Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

1

Compartir

Barcelona medieval

Barcelona Medeival

Libros relacionados

Gratis con una prueba de 30 días de Scribd

Ver todo

Audiolibros relacionados

Gratis con una prueba de 30 días de Scribd

Ver todo

Barcelona medieval

 1. 1. La Barcelona Medieval Crèdit variable de primer d’ESO Escola Súnion Professor: Oriol Nogueras Maza www.onogueras.com
 2. 2. Contextualització  Entenem com a Barcelona medieval l’etapa en la que la nostra ciutat viu en el període de l’edat mitjana.  Evidentment, les diferències de la Barcelona romana del 400 dC i la Barcelona medieval de l’any 500, eren poques.
 3. 3. Cristianisme  L’aparició i propagació del cristianisme va deixar empremta en la Barcelona de l’edat mitjana.  Es van començar a construir nombrosos espais sagrats cristians.
 4. 4. Política  Barcelona durant l’edat mitjana va estar governada per diferents comtes, que controlaven la ciutat i la resta del comtat.  Aquests comtes inicialment eren designats pel rei de l’imperi franc descendents). (Carlmany, s. VIII-IX i  A partir de Guifré el Pilós, s IX, el comtat de Barcelona passarà a ser hereditari juntament amb altres comtats que controlava el mateix Guifré (Besalú, Girona, Osona, Cerdanya, etc...)
 5. 5. Política  L’any 985, Almansor, cabdill militar de l’Al-Àndalus, atacà Barcelona. El comte del moment, Borrell II, com a vassall del rei dels francs, li demanà ajuda. En no rebre aquesta ajuda militar, Barcelona decideix trencar el pacte de vassallatge. És l’inici d’una independència pràctica dels comtats catalans liderats pel de Barcelona.  Poc a poc el comtat de Barcelona i la seva ciutat es van erigint com a comtat principal de la zona de l’actual Catalunya.  Els comtes de Barcelona deixaven en herència el comtat als seus fills, i d’aquí en naixé la dinastia del Casal Comtal de Barcelona.
 6. 6. Dinastia del Casal comtal de Barcelona http://www.onogueras.com/comtats_catalans/casal.html
 7. 7. La Barcelona posterior als romans
 8. 8. Urbanisme inicial  La muralla romana va persistir durant molt temps i el creixement urbà es va anar produint fora d’ella en els primers segles de l’edat mitjana (ss. VI, VII, VIIIi IX).  L’espai de dins de la muralla va continuar sent exclusiu d’espais sagrats i institucions polítiques.  La perifèria de la ciutat l’ocupaven els grups socials populars.  El palau comtal era la residència dels comtes de Barcelona, que governaven el comtat de Barcelona i altres comtats catalans.
 9. 9. Creixement urbà (s.XIII)  En el context ja de la baixa edat mitjana (s.XIII), la ciutat va créixer notablement.  Hi havia nombrosos barris i molta població fora de les muralles.  Per això Jaume I, rei de la Corona d’Aragó al segle XIII, va decidir fer el segon recinte emmurallat.  Malgrat tot, el gran creixement de Barcelona com a ciutat puntera al Mediterrani, va fer veure ben aviat que la muralla quedaria obsoleta.
 10. 10.  Abans de la segona muralla
 11. 11.  La segona muralla de Jaume I s.XIII
 12. 12. Creixement urbà (s.XIII)  La segona muralla tenia l’actual Rambla com un dels seus costats.  Malgrat el valor del recinte emmurallat, de seguida va quedar petit.  El fort creixement demogràfic de Barcelona la va continuar fent créixer extramurs, cap a l’actual Raval i Montjuïc.
 13. 13.  Durant el període de Pere el Gran es van contruir les Drassanes, Barcelona, com a ciutat capdavantera al Mediterrani, necessitava un lloc on construir-hi les seves embarcacions.
 14. 14. Creixement urbà (inicis s.XIV)  La segona muralla havia quedat petita. Va ser Pere el Cerimoniós, rei de la Corona d’Aragó, al segle XIV, que va donar impuls a la tercera muralla.  El recinte abraçava així tota la població que havia anat instal·lant-se a la zona del Raval.  El perímetre de la muralla va passar a ser de 6240 m.
 15. 15.  La Barcelona del segle XIV i XV.
 16. 16. Crisi de mitjans del segle XIV  El 1348 la pesta negra va entrar pel port de Barcelona.  Va durar uns anys, però durant dècades hi van anar apareixent diferents rebrots.  A nivell demogràfic Barcelona va perdre gairebé un 40% de la població.
 17. 17. Crisi de mitjans del segle XIV  Tot això va portar un clima difícil a la ciutat, i els jueus, que habitaven els calls, en van ser uns dels principals damnificats.  També enfrontaments polítics pel govern del Consell de Cent, el govern de la ciutat, entre la Biga i la Busca  Tots aquest problemes van anar desocupant parts de Barcelona, com el Raval, que durant segles va estar molt buit.
 18. 18. Els carrers medievals  Estrets i petits.  Els artesans treien la feina al carrer, ple de taules i taulells.  Mercats improvisats
 19. 19. La Ribera  Va ser el barri dels gremis, grups de persones que compartien ofici.  Els gremis s’ocupaven de molts aspectes, però bàsicament regulaven aspectes de quantitat i qualitat de les produccions i aspectes benèfics.  Els artesans d’un mateix gremi sovint ocupaven el mateix carrer.  Avui en dia molts carrers de Barcelona conserven el nom d’aquests gremis.  El barri de la Ribera, barri d’artesans, neix al voltant del Mercadal, zona d’activitat comercial intensa, i prop de les portes que donaven al camí de Mataró i del Mar.
 20. 20. La Ribera
 21. 21. Barcelona i el gòtic  A partir del segle XII i sobretot XIII l’estil gòtic arriba a Barcelona.  Producte d’això avui en dia encara en trobem nombroses restes per tot el que coneixem com el barri antic o barri gòtic.  Edificis religiosos de gran alçada.  Grans vitralls.  Arcs ogivals o apuntats.
 22. 22. Palau Reial Barcelona
 23. 23. Palau Aguilar Barcelona
 24. 24. Palau Finestres Barcelona
 25. 25. Palau de la Generalitat
 26. 26. Llotja de Barcelona
 27. 27. Santa Maria del Mar  Edifici gòtic religiós emblemàtic de la ciutat. (Berenguer de Montagut i Ramon Despuig, 1329 – 1383)  Sembla que ja existia una petita església al segle X.  L’actual data del 1329 en època d’Alfons el Benigne.  És un símbol del poder de Barcelona a l’època.  Els habitants de la Ribera van participar activament en la construcció.  Construïda amb pedres de Montjuïc, transportada en barques fins al mar i portada pels “bastaixos” (descarregadors del port”) de forma desinteressada fins a Santa Maria.
 28. 28. Santa Maria del Mar
 29. 29. Fonts  Barcelona medieval, la ciutats dels comtes. Universitat de Barcelona.http://www.ub.edu/contrataedium/bcn _medieval/grup_recerca4_web.swf  La Ribera, http://webs.ono.com/laribera/catala/la%20ribera. htm  La Barcelona romana i medieval, Camp d’aprenentatge de Barcelona, http://www.xtec.cat/cdabarcelona/mat_didactics/quaderns/bcn_rom_me d_eso_b.pdf
 • OriolSandovalSampons

  Nov. 16, 2018

Barcelona Medeival

Vistas

Total de vistas

5.635

En Slideshare

0

De embebidos

0

Número de embebidos

2.746

Acciones

Descargas

9

Compartidos

0

Comentarios

0

Me gusta

1

×