Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Изработи:Елена Јаулеска,I/18
Трофичка пирамида во екологијата
претставува графички приказ на односот
на бројноста на растенијата,тревопасните
и месојад...
На нејзината основа се наоѓаат
растенијата,односно
произведувачите кои што ги
има најмногу во екосистемот.
По растенијата,следуваат
потрошувачите од прв
ред па потрошувачите од
втор и трет ред.
Инаку,потрошувачите се поделени на:
-хербивори
-карнивори
-омнивори
Во групата на хербивори припаѓаат
оние организми кои што се хранат
со растенија и растителна храна
Во групата на карнивори
припаѓаат организмите кои
се хранат исклучително со месо.
Во групата на омнивори
спаѓаат органисмите кои
се хранат и со месо и со
растенија.
Меѓу нив се и луѓето.
Постојат уште и:
-сапрофити(бактерии,габи)-кои
конзумираат храна
од мртви организми
-паразити-кои користат храна од
други ...
Трофичката
пирамида може
да биде:
-пирамида на биомасата
-пирамида на енергијата
-пирамида на бројноста
Пирамида на
биомасата
Пирамида на
енергијата
Пирамида на
бројноста
Трофичка пирамида
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Трофичка пирамида

1.655 visualizaciones

Publicado el

видови на пирамиди и видови на организми застапени во пирамидата

Publicado en: Educación
 • Inicia sesión para ver los comentarios

 • Sé el primero en recomendar esto

Трофичка пирамида

 1. 1. Изработи:Елена Јаулеска,I/18
 2. 2. Трофичка пирамида во екологијата претставува графички приказ на односот на бројноста на растенијата,тревопасните и месојадните животни во екосистемот.
 3. 3. На нејзината основа се наоѓаат растенијата,односно произведувачите кои што ги има најмногу во екосистемот.
 4. 4. По растенијата,следуваат потрошувачите од прв ред па потрошувачите од втор и трет ред.
 5. 5. Инаку,потрошувачите се поделени на: -хербивори -карнивори -омнивори
 6. 6. Во групата на хербивори припаѓаат оние организми кои што се хранат со растенија и растителна храна
 7. 7. Во групата на карнивори припаѓаат организмите кои се хранат исклучително со месо.
 8. 8. Во групата на омнивори спаѓаат органисмите кои се хранат и со месо и со растенија. Меѓу нив се и луѓето.
 9. 9. Постојат уште и: -сапрофити(бактерии,габи)-кои конзумираат храна од мртви организми -паразити-кои користат храна од други организми(домаќини)
 10. 10. Трофичката пирамида може да биде: -пирамида на биомасата -пирамида на енергијата -пирамида на бројноста
 11. 11. Пирамида на биомасата
 12. 12. Пирамида на енергијата
 13. 13. Пирамида на бројноста

×