Publicidad
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad

Editar a la Viquipèdia

 1. Editar a la Viquipèdia Fonaments tecnològics de l’e-learning
 2. 1. Què és Viquipèdia? 2. Què és la Fundació Wikimedia? 3. Per què fem servir la Viquipèdia a la UOC? 4. Què cal saber de la Viquipèdia? 5. Edita a la Viquipèdia 6. Formes d'editar 7. Consells d'edició 8. Referències 9. Dubtes Índex
 3. Què és Viquipèdia? Va néixer al gener de 2001. Wikipedia és un projecte de la Fundació Wikimedia. Es tracta d'una enciclopèdia lliure i políglota. Hi ha més de 50 milions d'articles en 300 idiomes diferents. La Wikipedia en espanyol té 1,6 milions d'articles creats. La Viquipèdia en català té més de 637.000 articles creats. Es visualitzen 500.000 articles en espanyol a l'hora.
 4. És una fundació creada el juny de 2003, després de la Wikipedia. La seva tasca és la d'albergar i mantenir diversos projectes com Wikipedia, Commons, Viquinotícies, viquiviatges ... Utilitza un programari anomenat MediaWiki, el qual desenvolupa la pròpia Fundació. Està finançada a través de donacions i subvencions, el que permet que no hagi anuncis. Què és la Fundació Wikimedia?
 5. Existeixen diversos estudis (Head i Eisenberg, 2010) que han determinat que un nombre molt alt d'estudiants utilitza la Viquipèdia (gràfic). Però molts d'ells no saben com ha d'emprar correctament. El nostre objectiu és que conegueu el funcionament d'una wiki. Bibliografía: Head, A.J., & Eisenberg, M.B. (2010) How today’s college students use Wikipedia for course–related research. First Monday, 15 (3). Recuperado de: http://firstmonday.org/article/view/2830/2476 Per què fem servir la Viquipèdia a la UOC?
 6. Què he de saber sobre la Viquipèdia? Existeixen el que s'han denominat els cinc pilars de la Viquipèdia: Viquipèdia és una enciclopèdia Viquipèdia busca el «punt de vista neutral» Viquipèdia és de contingut lliure Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta Viquipèdia no té normes fixes.
 7. Qualsevol persona pot editar a la Viquipèdia. És possible editar sense registrar-se, però es recomana fer-ho per a un millor seguiment de les edicions dels usuaris. Pots fer-ho des de la part superior dreta (cura amb el nom d'usuari, no podeu citar a la UOC en ell). Puc editar a la Viquipèdia?
 8. Ja puc editar? Hem de tenir en compte que la Wikipedia es va crear el 2001, i des de llavors hi ha una gran comunitat d'usuaris que dediquen molt de temps a millorar-la i mantenir-la, per la qual cosa hem de ser respectuosos amb les regles que han imposat. Per tant, hem de conèixer aquestes regles. Les més importants es troben aquí: • Tutorial • Estructura d'un article • Manual d'estil
 9. Després de conèixer les normes, ja podem editar (nosaltres ho farem en el nostre taller de la universitat, per a no molestar a ningú fins que perfeccionem les nostres aportacions). En la part superior de qualsevol article hem de buscar el botó “Editar” o “Editar codi”. Ara, ja puc editar?
 10. Existeixen dues maneres d'editar, l'opció que ens mostra el codi i des de l'editor visual. Trieu la que més us agradi, encara que durant el temps que editeu en el taller només tindreu activa una de les opcions, la de codi: Maneres d’editar
 11. Consells d’edició (I) Quan tingueu el permís del professor per a publicar en els articles, realitzeu petits canvis. No intenteu arribar i canviar tot el contingut d'un article, perquè hi ha usuaris que porten molts anys i potser creuen que esteu vandalitzant o destrossant l'article. És habitual entre els usuaris novells utilitzar negretes. Si llegiu el Manual d'estil, aquest indica "L'ús més comú de la negreta és per a ressaltar el títol de l'article, i sovint sinònims, en la secció introductòria". Per tant, no utilitzeu en més llocs la negreta. En Internet en general, i en la Viquipèdia en particular, les majúscules són considerades com a crits, per tant no s'utilitzen paraules en majúscules tret que es tracti de sigles. No és necessari posar signes estranys o codi HTML com a salts de línia (<br>), simplement text i la seva referència. Ni les taules ni les imatges són obligatòries.
 12. Consells d’edició (II) La Viquipèdia posseeix molts enllaços interns, la qual cosa vol dir que s'enllacen uns articles amb uns altres. Per a què serveixen? Quan una persona està llegint un article hem de facilitar-li l'accés a altres articles relacionats, o termes similars de la mateixa temàtica. Així podrà prémer sobre aquest enllaç per a obtenir més informació. No tingueu por si en enllaçar el terme apareix en vermell, vol dir que no s'ha creat encara, però algú pot venir darrere i crear-lo. Els articles també poden posseir enllaços externs, principalment a les referències. Només quan són molt necessaris i rellevants es posen en la secció "Enllaços externs". Per exemple la pàgina oficial de l'article en qüestió. Per tant NO s'afegeixen enllaços externs a la meitat de l'article. La Viquipèdia és una enciclopèdia, i s'ha de respectar l'estil enciclopèdic. No hem d'escriure com ho faríem en un document científic citant constantment a autors o investigadors. A més, les referències segueixen un altre format diferent a l'APA i que podeu veure a continuació.
 13. Consells d’edició (III) A la Viquipèdia no té cabuda tot, és una enciclopèdia, i consegüentment no permet que s'afegeixi qualsevol tipus d'informació. Podeu veure algunes normes aquí, però el més important és que no es permeten llistats d'enllaços, ni d'aplicacions, ja que no aporten molta informació i queden desactualizats amb rapidesa. Tampoc es permet afegir informació futura, perquè no sabem el que passarà. Les fonts d'on s'obté informació són molt importants, no podem afegir de qualsevol tipus, han de pertànyer a una font fiable. Per exemple, la majoria de blogs no són permesos, perquè poden estar escrits per qualsevol persona. Abans de gravar una edició (sobretot en els articles en obert) es recomana prémer el botó “Previsualitzar” per a observar com quedarà la pàgina després de gravar.
 14. Consells d’edició (IV) Què es considera una edició correcta? Per exemple, aquesta edició és molt beneficiosa per a la Wikipedia, perquè ajuda a la seva verificabilitat. Aquesta altra afegeix una fotografia a l'article i el fa més visual (però no val utilitzar qualsevol fotografia, hauria de ser nostra o sense drets d'autor). Aquesta altra edició ajuda al fet que la Wikipedia sigui actual, actualitzant un palmarès. I no sempre és qüestió d'afegir, en aquesta edició es va esborrar informació publicitària i no enciclopèdica. Què es considera una edició incorrecta? Posar comes o punts on no es necessiten, introduir faltes d'ortografia, canviar lletres de lloc sense necessitat, afegir informació irrellevant per a la resta d'usuaris com el nostre treball, aficions, o dades personals. Per què? Perquè tota aquesta informació la pot llegir qualsevol i no és material enciclopèdic. També perquè hi ha gent que comprova els últims canvis recents de tota la Viquipèdia amb l'objectiu que no existeixi informació falsa o errònia quan consultem un article i amb aquestes edicions s'entorpeix el seu treball. Si un usuari realitza sovint accions incorrectes pot ser expulsat de la Viquipèdia.
 15. Referències A l’Igual que les fotografies, els textos també tenen drets d'autor. No podeu copiar i enganxar text d'altres llocs, ja que serà esborrat directament. Heu d'aportar el vostre text (parafrasejar) després de la lectura de la font i posar a continuació el lloc d'on es va obtenir (la referència). Un error molt típic és introduir informació com la que podeu observar en aquest article. No està wikificat (no té una estructura wiki d'enllaços, ordenament i estructura), té molta bibliografia, però no indica de quin lloc de cada llibre apareix aquesta informació, i empra un tipus de referències APA, que no s'utilitza a la Wikipedia. Heu de saber que Viquipèdia no és font primària, per tant és obligatori adjuntar el lloc des del qual s'ha obtingut la informació. Per exemple, si dic que el pont del Pilar és el més gran d'Europa, hauria d'indicar a continuació d'aquesta afirmació una referència, afegint les dades que tingueu sobre ella (podeu veure més informació aquí). Com a exemple, aquesta és una edició d'una companya que es va acceptar per a la seva publicació.
 16. Cóm afegeixo referències? Si utilitzeu l'edició de codi heu de posar a continuació de l'afirmació i el punt, el següent: <ref>{{cita web |url= http://XXX |título= El título del artículo |fechaacceso= 17 de octubre de 2017 |apellido= González |nombre= José Luis |fecha= 15 de marzo de 2016 |sitioweb= El Mundo |idioma= inglés }}</ref> Cal emplenar tots els camps possibles, per exemple, si no es coneix l'autor, llavors no es posa aquest camp, si no coneixeu la data, doncs tampoc, i si l'idioma és el mateix que la versió en la que esteu treballant, tampoc. Això sí, hi ha certs camps obligatoris, la url, el título, la fechaacceso i l'editorial o sitioweb. Si coneixeu l'autor heu de posar els camps nom i cognom, però no poseu alhora el camp autor, que és el mateix i dóna error. Si són diversos autors es posaria autor1 i apellido1, autor 2 i apellido2… Si utilitzeu la mateixa referència diverses vegades heu de llegir aquest enllaç. Si utilitzeu l'edició visual cliqueu al botó "Citar“ la pestanya "Manual" ompliu els camps que coneixeu de la referència:
 17. Encara tens dubtes? Tranquils, sigueu valents, editeu sense por, la comunitat d'usuaris us ajudarà, i per descomptat els professors seguirem les vostres edicions en el vostre taller per a comprovar que heu entès el procés. Per a poder seguir la vostra evolució heu d'indicar el vostre nom d'usuari en el taller del vostre grup. Si teniu dubtes podeu escriure en el fòrum de l'assignatura o en la discussió de dita pàgina Sort i ànims
 18. UOC.universitat @UOCuniversitat UOCuniversitat
Publicidad