Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

сида.015

659 visualizaciones

Publicado el

СИДА - болест на 21 век

Publicado en: Educación
 • Inicia sesión para ver los comentarios

 • Sé el primero en recomendar esto

сида.015

 1. 1. Што етоа СИДА??? СИДА – е термин кој се користи кога имунолошкиот систем на едно лице е оштетен со ХИВ вирусот со што бројот на CD4 клетките паѓа од 800-1050 на помалку од 200 милилитри на крв во крвотокот.
 2. 2. Историја Сидата потекнува од Африка во периодот измеѓу 1884 и 1924 година.
 3. 3. Сидата е заболување предизвикано од хуман вирус на имунодефициенција ( HIV ).
 4. 4. • ХИВ е вирус кој предизвикува хумана имунодефициенција. Присуството на ХИВ вирусот во човечкиот организам доведува до уништување на одбрамбената способност(имунитетот), поради што организмот станува неспособен да се брани од различни болести и инфекции.
 5. 5. • Хив вирусот ги инфицира виталните органи на човечкиот имун систем. • Ги уништува виталните ќелии потребни за функционирање на имуниот систем.
 6. 6. СИМПТОМИ • губење на телесна тежина, потење, малаксалост, габични инфекции, модринки по тело, • исип, • пролив, • отечени лимфни жлезди, • грозница.
 7. 7. Пренесување на хив вирусот • Преку крв и крвни продукти заразени со вирусот • Сексуален контакт без заштита (кондом) • Пренесување на болеста од ХИВ позитивна мајка на дете
 8. 8. ХИВ НЕМОЖЕ ДА СЕ ПРЕНЕСЕ • со гушкање, • ракување, • бакнување (ако заразениот нема ранички во устата), • кашлање и кивање; • со користење на јавни говорници, • јавни тоалети, базени; • со дружење, спортување и работење со ХИВ инфицирано лице; • преку облека, храна подготвена од ХИВ инфицирано лице; • преку комарци и други инсекти
 9. 9. Лекување • Не постои лек за ХИВ/СИДА. Постојат лекови кои ја успоруваат болеста, но не ја излекуваат . Не постои вакцина против ХИВ/СИДА .
 10. 10. Превенција • Практикување на сигурни сексуални односи • Користење на прибор за инјектирање за еднократна употреба • Користење на сопствен • прибор за лична хигиена.
 11. 11. Околу 40 милиони луѓе во светот се заразени од Хив вирусот...Во Македонија 28 нови заболени
 12. 12. Бидете внимателни СИДАТА УБИВА!

×