Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Què hi ha a l'Univers?

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
La terra i l'univers puputs
La terra i l'univers puputs
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 151 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Anuncio

Què hi ha a l'Univers?

 1. 1. COMENÇAM UN NOU PROJECTE…
 2. 2. Per triar el tema del nou projecte es va demanar a cada infant que fes un dibuix on representàs: QUÈ VULL ESTUDIAR? Alguns dels nostres dibuixos…
 3. 3. La majoria de nosaltres volíem estudiar aspectes relacionats amb l’Univers, però hi va haver alguns de nosaltres que volíem estudiar altres coses (cos humà, ballarines, llengües, escultura)… A partir d’aquí vàrem pensar com ho podíem fer per posar-nos d’acord a través del diàleg… i vam veure la necessitat de pensar perquè volíem estudiar aquell tema que havíem representat i no un altre tema. Per tant ens vàrem proposar pensar arguments per triar el tema que havíem representat i poder convèncer als nostres companys/es per estudiar el tema que a cada un/a ens agradava.
 4. 4. Després de pensar-ho el cap de setmana a casa, els infants que volien estudiar aspectes relacionats amb l’Univers varen donar arguments com per exemple… - Perquè està enfora i així sabrem més de lo que no tenim a prop. - Perquè vull saber si hi ha vida a tots els planetes, què passa als planetes, si hi ha aire… - Perquè vull saber coses dels meteorits i si hi ha aire a tots els planetes. - Per veure si hi ha aire i vida a tots els planetes i també vull saber com són les estrelles. - Perquè m’agradaria saber el nom de tots els planetes. - Perquè no ho hem estudiat mai.
 5. 5. Després d’escoltar aquests arguments tots els infants vàrem arribar a un consens a partir del diàleg i vàrem definir el nostre proper projecte… QUÈ HI HA A L’UNIVERS?
 6. 6. A partir d’aquí ens vàrem demanar… QUÈ SABEM? Els nins i nines de 1rA vàrem dir que sabem que a l’Univers hi ha: -Planetes. - Meteorits. - Estrelles. - Asteroides. - Constel·lacions. - Forats negres. - Cometes. - Satèl·lits.
 7. 7. I a continuació ens vàrem demanar... QUÈ VOLEM SABER? -1. Com es va crear l’Univers? - 2. Els forats negres: Què són? Com es varen crear? - 3. Les estrelles: Què són? Quins tipus hi ha? Com es varen crear? - 4. Els planetes: Quants planetes hi ha? Com es varen crear? Com és cada planeta? - 5. Els satèl·lits: Què són? Com es varen crear? - 6. Les constel·lacions: Què són? Com es varen crear? - 7. Els meteorits: Què són? Com es creen? - 8. Els cometes: Què són? Com es varen crear? - 9. Per què només hi ha aire i vida a la Terra?
 8. 8. Vàrem decidir que duríem a terme la recerca de la informació per parelles d’investigació. Cada parella va cercar, respondre i exposar una pregunta als seus companys/es.
 9. 9. -1. Com es va crear l’Univers? (Alex i Esther) - 2. Els forats negres: Què són? Com es varen crear? (Lucia Belén i Adrián) - 3. Les estrelles: Què són? Quins tipus hi ha? Com es varen crear? (Jaume i Alba) - 4. Els planetes: Quants planetes hi ha? Com es varen crear? (Lorena i Miquel) - 5. Com és cada planeta? Una mica d’informació de cada planeta. (Hugo i Nomi) - 6. Els satèl·lits: Què són? Com es varen crear? (Pau Miquel, Judith i Aaron) - 7. Les constel·lacions: Què són? Com es varen crear? (Júlia i Toni) - 8. Els meteorits: Què són? Com es creen? (Carlos i Cati) - 9. Els cometes: Què són? Com es varen crear? (Alma i Ainara) - 10. Per què només hi ha aire i vida a la Terra? (David i Ángeles) L’assignació de les preguntes i les parelles va ser…
 10. 10. Després de les vacances de Pasqua ja havíem duit molta informació del projecte… I vàrem decidir organitzar tota la informació en un mapa conceptual a l’aula amb les preguntes per anar contestant-les!
 11. 11. Una vegada tenim la informació… Començam a posar-la en comú amb la nostra parella d’investigació i a preparar-nos l’exposició de la pregunta.
 12. 12. Ja teníem la informació posada en comú per parelles i l’exposició preparada… I vàrem començar a exposar la feina feta als nostres companys i companyes… contestant les nostres preguntes per ordre!
 13. 13. La nostra primera pregunta és… COM ES VA CREAR L’UNIVERS?
 14. 14. La informació que va dur n’Esther.
 15. 15. La informació que va dur n’Alex.
 16. 16. N’Esther i n’Alex ens varen exposar la informació que havien duit i el que els nins i nines de la classe havien d’escriure al seu full per recordar la informació clau.
 17. 17. Com es va crear l’Univers? Fa uns 15.000 milions d’anys hi va haver una gran explosió anomenada Big Bang. A partir de la gran explosió es va començar a juntar la matèria i l’energia i es va començar a crear moltes coses de l’Univers.
 18. 18. Per acabar la primera pregunta, completam el nostre mapa conceptual amb la informació treballada!
 19. 19. La nostra segona pregunta és… ELS FORATS NEGRES: - Què són? - Com es creen?
 20. 20. La informació que va dur n’Adrián.
 21. 21. La informació que va dur na Lucia Belén
 22. 22. Na Lucía Belén i n’Adrián ens varen exposar la informació que havien duit i el que els companys i companyes havien d’escriure al seu full per recordar la informació clau dels forats negres.
 23. 23. ELS FORATS NEGRES QUÈ SÓN? Els forats negres són una zona de l’espai que ho xupa tot, fins i tot la llum. Pareix un remolí i no les podem veure ni amb un telescopi, perquè com que xupen la llum són negres. COM ES VAREN CREAR? Els forats negres es creen quan es mor una estrella gegant. Es solen formar al centre de les galàxies.
 24. 24. Per acabar la segona pregunta, completam el nostre mapa conceptual amb la informació treballada!
 25. 25. La nostra tercera pregunta és… LES ESTRELLES: - Què són? - Com es varen crear? - Quins tipus hi ha?
 26. 26. La informació que va dur en Jaume.
 27. 27. La informació que va dur en Jaume.
 28. 28. La informació que va dur en Jaume.
 29. 29. Un llibre que va dur en Jaume per cercar informació.
 30. 30. Un altre llibre que va dur en Jaume per cercar informació.
 31. 31. La informació que va dur n’Alba.
 32. 32. En Jaume i n’Alba ens varen exposar la informació que havien duit i el que els nins i nines de la classe havien d’escriure al seu full per recordar la informació clau.
 33. 33. LES ESTRELLES QUÈ SÓN? Són bolles de gas gegants que emeten llum i calor. COM ES CREEN? Es formen amb un núvol de gas fred. QUINS TIPUS D’ESTRELLES HI HA? Hi ha estrelles segons el tamany: supergegant, gegant, mitjana i petita; i segons el color: groc, blau, vermell i blanc. MÉS INFORMACIÓ… - El Sol és una estrella. - No veim les estrelles durant el dia perquè la llum del sol no ens deixa. - Un grup d’estrelles formen una constel·lació. - Una nit clara i obscura podem veure unes 2.000 estrelles.
 34. 34. Per acabar la tercera pregunta, completam el nostre mapa conceptual amb la informació treballada!
 35. 35. Quan vàrem estudiar les estrelles ens va sortir un nou dubte ja que en Jaume i n’Alba ens varen explicar que el Sol és una estrella… això ens va cridar molt l’atenció i vàrem voler saber més coses del Sol. Per tant abans de continuar contestant les nostres preguntes inicials, com que estava relacionat amb les estrelles, vàrem decidir respondre aquests nous dubtes abans de seguir.
 36. 36. Vàrem estudiar que el Sol és la nostra estrella i que es troba al centre del Sistema Solar... Però nosaltres no sabíem Què és el Sistema Solar? Per tant ens va sortir un nou dubte que calia resoldre abans de continuar amb la següent pregunta, ja que estaven molt i necessitàvem resoldre el nou dubte per entendre la quarta pregunta inicial: els planetes.
 37. 37. La nostra quarta pregunta és… ELS PLANETES (I): - Quants planetes hi ha? - Com es varen crear?
 38. 38. La informació que va dur na Lorena.
 39. 39. La informació que va dur en Miquel.
 40. 40. Na Lorena i en Miquel ens varen exposar la informació que havien duit i el que els nins i nines de la classe havien d’escriure al seu full per recordar la informació clau.
 41. 41. ELS PLANETES QUANTS PLANETES HI HA? - En el Sistema Solar hi ha 8 planetes: Mercuri, Venus, Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. - S’han descobert altres planetes que no són del Sistema Solar. COM ES VAREN CREAR? Els planetes es varen crear fa un 4.500 milions d’anys amb la formació del Sol. Es varen formar a partir del gas i la pols del Sol.
 42. 42. ELS PLANETES (II): - Com és cada planeta?
 43. 43. La informació que va dur na Nomi.
 44. 44. La informació que va dur n’Hugo.
 45. 45. Un llibre que va dur n’Hugo per cercar informació.
 46. 46. N’Hugo i na Nomi ens varen exposar la informació que havien duit i el que els nins i nines de la classe havien d’escriure al seu full per recordar la informació clau.
 47. 47. Per acabar la quarta pregunta, completam el nostre mapa conceptual amb la informació treballada!
 48. 48. Després de fer la graella dels planetes vàrem pensar que volíem saber més informació de cada planeta… Per això cada un de nosaltres se’n va endur a casa informació de cada planeta de la que vàrem extreure el que cada un considerava més rellevant!
 49. 49. La nostra cinquena pregunta és… ELS SATÈL·LITS: - Quants planetes hi ha? - Com es varen crear?
 50. 50. La informació que va dur en Pau Miquel.
 51. 51. La informació que va dur en Pau Miquel.
 52. 52. La informació que va dur na Judith.
 53. 53. La informació que va dur n’Aarón.
 54. 54. N’Aarón, na Judith i en Pau Miquel ens varen exposar la informació que havien duit i el que els nins i nines de la classe havien d’escriure al seu full per recordar la informació clau.
 55. 55. ELS SATÈL·LITS ELS SATÈL·LITS NATURALS: - Són uns objectes que giren al voltant dels planetes. - Són més petits que els planetes. - Es diuen llunes. El satèl·lit de la Terra és la Lluna. - Es creen de manera natural a l’espai. ELS SATÈL·LITS ARTIFICIALS: - Són uns objectes fabricats pels homes i les dones, enviats a l’espai. Quan arriben a l’espai comencen a donar voltes a un planeta.
 56. 56. Després de saber què són els satèl·lits i com es creen, vàrem voler saber… Si el satèl·lit natural de la Terra és la Lluna… Quins són els satèl·lits naturals dels altres planetes?
 57. 57. Per acabar la cinquena pregunta, completam el nostre mapa conceptual amb la informació treballada!
 58. 58. Després de saber que la Lluna és el satèl·lit de la Terra vàrem voler saber una mica més d’informació de la Lluna... Per això vàrem cercar informació de la Lluna per saber una mica més del nostre satèl·lit.
 59. 59. Quan vàrem saber que la Lluna tenia quatre fases vàrem descobrir perquè mai veim la Lluna igual... I ens vàrem demanar: Com va canviant la Lluna? Per això vàrem proposar fer una graella per veure com canvia la Lluna el mes de maig, anar observant-la a casa cada vespre i completar la graella per després veure l’evolució...
 60. 60. La nostra sisena pregunta és… LES CONSTEL·LACIONS: - Què són? - Com es varen crear?
 61. 61. La informació que va dur na Júlia.
 62. 62. La informació que va dur en Toni.
 63. 63. Un llibre que va dur en Toni per cercar informació.
 64. 64. Na Júlia i en Toni ens varen exposar la informació que havien duit i el que els nins i nines de la classe havien d’escriure al seu full per recordar la informació clau.
 65. 65. LES CONSTEL·LACIONS QUÈ SÓN? Són un grup d’estrelles que si les juntam amb línies imaginàries fan un dibuix. Hi ha 88 constel·lacions, les més conegudes són les del Zodíac. COM ES VAREN CREAR? Fa molts anys per: - Orientar-se en el temps i en les estacions de l’any. - Guiar als navegants i a la gent que viatjava de nit.
 66. 66. Per acabar la sisena pregunta, completam el nostre mapa conceptual amb la informació treballada!
 67. 67. Cream les nostres pròpies constel·lacions…
 68. 68. La nostra setena pregunta és… ELS METEORITS: - Què són? - Com es creen?
 69. 69. La informació que va dur en Carlos.
 70. 70. La informació que va dur na Cati.
 71. 71. En Carlos i na Cati ens varen exposar la informació que havien duit i el que els nins i nines de la classe havien d’escriure al seu full per recordar la informació clau.
 72. 72. ELS METEORITS QUÈ SÓN? Són roques molt grans que viatgen per l’espai. Algunes cauen a la Terra, quan xoquen amb l’atmosfera de la Terra es poden destruir o fer més petits. Si passen l’atmosfera i impacten contra la Terra fan un forat. COM ES CREEN? Es creen a partir de roques (desfets) de planetes.
 73. 73. Per acabar la setena pregunta, completam el nostre mapa conceptual amb la informació treballada!
 74. 74. La nostra vuitena pregunta és… ELS COMETES: - Què són? - Com es varen crear?
 75. 75. La informació que va dur n’Alma.
 76. 76. La informació que va dur n’Ainara.
 77. 77. N’Alma i n’Ainara ens varen exposar la informació que havien duit i el que els nins i nines de la classe havien d’escriure al seu full per recordar la informació clau.
 78. 78. ELS COMETES QUÈ SÓN? - Són cossos celestes fets d’aigua gelada i pols que pareixen bolles de neu brutes. - Quan s’acosten al Sol es converteixen en gas i es forma una coa brillant. - Alguns cometes famosos són: el comenta Halley, el cometa Hale-Bopp i el cometa Wilt 2. COM ES VAREN CREAR? Es varen crear durant la formació del Sistema Solar a partir del material rebutjat dels planetes.
 79. 79. Per acabar la vuitena pregunta, completam el nostre mapa conceptual amb la informació treballada!
 80. 80. La nostra novena pregunta és… PER QUÈ NOMÉS HI HA AIRE I VIDA A LA TERRA?
 81. 81. La informació que va dur en David.
 82. 82. La informació que va dur n’Ángeles.
 83. 83. N’Ángeles i en David ens varen exposar la informació que havien duit i el que els nins i nines de la classe havien d’escriure al seu full per recordar la informació clau.
 84. 84. PER QUÈ NOMÉS HI HA AIRE I VIDA A LA TERRA? - Perquè hi hagi vida, hi ha d’haver: aigua líquida, temperatura i aire. La Terra és l’únic planeta que coneixem que té les tres coses. - Perquè hi hagi aire necessitam una atmosfera. L’atmosfera és una capa d’aire formada per diversos gasos que ens permeten respirar. L’atmosfera ens protegeix dels meteorits, dels raigs del sol i ens permet mantenir la temperatura de la Terra.
 85. 85. Per acabar la novena pregunta, completam el nostre mapa conceptual amb la informació treballada!
 86. 86. Una vegada havíem resolt totes les nostres preguntes inicials del projecte vàrem fer una conversa per saber si hi havia alguna pregunta més que no hagués quedat resolta. Després de resoldre entre tots petits dubtes puntuals vàrem donar per acabat el nostre projecte!
 87. 87. Ja només ens quedava fer l’avaluació del projecte per saber què hem après… Per això primer vàrem fer una conversa on cada infant podia anar dient què havia après durant el projecte!
 88. 88. Després de fer la conversa se’ns va ocórrer una activitat que ens va agradar molt… Fer un poema amb tots els conceptes que havíem treballat durant el projecte…
 89. 89. Després d’això vàrem fer una autoavaluació del projecte de manera individual i ens vàrem endur a casa una avaluació de què hem après i com hem après!
 90. 90. Autoavaluació
 91. 91. Una vegada havíem fet l’autoavaluació i l’avaluació a casa, ens vàrem endur les fitxes de la conversa de: Què hem après? I el poema que havíem creat per estudiar! Una vegada havíem estudiat i reflexionat sobre què hem après durant el projecte vàrem fer una proveta per demostrar tot allò que sabem després d’haver fet el projecte…
 92. 92. Una vegada feta l’avaluació ja podem donar per acabat el projecte… només ens queden dues coses… ordenar les fitxes del projecte i fer la portada!
 93. 93. Ja hem acabat el nostre projecte: Què hi ha a l’Univers? Tots/es hem après moltíssimes coses i cada un de nosaltres hem fet el nostre propi camí. Gràcies al nostre treball a casa, a l’aula, al treball per parelles i a l’atenció i l’escolta a classe hem pogut aprendre tot el que ara sabem i abans no sabíem!
 94. 94. Gràcies a tots i a totes per la vostra col·laboració!!

×