Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Antologia poètica de josep carner

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Del mite al logos
Del mite al logos
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 20 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Anuncio

Similares a Antologia poètica de josep carner (20)

Antologia poètica de josep carner

 1. 1. Natàlia Costa Laura Olea Rocio Sanz
 2. 2.  Les llimones casolanes  Cançó d’un doble amor  Camperola llatina  El Fènix
 3. 3. PARAFRASEIG En la primera estrofa surt Metimna la mestressa de casa, on fa la seva feina, i apareix el seu marit, Licas. En la segona estrofa, Liceni i Náis els fills, fan rebombori i Metimna, la mare posa ordre. En la tercera estrofa com Metimna agafa una copa amb aigua a la qual li afegeix un raig mesurat de llimona i que, a continuació, se la beu. La ultima estrofa del poema conclou amb la imatge de Metimna observant per a finestres, clocant els ulls després d'estar sotmesa a un esgotament continu.
 4. 4. RELACIÓ DEL POEMA AMB EL LLIBRE AL QUAL PERTANY • Aquest poema pertany al llibre d'Els fruits saborosos (1906), compost per poemes de Josep Carner. • Aconsegueix aprofundir en el significat del noucentisme així com reivindicar el moviment estilístics del noucentisme aplicat a la poesia. • En tots els poemes, el poeta se serveix d'un doble pretext i composicions estan ordenades segons l'etapa vital a què pertanyen • referències a la cultura clàssica són nombroses en els noms dels personatges, totalment contrària a l'ideari del Modernisme.
 5. 5. ANALISI FORMAL Metimna, atrafegada, com mou la cara encesa damunt el voleiar dels braços i el vestit. El dinar es cou, es veu lluir la roba estesa i ja a la cantonada és Licas, el marit. 14 A 14 B 14 A 14 B Liceni trenca un vidre. Naïs s'esmuny, plorosa. Llavores, arrambant-se al mur i amb passes lleus, amb una revolada cruel i una amorosa ha restablert Metimna la pau, que amen el déus. 14 C 14 D 14 C 14 D Cansada, pren la copa de bella transparència on juguen aires, núvols, solcant un blau camí, i riu, sabent que a l'aigua mesurarà amb ciència el raig de la llimona, la mel de romaní. 14 E 14 F 14 E 14 F I beu, dant a l'entorn les últimes mirades. La llum en el cristall, esparvilladament, damunt sa cara es mou i l'omple de besades i li fa cloure els ulls, repòs de tant d'esment. 14 G 14 H 14 G 14 H
 6. 6. Careix de figures retòriques ja que es vol donar més importància a la situació de l’argument Perifrasi que utilitza per nomenar una copa d'aigua amb mel i llimona. Rima consonat amb versos alexandrins Estrofa: Son 4 estrofes de 4 versos cadascuna Quaderna Via.
 7. 7.  Les llimones casolanes és un poema líric independent que el va escriure Josep carner on el podem trobar dins del llibre “Els fruits saborosos”. Aquesta obra és explicada per un narrador es extern on apareixen els següents personatges: Mitimna,Licas,Liceni i Naïs. L’obra esta situada en un espai tancat; una casa.  Aquest poema és l'exaltació de l'ordre i la felicitat de la quotidianitat domèstica .  La llimona és comparada per la seva qualitat (aspror, acidesa) a l'actitud aparentment rígida de Metimna amb els seus fills.
 8. 8. PARAFRASEIG • En la primera estrofa parla que esta enamorat de l'amiga blanca i bruna. • En la segona diu que les estima a les dues. • A la quarta que es sent bé perquè ja té a les noies que ell estima al seu costat. • A la sisena diu que quan les te a prop i les toca hi ha una atracció sexual entre ells. • Les estrofes tercera, cinquena i setena són tornades, repeteixen la primera estrofa.
 9. 9. RELACIÓ DEL POEMA AMB EL LLIBRE AL QUAL PERTANY És del llibre de Verger de les galanies (1911) i és de la primera etapa de Josep Carner, del Noucentisme. Al ser noucentista era de moral conservadora i permet el joc i la simulació de que està entre dues dones. Però no és amor romàntic sinó l’atzar qui ens permet trobar a aquestes persones amb qui tindre experiències, ens expressa que tothom pot estar enamorat de dues persones a la vegada.
 10. 10. ANÀLISI FORMAL És un poema líric de versos octosíl·labs, amb una rima consonant encadenada, consta de 7 estrofes de 4 versos El tòpic literari d'aquest poema és el joc de l’amor, ja que es refereix a l’amor com a pura diversió. Les figures retòriques són un paral·lelisme al vers 5-6 i 15-16, utilitza la tornada en les estrofes 1ª, 3ª, 5ª i 7ª. L'amiga blanca m'ha encisat, també la bruna; jo só una mica enamorat de cadascuna. 8a 4b 8a 4b Estimo l'una, oh gai atzar! 8c Estimo l'altra, oh meravella! 8d Bella com l'una no m'apar, 8c fora de l'altra, cap donzella. 8d L'amiga blanca m'ha encisat, 8a també la bruna; 4b jo só una mica enamorat 8a de cadascuna. 4b Ho fan l'airet o la claror: estenc els braços per ma via; va cadascun pel seu cantó, du cadascun qui jo volia. 8e 8f 8e 8f L'amiga blanca m'ha encisat, 8a també la bruna; 4b jo só una mica enamorat 8a de cadascuna. 4b I quan ja són a prop de mi 8g i ja mos dits les agombolen, 8h sota les túniques de lli 8g hi ha dues vides que tremolen. 8h L'amiga blanca m'ha encisat, també la bruna; jo só una mica enamorat de cadascuna. 8a 4b 8a 4b
 11. 11.  El títol d'aquest poema esta relacionat amb un doble amor cap a cadascuna de les parelles. Manté una certa relació cap alguns poemes de Josep Carner.  Tracta de que havent amor o no és bo divertir-se passar-ho be i viure. L'autor a escrit aquest poema expressant un sobre avís de que tot és un joc superficial de simple enamoriscament, aquest poema va ser el primer relacionat amb això.
 12. 12. PARAFRASEIG • Primera estrofa: En aquesta primera estrofa, ens parlen sobre una camperola que sembra a la tardor. • Segona estrofa: En la segona estrofa, em canvi, podem veure com hi ha una descripció de la dona (més concretament de la cintura i dels llavis) • Tercera estrofa: En aquest tercera estrofa, veiem com fa referència a aquest Gàlata ferest. • Quarta estrofa: I finalment en la última, ens parla sobre una estàtua d'una deessa antiga que està sota terra.
 13. 13. RELACIÓ DEL POEMA AMB EL QUAL PERTANY És en aquest període de recuperació del llegat grecoromà que va aparèixer la poesia de Josep Carner «Camperola llatina», recollida en la seva obra Verger de les galanies, que pretenia reivindicar també la relació existent amb els antics. En aquest sentit, Carner converteix la figura d’una dona que treballa al camp en una estàtua majestuosa. Per això, la camperola s’apareix als ulls del lector com una dona mig espellifada i, a la vegada, mig august. Al darrere del poema s’hi fa evident, doncs, la intenció de crear una identitat nacional marcada per l’ascendent clàssic.
 14. 14. ANÀLISI FORMAL Aquest poema, és un sonet, format per quatre estrofes de dos quartets i dos tercets. És de rima consonant i d'art major. 10A 10A 10C 10E10B 10B 10C 10E10A 10A 10D 10D10B 10B Alada, véns al solc i a la sembradai decantes el cap a la clarori mig augusta, mig espellifada,et corones amb l’or de la tardor.Tens la cintura fina i abrivada,i el si d’una naixent promissió;canta la teua boca, incendiadacom una rosa de l’Anacreó.I fas anar la teva grana en doinacom sobirana que escampés almoinai et rius del pobre Gàlata ferest.—Mai no sabràs que dins la gleva amigajeu enterrada una deessa antigaque et vetlla encara, compassant-te el gest. De Verger de les galanies (1911)
 15. 15. En aquest poema podem trobar dues comparacions. La primera la trobem en el vers número 9 quan diu: "I fas anar la teva gran en doina, com sobirania que escampés almoina. FIGURES RETÒRIQUES I la segona en el vers número 7 quan diu: " canta la teva boca incendiada, com una rosa de l'Anacreó.
 16. 16.  Com a conclusió, en aquest poema es pot veure com Carner s'identifica amb el noucentisme, amb les característiques de l'ambient rural en el que es situa l'obra, i que també Carner sigui capaç de convertir en literatura qualsevol element, en aquest cas la Camperola.
 17. 17. PARAFRASEIG • En la primera estrofa diu que el fènix és un ocell immortal que a existit de sempre. • En la segona parla de que el fènix pot ressuscitar per les seves cendres, i tothom l’invoca. • En la tercera ens explica que mai havia existit però la gent sempre el tenia present. • I en la quarta diu que com la gent ja no parla d’ell s’ha perdut la seva essència però amb el record se li pot tornar l’essència i tornar a existir.
 18. 18. RELACIÓ DEL POEMA AMB EL LLIBRE AL QUAL PERTANY Pertany al volum Bestiari publicat al 1964, pertany a la etapa final de la poesia de Josep Carner. De la descripció dels animals es reflecteix el caràcter i la forma d’actuar de les persones i l’objectiu és transmetre el missatge de les al·legories d’animals.
 19. 19. ANÀLISI FORMAL La gent antiga d’Egipte 7em creia l’ocell més bell, 7a el que mai no moriria, 7el sol mateix, fet ocell. 7a El poema està format per 4 estrofes de 4 versos heptasíl·labs amb rima consonant en els parells i lliure en els senars, es d’art menor. Qui-sap-la gent m’invocava 7en un temple tot daurat; 7b ells deien: - Si mor un dia, 7Tornarà ressuscitat-. 7b Mai ningú pogué sotjar-me 7ni topar-me en un cantó; 7c i és que s’havia fet córrer 7que era existent, i no en só. 7c Tot el poema és una metàfora relacionada amb l’existència del Fènix i al vers 3-4 hi ha una anàfora. Ara m’esmenta un poeta 7quan ja no es parla de mi. 7d Potser jo, si us el reguéssiu, 7arribaria a existir. 7d
 20. 20.  El Fènix existeix perquè el poeta l’ha creat i aquest és el seu desig, existir per la gent. Ens interpreta el fet de que el que tenim present ho recordem però que amb el temps sempre pot passar a l’oblit per alguns fets o aspectes, per aquets motiu el tornar el record del Fènix provoca la tornada a l’existència.

×