Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

словакия мирела ковачева-5-а-клас

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio

Eche un vistazo a continuación

1 de 16 Anuncio

словакия мирела ковачева-5-а-клас

 1. 1. СЛОВАКИЯ ИЗГОТВИЛА:Мирела Ковачева 5а
 2. 2. Местоположение Словакия е република в Централна Европа. Тя няма излаз на море и граничи с Чехия на северозапад, с Полша на север, с Украйна на изток, с Унгария на юг и с Австрия на югозапад. Последните реформи на правителството, достъпът до средства на Европейския съюз, както и целенасочените инвестиции в инфраструктурно и благоустройствено развитие, правят Словакия една от най- бързо развиващите се икономики в Централна и Източна Европа.
 3. 3. Географска карта Словакия
 4. 4. ЗНАМЕТО И КАРТА
 5. 5. СТОЛИЦАТА-Братислава • Братислава е красив средновековен град, разположен по поречието на река Дунав. Той е столица и най-голям град в Словакия и административен център на Братиславския край. Заема югозападната част на страната и е разположен в близост до границата на Словакия с Австрия и Унгария. Общото население на града възлиза на близо 500 хил. души. Братислава е сърцето и гордостта на Словакия. В столица се намират най-важните седалищата на всички политически, държавни и културни институции, множество музеи, галерии, учебни заведения и не на последно място – невероятни забележителности. Това, което ще ви направи най-силно впечатление в Братислава освен красивият външен вид, е приятната атмосфера и спокойна обстановка, които царят наоколо.
 6. 6. СТОЛИЦАТА
 7. 7. Население • Етнически групи Население: 5 381 000 – словаци 85,8% – унгарци 9,7% – роми 1,7% -чехи 0,8% -руснаци 0,4% -украинци 0,2% -немци 0,1% -други 1,3%
 8. 8. Природни Забележителности • В релефа на Словакия се редуват високи и ниски планини, възвишения и плата, множество красиви котловини и плодородни низини. Северната част на страната се простират Западните Карпати с най- високият им дял - Татрите. Те са разположени на полско-словашката граница. Планината е обявена за национален парк, който се стопанисва от двете страни. Татрите се отличават с добре оформен ледников релеф – имат над 300 високи върхове и множество ледникови езера. Склоновете им са покрити с гъсти иглолистни гори (бор и смърч), убежище за много диви животни. Удобни туристически пътеки с обща дължина над 300 км позволяват на туристите да се насладят на възхитителните планински пейзажи и ги водят край високи водопади, гранитни зъбери и кристално бистри езера.
 9. 9. ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
 10. 10. ИКОНОМИКА Днес Словакия е индустриално-аграна страна. Тя има богати залежи на въглища, руди (мед, олово, желязо), мрамор, минерали, опал и др.Един от традиционните отрасли на страната е текстилната промишленост. Индустриални центрове са Братислава и Кошице. Годишно Словакия се посещава от 1,4 млн.туристи. Брутният вътрешен продукт в Словакия отбелязва ръст от 9.4% за второто тримесечие на 2007 година, което е най-висок икономически растеж в Централна Европа за същия период. Това до голяма степен се дължи на факта, че западноевропейски и азиатски производители на автомобили и електроника изнасят след краха на Източния блок заводи в страната и наемат местни работници. Словакия въвежда плосък данък от 19% през 2004 година.
 11. 11. КУЛТУРА-част 1 . Почти всички възрастни хора в Словакия могат да четат и пишат. Задължителното училище започва на шестгодишна възраст, когато децата тръгват на начално училище. Началното образование продължава девет години. След завършване на началното училище учениците могат да избират между три вида средно образование: професионално или техническо училище, общо образователни училища (гимназии) или учителски институти. Словакия има 14 института за висше образование. Коменският университет в Братислава е открит през 1467 година и е най-старият в страната. Технически университети има в Братислава, Кошице, Жилина и Нитра. Развитието на словашката култура отразява богатите народни традиции на страната както и влиянието, което получава от модните тенденции в Европа.
 12. 12. СНИМКИ
 13. 13. КУЛТУРА-част2 • Въздействието от векове културна репресия и контрол на чужди правителства се вижда в много от словашките изобразителни, литературни и музикални творби. В Словакия има 12 държавни научни библиотеки, 473 университетски библиотеки и 2 600 обществени библиотеки. В университетската библиотека в Братислава, открита през 1919 година, се съхраняват повече от 2 милиона тома. Словашката национална библиотека (1863) е разположена в Мартин. В Словакия има повече от 50 музея. Словашкият национален музей в Братислава (1893 г.) има исторически, археологически и свързани с музиката експонати и е най-известният в страната. Други музеи са Словашката национална галерия в Братислава (1948 година) , Словашкият национален музей на въстанията в Банска Бистрица (1955 година), Музеят на Източна Словакия в Кошице (1872 година).
 14. 14. ГРАДОВЕ В СЛОВАКИЯ • В Словакия има 140 населени места със статут на град. От тях единствено столицата Братислава и Кошице надхвърлят 100 хиляди жители, а още 9 са с повече от 50 хиляди население. Най-голям е броят на градовете под 15 хиляди души население - 88 селища. Метрополисният столичен район обхваща 702 хиляди човека (1 юни 2010) или около 12% от населението на Словакия. Всички градове в страната има утвърдени имена на словашки, немски и унгарски; тези на словашки се използват в ежедневието и администрацията, немските са историческите имена, а унгарските се използват от унгарското малцинство (10% от населението) и в Унгария. В този списък са включени единствено топонимите на словашки.
 15. 15. ГРАДОВЕ

×