Publicidad
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad
Publicidad

4.1.1 Sistem Pemerintahan Thailand

  1. » Revolusi Siam 1932 bawa perubahan besar dlm sistem pemerintahan. Sistem pentadbiran monarki diubah kpd pentadbiran parlimen berperlembagaan. Nama Siam berubah kpd Thailand yg bermaksud tanah bebas. » Dlm sejarah pentadbiran raja berkuasa mutlak, Raja Mongkut & Raja Chulalongkorn telah laksanakan pendidikan moden ala barat, jalin hubungan diplomatik dgn negara2 luar serta lakukan perubahan terhadap adat istiadat. » Sistem raja berkuasa mutlak kekal sehingga 1932. » Parti Politik Rakyat oleh Field Marshall Phibul Songkhram & Nai Pridi Panomyong telah lancarkan Revolusi Thailand yg tamatkan pemerintahan sistem berkuasa mutlak & wujudkan sistem demokrasi berparlimen & raja berperlembagaan. » Sehingga PD2, 18 siri rampasan kuasa oleh golongan elit awam & tentera berlaku. Parti Rakyat berjaya rampas kuasa dan tubuhkan kerajaan sementara berdasarkan perlembagaan sementara pada 1932. Perlembagaan baru berkuatkuasa pada Disember 1932 setelah satu persetujuan dicapai antara tentera & org awam.
  2. ● Keamanan dan kesejahteraan rakyat dipelihara ● Persamaan hak & hak istimewa untuk setiap rakyat ● Peluang pendidikan yang sama rata ● Rancangan ekonomi nasional disusun bagi melindungi kesejahteraan ekonomi ● Kemajuan negara dari segi politik, undang-undang dan sosial ● Keluarga ahli kerajaan tidak boleh memiliki hak yang melebihi orang lain  Perlembagaan baru ini telah memberikan panduan akan kuasa raja dan kuasa kabinet
  3. 1. Kuasa Raja Ketua negara & tonggak utama dalam politik, sosial & moral. Ketua badan eksekutif, perundangan & kehakiman serta kuasanya termaktub di bawah perlembagaan. Isytihar darurat jika perlu dgn tandatangan menteri. Berkuasa beri pengampunan. Lantik separuh ahli Dewan Perundangan seramai 165 orang. Lantik Perdana Menteri. Bubar Dewan Perundangan tanpa persetujuan kabinet.
  4. 2. Kuasa Dewan Perundangan dan Kabinet Anggotanya berkhidmat selama 4-10 tahun. Perdana Menteri ketua kerajaan. Ahli Dewan separuhnya dilantik raja & separuhnya oleh ahli Dewan Perundangan. Perdana Menteri & ahli-ahli kabinet Dewan merupakan ahli yang menang bertanding dlm pilihan raya. Kabinet ini berada di bawah kuasa Perdana Menteri & dilantik dengan perkenan raja. Thailand dibahagikan kepada 71 buah wilayah di bawah pentadbiran seorang pesuruhjaya yang bertanggungjawab di bawah Menteri Dalam Negeri.
  5. ►Dalam pentadbiran baru ini, kerabat diraja tidak dibenarkan menjawat jawatan dalam pentadbiran kerajaan tetapi boleh menjadi penasihat pegawai diplomatik. Istana dan kerabat diraja diambil dan digunakan untuk kegunaan awam. Ketidakstabilan politik dilihat jelas melalui siri-siri rampasan kuasa yang kerap berlaku. Setelah beberapa rampasan kuasa tentera berjaya, satu perlembagaan baru akan digubal untuk menggantikan perlembagaan yang lama. Namun begitu, keadaan ini tidak menjejaskan bentuk pemerintahan raja berperlembagaan yang tetap kekal sehingga kini.
Publicidad