Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

A gyűjtögetéstől a tartalomgondozásig

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 31 Anuncio

A gyűjtögetéstől a tartalomgondozásig

Descargar para leer sin conexión

Mit jelent a tartalomgondozás (content curation)? Mitől más, mint az egyszerű tartalomgyűjtés? Miért megkerülhetetlen a tartalommarketingesek számára? Ezekről a témákról beszéltem a HVG Tartalommarketing konferenciáján.

Mit jelent a tartalomgondozás (content curation)? Mitől más, mint az egyszerű tartalomgyűjtés? Miért megkerülhetetlen a tartalommarketingesek számára? Ezekről a témákról beszéltem a HVG Tartalommarketing konferenciáján.

Anuncio
Anuncio

Más Contenido Relacionado

Anuncio

Más de Ferenc Pécsi (20)

Anuncio

A gyűjtögetéstől a tartalomgondozásig

 1. 1. A GYŰJTÖGETÉSTŐL A TARTALOM- GONDOZÁSIG HVG Tartalommarketing konferencia 2015. április 29. Pécsi Ferenc
 2. 2. 5 EXABYTE 1 000 000 000 000 000 000 B
 3. 3. Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója néhány éve egy konferencián azt mondta, hogy míg a civilizáció kezdetétől 2003-ig 5 exabyte információ keletkezett, azóta kétévenként ugyanennyi információ jön létre. (A kijelentés mögött álló mérési módszerekről nincsenek információim.) Tulajdonképpen Guttenberg (a könyvnyomtatás) óta vannak, akik a túl sok információ veszélyei miatt aggódnak. Az elmúlt években huhogtak már az információs túlterhelésről, a tartalomsokkról, nemrég pedig a tartalomvakság réme is felbukkant.
 4. 4. Szerencsére azonban szó sincs arról, hogy ezt a rengeteg információt mindenkinek el kellene fogyasztania. A rendelkezésre álló információk 99,999999999999999999%-a számunkra lényegtelen, fogyaszthatatlan, a mi szempontunkból egyszerűen csak ZAJ. Nekünk az a fontos, hogy a „maradék” 0,00000000000000001 %- ot megtaláljuk. Igaza van tehát Seth Godinnak, amikor azt mondja: Amit egyesek információs túlterhelésnek neveznek, az valójában SZŰRÉSI PROBLÉMA. A tartalomkurátorok segítenek nekünk kiszűrni az emészthető táplálékot az információtengerből.
 5. 5. HOSSZÚ FAROK
 6. 6. A tartalom eloszlása a Long Tail (Hosszú Farok) modellt követi. (A témáról Chris Anderson írt kitűnő könyvet.) Ez az ábra azt mutatja, hogy nagyon kevés tartalom (a legnézettebb tévéműsorok, a legolvasottabb újságok, néhány sikerfilm) nagyon sok emberhez jut el (ez a lila színnek jelölt terület), míg nagyon sok (lényegében végtelen számú) olyan tartalom van, ami csak nagyon kevés embert érdelek.
 7. 7. Ha a Rovartani Figyelő eljut ahhoz a néhány ezer emberhez, akit érdekel ez a téma, minden rendben van. Ha azonan több értékes, rovartannal foglalkozó cikk, blog, képgyűjtemény stb. is akad, de ezek csak részben jutnak el a közönségükhöz, tartalomkurátorra van szükség. Szintén fontos a tartalomkurátor akkor, ha a hosszú farokban sok olyan tartalom rejtőzik, amire egy szélesebb közönségréteg is kíváncsi lehet. Ilyenor a kurátor egyfajta serpaként segít a tartalomnak (illetve készítőjének) feljebb jutni a Long Tail görbéje mentén.
 8. 8. MI A KURÁTOR FELADATA? Gyűjtés Szelektálás Szervezés Terjesztés Kontextusba helyezés
 9. 9. Kár is lenne tagadni: ezt az egész kurátoros dolgot a múzeumoktól loptuk. Ott bukkantak fel először azok a szakemberek, akik kialakítják egy kiállítás koncepcióját, felkutatják, összegyűjtik az ahhoz szükséges műtárgyakat, válogatnak a rendelkezésre álló darabok közül, megfelelő kontextusba helyezik az egyes műtárgyakat és még a katalógust is elkészítik (vagyis támogatják a terjesztést).
 10. 10. Szeretném kiemelni az összefüggésekbe helyezés szerepét. Aki járt mostanában kiállításon láthatja, hogy manapság nem elég már szépen, időrendben a falra akasztani egy festő képeit. Fontos, hogy ott szerepeljenek azoknak a művészeknek a képei is, akik a kiállított Mesterre hatottak és esetleg azoknak a művei is, akikre ő hatott. Gyakran megmutatják azokat a helyeket, embereket, környezetet, amik szintén megjelennek a művekben.
 11. 11. ROKONOK tartalomgyűjtés tartalommegosztás tartalomszindikálás tartalomlopás
 12. 12. Fontos tisztázni, hogy a fenti fogalmak nem szinonimái, hanem rokonai a tartalomgondozásnak: TARTALKOMGYŰJTÉS – Ez tulajdonképpen a tartalomgondozás első szakasza. Ezt kell követnie a szelektálásnak és kontextusba helyezésnek – másképpen nem beszélhetünk tartalomgondozásról. TARTALOMMEGOSZTÁS – Ha másokkal nyers tartalmakat osztunk meg (például érdekes linkeket posztolunk a Facebookon), az még nem tartalomgondozás. Ha ezt tervezetten tesszük, minden megosztott tartalmat értelmezünk is, az már lehet valami olyasmi.
 13. 13. SZINDIKÁLÁS – Mások tartalmainak a szervezett megosztása hasznos dolog lehet, de ez nem tartalomgondozás. Amikor X hírportál a köztük levő megegyezés alapján Y újság anyagaival „dúsítja” saját tartalmát, azt tiszta szindikálás. TARTALOMLOPÁS – A tartalomgondozás soha nem alapulhat mások anyagainak jogosulatlan használatán. Nagyon fontos tehát a jogi és etikai alapok ismerete és betartása.
 14. 14. KIK IS A KURÁTOROK?
 15. 15. A fentiekből következik, hogy a tartalomkurátornak olyan felkészült szakembernek kell lennie, aki • kiválóan ismeri az adott szakterületet, • otthonos a kutatásban • nem elégszik meg egy gyűjtemény létrehozásával, hanem képes azt terjeszteni is.
 16. 16. Elemzés, feltárás Tartalom- stratégia Tartalom- készítés Tartalom- gondozásTerjesztés Részvétel Értékelés Buyer Persona TARTALOMGONDOZÁS ÉS TARTALOMMARKETING
 17. 17. GYŰTÉS, TARTALOMGONDOZÁS, SZINDIKÁCIÓ
 18. 18. Ahogy a fenti ábrákon látható, a tartalomgondozás nem helyettesíti az eredeti tartalom előállítását, viszont kiválóan kiegészíti azt. Komoly hibát követ el az, aki lemond a tartalomgondozásról. (Ennél nagyobb hiba már csak az lehet, ha valaki összekeveri azt a szedett-vedett tartalmak összehordásával.)
 19. 19. TARTALOM- GONDOZÁS A GYAKORLATBAN
 20. 20. LINKSZEMLE 1 2 3 4
 21. 21. LINKEDIN, FACEBOOK… Saját leírás Cím Lead Eredeti kép
 22. 22. Tartalomgondozást végezhetünk akár egy blog, vagy egy közösségi platform segítségével is.
 23. 23. ESZKÖZÖK http://bit.ly/1wLF1yN
 24. 24. Gyorsabbak és hatékonyabbak leszünk valamilyen, kifejezetten a tartalomgondozás támogatására létrehozott eszköz, vagy platform használatával. A fenti ábrán néhány ismert eszköz logója látható. Az alatta levő linket követve egy komolyabb lista érhető el. Érdemes kipróbálni közülük néhányat.
 25. 25. PÉLDÁUL A SCOOP.IT
 26. 26. AJÁNLÁS
 27. 27. MEGOSZTÁS
 28. 28. Kicsit részletesebben a Scoop.it platformot mutattam be. Ennek segítségével nagyon egyszerűen önálló gyűjtemények alakíthatók ki. Elég a megadni a kiválasztott linket, a Scoop.it maga „behúzza” a címet, képet, a bevezetőt.
 29. 29. A tartalomkutrátor természetesen saját ajánlót írhat az anyaghoz, gyűjteménye új darabját pedig a kiválasztott közösségi hálózatokban azonnal megoszthatja. Nagyon fontos, hogy az egyes hálózatokba külön-külön ajánló írható. (A Twitter nyilván más szöveget igényel, mint a LinekdIn) A tartalmakhoz címkék rendelhetők, a gyűjtemény pedig akár egy blogba is beépíthető. A Scoop.it alapszolgáltatási ingyenesek, a kifinomultabb szolgáltatásokért viszont már fizetni kell.
 30. 30. MIÉRT KELL NEKÜNK? • „Láthatatlan” tartalmak felszínre hozása • Szakértői szűrés • Kontextus • Növekvő S/N arány • [Pozicionálás]
 31. 31. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! http://soreo.biz http://hu.linkedin.com/in/pecsiferenc pecsi.ferenc@soreo.biz http://www.scoop.it/t/tartalommarketing http://www.scoop.it/t/soreo-biz

Notas del editor

 • Gyorsuló ütemben növekvő mennyiségű információ
  Követhetetlemn mennyiségű forrás
  Az új információk mellett a megbízható szűrő az érték
 • Gépi, vagy emberi
 • Gyűjtés – csak egy réteg . Gépek és algoritmusok - Program + ember

×