SASTAV I PODJELA ATMOSFERE.pptx

professor of geography en Primary school
17 de Jan de 2023
 SASTAV I PODJELA ATMOSFERE.pptx
 SASTAV I PODJELA ATMOSFERE.pptx
 SASTAV I PODJELA ATMOSFERE.pptx
1 de 3

Más contenido relacionado

Más de radmila10

OBLICI RELJEFA NASTALI RADOM SPOLJAŠNJIH SILA.pptxOBLICI RELJEFA NASTALI RADOM SPOLJAŠNJIH SILA.pptx
OBLICI RELJEFA NASTALI RADOM SPOLJAŠNJIH SILA.pptxradmila10
VULKANI I ZEMLJOTRESI.pptxVULKANI I ZEMLJOTRESI.pptx
VULKANI I ZEMLJOTRESI.pptxradmila10
UNUTRAŠNJE ZEMLJINE SILE.pptxUNUTRAŠNJE ZEMLJINE SILE.pptx
UNUTRAŠNJE ZEMLJINE SILE.pptxradmila10
GEOLOŠKI RAZVOJ ZEMLJINE KORE.pptxGEOLOŠKI RAZVOJ ZEMLJINE KORE.pptx
GEOLOŠKI RAZVOJ ZEMLJINE KORE.pptxradmila10
GEOLOŠKI RAZVOJ ZEMLJE.pptxGEOLOŠKI RAZVOJ ZEMLJE.pptx
GEOLOŠKI RAZVOJ ZEMLJE.pptxradmila10
GRAĐA ZEMLJINE KORE MINERALI I STIJENE.pptxGRAĐA ZEMLJINE KORE MINERALI I STIJENE.pptx
GRAĐA ZEMLJINE KORE MINERALI I STIJENE.pptxradmila10

SASTAV I PODJELA ATMOSFERE.pptx

Notas del editor

  1. Земљина атмосфера или ваздушни омотач који окружује планету Земљу и који задржава Земљина гравитација. Атмосфера штити живот на Земљи упијајући ултраљубичасто сунчево зрачење и смањујући температурне екстреме између дана и ноћи. Садржи око четири петине азота (78%) и једну петину кисеоника (21%), док су количине осталих гасова незнатне или у траговима (најважнији угљен-диоксид, хелијум и сл.) Атмосфера штити живот на Земљи упијајући ултраљубичасто сунчево зрачење и смањујући температурне екстреме између дана и ноћи.
  2. Атмосфера је смјеса гасова коју чине претежно азот (78%) и кисеоник (21%). Осим њих у атмосфери су у малим количинама и остали гасови незнатно или у траговима (најважнији угљен-диоксид,озон, хелијум и сл.). Ријеч потиче од грчке ријечи Атмос – пара, гас. Азот је важан састојак свих живих организама. Кисеоник стварају биљке и неопходан је за дисање људима и животињама. Угљен диоксид је неопходан биљкама које га користе за производњу хране. Озон штити живи свијет земље од превеликог Сунчевог зрачења. Осим гасова у атмосфери се налазе различите примјесе од којих је најважнија водена пара ( вода у гасовитом стању). У примјесе спадају и прашина, вулкански пепео, чађ, бактерије и др. Атмосфеу имају и друга небеска тијела, али другачијег састава и одлика. Наука која проучава физичке особине атмосфере је метеорологија.
  3. Атмосфера се простире око 3.000км површине Земље. Горња граница није изражена и атмосфера постепено прелази у космички простор. Са порастом НВ мјењају се основна обиљежја атмосфере. Зато се она дијели на пет слојева: тропосферу, стратосферу,мезосферу,термосферуи егзосферу. Тропосфера је слој који лежи уз површину Земље и најзначајнији је за живот на Земљи. Најнижи је, најгушћи и најтоплији дио Земљине атмосфере. Заузима 80% ваздуха. У њој се налази готово сва водена пара. За тропосферу је типичан константан пад температуре за око 0,65°Ц на сваких 100 м висине. Простире се изнад полова до висине од 9км, изнад умјерених појасева од 11 – 13 км, а изнад екватора до 18км. Стратосфера је слој који се простире између мезосфере и тропосфере. Одликује се мањом густином ваздуха. Простире се од горње границе тропосфере од 50 – 55км висине. У стратосфери се налази озонски омотач, дио стратосфере у којем се налази повећана концентрација озона. Мезосфера је слој који се простире од горње границе стратосфере до 80 – 85км висине. Милиони метеора улази у атмосферу, у просјеку 40 тона на дан и већина их се топи и нестаје у мезосфери. Због тога је у мезосфери нешто већа концентрација жељеза и других метала, који касније падају на Земљу. Термосфера се простире од мезосфере до око 800км висине. Одликује се великом концентрацијом јона ( ситне наелектрисане честице), због чега се назива и јоносфера ( дио термосфере са повећаном концентрацијом јона). У јоносфери се јавља и поларна свјетлост (разнобојна свјетлост која се повремено види на ноћном небу изнад сјеверног и јужног пола. Егзосфера се налази између 800 и 3.000км висине. Садржи јако мало ваздуха што се може поредити са безваздушним простором. СЛИКЕ АТМОСФЕРЕ ДРУГИХ ПЛАНЕТА И ПОЛАРНЕ СВЈЕТЛОСТИ