente strukturore në membranën
qelizore, deponimin e burimeve të energjisë etj.
Lipide në përgjithësi janë hidropfobik apo
amfifilike të vogla që kanë origjinë tërësisht
ose pjesërisht nga dy lloje
substancash biokimike: ketonet dhe grupet
izofrene.
Duke marrë parasysh këtë, lipidet
ndahen në:
I.alkine yndyrore
II.glicerolipide
III.glicerofosfolipide
IV.sfingolipide
V.saharolipide
VI.poliketone (ketone të përbëra)
USHQIMI ME
YNDYRNA
 Yndyrnat janë bazë, në shumë procese të
organizmit dhe janë një formë e përqendruar e
energjisë. Marrja e tepruar e yndyrnave, mund të
çojë në dhjamosje. Mishi, djathi, vaji i palmës,
vaji i arrës së kokosit, dhjamërat e kafshëve,
vezët, peshqit, arrat, kanë yndyrna të tretshme.
 Obeziteti është një ndër sëmundjet më
shqetësuese të të gjithë shoqërisë njerëzore sot.
Obeziteti vjen si pasojë mbiushqyerjes, sidomos
me yndyrna, të cilat duke qenë se nuk
konsumohen energjikisht depozitohen si
dhjam.
 Sipas disa kërkimeve arsyeja që ne na pëlqejnë
kaq shumë yndyrnat është fakti se edhe vetë
truri jonë përbëhet nga 50% ynfyrë (mielina
dhe membrama e neuroneve.
KARBOHIDRATET
I. Karbohidratet janë materie të përbëra
nga karboni, hidrogjeni dhe oksigjeni,
dhe zakonisht kategorizohen si
sheqera,nisheste dhe fibra.
II. Sheqeri i cili gjendet në përmbajtjen e
ushqimit përcaktohet si monosaharid apo
disakarid.
III. Monosaharidet janë njësi e vetme e
sheqerit dhe kur shumë njësi të tilla
lidhen, atëherë formohen nishestet
(karbohidratet që gjenden në bimë) dhe
glikogjeni (karbohidrate që ruhen në
trupin e njeriut).
Në monosaharide bëjnë pjesë:glukoza
(e njohur si sheqeri i gjakut), fruktoza
(sheqeri i pemëve),dhe galaktoza.
Bimët dhe kafshët i përdorin karbohidratet si një burim
të rëndësishëm energjie, ndërsa sasitë e tepërta i
depozitojnë në brendësi të qelizave. Duke qenë se
karbohidratet kanë vetinë të tërheqin pas vetes molekula
të shumta uji, ruajtja e karbohidrateve të tipit mono- dhe
di-sakarid është e papërshtatshme për të depozituar sasi
të mëdha energjie: qeliza do të thithte aq shumë ujë sa do
të bymehej deri në shpërthim. Ky është shkaku i
depozitimit të karbohidrateve në formë polisakaridesh –
zinxhirë ose vargje jashtëzakonisht të gjatë të përbërë
nga mijëra unaza.
Në rastin e bimëve polisakaridet që përdoren për
ruajtjen e karbohidrateve janë amilaza dhe amilopektina.
Amilaza është një polisakarid i organizuar në formë
vargu, ndërsa amilopektina në formë degësh. Forma e
organizimit ka rëndësi shumë të madhe nga pikëpamja e
ushqyerjes. Vlera e Indeksit Glicemik – karakteristika më
e rëndësishme që dallon karbohidratet më të
shëndetshme nga ato më pak të shëndetshme – varet
pikërisht nga fakti në se produkti që konsumohet ka
përmbajtje më të lartë amilaze apo amilopektine. Sa më
tepër të degëzuara të jenë polisakaridet në një ushqim,
aq më lehtë shpërbëhet ai nën veprimin e enzimave dhe
aq më shpejt përthithet në organizëm – kjo garanton
Indeks Glicemik të lartë të produktit në fjalë.
KARBOHIDRATET E
THJESHTA
Karbohidratet e thjeshta-(sheqer i
thjeshtë), janë monosaharidet dhe
dysaharidet.
Karbohidratet e thjeshta treten shpejtë në
organizëm dhe rrisin nivelin e sheqerit në
gjak shumë shpejtë. Në këtë rast
pankreasi detyrohet të prodhojë më
shumë insulinë e cila merr glukozën më
shpejtë nga gjaku dhe e ruan atë si
glikogjen apo yndyrë në trupin e njeriut,
në mënyrë që të rikthehet niveli normal i
sheqerit në gjak.
Tek njeriu karbohidratet depozitohen në formë
glikogjeni – një polisakarid me strukturë të degëzuar, të
ngjashme me amilopektinën. Glikogjeni është një
përshtatje jashtëzakonisht e dobishme për mbijetesën,
sepse në rast rënie të nivelit të glukozës në gjak,
organizmi arrin brenda një kohe shumë të shkurtër të
zbërthejë molekulat komplekse të glikogjenit dhe të
garantojë nivelin e duhur të glukozës në gjak. Depozitat
më të mëdha të glikogjenit në organizëm janë në mëlçi
dhe në muskuj.
Nga pikëpamja shëndetësore, njohja e depozitimit të
glikogjenit në organizëm ka rëndësi të veçantë për të
kuptuar “dredhinë” që fshihet pas të
ashtuquajturës dietë proteinike. Gjatë dietës proteinike
rekomandohet përdorimi i çdo lloj ushqimi me
përjashtim të ushqimeve që përmbajnë karbohidrate. Si
rrjedhojë, organizmi mobilizon depozitat e veta të
glikogjenit duke humbur brenda pak ditëve të gjithë
sasinë e glikogjenit rezervë dhe të ujit bashkëshoqërues.
Në terma “dietetikë” kjo përkthehet në humbje të disa
kilogramëve brenda pak ditëve. Problemi qëndron se
kjo rënie zgjat po aq sa zgjat edhe dieta – me rifillimin e
marrjes së karbohidrateve në dietë, organizmi ri-
organizon depozitat e glikogjenit dhe pesha rikthehet
në vlerat e mëparshme.
Karbohidratet e thjeshta janë: sheqeri i
bardhë-sukroza, ëmbëlsirat,tortet,kiflet,pijet e
gazuara,lëngjet me sukroze-sheqer të
përpunuar, qokolata,bombonet,biskotat,qipsat
dhe gjithë artikujt që përmbajnë sheqer të
rafineruar.
KARBOHIDRATET E
PERBERA
I. Karbohidratet e përbëra-(sheqer natyral) janë
polisaharidet të cilat formohen nga bashkimi i tri
apo më shumë njësive të sheqerit.
II. Karbohidratet e përbëra treten dhe depërtojnë në
gjak më ngadalë, diku për 1 deri 3 orë, çka do të
thotë se niveli i sheqerit në gjak rritet ngadalë
dhe mbetet i qëndrueshëm, dhe në këtë rast
pankreasi detyrohet të prodhoj vetëm një sasi të
vogël të insulinës.Kjo mundëson të kemi energji
për një kohë më të gjatë dhe mos të ndihemi të
uritur.
III. Karbohidratet e përbëra janë: drithërat, orizi,
pemët, patatet, domatet, qumështi dhe produktet
e qumshtit,lëngjet pa sheqer shtesë-të bardhë,
shpagetat, gruri, bizelja, fasulja.
IV. Karbohidratet e përbëra janë shumë të
rëndësishme për shëndetin e njeriut, janë
ushqime jetësore sepse përmbajnë shumë
vitamina dhe minerale si: vitaminat B,vitamin E,
zink, magnezium, hekur dhe gjithashtu rrisin
rezervat e energjisë së deponuar.
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi
Karbohidratet me indeks glikemik të lartë edhe
pse mund të jenë disa karbohidrate të përbëra (si
patatet e pjekura dhe orizi i bardhë) ato treten
shpejtë në organizëm dhe rrisin shumë shpejtë
nivelin e sheqerit në gjak që do të thotë se nuk
janë shumë të dobishme për shëndetin e njeriut e
sidomos për personat me sëmundje të diabetit-
sheqerit te të cilët rritja e nivelit të sheqerit në
gjak mund të shkaktojë probleme të mëdha
shëndetësore.
Karbohidratet me indeks glikemik të ulët të cilat
gjithashtu mund të jenë disa karbohidrate të
thjeshta (siç janë pemët) treten më ngadal dhe
rrisin nivelin e sheqerit në gjak më ngadal që do
të thotë se janë shumë të nevojshme dhe të
dobishme për shëndetin e njeriut e sidomos për
personat me sëmundje të diabetit-sheqerit.
Gratë që janë në dietë duhet të tregojnë kujdes, sepse
eliminimi i karbohidrateve, metoda më e zakonshme për
të humbur peshë, mund të ketë efekte të rënda anësore.
Nëse i thoni “lamtumirë” bukës dhe makaronave, ulen
shumë dhe aftësitë e kujtesës dhe përqendrimit. Ky është
përfundimi i një studimi të kryer nga shkencëtarët e nje
universiteti ne Boston. Studimi hedh dritë mbi një nga
dietat më të “famshme”, ajo Atkins: një dietë që “ndalon”
miellin, sheqerin dhe patatet, por mundëson marrjen e
proteinave dhe yndyrnave. Rezultati është i përkohshëm
dhe mbresëlënës: humbje e kthjelltësisë së mendimit,
ngadalësim të aftësive njohëse dhe humbje pjesërisht e
memories. Konfirmimi vjen nga doktor Holly Taylor, që
ka drejtuar studimin: “Studimi tregon se ushqimi që
konsumohet ka një impakt të menjëhershëm mbi të
menduarin. Dietat e zakonshme që përmbajnë nivel të
pakët karbohidratesh deri në eliminimin e plotë të tyre,
kanë një impakt mjaft negativ mbi mendimin dhe
memorien”.
ELEMINIMI I
KARBOHIDRATEVE SJELL
PROBLEME ME KUJTESEN
Në studim janë testuar 19 gra të moshës 22 deri 55
vjeç, të ndara në dy grupe: një që i nënshtrohet një
diete të ekuilibruar, një tjetër e varfër me
karbohidrate. Pas një jave, të dhjeta gratë e grupit
të dytë shfaqnin një gjendje mendore më te keqe se
ato të grupit të parë. Probleme me përqendrimin si
për një kohë të shkurtër apo të gjatë kohe, kujtesë e
dobët, ulje e vëmendjes vizive dhe hapësinore. Në të
njëjtën kohë një reagim më i ngadaltë dhe më i
vështirë për të njohur objekte dhe fytyra. Sipas
studiuesve, shpjegimi është i thjeshtë: niveli i ulët i
karbohidrateve ul sasinë e glukozit, pra të sheqerit
në gjak, që transportohet në tru dhe përdoret nga
qelizat nervore për të prodhuar energji. Duke
privuar veten nga buka dhe makaronat, i heq trurit
“karburantin” e domosdoshëm për ushqyerjen e
neuroneve. Ky është një studim që, sipas autorëve,
duhet të bëjë të reflektojnë të gjithë ata që privojnë
veten nga karbohidratet.
KARBOHIDRATET
RREZIKOJNË ZEMRËN TEK
FEMRAT
Dozat e larta të karbohidrateve që gjenden te buka e bardhë,
pica ose orizi, dyfishojnë  rrezikun e sëmundjeve
kardiovaskulare tek femrat.
Siç thonë ekspertët, glicerina (IG) rrit shpejtësinë me të cilën
një ushqim ngre nivelet e glukozës.
Ushqimet që konsiderohen me tregues të lartë të glicerinës
shkaktojnë luhatje të konsiderueshme në nivelin e sheqerit në
gjak dhe insulinës.
Ekipi i kryesuar nga Sieri ka ekzaminuar 48.000 vullnetarë,
burra dhe gra që banojnë në Itali, duke vëzhguar shëndetin
dhe mënyrën e të ushqyerit.
Gjatë periudhës së hulumtimit (8 vjet), 463 subjekte u goditën
nga problemet me zemrën. Përfundimisht, shkencëtarët vunë
re se gratë që preferojnë ushqime të pasura me karbohidratet
me indeks të lartë glicerinës demonstruan dyfishin e rasteve
të sëmundjes së zemrës se të tjerët.
Në fakt, 25% e grave që kishin marrë ngarkesën më të lartë të
glicerinës kishte një rritje të rrezikut të sëmundjes arterio-
koronare 2.24 herë më të lartë.
Megjithatë, studiuesit nuk vunë re rrezik te meshkujt.
1 de 19

Recomendados

Mutacionet gjenetike por
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeamla hoxha
40.3K vistas12 diapositivas
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. por
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
59K vistas29 diapositivas
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet por
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetBurim Derveni
52K vistas14 diapositivas
Yndyrat dhe sheqernat por
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatVilma Kafexhiu
31.1K vistas7 diapositivas
Ushqyerja e shëndetshme por
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeExhitah Vasija
51.1K vistas10 diapositivas
Te ushqyerit shendetshem por
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
55.7K vistas11 diapositivas

Más contenido relacionado

La actualidad más candente

Sëmundjet gjenetike por
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
50.8K vistas15 diapositivas
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare por
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
84.3K vistas9 diapositivas
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem por
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
7.1K vistas9 diapositivas
Mjedisi dhe njeriu por
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuKlarisa Klara
29.2K vistas5 diapositivas
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
38.5K vistas30 diapositivas
Mjedisi por
MjedisiMjedisi
MjedisiMegi Collaku
171.3K vistas9 diapositivas

La actualidad más candente(20)

Sëmundjet gjenetike por XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K vistas
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare por Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.3K vistas
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem por ArenoardReno
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno7.1K vistas
Mjedisi dhe njeriu por Klarisa Klara
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
Klarisa Klara29.2K vistas
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.5K vistas
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet por Korba Ferizaj
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Korba Ferizaj41.5K vistas
Energjia dhe Burimet e Energjisë por Klajdi Proko
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Klajdi Proko28.1K vistas
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI por Mirsad
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Mirsad40K vistas
energjia por ANA KOSHI
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI27.1K vistas
shkrimtaret e brezit te humbur por FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.5K vistas
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje por EniLikaj
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukjeBimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
EniLikaj33.4K vistas
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme por Riku Verri
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Riku Verri22.6K vistas
Komunizmi ne Shqiperi por Denis Lezo
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo44.2K vistas
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku110K vistas
Hebrenjtë në Shqipëri por DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vistas
Te drejtat e njeriut por Donart Geci
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
Donart Geci64K vistas
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9 por arbanhlalni
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
arbanhlalni3.6K vistas
Si te ushqehemi shendetshem por Ke Keiss
Si te ushqehemi shendetshemSi te ushqehemi shendetshem
Si te ushqehemi shendetshem
Ke Keiss17.8K vistas

Destacado

RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME por
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME gregorjupa
18.2K vistas9 diapositivas
Projekt kimi por
Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimiUeda Rrukaj
25.2K vistas10 diapositivas
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik por
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikKarbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikSeptic Flesh
20.3K vistas13 diapositivas
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona. por
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.An An
126.8K vistas33 diapositivas
Karbohidratet por
KarbohidratetKarbohidratet
KarbohidratetAzem Zogaj
14.3K vistas11 diapositivas
Projekt kimi (1) por
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)ermela01
42.2K vistas20 diapositivas

Destacado(20)

RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME por gregorjupa
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa18.2K vistas
Projekt kimi por Ueda Rrukaj
Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimi
Ueda Rrukaj25.2K vistas
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik por Septic Flesh
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikKarbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Septic Flesh20.3K vistas
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona. por An An
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
An An126.8K vistas
Karbohidratet por Azem Zogaj
KarbohidratetKarbohidratet
Karbohidratet
Azem Zogaj14.3K vistas
Projekt kimi (1) por ermela01
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
ermela0142.2K vistas
Mikroelementet ne trupin e njeriut por Hygerta Shehu
Mikroelementet ne trupin e njeriutMikroelementet ne trupin e njeriut
Mikroelementet ne trupin e njeriut
Hygerta Shehu6.5K vistas
Kimia organike por Era Eraa
Kimia organikeKimia organike
Kimia organike
Era Eraa8.6K vistas
Prezantim esteret por Orven Bregu
Prezantim esteretPrezantim esteret
Prezantim esteret
Orven Bregu8.5K vistas
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina por #MesueseAurela Elezaj
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
#MesueseAurela Elezaj10.4K vistas
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme. por Eva Ciciku
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Eva Ciciku30.6K vistas
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por koralda
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
koralda38.8K vistas
Kimia por Home
KimiaKimia
Kimia
Home78.1K vistas
Hidrokarburet dhe vetite e tyre por irida_2000
Hidrokarburet dhe vetite e tyreHidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyre
irida_200037.1K vistas
PowerPoint Tutorial Presentation - Tips & Tricks por Niezette -
PowerPoint Tutorial Presentation - Tips & TricksPowerPoint Tutorial Presentation - Tips & Tricks
PowerPoint Tutorial Presentation - Tips & Tricks
Niezette -175.6K vistas
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut (kimi) por Izabela Bajrami
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut (kimi)Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut (kimi)
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut (kimi)
Izabela Bajrami409 vistas
Polimeret sintetike por D. Sh
Polimeret sintetikePolimeret sintetike
Polimeret sintetike
D. Sh27.2K vistas
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) por Melissa Cani
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Melissa Cani8.3K vistas

Similar a Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi

Një jetë e shëndetshme por
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeMario Peleshka
2.7K vistas12 diapositivas
Ushqyerja por
Ushqyerja Ushqyerja
Ushqyerja ornela rama
13K vistas30 diapositivas
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE por
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE Universiteti Politeknik Tirane
18.8K vistas42 diapositivas
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit) por
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Xhoana Pepa
1.9K vistas8 diapositivas
Piramida Ushqimore por
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida UshqimoreMarinela Abedini
30.9K vistas49 diapositivas
Te ushqyerit por
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyeritXhesika Merko
4.4K vistas11 diapositivas

Similar a Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi(20)

Një jetë e shëndetshme por Mario Peleshka
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
Mario Peleshka2.7K vistas
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit) por Xhoana Pepa
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Xhoana Pepa1.9K vistas
Ushqyerja e shendetshme por Ervis Duti
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
Ervis Duti7.1K vistas
PUNE ME PROJEKT por KleaHaka
PUNE ME PROJEKTPUNE ME PROJEKT
PUNE ME PROJEKT
KleaHaka1.4K vistas
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01 por Merkur Sinani
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Merkur Sinani1.8K vistas
Te ushqehemi dhe jo te hame! por Egla Mërzheku
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Egla Mërzheku5.1K vistas
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe por Klarisa Klara
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Klarisa Klara5.5K vistas
Projekt Biologji XIb Ervis Cara por Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis CaraProjekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis Cara
Ervis Cara1.5K vistas
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet por Marjan DODAJ
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
Marjan DODAJ9.4K vistas
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli por irena kotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
irena kotobelli6.9K vistas
Projekt by Alket Selimaj por Tekla Jamiles
Projekt by Alket SelimajProjekt by Alket Selimaj
Projekt by Alket Selimaj
Tekla Jamiles487 vistas
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia por koralda
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksiacrregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
koralda8.8K vistas

Más de Mirsad - New

Projekt sociologji - Jetesa në fshat pjese e trashegimise tradicionale Shqipt... por
Projekt sociologji - Jetesa në fshat pjese e trashegimise tradicionale Shqipt...Projekt sociologji - Jetesa në fshat pjese e trashegimise tradicionale Shqipt...
Projekt sociologji - Jetesa në fshat pjese e trashegimise tradicionale Shqipt...Mirsad - New
754 vistas10 diapositivas
Semundjet seksualisht te transmetueshme - Sida por
Semundjet seksualisht te transmetueshme - SidaSemundjet seksualisht te transmetueshme - Sida
Semundjet seksualisht te transmetueshme - SidaMirsad - New
4.5K vistas6 diapositivas
Bashkimi Europian - Projekt histori por
Bashkimi Europian - Projekt histori Bashkimi Europian - Projekt histori
Bashkimi Europian - Projekt histori Mirsad - New
18.5K vistas11 diapositivas
Sjelljet Deviante - Projekt sociologji por
Sjelljet Deviante - Projekt sociologjiSjelljet Deviante - Projekt sociologji
Sjelljet Deviante - Projekt sociologjiMirsad - New
19.8K vistas16 diapositivas
Termetet dhe energjia e valeve sizmike -Projekt fizike por
Termetet dhe energjia e valeve sizmike -Projekt fizikeTermetet dhe energjia e valeve sizmike -Projekt fizike
Termetet dhe energjia e valeve sizmike -Projekt fizikeMirsad - New
2.1K vistas5 diapositivas
My dream school - Updated por
My dream school - UpdatedMy dream school - Updated
My dream school - UpdatedMirsad - New
8.9K vistas56 diapositivas

Más de Mirsad - New(8)

Projekt sociologji - Jetesa në fshat pjese e trashegimise tradicionale Shqipt... por Mirsad - New
Projekt sociologji - Jetesa në fshat pjese e trashegimise tradicionale Shqipt...Projekt sociologji - Jetesa në fshat pjese e trashegimise tradicionale Shqipt...
Projekt sociologji - Jetesa në fshat pjese e trashegimise tradicionale Shqipt...
Mirsad - New754 vistas
Semundjet seksualisht te transmetueshme - Sida por Mirsad - New
Semundjet seksualisht te transmetueshme - SidaSemundjet seksualisht te transmetueshme - Sida
Semundjet seksualisht te transmetueshme - Sida
Mirsad - New4.5K vistas
Bashkimi Europian - Projekt histori por Mirsad - New
Bashkimi Europian - Projekt histori Bashkimi Europian - Projekt histori
Bashkimi Europian - Projekt histori
Mirsad - New18.5K vistas
Sjelljet Deviante - Projekt sociologji por Mirsad - New
Sjelljet Deviante - Projekt sociologjiSjelljet Deviante - Projekt sociologji
Sjelljet Deviante - Projekt sociologji
Mirsad - New19.8K vistas
Termetet dhe energjia e valeve sizmike -Projekt fizike por Mirsad - New
Termetet dhe energjia e valeve sizmike -Projekt fizikeTermetet dhe energjia e valeve sizmike -Projekt fizike
Termetet dhe energjia e valeve sizmike -Projekt fizike
Mirsad - New2.1K vistas
My dream school - Updated por Mirsad - New
My dream school - UpdatedMy dream school - Updated
My dream school - Updated
Mirsad - New8.9K vistas
Nga Pena Me Boje ne Moshen Dixhitale - TIK PROJEKT por Mirsad - New
Nga Pena Me Boje ne Moshen Dixhitale - TIK PROJEKTNga Pena Me Boje ne Moshen Dixhitale - TIK PROJEKT
Nga Pena Me Boje ne Moshen Dixhitale - TIK PROJEKT
Mirsad - New853 vistas
Gazeta e shkolles por Mirsad - New
Gazeta e shkolles Gazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Mirsad - New9.9K vistas

Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi

 • 1. TEMA:ROLI I SUBSTANCAVE ORGANIKE NATYRORE DHE JO NATYRORE NE JETEN E PERDITSHME NE ORGANIZMIN E NJERIUT. Nentema:Efektet e karbohidrateve dhe yndyrnat ne organizmin e njeriut. Punoi:Mirsad Shabani XI-8
 • 2. Një faktor i rëndësishëm për të pasur shëndet të mirë është të hash gjërat e duhura në masën e duhur. Për ta sqaruar këtë mund ta krahasosh trupin me një makinë që nuk niset nëse nuk i është hedhur sasia e duhur e lëndës djegëse. Në të njëjtën mënyrë dhe trupi nuk funksionon mirë nëse nuk ka marrë sasinë e duhur të lëndës djegëse. Lënda djegëse për njerzit quhet lënda ushqyese- do me thënë lëndë nga të cilat ne ushqehemi. Ato mund të jenë pjesërisht lëndë që i japin trupit energji ose lëndë që e ndihmojnë trupin që të funksionojë më mirë. Lëndët ushqyese që i japin trupit energji janë, karbohidratet dhe yndyrna.
 • 3. YNDYRNAT Lipidet (lipos-gr-yndyrë) në përgjithësi përkufizohen si yndyrëra të patretshme në ujë, por treten në tretës tjerë organik p.sh. tretës të lipideve janë acetoni ose benzeni. Në natyrë ndodhen edhe si molekula të tilla si vajra, kolesterole, sterole, vitamina(A, D, E dhe K ), monogliceride, digliceride, fosfolipide, etj. Funksionet kryesore biologjike të lipideve janë: depozitimi i energjisë, veprojnë si komponentë strukturor në membranën qelizore, dhe si molekula sinjalizuese.
 • 4. LIPIDET Lipidet janë një grup komponimesh që kanë shumë funksione biologjike, të tilla si komponente strukturore në membranën qelizore, deponimin e burimeve të energjisë etj. Lipide në përgjithësi janë hidropfobik apo amfifilike të vogla që kanë origjinë tërësisht ose pjesërisht nga dy lloje substancash biokimike: ketonet dhe grupet izofrene.
 • 5. Duke marrë parasysh këtë, lipidet ndahen në: I.alkine yndyrore II.glicerolipide III.glicerofosfolipide IV.sfingolipide V.saharolipide VI.poliketone (ketone të përbëra)
 • 6. USHQIMI ME YNDYRNA  Yndyrnat janë bazë, në shumë procese të organizmit dhe janë një formë e përqendruar e energjisë. Marrja e tepruar e yndyrnave, mund të çojë në dhjamosje. Mishi, djathi, vaji i palmës, vaji i arrës së kokosit, dhjamërat e kafshëve, vezët, peshqit, arrat, kanë yndyrna të tretshme.
 • 7.  Obeziteti është një ndër sëmundjet më shqetësuese të të gjithë shoqërisë njerëzore sot. Obeziteti vjen si pasojë mbiushqyerjes, sidomos me yndyrna, të cilat duke qenë se nuk konsumohen energjikisht depozitohen si dhjam.  Sipas disa kërkimeve arsyeja që ne na pëlqejnë kaq shumë yndyrnat është fakti se edhe vetë truri jonë përbëhet nga 50% ynfyrë (mielina dhe membrama e neuroneve.
 • 8. KARBOHIDRATET I. Karbohidratet janë materie të përbëra nga karboni, hidrogjeni dhe oksigjeni, dhe zakonisht kategorizohen si sheqera,nisheste dhe fibra. II. Sheqeri i cili gjendet në përmbajtjen e ushqimit përcaktohet si monosaharid apo disakarid. III. Monosaharidet janë njësi e vetme e sheqerit dhe kur shumë njësi të tilla lidhen, atëherë formohen nishestet (karbohidratet që gjenden në bimë) dhe glikogjeni (karbohidrate që ruhen në trupin e njeriut).
 • 9. Në monosaharide bëjnë pjesë:glukoza (e njohur si sheqeri i gjakut), fruktoza (sheqeri i pemëve),dhe galaktoza.
 • 10. Bimët dhe kafshët i përdorin karbohidratet si një burim të rëndësishëm energjie, ndërsa sasitë e tepërta i depozitojnë në brendësi të qelizave. Duke qenë se karbohidratet kanë vetinë të tërheqin pas vetes molekula të shumta uji, ruajtja e karbohidrateve të tipit mono- dhe di-sakarid është e papërshtatshme për të depozituar sasi të mëdha energjie: qeliza do të thithte aq shumë ujë sa do të bymehej deri në shpërthim. Ky është shkaku i depozitimit të karbohidrateve në formë polisakaridesh – zinxhirë ose vargje jashtëzakonisht të gjatë të përbërë nga mijëra unaza. Në rastin e bimëve polisakaridet që përdoren për ruajtjen e karbohidrateve janë amilaza dhe amilopektina. Amilaza është një polisakarid i organizuar në formë vargu, ndërsa amilopektina në formë degësh. Forma e organizimit ka rëndësi shumë të madhe nga pikëpamja e ushqyerjes. Vlera e Indeksit Glicemik – karakteristika më e rëndësishme që dallon karbohidratet më të shëndetshme nga ato më pak të shëndetshme – varet pikërisht nga fakti në se produkti që konsumohet ka përmbajtje më të lartë amilaze apo amilopektine. Sa më tepër të degëzuara të jenë polisakaridet në një ushqim, aq më lehtë shpërbëhet ai nën veprimin e enzimave dhe aq më shpejt përthithet në organizëm – kjo garanton Indeks Glicemik të lartë të produktit në fjalë.
 • 11. KARBOHIDRATET E THJESHTA Karbohidratet e thjeshta-(sheqer i thjeshtë), janë monosaharidet dhe dysaharidet. Karbohidratet e thjeshta treten shpejtë në organizëm dhe rrisin nivelin e sheqerit në gjak shumë shpejtë. Në këtë rast pankreasi detyrohet të prodhojë më shumë insulinë e cila merr glukozën më shpejtë nga gjaku dhe e ruan atë si glikogjen apo yndyrë në trupin e njeriut, në mënyrë që të rikthehet niveli normal i sheqerit në gjak.
 • 12. Tek njeriu karbohidratet depozitohen në formë glikogjeni – një polisakarid me strukturë të degëzuar, të ngjashme me amilopektinën. Glikogjeni është një përshtatje jashtëzakonisht e dobishme për mbijetesën, sepse në rast rënie të nivelit të glukozës në gjak, organizmi arrin brenda një kohe shumë të shkurtër të zbërthejë molekulat komplekse të glikogjenit dhe të garantojë nivelin e duhur të glukozës në gjak. Depozitat më të mëdha të glikogjenit në organizëm janë në mëlçi dhe në muskuj. Nga pikëpamja shëndetësore, njohja e depozitimit të glikogjenit në organizëm ka rëndësi të veçantë për të kuptuar “dredhinë” që fshihet pas të ashtuquajturës dietë proteinike. Gjatë dietës proteinike rekomandohet përdorimi i çdo lloj ushqimi me përjashtim të ushqimeve që përmbajnë karbohidrate. Si rrjedhojë, organizmi mobilizon depozitat e veta të glikogjenit duke humbur brenda pak ditëve të gjithë sasinë e glikogjenit rezervë dhe të ujit bashkëshoqërues. Në terma “dietetikë” kjo përkthehet në humbje të disa kilogramëve brenda pak ditëve. Problemi qëndron se kjo rënie zgjat po aq sa zgjat edhe dieta – me rifillimin e marrjes së karbohidrateve në dietë, organizmi ri- organizon depozitat e glikogjenit dhe pesha rikthehet në vlerat e mëparshme.
 • 13. Karbohidratet e thjeshta janë: sheqeri i bardhë-sukroza, ëmbëlsirat,tortet,kiflet,pijet e gazuara,lëngjet me sukroze-sheqer të përpunuar, qokolata,bombonet,biskotat,qipsat dhe gjithë artikujt që përmbajnë sheqer të rafineruar.
 • 14. KARBOHIDRATET E PERBERA I. Karbohidratet e përbëra-(sheqer natyral) janë polisaharidet të cilat formohen nga bashkimi i tri apo më shumë njësive të sheqerit. II. Karbohidratet e përbëra treten dhe depërtojnë në gjak më ngadalë, diku për 1 deri 3 orë, çka do të thotë se niveli i sheqerit në gjak rritet ngadalë dhe mbetet i qëndrueshëm, dhe në këtë rast pankreasi detyrohet të prodhoj vetëm një sasi të vogël të insulinës.Kjo mundëson të kemi energji për një kohë më të gjatë dhe mos të ndihemi të uritur. III. Karbohidratet e përbëra janë: drithërat, orizi, pemët, patatet, domatet, qumështi dhe produktet e qumshtit,lëngjet pa sheqer shtesë-të bardhë, shpagetat, gruri, bizelja, fasulja. IV. Karbohidratet e përbëra janë shumë të rëndësishme për shëndetin e njeriut, janë ushqime jetësore sepse përmbajnë shumë vitamina dhe minerale si: vitaminat B,vitamin E, zink, magnezium, hekur dhe gjithashtu rrisin rezervat e energjisë së deponuar.
 • 16. Karbohidratet me indeks glikemik të lartë edhe pse mund të jenë disa karbohidrate të përbëra (si patatet e pjekura dhe orizi i bardhë) ato treten shpejtë në organizëm dhe rrisin shumë shpejtë nivelin e sheqerit në gjak që do të thotë se nuk janë shumë të dobishme për shëndetin e njeriut e sidomos për personat me sëmundje të diabetit- sheqerit te të cilët rritja e nivelit të sheqerit në gjak mund të shkaktojë probleme të mëdha shëndetësore. Karbohidratet me indeks glikemik të ulët të cilat gjithashtu mund të jenë disa karbohidrate të thjeshta (siç janë pemët) treten më ngadal dhe rrisin nivelin e sheqerit në gjak më ngadal që do të thotë se janë shumë të nevojshme dhe të dobishme për shëndetin e njeriut e sidomos për personat me sëmundje të diabetit-sheqerit.
 • 17. Gratë që janë në dietë duhet të tregojnë kujdes, sepse eliminimi i karbohidrateve, metoda më e zakonshme për të humbur peshë, mund të ketë efekte të rënda anësore. Nëse i thoni “lamtumirë” bukës dhe makaronave, ulen shumë dhe aftësitë e kujtesës dhe përqendrimit. Ky është përfundimi i një studimi të kryer nga shkencëtarët e nje universiteti ne Boston. Studimi hedh dritë mbi një nga dietat më të “famshme”, ajo Atkins: një dietë që “ndalon” miellin, sheqerin dhe patatet, por mundëson marrjen e proteinave dhe yndyrnave. Rezultati është i përkohshëm dhe mbresëlënës: humbje e kthjelltësisë së mendimit, ngadalësim të aftësive njohëse dhe humbje pjesërisht e memories. Konfirmimi vjen nga doktor Holly Taylor, që ka drejtuar studimin: “Studimi tregon se ushqimi që konsumohet ka një impakt të menjëhershëm mbi të menduarin. Dietat e zakonshme që përmbajnë nivel të pakët karbohidratesh deri në eliminimin e plotë të tyre, kanë një impakt mjaft negativ mbi mendimin dhe memorien”. ELEMINIMI I KARBOHIDRATEVE SJELL PROBLEME ME KUJTESEN
 • 18. Në studim janë testuar 19 gra të moshës 22 deri 55 vjeç, të ndara në dy grupe: një që i nënshtrohet një diete të ekuilibruar, një tjetër e varfër me karbohidrate. Pas një jave, të dhjeta gratë e grupit të dytë shfaqnin një gjendje mendore më te keqe se ato të grupit të parë. Probleme me përqendrimin si për një kohë të shkurtër apo të gjatë kohe, kujtesë e dobët, ulje e vëmendjes vizive dhe hapësinore. Në të njëjtën kohë një reagim më i ngadaltë dhe më i vështirë për të njohur objekte dhe fytyra. Sipas studiuesve, shpjegimi është i thjeshtë: niveli i ulët i karbohidrateve ul sasinë e glukozit, pra të sheqerit në gjak, që transportohet në tru dhe përdoret nga qelizat nervore për të prodhuar energji. Duke privuar veten nga buka dhe makaronat, i heq trurit “karburantin” e domosdoshëm për ushqyerjen e neuroneve. Ky është një studim që, sipas autorëve, duhet të bëjë të reflektojnë të gjithë ata që privojnë veten nga karbohidratet.
 • 19. KARBOHIDRATET RREZIKOJNË ZEMRËN TEK FEMRAT Dozat e larta të karbohidrateve që gjenden te buka e bardhë, pica ose orizi, dyfishojnë  rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare tek femrat. Siç thonë ekspertët, glicerina (IG) rrit shpejtësinë me të cilën një ushqim ngre nivelet e glukozës. Ushqimet që konsiderohen me tregues të lartë të glicerinës shkaktojnë luhatje të konsiderueshme në nivelin e sheqerit në gjak dhe insulinës. Ekipi i kryesuar nga Sieri ka ekzaminuar 48.000 vullnetarë, burra dhe gra që banojnë në Itali, duke vëzhguar shëndetin dhe mënyrën e të ushqyerit. Gjatë periudhës së hulumtimit (8 vjet), 463 subjekte u goditën nga problemet me zemrën. Përfundimisht, shkencëtarët vunë re se gratë që preferojnë ushqime të pasura me karbohidratet me indeks të lartë glicerinës demonstruan dyfishin e rasteve të sëmundjes së zemrës se të tjerët. Në fakt, 25% e grave që kishin marrë ngarkesën më të lartë të glicerinës kishte një rritje të rrezikut të sëmundjes arterio- koronare 2.24 herë më të lartë. Megjithatë, studiuesit nuk vunë re rrezik te meshkujt.