Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Moi setila

Moi setila

 1. 1. МОИТЕСЕТИЛА
 2. 2. Човекот има пет сетила. Тие се:Сетило за вид (очи)Сетило за слух (уши)Сетило за мирис (нос)Сетило за вкус (јазик)Сетило за допир (кожа)Секое сетило е поврзано сонашите органи.
 3. 3. Очите се сетило за вид. Со нив ги распознавамепредметите и појавите. Луѓето имаат две очи соиста боја, заштитени со капак. Бојата на очите не еиста кај сите луѓе.
 4. 4. Штоможеме давидиме со очите?
 5. 5. Увото е сетило за слух. Луѓето имаат двеуши.Со нив ги распознаваме различнитезвуците, шумовите и гласовите.
 6. 6. Што можеда слушнемесо ушите?
 7. 7. Носот е сетило за мирис. Со него дишимеи ги чувствуваме добрите и лошитемириси.
 8. 8. Штоможеме дамирисамесо носот?
 9. 9. Јазикот е сетило за вкус. Тој нислужи да почуствуваме какво ејадењето: топло-ладно, слатко-луто,солено-кисело.
 10. 10. Слатко Што чувствуваме Солено со јазикот? Кисело Горчлив
 11. 11. Кожата е сетило за допир. Неа ја има поцелото тело. Со допир на кожатачувствуваме топло-ладно, суво-водено,меко-рапаво.
 12. 12. Тврдо Меко ОстроЛадно Жешко

×