Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 13 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Anuncio

Ndotja akustike

 1. 1. NDOTJA AKUSTIKE Lënda: Fizikë Punoi: Natali Shkëmbi Pranoi: Aida Rembeci Instituti Harry Fultz Klasa II-9
 2. 2. KLASIFIKIMI ZHURMA TE LARTA : • Dihet se zhurmat e larta mund të shkaktojnë dëmtim permanente të shëndetit tonë. Njerëzit që janë objekte të niveleve të larta të zhurmës, p.sh. në diskoteka dhe koncerte muzikore, mund të vuajnë nga humbja e dëgjimit si rezultat i dëmtimit të shkaktuar në sistemin e dëgjimit nga tinguj me intensitet të lartë. Dëmtime të ngjashme mund të ndodhin si rezultat i fishekzjarrëve dhe i të shtënave me armë. ZHURMAT E MODERUARA: • Përveç këtyre niveleve të larta të zhurmës, edhe zhurmat e moderuara të shkallës 85 decibel ose dhe pak më të ulta, si tingulli i alarmit të orës ose i kositëses së barit, mund të dëmtojë dëgjimin. Dëgjimi mund të preket nga zhurma të moderuara nëse jemi subjekt i tyre për një periudhë të gjatë kohore.
 3. 3. Për ditën 50-55 dB(decibel). Për natën 30 dB. Zhurmat me intensitet 80 dB shkaktojnë dëmtime të sistemit të dëgjimit. Zhurmat me intensitet mbi 100-120dB shkaktojnë dhimbje dhe dëmtim të shpejtë të sistemit të dëgjimit.
 4. 4. Aeroplani në ulje rreth 50 m larg 140dB Aeroplani në fluturim 300m larg 120dB Cekic pneumatik 100dB Trafik shume i dendur i automobilave ne udhekryq 90dB Zhurma ne mesdite 70dB Intensitet i zerit gjate bashkebisedimit 50-60dB Intensitet i zerit ne bibloteke 40dB Intensiteti I zhurmave në pyll 30dB Intensiteti I zhurmave në laboratore të akustikës 10dB
 5. 5. Disa vezhgime të bëra në Tiranë nga një grup pedagogësh të departamentit të fizikës bashkë me studentet e vitit të trete mbi nivelin e zhurmave në disa pika kryesore të qytetit të Vlorës dhe Fierit duke përdorur aparat matës (decibel meter) portativ por mjaft të sakte dhe me ndjeshmëri të madhe
 6. 6. ZONA E GJYKATES VLORE 0 20 40 60 80 100 120 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:050 20 40 60 80 100 120 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05 MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE E HENE ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00 Max 75.8 99.2 99.2 85.4 79.6 82.4 78.6 74.6 Min 59.3 59.3 55.8 48.1 57.0 53.2 39.0 38.2
 7. 7. MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE E ENJTE ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00 MIN 61.0 62.7 59.1 52.7 60.0 55.7 58.2 55.0 MAX 79.2 86.9 85.7 85.0 82.6 78.5 81.5 81.0 0 20 40 60 80 100 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05 0 20 40 60 80 100 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05
 8. 8. Qendra e Turizmit Fier MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE E HENE 22.12.2008 ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00 MIN 63.6 54.4 62.6 66.1 64.2 62.3 59.3 56.8 MAX 83.7 81.2 80.6 87.0 80.7 85.8 77.7 81.2 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:00 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:00 22:00- 22:050 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05
 9. 9. MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE E Enjte 25.12.2008 ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00 MIN 61.6 63.7 63.1 52.7 63.9 65.8 59.5 60.3 MAX 80.3 86.9 85.7 85.0 90.2 78.5 81.5 81.0 0 20 40 60 80 100 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05
 10. 10. DISA NGA EFEKTET NEGATIVE TË ZHURMAVE NË SHËNDETIN E NJERIUT  Dhimbje dhe lodhje në dëgjim  Dëmtim të sistemit të dëgjimit  Probleme psikologjike(agresivitet, padurueshmëri)  Pengojnë përqëndrimin  Frenim në shpejtësinë e komunikimit  Shqetësime në gjumë  Efektet kondiovaskulore  Ndryshime në sistemin hormonal dhe imunitar  Ndikojnë negativisht në tretje  Rritja e tensionit etj.
 11. 11. NDOTJA AKUSTIKE, PROBLEMI QË ENDE NUK GJEN ZGJIDHJE Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, në vlera komuniteti, ndotja akustike ul produktivitetin, aftësinë për të mësuar, rrit aksidentet, rrit asenteizmin dhe kontribuon në përdorimin e barnave narkotike. Në vendin e punës, zhurmat në kombinim me kompleksitetin e punës çojnë në një rritje të sëmundjeve kardiovaskulare si rezultat i rritjes së presionit. Zhurma çon në aktivizimin e mekanizmave stresues. Tek fëmijët, ndotja akustike mund të ndikojë negativisht aftësitë e tyre për të lexuar dhe mësuar. Në ato klasa me ndotje akustike nxënësit tregojnë përformancë më të ulët në krahasim me studentët e klasave të tjera të së njëjtës shkollë ku nuk ka ndotje akustike.

×