Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 17 Anuncio

Llegim el Riu

Descargar para leer sin conexión

Assumpta Haro ens va explicar com va sorgir i es va desenvolupar el projecte “Llegim el Riu” a la Biblioteca Salvador Vives Casajuna, que tenia com a objectius principals la creació d’espais d’innovació social, la millora del coneixement dels ecosistemes aquàtics per generar dades i contribuir a la conservació i, finalment la promoció de la participació ciutadana.

Assumpta Haro ens va explicar com va sorgir i es va desenvolupar el projecte “Llegim el Riu” a la Biblioteca Salvador Vives Casajuna, que tenia com a objectius principals la creació d’espais d’innovació social, la millora del coneixement dels ecosistemes aquàtics per generar dades i contribuir a la conservació i, finalment la promoció de la participació ciutadana.

Anuncio
Anuncio

Más Contenido Relacionado

Similares a Llegim el Riu (20)

Más de Museu de Ciències Naturals de Barcelona (20)

Anuncio

Más reciente (20)

Llegim el Riu

 1. 1. Els orígens 1. Gerència de Serveis de Biblioteques 2. Gerència de Serveis de Medi Ambient 3. FEHMLab ( RiuNet) 4. Associació Hàbitats
 2. 2. Objectius 1. Crear espais d’ innovació social a les biblioteques municipals. 2. Millorar el coneixement dels ecosistemes aquàtics i generar dades de ciència ciutadana que contribuiran a la conservació dels rius. 3. Afavorir la participació ciutadana en la presa de decisions ambientals.
 3. 3. Un projecte compartit : Administració, ciutadania i universitat
 4. 4. Què és Llegim el riu ? Llegim el riu és un projecte que es fonamenta en la ciència ciutadana (recerca participativa) a l’ entorn del riu Llobregat i dels seus afluents principals, Anoia i Cardener, per afavorir el coneixement d’ aquest espai, i la col.laboració de la ciutadania en la seva protecció. Està impulsat i coordinat per la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. La iniciativa complementa el projecte existent RiuNet i promou punts d’ innovació social creats a les biblioteques mitjançant comunitats de persones usuàries que treballen en l’ estat hidrològic i ecològic d’ un riu. https://www.youtube.com/watch?v=FTubJhnT-B8
 5. 5. Què ens aporta la ciència ciutadana?  Compromís en activitats d’ investigació científica.  Suport al coneixement amb les seves eines i recursos.  Els participants voluntaris proveeixen de dades experimentals.  És un recurs per a involucrar a la ciutadania en la gestió dels rius.  Els resultats obtinguts poden ajudar a detectar problemes ambientals .  És una oportunitat per conscienciar activament la població.
 6. 6. L’ experiència de Sant Vicenç de Castellet  És una de les 15 biblioteques participants en el projecte. Fases del projecte  1.- Reunió formativa amb els tàndems locals, format per la tècnica de medi ambient i una persona referent de la biblioteca.  2.- Recerca de voluntaris i explicació de les sortides de camp.  3.- Sortida al riu, amb l’ assessorament tècnic de FEHMLab.
 7. 7. Què fa el tàndem?  Es coordina en la cerca de voluntaris.  Ofereix sessions de formació per participar en els treballs de camp.  Organitza i participa en les sessions del riu.  Participa en les sessions de valoració.  Està atent a les propostes i idees rebudes per part dels participants.  Organitza conjuntament activitats en aquest espai que és el riu.
 8. 8. Quin és el paper de la biblioteca en el projecte Llegim el riu?  És un equipament de proximitat compromès amb el seu entorn.  És un espai de descoberta i aprenentatge.  Compta amb recursos bibliogràfics i fons especialitzats.  Està oberta al canvi, i és receptora i impulsora de nous reptes i oportunitats.  Un lloc on la ciutadania pot compartir i fomentar el pensament crític i la difusió del coneixement.  Treballa de forma transversal amb diferents àrees municipals.  Afavoreix la creació d’ un espai d’ innovació social amb persones usuàries que treballen el mateix repte vinculat a l’ estat hidrològic i ecològic d’ un riu.
 9. 9. Espai del riu Llobregat al seu pas per Sant Vicenç Tram del riu on es busquen les mostres
 10. 10. Amb l’ acompanyament i suport de FEHMLab hem pogut  Instal.lar i conèixer l’ APP  Recollir informació amb el mètode cientìfic.  Conèixer els ecosistemes fluvials.  Aprendre a observar i valorar.  Disposar d’ eines per interpretar els resultats.  Presentar resultats i proposta d’ accions.
 11. 11. La sortida al riu ens ha servit :  Per entendre el riu com un espai de gran valor ecològic i social.  Per tenir un millor coneixement dels ecosistemes aquàtics.  Per fer una diagnosi de la qualitat del riu, amb la recollida de paràmetres sobre el seu estat hidrològic i ecològic.  Per generar dades per a la investigació que contribuiran a la millora de la gestió i conservació del riu.  Per afavorir la participació ciutadana en la presa de decisions en diferents àmbits (contaminació, espècies invasores…)
 12. 12. Algunes idees que hem posat en pràctica  Hora del conte a l’ espai del riu
 13. 13.  Taller d’ estampació amb elements de la natura
 14. 14. Fitxes de resultats
 15. 15. Reptes per a la segona edició  Estreta col.laboració amb el tándem local  Consolidar vincles amb els grups de voluntaris  Programació d’activitats a l’ espai del riu  Agendar noves trobades d’ inspecció, anàlisi i valoració  Fer arribar les inquietuds i propostes fruit d’ aquestes sessions  …
 16. 16. Moltes gràcies per la vostra atenció! https://bibliotecadesantvicenc.blogspot.com/ @bibliotecasvcastellet @bstvicenscsvc @bibliotecadesantvicens

×