Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

La fregmantació del mon antic i Al-Andalús

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 41 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Similares a La fregmantació del mon antic i Al-Andalús (20)

Anuncio

Más reciente (20)

La fregmantació del mon antic i Al-Andalús

 1. 1. Tema 1 : La fregmantació del món antic
 2. 2. 2 Index La fregmentació del món antic: ·L’antic imperi Romà -L’imperi Romà d’occident -L’imperi Romà d’orient ·Els regnes germànics ·Els visigots a Hispània -La formació del regne visigot de Toledo -L’organització del regne -La capital dels visigots ·La vida al poblat I a la ciutat ·La cultura I l’art visigots -L’esglesia -El llatí -Els constructors I orfebres -Lèpoca de Justinià -L’orientalització de l’imperi -El declivi de Bizanci ·L’imperi carolingi -El regne dels francs -Carlemany -El renaixament -El palau d’aquisigrà ·Islam -Aràbia -Mahoma -Mesquita
 3. 3. 3 Què se’n va fer de l’antic Imperi Romà? Les invasions germàniques del segle V posen fi al dèbil Imperi Romà ja partit en Occident I Orient des de l’any 395. La caiguda de Roma te tanta importància que diem que és el final de l’antiguitat i el començament de l’edat mitjana.
 4. 4. 4 l’imperi romà d’occident Al començament del segle V: els Huns envaeixen i arrassen els territoris de l’est d’Europa. Els pobles germànics, fugint d’aquest poble bàrbar, entren en massa a l’mperi romà d’Occident I acaben conquerin-lo I dominan- lo. Finals del segle V: es van formant diversos regnes germànics rivals I independents entre ells.
 5. 5. 5 -Els ostrogots: ocupen Itàlia I Dalmàcia. -Els visigots: s’estenen pel sud de la Gàl·lia I més tard per Hispània. -Els francs: començen a la Gàl·lia I es s’estenen pel territori d’altres regnes. -Els burgundis: ocupen l’est de la Gàl·lia. -Els alamans: s’estableixen al voltant del Rin. -Els anglosaxons: s’expandeixen per Britània.
 6. 6. 6 Al començament de l’edat mitjana, tres grans civilitzacions es reparteixen les terres de l’imperi romà: -Bizanci: Part oriental de l’imperi. Sobreviu de les guerres I es diu així per la ciutat de Constantinoble en acte simbolic. -Regne germànic: Part occidental de l’imperi. Acabar fent la tradició romana I la religió cristiana I fan l’Europa feudal. -Islam: Religió monoteista aparaguda a Aràbia al segle VII i estesa per tota la franja costanera del sud del Mediterrani, l’Orient Mitjà I la península Ibèrica mitjançant conquestes militars.
 7. 7. 7 Els francs Al-Andalus volia conquerir més territori I va volguer invair el territori dels francs Carles, dit el gran (Carlemany), fill de Pipí el breu I nét de Carles Martell, va crear un nou imperi (imperi Carolingi) I va aconseguir frenar-los I recuperar les terres. Va conquerir terres d’europa occidental, va posar fronteres, va crear escoles I grans edificis. Com que tenia molt terreny va descidir partir-lo en comptats I a cada un hi va posar: un marquès als comptats de les marques I un compte a els altres. Eren els encarregats de protegir les terres.
 8. 8. 8 Missi Dominici era un un grup de gent que controlava els comptes I marquesos I feia complir les lleis. Les lleis s’escribien als capitulars. Carlemany decidia qui controlava cada comptat I si volia, el podia canviar. Les terres continuaven sent dell. Els hi donava proteció I a canvi ells li havien de vigilar les terres. Eren nobles de confiança, normalment grans propietaris de la zona, guerrers destacats o amics personals.
 9. 9. 9 Carlemany era romà I com que es volia fer notar es va fer construir un palau a Aquisigrà que es on va viure.
 10. 10. 10 Els regnes germànics A diferència dels romans no tenen escriptura, lleis ni estructura d’estat. Crien bestiar I cultiven la terra. Estan en famílies I els representants de cada família trien qui serà el rei. Primer l’elegeixen però acava sent hereditari. En ocupar les terres de l’imperi, els pobles germànics posen les seves normes però també n’adopten per veneficiar-se’n (conserven la moneda imperial, el llatí, els privilegis dels grans propietaris...)
 11. 11. 11 L’imperi romà d’orient L’mperi romà d’Orient aconsegueix aturar les invasions I mantenir la riquesa mentre Occident esta a mans dels germànics. A partir del segle VI, l’Imperi roma D’Orient s’anomena Bizanci i es va hel·lenitzant: adopta el grec com a llengua i introdueix formes culturals I polítiques més orientals I modernitzades que les de la cultura romana antiga.
 12. 12. 12 Constantinoble Any 330: L’emperador de l’imperi bizantí forma constantinoble. Està envoltat de muralles I hi ha esglesies I palaus. És el principal port mediterrani
 13. 13. 13 Els visigots a Hispània L’any 409 :a la península Ibèrica entren una sèrie de pobles germànics: Els Alans, els Vàndals I els Sueus. Roma crida a els visigots perquè els expulsin I l’any 415 I els fan fora L’any 410: Els visigots saquegen Roma I s’instal·len al sud de la Gàl·lia I formen Tolosa. Els francs que volen ampliar el territori lluiten amb els visigots I Ataulf, estan rodejat decideix marxar sud dels pirineus.
 14. 14. 14 Llavors els visigots s’expandeixen per Hispània I formen un regne amb amb una monarquia forta, el control de tot el territori peninsular I la unificació jurídica I religiosa. A la mort de Alaric II Gesaleic s’estableix a Barcelona (des de llavors capital del regne) I al segle VII Teodoric trasllada la capital a Toledo. L’any 409: barbars entren a Hispània I fan que Tarraconense I Cartaginense estigui sota control romà.
 15. 15. 15 La vida al poblat I a la ciutat Segle V: l’occident europeu es ruralitza I l’agricultura és l’activitat principal. Els atacs I saquejos dels pobles germànics han dificultat la vida a la ciutat I hi ha gent que decideix anar a viure al camp. S’encomanen a un senyor a canvi que els protegeixi I es converteixen en serfs. La vida al poblat es més dura. Treballen I prou. Les diversions s’han acavat. Treballen principalment en les feines de casa, la ramaderia I l’agricultura. Son autoabastaments
 16. 16. 16 L’art I la cultura visigots ·Duran 200 anys hi ha hagut un proces de fusió entre cultures I son molt importants els clergues cristians. ·Els clergues son els qui sabien llegir I escriure , conserven millor la cultura romana… ·Els visigots son arrians. ·Toledo es el principal centre religiós de la península I s’hi celebren divuit concilis. ·El llatí es la llengua principal I més endevant será el romanç.
 17. 17. 17 Sobretot cap al segle VII construeixen petites esglésies de pedre. Hi ha poques finestres I els murs son molt groixuts. Els arcs són de ferradura. Les columnes són amb capitell corinti L’orfebreria era una de les grans manifestacions artístiques.
 18. 18. 18 L’art bizantí És una barreja d’art grecoromà I oriental. Unes de les coses que destaquen més son les columnes, l’arc I la volta I els materials diversos (pedra, marbre, maó…) Els murs estan fets de mosaics, colors terra I riquesa. Les icones són pintures rel·ligioses fetes sobre fusta, de colors vius, utilitzan cànons o prototips pintades sobre plafons de fusta,
 19. 19. 19 ·En un moment de resplandor els bizantins volen recuperar l’imperi romà I conquereixen part de les provincies occidentals perdudes. ·L’emperador construeix el codi de justinià I es aclamat (…) ·Hi ha una economia forta. ·Entre els segles VII I VIII Bizanci perd gran part de les conquestes de justinià, s’hel·lenitza, es retira de la zona oriental I la llengua principal és el grec. Al segle IX-X reconquereixen part de les terres perdudes “Segona Edat d’or de bizanci” L’emperador tenia el poder absolut
 20. 20. 20 Les diferències entre l’església d’orient I occident cada cop són més diferents: Els sacerdots es poden casar, les cerimònies rel·ligioses són diferents 1054: crisma d’orient A partir del segle XI: comença a decaure l’imperi. Constantinoble és conquerit I l’imperi bistantí desapareix (1453).
 21. 21. 21 L’aparició d’islam Aràbia es una península desèrtica de l’orient mitjá. Al començament (segle VI) la majoria dels habitans són caravaners) La meca és una ciutat molt important ja que és un punt de trobada de viatgers de tot arreu, té un consell format per 10 membres de les famílies de comercians més importants I és un gran centre religiós. Són politeistes
 22. 22. 22 Mahoma Neix l’any 570 i es orfe . Des de jove condueix les caravanes del seu oncle. Es casa amb una vídua I té 3 fills I 4 filles. És un home religiós I li agrada molt meditar a la cova d’Hira, on en 40 anys li apareix l’arcàngel Gabriel I li diu que és el nou profeta escollit per Al·là per predicar l’islamisme.
 23. 23. 23 Paraules clau: ciríl·lic Codi de justinià Arrians Segona Edat d’or de bizanci capitell corinti Concilis Romanç L’orfebreria S’encomanen hel·lenitzant crisma d’orient islamisme icones cànons prototips
 24. 24. Tema 2 : Al-Andalus
 25. 25. 25 Entre el segle VII- IX els musulmans conquereixen Hispania I tot el territori que va de l’oceà índic fins l’atlàntic. Dominen l’estret de gibreltar I quasibé tota la península ibèrica. Funden un estat que es diu Al-Andalus L’imperi està dominat per un califa. (cap religiós)
 26. 26. 26 els pobles Islamics volen fer guerra santa I s’expandeixen per gairebé tot Hispania I un tros d’orient. Conquereixen de l’oceà índic a l’atlàntic
 27. 27. 27 Etapes imperi islàmic 4 etapes: -4 primers califes (quan mahoma es mor el nou profeta és...): a)xiïtes:Algun familiar b)sunnites:Un bon creient -Dinastia omeia: Començen a entrar a la península I la capital és a damasc. -Dinastia abbassida: Capital es canvia a Bagdad I entre la dinastia omeia I aquesta hi ha l’etapa amb més explandor a Al-Andalus -Caiguda de l’imperi islàmic en mans dels turcs perquè es conquereix la ciutat de constantinoble.
 28. 28. 28 Els visigots estaven molt afablits I quan els d’islam van arribar a hispania els va ser molt fàcil dominar-los a la batalla de Guadalete. Van fer la capital a Córdova. Una part de la població hispaniovisigòtica van marxar cap a cantàbria I el regne franc. Els governants musulmans van mantenir els privilegis als visigots. La majoria dels visigots van acceptar la llengua àrab, les costums I la roba, Això es diu muladis . Els que van continuar sent cristians es diuen mossàrabs
 29. 29. 29 Van estar a la península 800 anys però va anar evolucionant. Evolució -Disminució territori ja que els cristians els van anar atacant I van perdre territori -Entre ells es barallaven
 30. 30. 30 Al-Andalus el controlaven des de Damasc. Quan canvien la capital a Bagdad el príncep Abdarraman se’n va cap a Al- Andalus I proclama l’elmirat Omeia de Córdova (califat de Córdova) El califat esta format per: -Califa -Hayib: 1r ministre -Visirs: Ministres Tot això forma el divan: Govern
 31. 31. 31 Valís: governadors províncies Quaids: governadors marques Cadis: importen justícia Mostassafs: controlen comerç a les ciutats Al 1008 L’aristocràcia, els alts funcionaris I l’exèrcit no volen que el califa governi I es volen convertir en la màxima autoritat. L’any 1031 Al-Andalus es separa amb 25 regnes anomenats Taifa. Al segle XI els almoràvits I al segle XII els almohades entren Al- Andalus I controlen la majoria dels regnats.
 32. 32. 32 L’unic territori que no conquereixen (de Al-Andalus) és granada, governada per la dinastia nassarita. Els 2 regnes de taifes de catalunya són LLEIDA I TORTOSA
 33. 33. 33 Els àrabs porten nous conreus I nous sistemes de regatge que fan que el poble creixi, que hi hagi més comerç… NOUS CONREUS: Cereals, Hortalisses I verdures, Fruites, Espècies, Cotó I canya de sucre. NOVES FORMES DE REGATGE: Pous, Sínia, Roda hidràulica sèquies.
 34. 34. 34 Grups socials: MUSULMANS: -Àrabs: són els que tenen més privilegis. Són una minoria -Berbers: venen de l’exèrcit conqueridor o del nord d’àfrica -Muladís: Majoria de la població. Acaben fusionant-se amb els altres NO MUSULMANS -Jueus: Es dediquen a l’artesania, el comerç, la medicina o la ciència I no depenen de ningú -Mossàrabs: Mantenen la religió cristiana I molts vivien a la ciutat
 35. 35. 35 La ciutat La ciutat està emurallada I hi ha moltes portes que es tanquen a la nit. No hi ha carrers. Posen les cases on els hi sembla. Els artesans viuen en barris germials. Es fan socs (mercats) on s’intercanvien productes. La moneda única pot ser d’or (dinar) plata (dirham).
 36. 36. 36 La ciutat
 37. 37. 37 Al-Hakam II va ser el segon califa omeia de Còrdova. Va donar diners (mecenes) per les arts I les ciències I va fundar escoles. A còrdova va fundar una biblioteca. La més important d’europa. Els cientifics van incorporar coneixements que ja tenien I els van perfeccionar. Ens van portar noves tècniques I instruments: Molins de vent amb veles de baixell, carretó, paper, ceràmica vidriada, numeració decimal, escacs
 38. 38. 38 Noves medicines I farmàcia: Cirugia I instruments, disseció de cadàvers, anastèsia Noves coses en la nevegació: Naus més grans, brúixola, quadrants nàutics.
 39. 39. 39 L’art andalusí està vinculat amb la religió. El que destaca més es l’arquitectura ja que no podien representar imatges segrades I llavors no podien pintar ni fer escultures de gaire res… Destaquen objectes de: metall, ceràmica, mosaics, vidre I Ivori. ARQUITECTURA: Materials senzills (maó I fusta), voltes I cúpules decorades, pilars I columnes per aguantar, molts arcs, murs exteriors poc decorats I murs interiors decorats amb marbres, rajoles I fustes, bonics jardins...
 40. 40. 40
 41. 41. 41 L’arquitectura d’Al-Andalus es art islamic més elements propis com: ferradura emmarcat per un arrabà I arc cobulat simple o entrecreuat I voltes… Hi ha 3 èpoques: L’elmiart I califat: molta decoració I moltes innovacions tècniques Taifa I almohade: més austera Nassarita: Arquitectura austera però molta riquesa decorativa a l’interior

×