Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Aquest any per Nadal...
Aquest any per Nadal...
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 3 Anuncio

Más Contenido Relacionado

A los espectadores también les gustó (20)

Anuncio

Similares a Oració simple (20)

Anuncio

Oració simple

  1. 1. Sintaxi: oració simple Assenyala el subjecte i el predicat d’aquestes oracions. Recorda: - El subjecte el podem identificar preguntant de què / de qui parlem?. I el predicat és què en diem? - Si no hi pot haver subjecte perquè hi ha un verb de fenomen meteorològic o el verb HAVER-HI, cal posar que és una oració impersonal. - Si el subjecte no està escrit però se sobreentén, cal posar-lo entre parèntesis i escriure que es tracta d’una oració amb subjecte el·líptic (o elidit o omès). - En primer lloc, busca el verb. - Fes la prova de la concordança (en persona i nombre entre nucli del subjecte i nucli del predicat); et pot resoldre molts dubtes. - S’abrevien Subj. i Pred. - No es posa coma entre subjecte i predicat. Exemple: Tens un mòbil nou? (Tu.) Pred. Subj. omès A) Ara mateix arribarà la meva cosina. B) La Joana i en Bernat són molt bons amics. C) Mentre faci aquest temps no podrem sortir. D) Cantarem totes les cançons assajades. E) Vindrà la meva filla a comprar el pa. F) No té mai pressa, en Benet. G) Avui plou al Maresme i a l’Empordà. H) M’agraden els seus ulls. I) Estimo el meu marit amb bogeria. J) La cadira de fusta que vas comprar dijous té una pota trencada. K) Al Delta de l’Ebre conreen arròs. L) A la tarda anirem al cinema nou. M) Un ciclista molt entrenat ha caigut pel marge de la carretera. N) He comprat les peres macades! O) Tens hora? P) M’entusiasmen les pel·lícules de terror. Q) Ahir hi havia molta gent a la cua de la teva parada! R) Ara neva? S) No hi ha dret! T) No hi ha deixat res, a la nevera? U) L’home que té l’abric de color verd és un desagraït. V) Aquell home rabiüt i malparlat que crida tant no té fills. W) M’encanta la colònia que portes. X) M’agradaria que vinguessis amb mi. Y) Aniran al cinema aquest dijous havent dinat. Z) Cuina bé, la teva mare?
  2. 2. Sintaxi: oració simple Subratlla el complement verbal indicat i substituteix-lo pel pronom corresponent. CD Busco la Joana. Tinc el bitllet al portamonedes. No toquis les figures de fang del pessebre! No diguis això a l’Helena! Compro pa. Menjo cada dia una poma. Li confessaré que m’he fet mal. CI Dóna les gràcies als amics. Escriurà una novel·la per als infants. Dóna la fruita als nens d’una vegada! Agafa la clau a l’Imma! Truca a la teva cosina! CC Ahir vaig plegar de la feina. Tallo el pa amb les mans. Aniran a Barcelona. Ara vénen de París. Camina de puntetes. Fa el treball amb la Lluïsa. Atribut Estic esgotada. Sembla una nina de porcellana. No és mentida! És el metge del poble. C. Predicatiu Visc tranquil·la. Porto trencades les sabates. Va arribar esgotat. CRV No m’acostumo a aquest horari nou. S’interessa per la ciència ficció. El president es resisteix a respondre. No m’avinc amb en Pere.
  3. 3. Sintaxi: oració simple Digues la funció sintàctica del complement subratllat (CD, CI, CC, Atr., CPred. CRV). Buscava desesperadament els amics de l’Olga. Vull anar a Terrassa amb l’Helena. He comprat una cadira per a aquella veïna tan pesada. L’Arnau és bomber professional. Li preguntaré la lliçó. Prefereixo que em diguin mentider. Va desar les samarretes a l’armari. Camina tranquil·lament pel parc amb la seva xicota. Va mirar-los. Porta netes les mans. Els va comentar allò. Es recorda de tu sovint. No s’adona del greu error que ha comès. La joana sembla trista. L’Anna estava esgotada. Em sento fort. Dormo tranquil cada nit. Ell és el meu metge. Estava satisfet. Substituteix l’element repetit pel pronom que li correspon, reescrivint l’oració. Talleu les verdures en juliana i poseu les verdures a fregir amb una mica d’oli. Sembla que estigui cansada, però realment no estic cansada. Crèiem que donarien el premi a l’Arnau i finalment han donat el premi a l’Elisenda. Anàvem tots cinc al cinema, però a última hora jo he decidit no anar al cinema. Escriu correctament aquestes combinacions pronominals i el verb que acompanyen. Selsmira melenganxo selabeu Vamirarsels lihodirà vabeuresela Tenmenges va dirliho sencompra Tenamagues thomenjaràs? senamaga Melmiro vasmenjartho? vaamagarsen

×