Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Próxima SlideShare
Art grec
Siguiente

2

Compartir

Barcino

Història de la Barcelona romana

Libros relacionados

Gratis con una prueba de 30 días de Scribd

Ver todo

Audiolibros relacionados

Gratis con una prueba de 30 días de Scribd

Ver todo

Barcino

 1. 1. La Barcino romana
 2. 2. L’imperi romà  Fundació de Roma: 753 a.C.: ◦ Fundació històrica: Poblament d’un dels set turons, el Palatí, al voltant del riu Tíber.
 3. 3. L’imperi romà ◦ Fundació mitològica: Mite de Ròmul i Rem.  Inici del període de la Monarquia de Roma
 4. 4. L’imperi romà La ciutat de Roma i els seus territoris van anar creixent per conquestes.  Cap al 270 a.C Roma dominava tota la península itàlica. 
 5. 5. L’imperi romà  Cap al 214 a.C, i en el marc de les guerres púniques que enfrontaven a romans i als cartaginesos d’Aníbal Barca, els romans van ocupar la península ibèrica.
 6. 6. L’imperi romà L’arribada dels romans a la península va començar a Empúries, antiga colònia grega.  En poc temps van conquerir la meitat de la península, tot expulsant els cartaginesos.  La van anomenar Hispània, i la van dividir en diferents províncies. Inicialment dues: Citerior i ulterior, i després tres: Tarraconensis, baètica i Lusitània. 
 7. 7. L’imperi romà
 8. 8. L’imperi romà
 9. 9. L’imperi romà  El procés que patien els pobles conquerits s’anomena Romanització
 10. 10. Barcino Abans dels romans, la zona de l’actual Barcelona estava poblada pels íbers Laietans. Tenien diferents poblats, el més important a Montjuïc.  Els comerciants que hi arribaven a vendre, anomenaven l’esplanada sota els turons: “Bàrkeno”, en íber, “lloc de l’esplanada”. 
 11. 11. Barcino  Mites fundacionals: ◦ Uns relacionats amb Hèrcules, quan després d’una tempesta perd les seves naus. La novena nau (“barca nonna”), Hèrcules la recuperà prop d’un turó, Montjuïc. Als tripulants els agradà el lloc, i amb Hèrcules hi van fundar una ciutat amb el nom de la nau: Barca nona.
 12. 12. Barcino  Mites fundacionals: ◦ L’altre mite vincula la ciutat als cartaginesos, cap al 230 a.C, a mans d’Amílcar Barca, pare d’Aníbal. La ciutat doncs agafa el nom del llinatge familiar: Barkenon Nova
 13. 13. Barcino  Fundació romana: oficial com a colònia ◦ Els romans, cap al segle I a.C, ja havien conquerit gran part de la península. ◦ Cap a l’any 10 a.C, en el període de l’imperi, i sota el govern d’Octavi August, es funda ofcialment la colònia.
 14. 14. Barcino  Nom original de la colònia:
 15. 15. Barcino
 16. 16. Barcino La ciutat neix al voltant del Mons Tàber, turó de l’actual barri gòtic de Barcelona.  Es funda com la majoria de noves ciutats romanes, a partir de la forma que prenien els assentaments militars (castrum) 
 17. 17. Barcino  Urbanisme:
 18. 18. Barcino  Urbanisme:
 19. 19. Barcino  Urbanisme: ◦ Parts:  Cardo Maximus (N a S)  Decumanus Maximus(E a O) (origen etrusc)  Cardines i Decumani ( de l’intersecció d’ells en surt la quadrícula, típica de les colònies gregues del sud d’Itàlia, d’Hipòdam de Milet: planta hipodàmica)  Fòrum: cor de la ciutat, centre polític, comercial i religiós.  Torres bastiones  Termes  Ager: Les terres dels voltants: repartides inicialment entre veternas jubilats de l’exèrcit.
 20. 20. Barcino
 21. 21. Barcino  Aqüeductes: ◦ L’aigua era una element bàsic. ◦ Dos aqüeductes abastien Barcino:  Un provinent del riu Besòs.  L’altre provinent de les aigïes de Collserola. ◦ El castelum aquae era el dipòsit que recollia l’aigua i la redistribuia cap a tres dipòsits més petits, i des d’ells, per canonades de plom o d’obra, cap a les fonts públiques o termes.
 22. 22. Barcino  Aqüeductes:
 23. 23. Barcino  Aqüeductes:
 24. 24. Barcino  Aqüeductes:
 25. 25. Barcino  Muralla:
 26. 26. Barcino  Muralla: ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ 9 metres d’altura Perímetre: 1270 metres 74 torres 4 portes (al centre de cada costat) Al segle IV s’hi construí una nova muralla adosada a l’antiga. ◦ Portes amb passos centrals pel trànsit rodat, i laterals per viandants ◦ Intervalum: carrer que separava les cases i la muralla i que donava la volta a tota la ciutat.
 27. 27. Barcino  Muralla:
 28. 28. Barcino  Muralla:
 29. 29. Barcino  Necròpolis: ◦ Com a tota ciutat romana, les vies d’accés a la ciutat estaven envoltades d’espais funeraris. ◦ Les de la Plaça Vil·la de Madrid, corresponien a gent d’origen humil.
 30. 30. Barcino  Necròpolis: http://vimeo.com/69539112
 31. 31. Barcino  Termes: ◦ Es trobaven al fòrum, construides al 125 d.C. per la família Minici Natal, molt propera a l’emperador. ◦ Actualment sota la plaça Sant Miquel. ◦ Lloc d’oci i socialització per a famílies patrícies o plebeus adinerats.
 32. 32. Barcino  Termes: Caldes de Malavella
 33. 33. Barcino  Població: ◦ Inicialment va ser poblada per militars llicenciats, lliberts de la Narbonense i colons procedents de la península itàlica.
 34. 34. Barcino  Domus romana
 35. 35. Barcino  Domus romana ◦ Parts:  Vestibulum: entrada principal  Atrium: Centre de la casa, cobert, excepte per la part del compluvium, que donava llum i ventilació i deixava caure l’aigua a l’impluvium, bassa que recollia l’aigua.  Tablinium. Situat darrera l’atri, despatx del pater familias.  Cubicula: dormitoris  Tabernae: habitació exterior que es podia llogar com a botiga.  Peristilium: jardí envoltat d’un porxo amb columnes.  Triclinium: menjador. Nom del moble que utilitzaven oer jaure.  Cisterna: Espai per guardar aigua de la pluja.
 36. 36. Barcino  Domus romana ◦ http://youtu.be/F1G4PV4KOcw
 37. 37. Barcino  Insulae. No se n’han localitzat a Barcino.
 38. 38. Barcino  Insulae
 39. 39. Barcino  Temple d’August: ◦ Dedicat al culte imperial.
 40. 40. Barcino  Temple d’August: ◦ Perípter: columnes envoltant tot l’edifici. ◦ Hexàstil: 6 columnes a la façana.
 41. 41. Barcino  Vies:
 42. 42. Barcino  Economia: ◦ A l’ager:  Vi i cereals. ◦ Pesca i especialment les ostres. ◦ Ferro de les mines de Gavà i el gres de Montjuïc, el material constructiu per a la major part de les edificacions de Bàrcino. ◦ El comerç va ser un motor econòmic de la ciutat. El Llobregat era una important via de comunicació cap a l'interior.
 43. 43. Barcino  Dia a Dia: ◦ Gàrum: Salsa a base de peix, es posava a molts menjars. S’obtenia del premsat amb sal de peixos, visceres de peix, i altres restes d’animals marins, que s’adaobava durant setmanes. També s’hi posaven herbes aromàtiques. Com que els romans no feien servir sal, el garum donava gsut als plats.
 44. 44. Barcino  Dia a Dia: ◦ Vi: Els romans produien raïm per menjarlo, però sobretot pel vi. A Barcino s’ha trobat l’espai on es produia vi que s’extreia de les vinyes properes.
 45. 45. Barcino  Dia a Dia: ◦ Triclinium: El triclinium era tant l’espai de la domus destinat a menjar, com el moble en el qual els seus participants s’estiraven.
 46. 46. Fonts http://www.xtec.cat/cdabarcelona/mat_didactics/quaderns/bcn_rom_ med_eso_b.pdf  Labyrinthus, http://www.xtec.cat/~sgiralt/ianu a.htm  Barcino, http://ca.wikipedia.org/wiki/Bàrcino 
 • OriolSandovalSampons

  Nov. 16, 2018
 • Laiatorrealbaigas

  Jan. 22, 2016

Història de la Barcelona romana

Vistas

Total de vistas

5.028

En Slideshare

0

De embebidos

0

Número de embebidos

2.810

Acciones

Descargas

17

Compartidos

0

Comentarios

0

Me gusta

2

×