Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Mengecas & Pump Down Penyamanan Udara Domestik

4.603 visualizaciones

Publicado el

Aircond Domestik

Publicado en: Ingeniería
 • Inicia sesión para ver los comentarios

Mengecas & Pump Down Penyamanan Udara Domestik

 1. 1. PERALATAN MENGECAS UNTUK SISTEM DOMESTIK
 2. 2. TOLOK PANCARONGGA (MANIFOLD GAUGE)
 3. 3. TOLOK TEKANAN RENDAH @ 760mm HG & 76 cm HG = 1 atm
 4. 4. TOLOK TEKANAN TINGGI
 5. 5. CARA KERJA TOLOK PANCARONGGA Mengecas bahan dingin bentuk cecair Mengecas bahan dingin bentuk gas Tangki bahan dingin Tangki bahan dingin Injap tekanan tinggi Injap tekanan rendah
 6. 6. FUNGSI TOLOK PANCARONGGA  Membaca tekanan tinggi dan tekanan rendah dalam sistem  Membaca suhu sepadan  Memvakum sistem  Mengecas bahan dingin  Menambah minyak bahan dingin  Melakukan pump down  Menguji kebocoran sistem
 7. 7. PAM VAKUM (VACUUM PUMP) Fungsi: Menyedut gas, kelembapan dan bendasing dari dalam sistem semasa proses pengosongan. Pastikan kedudukan aras minyak mencukupi di kaca cerap. Terdapat dalam jenis single stage dan double stage.
 8. 8. UNIT TEBUS GUNA (RECOVERY UNIT) Fungsi: Menyedut dan merawat gas bahan dingin supaya tidak dibebaskan ke udara luar dan boleh digunakan semula setelah disimpan di dalam tangki penyimpanan.
 9. 9. BAHAN DINGIN (REFRIGERANT) SISTEM PENYEJUKAN DOMESTIK Penggunaan R-134 (light blue) sebagai pengganti R -12 (white grey) kerana lebih mesra alam. Penggunaan R -12 telah diharamkan sepenuhnya mulai tahun 2010 kerana mengandungi bahan CFC yang boleh menipiskan ozon.
 10. 10. BAHAN DINGIN (REFRIGERANT) SISTEM PENYAMAN UDARA DOMESTIK Penggunaan bahan dingin R-22 (green) masih di gunakan secara meluas dalam sistem penyaman udara domestik biasa manakala bagi bahan dingin R-410 (rose) digunakan dalam sistem penyaman udara jenis inverter jimat tenaga dan mesra alam.
 11. 11. KAEDAH MENGECAS BAHAN DINGIN Terdapat 4 kaedah asas untuk mengecas bahan dingin iaitu:  Kaedah tekanan  Kaedah timbangan berat  Kaedah arus  Kaedah suhu Kaedah timbangan berat dan arus adalah yang paling tepat manakala kaedah tekanan dan suhu adalah kaedah anggaran yang biasa digunakan. Namun demikian kesemua kaedah ini masih memerlukan tolok tekanan pancarongga untuk proses mengecas bahan dingin ke dalam sistem.
 12. 12. PROSEDUR PENGOSONGAN (VAKUM) PADA SISTEM Sebelum kerja mengecas dilakukan prosedur pengosongan atau vakum terhadap sistem perlu dijalankan terlebih dahulu. • Sistem bebas daripada kekotoran dan bendasing. • Sistem bebas dari sebarang kebocoran.
 13. 13. CARA MENGECAS MELALUI TIMBANGAN BERAT Setiap unit penyejukan atau penyaman udara mempunyai amaun berat bahan dingin yang berbeza mengikut kapasiti peyejukan dan keupayaan pemampatnya. Bahan dingin akan dicaskan masuk ke dalam sistem mengikut amaun berat yang dinyatakan pada spesifikasi unit tersebut.
 14. 14. CARA MENGECAS MELALUI METER KAPIT AMPERE Setiap unit penyejukan atau penyaman udara mempunyai kadar arus larian piawai yang bergantung kepada kapasiti bahan dingin yang digunakan. Meter kapit akan digunakan untuk membaca arus larian pada talian hidup (live) semasa proses mengecas di lakukan sehingga ia mencapai arus larian piawai unit tersebut.
 15. 15. CARA MENGECAS MELALUI SUHU Jangka suhu (thermometer) perlu ditempatkan di kipas penghembus atau ruang penyejukan (penyejat) bagi mendapatkan suhu yang sepadan dengan tolok tekanan rendah.
 16. 16. APAKAH PROSES PUMP DOWN?  Proses pengumpulan bahan dingin dalam sesebuah penyaman udara unit pisah ke bahagian tekanan tinggi sistem iaitu pemampat dan pemeluwap.  Proses ini dilakukan pada unit luar (outdoor unit) dan semasa sistem beroperasi seperti biasa.  Tujuannya adalah untuk mengelakkan pembaziran dan pencemaran bahan dingin ke udara semasa:  melakukan kerja servis yang memerlukan penggantian komponen pada unit dalam.  pemindahan lokasi unit luar dan unit dalam.
 17. 17. Evaporator EXV LP Compressor Condenser FCUFCU CUCU HP Liquid line (small tube) gas line (big tube) 0.2 ~ 0.5kg/cm2 Closed Closed STOP KAEDAH PROSES PUMP DOWN
 18. 18. SEKIAN TERIMA KASIH

×