Publicidad

la caiguda del tsarisme

Manel Villar (Institut Poeta Maragall)
14 de Mar de 2012
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad

Más de Manel Villar (Institut Poeta Maragall)(20)

la caiguda del tsarisme

 1. La caiguda del tsarisme La revolució russa i la formació de l´estat soviètic (1905-1953)
 2. La fi del tsarisme Al començament del segle XX, a Rússia hi continuava havent una monarquia absoluta. El monarca, el tsar, concentrava a les seves mans el poder suprem de l´estat i l´exercia sense límits. Per governar, es recolzava en la noblesa, l´Església ortodoxa, l ´exèrcit i la burocràcia. Tsar Nicolau II
 3. La fi del tsarisme • La Duma, el Parlament rus, tenia uns poder molt limitats perquè el tsar el podia convocar o dissoldre quan volgués. • Les llibertats polítiques eren inexistents i els opositors eren perseguits per la policia política que exercia una gran repressió.
 4. La fi del tsarisme L´economia continuava sent fonamentalment agrària, malgrat que la industrialització ja havia començat. La instal·lació d´algunes indústries pesants i la construcció del ferrocarril van fer crèixer la població obrera, però no tant la burgesia empresarial, perquè el desenvolupament de la indústria depenia del capital estranger i de la iniciativa estatal.
 5. La fi del tsarisme Corrents polítics Partit Programa liberals K.D. (Democràcia -Aconseguir un règim constitucional) parlamentari. -Guanyar la guerra revolucionaris S.R. (Socialrevolucionari) -Reforma agrària. -Abandonament guerra P.O.S.D.R. (Socialdemòcrata Menxevics: /marxista) -Revolució per etapes -Formació d´un partit de masses. L´oposició al règim tsarista Bolxevics: -Revolució ràpida. -Formació d´un partit d ´elits. - Abandonament guerra.
 6. La revolució de 1905 Causes de la revolució: - L´exèrcit rus va ser derrotat per les tropes japoneses en una guerra motivada pels intents d ´expansió de Rússia a l´Àsia. - De seguida es van produir avalots, causats tant pel descontentament que va generar la derrota com per la crisi econòmica que es vivia en aquell moment.
 7. La revolució de 1905 Objectius de la revolució: - Els manifestants no volien destruir el tsarisme, sinó tan sols denunciar el mal govern i forçar l´inici de reformes polítiques: volien convertir Rússia en una monarquia parlamentària i que els membres de la Duma poguessin ser escollits per sufragi universal.
 8. La revolució de 1905 • La revolució del 1905 es va desencadenar el 9 de gener, quan les masses populars es van dirigir al Palau d´Hivern a Sant Petersburg, residència del tsar, per fer-li arribar les seves reivindicacions. • La resposta del poder va ser una repressió molt violenta, que va produir un gran nombre de morts i ferits (Diumenge Sagnant). • Els camperols i els obrers s´organitzaren en soviets (consells o assemblees populars) per coordinar les protestes i manifestacions.
 9. La revolució de 1905 Resultat de la revolució: 1- El tsar va fer algunes concessions, recollides en el Manifest imperial (octubre de 1905): la principal va ser l ´elecció de la Duma per sufragi universal. 2- Tanmateix, el tsar va incomplir les seves promeses i va tornar a governar sense tenir en compte la Duma. Diumenge Sagnant
 10. La revolució de 1905 • Activitats: 2. Com era el règim tsarista? 3. Què volien els revoltats de 1905? 4. Què eren els soviets? 5. Quins van ser els resultats de la revolució de 1905?
 11. La revolució de febrer 1917 Causes de la revolució Les successives derrotes en la Primera Guerra Mundial, les pèrdues humanes i territorials i el desproveïment de la reraguarda van crear un malestar profund en la població.
 12. La revolució de febrer 1917
 13. La revolució de febrer de 1917 • El govern provisional no tenia autoritat en tot el territori. • Obrers, camperols i soldats van formar soviets per tot el país, que fins i tot van arribar a tenir les seves pròpies milícies armades (Guàrdia Roja). • Aviat els soviets es van decantar cap als bolxevics, que demanaven l´abandonament de la guerra, la millora de les condicions de vida dels obrers, el repartiment de terres entre els camperols i el reconeixement de les minories nacionals.
 14. La revolució del febrer de 1917 • Activitats: • Què tenen en comú la revolució de 1905 i la revolució de febrer de 1917? • Què demanaven els revolucionaris del febrer de 1917? • Què aconseguiren? Història 4t ESO Grup Promotor • Com ho aconseguiren? Santillana 2008 • Per què es diu que després de la revolució de febrer de 1917 a Rússia es va implantar un doble poder?
Publicidad