Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Colostomy Care - Penjagaan Kolostomi

9.204 visualizaciones

Publicado el

Pengenalan asas mengenai Colostomy Care - Penjagaan Kolostomi

Publicado en: Salud y medicina
 • Inicia sesión para ver los comentarios

Colostomy Care - Penjagaan Kolostomi

 1. 1. Disediakan Oleh : Nassruto
 2. 2. Kolostomi Definisi : Satu pembukaan ke dalam kolon. Juga dikenali sebagai stoma yang bermaksud pembukaan tiruan di dalam dinding abdomen.
 3. 3. Jenis-Jenis 1) Kolostomi sementara 2) Kolostomi kekal
 4. 4. Kolostomi sementara - Dilakukan untuk keadaan kecederaan / keadaan inflamasi dalam usus. - Membenarkan bahagian hujung usus yang cedera atau berpenyakit rehat dan sembuh.
 5. 5. Kolostomi kekal - Menyediakan pembukaan baru utk pembuangan najis apabila anus dan rektum gagal berfungsi disebabkan oleh penyakit atau kongenital.
 6. 6. Kolostomi kekal - Dijalankan untuk kes-kes kanser usus dan bahagian yang berpenyakit mungkin dibuang.
 7. 7. Lokasi 1) Kolostomi menaik 2) Kolostomi melintang 3) Kolostomi menurun
 8. 8. Kolostomi menaik - ‘Ascending colostomy’ - Pembuangan najis dari kolon menaik. - Pengeluaran najis dalam bentuk cecair, kerap keluar melalui ostomi dalam sehari.
 9. 9. Kolostomi menaik - Tidak boleh dikawal menggunakan keadah irigasi dan masalah bau perlu diatasi
 10. 10. Kolostomi melintang - ‘Transverse colostomy’ - Pembuangan najis dari kolon melintang - Pengeluaran najis kurang berbau, najis dalam keadaan separa pejal dan biasanya pengeluaran tidak boleh dikawal.
 11. 11. Kolostomi menurun - ‘Descending colostomy’ - Pembuangan najis dari kolon menurun. - Pengeluaran najis berkeadaan lebih pejal, kekerapan pengeluaran dapat dan bau boleh dikawal.
 12. 12. Penjagaan Kolostomi selepas Op Objektif : 1) ↓ kesakitan 2) ↓ ketidakselesaan 3) Cepatkan penyembuhan luka stoma 4) Beri sokongan emosi kpd pesakit serta keluarga.
 13. 13. Penjagaan Kolostomi selepas Op Tanggungjawab - Penilaian ke atas stoma - Pengendalian pengumpulan najis dengan menggunakan peralatan / beg ostomi atau guna irigasi stoma.
 14. 14. Penilaian ke atas stoma - Stoma / luka dibalut dengan pembebat steril. - Pemerhatian ke atas stoma tentang warna dan posisi stoma. - Stoma sihat akan kelihatan berwarna merah jambu
 15. 15. Penilaian ke atas stoma - Warna merah jambu yang kabur / sianosis menunjukkan stoma tidak dapat bekalan darah yg cukup. - Dapat berfungsi dengan sempurna.
 16. 16. Penilaian ke atas stoma - Mukosa stoma mesti sentiasa berada di permukaan abdomen. - Jika tertarik ke dalam abdomen, najis akan masuk ruang abdomen dan menyebabkan peritonitis.
 17. 17. Penilaian ke atas stoma - Pastikan luka dalam keadaan bersih dan kering. - Tukar dressing jika terdapat kotor. - Pemerhatian sebarang perdarahan, warna kulit di sekeliling stoma dan najis yang dikeluarkan.
 18. 18. Penjagaan selepas 24 jam Op i) Pencucian dengan sabun & air bersama dgn pesakit & keluarga ii) Pasang beg sementara utk kawal bau dan kekotoran iii)Galak psk lihat kolostomi pada dinding abdomen & libat dengan penjagaan
 19. 19. Penjagaan selepas 24 jam Op - Beritahu stoma menjadi merah dan bengkak tetapi kembali surut kemudian. - Pengeluaran kolostomi boleh dikawal menggunakan kaedah irigasi terutama kolostomi kolon menurun dan kolon sigmoid.
 20. 20. Penjagaan selepas 24 jam Op - Tetapi kolon menaik dan melintang sukar dikawal kerana najis kerap keluar dan dalam bentuk cecair. - Setiap psk mempunyai cara berbeza utk kenalpasti najis akan keluar dari kolostomi.
 21. 21. Penjagaan selepas 24 jam Op - Pesakit mungkin sedar hanya terdapat najis di dalam beg kolostomi atau pada kulit, atau keluar flatus, atau menyedari terdapat pergerakan usus yang diikuti dengan najis.
 22. 22. Pengendalian pengumpulan najis - Perlu guna alat ostomi setiap masa terutama kolostomi mengeluarkan najis cair berterusan. - Penerangan tentang pilihan & penggunaan ostomi diberi.
 23. 23. Pengendalian pengumpulan najis i) Diameter stoma perlu diukur dengan tepat supaya dapat dipasang dengan sempurna. ii) Terlampau kecil boleh ganggu bekalan darah. iii)Terlampau besar akan menyebabkan najis bocor keluar.
 24. 24. Pengendalian pengumpulan najis - Jus enzim akan menyebabkan lelasan & kerosakan kulit. - Pelekat ostomi akan lekat di permukaan kulit abdomen - Beg ostomi dikosongkan kira ¼ hingga 1/3 penuh.
 25. 25. Pengendalian pengumpulan najis - Jika terlampau penuh, berat najis akan menanggalkan pelekat dan menyebabkan bocornya najis. - Bau mungkin amat kuat & sangat busuk
 26. 26. Pengendalian pengumpulan najis - Ostomi dibuka melalui pembukaan yang diklip di bahagian bawah. - Tanggalkan klip dan najis di buang.
 27. 27. Pengendalian pengumpulan najis - Beg ostomi dibersihkan dengan jirusan air paip yang bersih dan suam - Periksa beg ostomi dengan sebarang kebocoran drp stoma & perhatian keadaan stoma
 28. 28. Pengendalian pengumpulan najis - Bersihkan permukaan kulit abdomen di sekeliling stoma, perhatikan keadaan stoma, keringkan kulit abdomen dan pasangkan peralatan ostoma yang baru.
 29. 29. Irigasi Stoma Tatacara membantu latihan pembuangan najis utk membolehkan pesakit mengetahui masa pembuangan najis dpd kolostomi sigmoid. Usus akan keluar najis setiap kali apabila irigasi dilakukan.
 30. 30. Irigasi Stoma - 500 hingga 1000 ml air suam (105° - 110° F) digunakan. - Isipadu diperlukan untuk mengembungkan kolon dan meragsang peristalsis.
 31. 31. Irigasi Stoma - Air sejuk menyebabkan kekejangan - Air panas mencederakan mukosa.
 32. 32. Irigasi Stoma - Prinsip irigasi stoma adalah cecair yang dititiskan ke dalam kolon akan menyebabkan distensi dan merangsangkan pembuangan najis. - Oleh itu waktu pembuangan najis dapat dikawalkan
 33. 33. Irigasi Stoma - Kaedah ini dapat melegakan sembelit atau pembersihan usus sebelum ujian atau prosidur diagnostik dijalankan.
 34. 34. Pendidikan Kesihatan Penjagaan kulit  perhatikan tanda-tanda lelasan atau alahan pada kulit.  mungkin perlu krim penebat kulit atau pelekat hipoalergenik.
 35. 35. Pendidikan Kesihatan  Pastikan pemasangan beg kolostomi tepat untuk elak kebocoran.
 36. 36. Pendidikan Kesihatan Mengawal bau najis  elak makanan yg menyebabkan najis berbau.  bau boleh dikurangkan dengan pengambilan tablet Bismuth Subcarbonate setiap kali masa makan & sebelum tidur.
 37. 37. Pendidikan Kesihatan Mengawal pengeluaran gas  elakkan dpd mengunyah gula getah, makanan pedas, minuman berkarbonat & makanan yang boleh menyebabkan gas.
 38. 38. Pendidikan Kesihatan Pemakanan  amalkan makanan seimbang, waktu makan yang tetap, kunya makanan dengan sepenuhnya.  elakkan makanan yang boleh menyebabkan konstipasi / cirit birit.
 39. 39. Pendidikan Kesihatan Cara hidup harian o galak psk utk menerima keadaan yg mempunyai kolostomi. o sokongan emosi dan bantuan dari pihak keluarga adalah penting terutama dalam tempoh penyesuaian.
 40. 40. Pendidikan Kesihatan o Galakkan melibatkan diri dalam aktiviti harian spt riadah, sukan, pekerjaan dan sebagainya.

×