Publicidad
Publicidad

Más contenido relacionado

Similar a Tartalommarketing fikció, vagy valóság(20)

Publicidad
Publicidad

Tartalommarketing fikció, vagy valóság

 1. TARTALOMMARKETING FIKCIÓ vagy VALÓSÁG?
 2. A tartalommarketing is olyan, mint a tiniszex: sokat beszélnek róla, de csak kevesen tudják, hogyan is kell csinálni. Mint minden analógia, ez is sántít, szerintem a tartalommarketinget illetően sokkal nagyobb a homály. Nekem a tiniszex már egyébként is elég távoli dolog, így a következő percekben inkább a tartalommarketingről fogok beszélni.
 3. Sokan csodálkoznak, amikor kiderül, hogy a tartalommarketing egyáltalán nem új dolog. Én is meglepődtem, amikor néhány éve rájöttem, hogy az ezredforduló körül már a tartalommarketinggel foglalkoztam (csak akkor ennek a dolognak még nem volt neve.)
 4. Ezen a Wayback Machine segítségével feltámasztott weboldalon láthatjátok, hogy a DataNet internet szolgáltatónál már 16 évvel ezelőtt azzal próbálkoztunk, hogy a közönség számára érdekes tartalmak – filmkritika, étteremajánló, horoszkóp stb – készítsünk és így győzzük meg az embereket arról, hogy érdemes az internetre előfizetni. (Tudom, ma nehéz elhinni, de akkoriban alig létezett még magyar nyelvű tartalom.)
 5. Vicces látni, hogy mostanában a Coca-Cola– kicsit nagyobb költségvetéssel – valami nagyon hasonlót csinál:)
 6. A 2000-es évek elején egy internetes tanácsadó cég beindításában vettem részt, ahol szintén a tartalomé volt a főszerep. Itt már megpróbáltuk az egyes célcsoportokat és az elérésükhöz szükséges csatornákat párosítani.
 7. Akkoriban a döntéshozók többségét még nem lehetett online elérni, ezért a VIP ügyfelek nyomtatott hírlevelet kaptak. (Hihetetlen, de találkoztam olyan vezetővel, aki máig őrizgeti…
 8. A tartalommarketing persze ennél sokkal régebbi módszer, ráadásul csupa jól ismert elemből áll össze. Akkor mindek is ez a nagy habzás körülötte?  Először is, egyre több embernek van elege az éppen folytatott tevékenységet megszakító, erőszakos reklámokból.  Másodszor, az új digitális technikák és főleg a közösségi média megsokszorozták a tartalommarketing lehetőségeit. Harmadszor – és ez a legfontosabb – MŰKÖDIK. Nem mindig, mindenhol de egyes területeken a tartalommarketing segítségével nagyon jó eredményeket érnek el
 9. Tartalom KKattintás Vásárlás
 10. A tartalommarketing alapja, hogy a dolgok nem így működnek. A legtöbb tartalomhatására nem fogsz azonnal vásárolni. A hatás áttételesebb, bonyolultabb. Ha a tartalom ilyen módon „mandinerből” akkor ezt a tartalomkészítéstől a promócióig mindenhol figyelembe kell venned.
 11. Tartalom KKattintás Érzelem Új tartalom Bizalom Igény Vásárlás
 12. tartalomstratégia tartalommarketing=
 13. Fontos tisztázni, hogy a tartalommarketing nem stratégia. A stratégia egy távoli cél eléréséhez készített terv. A tartalommarketing a kitűzött cél elérésére szolgáló egyik módszer. Nem is az egyetlen, kizárólagos.
 14. A tartalommarketing nem egy szigorú módszertan, inkább egy lazább megközelítés. Ennek egyik hátránya, hogy nincs egyetlen, elfogadott, pontos definíciója. Ehelyett én 4 fontos tulajdonságát emelném ki: 1. Nem akar követlenül eladni – erről az előbb beszéltünk 2. Az érzelmekre hat – Ez sokka erősebb, mint a direkt rábeszélés 3. A vevőből indul ki – Biztos ismeritek a viccet: Megbetegszik az állatorvos, elmegy az orvoshoz. –Mi a panasz? – kérdezi az orvos? Hja, kolléga, úgy könnyű. Igen, könnyebb úgy hatni a közönségre, ha tudom, mi a panasz, 4. Nem kampány. Erről mindjárt beszélünk.
 15. MI A TARTALOMMARKETING? Nem akar (azonnal) eladni Az érzelmekre hat A vevő a kiindulópont Nem kampány
 16. Ha már a definíciónál tartunk: Van itt még egy fogalom, amit a helyére kell tennünk: ez az inbound marketing. Ez nem más, mint a tartalommarketingnek egy lead generálásra leszűkített és egy erre a célra fejlesztett eszköztárral támogatott változata. Kitalálója, legfőbb művelője a HubSpot.
 17. inbbound marketing < tartalommarketing
 18. A legtöbb hagyományos marketing aktivitás valahogy így ábrázolható- A tartalommarketing ezzel szemben ciklikus, vagy inkább körkörös. Egy üzleti blog, vagy egy olyan kiadvány, mint az előbb emlegetett Coca-Cola Journey nem futtatható fel néhány hét alatt. Az ilyen tartalom hosszú idő alatt fejti ki a hatását. Folyamatosan kell etetni tartalommal, folyamatosan kell javítani, növelni a hatékonyságát. Ez a fajta marketing sokkal jobban emlékeztet egy magazin készítésére, mint egy hagyományos marketing tevékenyégre. (Nem véletlen, hogy a nagy cégek újfajta tartalomkészítő szervezetébe előszeretettel csábítanak el rutinos szerkesztőket.)
 19. CÉLTerjesztésTervezés Tartalom készítés
 20. Elemzés, feltárás Tervezés Tartalom- készítés Tartalom- gondozásTerjesztés Részvétel Értékelés Buyer Persona TARTALOMMARKETING CIKLUS
 21. Nincs most idő, hogy végig nézzük a tartalommarketing-ciklus minden elemét, inkább csak néhány kevésbé ismert fázist emelek ki. Ha valóban tartalommarketinges vagy, nem csak a hype-ot akarod kihasználni, meg kell ismerned a közönséged gondolkodását, ki kell derítened, mire is van szüksége. A legtöbb termék, szolgáltatás célközönsége kifejezhető néhány alaptípussal, ők a vevőkarakterek, vagy buyer personak.
 22. BUYER PERSONA ÜGYFÉLKARAKTER • Fájó pontok • Aggodalmak • Remények • Tartalomfogyasztási szokások (mix)
 23. Saját tapasztalataidra támaszkodva, az értékesítőket, a kiemelt ügyfélmenedzsereket, a ügyfélszolgálatosokat kikérdezve megismerheted a vevőkarakterek demográfiai adatait, cégen beüli helyzetét, főbb problémáit, de ahhoz, hogy a részleteket is megismerd, fel kell állnod az asztalod mögül, beszélned kell minden vevőkarakter egy jellemző képviselőjével. Meg kell tudnod, mi foglalkoztatja, mi miatt nem tud aludni, mik a félelmei, milyen problémáira keres megoldást.
 24. Forrás: www.buyerpersona.com
 25. Tudom, vannak, akik szerint mindent ki lehet találni a számítógép előtt ülve, vagy legfeljebb egy kérőív-sablon kiküldésével én azonban jobban hiszek azoknak, akik szerint egy rövid interjú – előre rögzített kérdések nélkül – sokkal pontosabb képet ad. Ahhoz, hogy választ adhass a vevőkarakteredet izgató kérdésekre nemcsak a válaszokat kell kitalálnod, de meg kell ismerned annak tartalomfogyasztási szokásait is. Ha meg tudsz felelni a „mikor”, „mit” és „hol” kérdésekre, jó eséllyel haladhatsz tovább a tartalommarketing ciklusban.
 26. BUYER PERSONA LISTA • Név • Beosztás • Kinek jelent • Szerepkör, feladatok • Háttér • Iskola • Családi állapot • Jellemzés • Hobbi • Információ- források • Médiafogyasztás • Értékek és félelmek • Hogyan segíthetünk
 27. Szeretnénk azt hinni, hogy az értékesítési tölcsér egy vevőgyártó automata, aminek a tetején becselleng az érdeklődő, az alján meg kijön az elkötelezett vásárló. Sajnos ez nem az értékesítés, hanem a kolbásztöltés modellje.
 28. A TARTALMAK ÉS A VÁSÁRLÁSI TÖLCSÉR
 29. Attól, hogy a tölcsér helyett egy egyenes mentén ábrázoljuk a folyamatot, nem lesz kevésbé sematikus, viszont mutatósabban jelenik meg a sokféle tartalom
 30. A vásárlási folyamat, vagyis a vásárló útja egészen másképpen néz ki. A vásárló lelkesedése hol nő, hol csökken. Az, hogy sikerül egyszer felkelteni a figyelmét, még egyáltalán nem garancia a sikerre. Megfelelő tartalom – megfelelő időben, ez az a módszer, amivel feléleszthető a vásárló figyelme és a vásárlás egyik fázisából a másokba csalható, húzható, vagy taszítható át. A buyer persona, a vásárló útja és kínált tartalmak egymáshoz rendelése a content mapping. Nem állítom, hogy egyszerű dolog, hiszen ki kell hozzá találni, hogy éppen hol is tart a vásárló és szinte valós időben kell neki tartalmat küldeni.
 31. Mindennek egy könnyített útja, ha a vásárlót egyértelmű jelek adására sikerül rávenni. Egy hírlevél feliratkozás, vagy egy e-könyv letöltés már olyan egyértelmű jel, amire lehet építeni. Emailek következnek, egy újabb esettanulmány, egy demo, a végén pedig egy telefonhívás. Ilyen módszerekkel dolgozik az inbound marketing. Vannak viszont, akik ezeket is erőszakos módszereknek tartják, és inkább a vevők viselkedésében, közösségi kommunikációjában keresik a vásárlási szándékra utaló jegyeket. A cél ugyanaz: Meg kell tudni, hogy a vásárlói út melyik szakaszában tart vevő és ennek megfelelően kell megfelelő tartalmakkal ellátni.
 32. észlelés problémák vásárlás döntés érdeklődés
 33. Ez eddigiekből következik, hogy a tartalommarketinghez nagyobb mennyiségű és változatos tartalom szükséges. Ezt a hagyományos marketing szervezetek nem tudják előállítani. Vagy kiszervezik, aminek megvannak a maga problémái, vagy belső szerkesztőséget alakítanak ki. A contnet brandként működő vállalatok sok mindent átvesznek a médiacégek már korábban bevált gyakorlatából. Ilyen a tartalomnaptár. Ennek használatával hetekre előre tervezhető, hogy ki milyen tartalmat készít és melyik tartalom, melyik csatornában, mikor kerül publikálásra. A tartalom olyan, mint egy kisvendéglőben a hús. Egyik nap még pörköltként jelenik meg, másik nap gulyásleves formájában, harmadnap átlényegül hortobágyi palacsintának. Hasonló módon lesz a blogposztokból hírlevél, majd később, összegyűjtve esetleg white paper.
 34. A valós élet persze nem ilyen egyszerű, a folyamatos, előre tervezés mellett gyakran szükség van azonnal publikálásra. Ilyenkor a tartalommarketingben is megjelenik a real time marketing. A tartalomkészítés és publikálás irányítása tehát jóval több, mint termelés-irányítás, összetett szakmai munkára van szükség.
 35. TARTALOMNAPTÁR
 36. NAPTÁR, CSATOLÁS
 37. TARTALOMNAPTÁR • Tartalom neve • Tartalom címe • Dátum • Kategória/rovat • Szerző • Szerkesztő • Státusz • Tervezett publi- kálás • Csatorna • Címkék • CTA • Kapcsolódó anyag
 38. Nem gondolom, hogy a tartalommarketing minden helyzetben, mindenkinek alkalmas lenne. Azt sem gondolom, hogy felváltaná a hagyományos marketinget, vagy éppen a PR-t. Azt gondolom, hogy ezeknek a megközelítéseknek az átgondolt, együttes használata lehet a legsikeresebb. Ha megpróbáljuk megérteni a közönségünket, képesek vagyunk az ő helyzetéből nézni a cégünket, termékünket, üzenetünket, akkor hirtelen rájövünk, hogy mi is a fontos és máris abbahagyjuk a „felfújt dolog-e a tartalommarketing” kezdetű vitát.
 39. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! http://soreo.biz http://hu.linkedin.com/in/pecsiferenc pecsi.ferenc@soreo.biz

Notas del editor

 1. A tartalommarketing nem definiálható egyetlen mondattal. Legjobban négy, alapvető tulajdonságának kiemelésével jellemezhető-
 2. Ez a hagyományos marketing. Ez arról szól, hogy mi megmondjuk mennyire jók vagyunk. Igyekszünk jó hangosan mondani, hogy mindenki hallja.
 3. Ez pedig a tartalommarketing modellje. A különbség az, hogy itt nem elmondjuk, hanem megmutatjuk, milyen menő is márkánk, termékünk.
Publicidad