Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Panduan alertpay

406 visualizaciones

Publicado el

cara daftar alert pay

Publicado en: Desarrollo personal
  • Sé el primero en comentar

  • Sé el primero en recomendar esto

Panduan alertpay

  1. 1. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 2 “Panduan Asas Alertpay” Oleh: Muaz Hadi
  2. 2. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 3 Copyright Information: Alertpay and Alertpay logo are trademarks owned by Alertpay Inc. Screenshots are made originally from Alertpay official website retrieved on 7th November 2008 Muaz Hadi, November ’08 Ebook ini ANDA; [BOLEH] Mengedar semula dengan percuma [BOLEH] Guna untuk dapatkan subscriber di blog anda [BOLEH] Jadikan bonus dalam pakej produk anda [DILARANG] Mengubah kandungan ebook ini [DILARANG] Menukar pautan, maklumat dan tulisan ebook ini [DILARANG] Menjual ebook ini tanpa kebenaran Muaz Hadi
  3. 3. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 4 Isi Kandungan Muqaddimah......................................................................................................... 5 Bab 1: Kenali Alertpay .......................................................................................... 6 Apa itu Alertpay?..................................................................................................................6 Sejarah Alertpay ...................................................................................................................6 Maklumat Peribadi kita selamatkah? ...............................................................................7 Selamatkah Alertpay? .........................................................................................................7 Bagaimana dengan caj? ...................................................................................................8 Macam mana nak mula? ...................................................................................................9 Bab 2: Panduan Mendaftar Alertpay .............................................................. 10 Bab 3: Proses ‘Verification’ ................................................................................ 15 Bab 4: Alertpay Fungsi Umum ........................................................................... 20 Bab 5: Business Tool Alertpay............................................................................. 21 Bab 6: Daftar Bank .............................................................................................. 22 Swift Code Bank Malaysia.................................................................................................25 Bab 7: Associate Email........................................................................................ 29 Bab 8: Transfer Fund............................................................................................ 31 Dari Bank ke Alertpay.........................................................................................................31 Dari Alertpay ke Bank di Malaysia ...................................................................................35 Bab 9: Buat Duit dengan Alertpay ................................................................... 37 Link Penting Alertpay .......................................................................................... 40
  4. 4. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 5 Muqaddimah ‘Panduan Alertpay PERTAMA di MALAYSIA!!’ Alhamdulillah, kerana berjaya juga panduan ringkas ini disiapkan. Ini adalah ebook percuma yang ketiga dari Muaz Hadi selepas “Panduan PTC” dan “PTC Instruction Manual” yang diedarkan pada Ogos 2008. Panduan Asas Alertpay ini dihasilkan khas untuk membantu sahabat- sahabat dalam mengenali Alertpay sekaligus memberikan tunjuk langkah yang terperinci bagaimana membuka akaun Alertpay. Untuk mereka yang mahir berbahasa Inggeris dan suka explore, bukanlah menjadi masalah untuk mengenali dan mendaftar dengan Alertpay, tapi sebagaimana banyaknya panduan membuka akaun PayPal yang dihasilkan oleh rakan-rakan IM, begitu jugalah hasrat kenapa panduan Alertpay ini dihasilkan. Ianya sekadar satu dokumentasi maklumat tersusun yang memudahkan pengguna internet. Moga sedikit usaha ini dapat memberi manfaat kepada saudara/i. Penghargaan buat saudara Miziology dan Titaniumhijau dari WangCyber yang membantu saya menyiapkan panduan percuma ini. Tulus dari hati melati ku, `âté [tw| http://muazhadi.blogspot.com/
  5. 5. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 6 Bab 1: Kenali Alertpay Apa itu Alertpay? Mungkin ada yang belum pernah mendengar apa itu Alertpay. Ianya ialah salah satu payment processor yang memudahkan urusan anda di internet. Secara mudahnya, katalah anda berurusan dengan seseorang di Nigeria, dan dia mahu menghantar sejumlah wang kepada anda disebabkan servis atau produk anda, Alertpay boleh digunakan sebagai perantara, di mana dia memasukkan duit ke akaun Alertpay anda, dan kemudian anda boleh transfer duit itu terus ke bank di Malaysia. Lain-lain payment processor yang biasa digunakan ialah PayPal, 2CheckOut, SolidPay dan PayPay. Sejarah Alertpay Alertpay boleh dikatakan masih baru, ianya dilancarkan pada Jun 2005 berpengkalan di Montreal, Canada. Ianya mula dikenali pada hujung tahun 2007 disebabkan dua isu besar payment processor iaitu dasar ketat
  6. 6. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 7 PayPal kepada program-program Get-Paid-To (GPT) dan kejatuhan e- Gold. Dua faktor ini melonjakkan kebangkitan Alertpay dan boleh dikatakan industry GPT dipegang oleh Alertpay buat masa ini. Penggunaannya sudah meluas buat masa kini di mana ianya digunakan oleh para internet marketer sebagai salah satu alternative kepada pembayaran. Kebanyakan forum-forum juga menawarkan ganjaran dan bayaran melalui Alertpay. Diramalkan penggunaannya akan menjadi setanding PayPal untuk masa akan datang Maklumat Peribadi kita selamatkah? Anda wajar bertanya soalan ini kerana dalam aktiviti pendaftaran akaun, anda diminta untuk verify pemilikan akaun dengan melampirkan beberapa dokumen peribadi. Hal ini menjadi satu perdebatan yang hebat satu ketika dahulu tentang kewajaran untuk submit dokumen peribadi kepada Alertpay. Isu itu diredakan dengan jaminan terus dari CEO Alertpay, Firoz Patel yang tahap security Alertpay berada pada tahap ketenteraan (military grade security). Setakat ini belum ada laporan tentang salahguna maklumat peribadi ini disandarkan kepada Alertpay. Selamatkah Alertpay? Tahap keselamatan duit anda di Alertpay boleh dikatakan sama juga dengan tahap keselamatan duit anda di PayPal. Pihak mereka memberi jaminan itu dengan beberapa peringatan tentang ‘phishing email’ atau pun email samaran untuk mencuri maklumat akaun anda. Apa yang penting ialah anda menjaga privacy maklumat login dan pin transaksi anda seperti anda menjaga pin nombor kad ATM anda. Saya telah
  7. 7. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 8 menggunakan Alertpay untuk tempoh yang agak lama. Antara transaksi penerimaan wang melalui akaun Alertpay saya; Sepanjang pengalaman saya menggunakan Alertpay, hanya sekali sahaja akaun saya bermasalah, dan ianya diselesaikan dengan pantas oleh pihak Alertpay. Jadi jika soalan tentang selamat atau tidak wang anda di Alertpay, jawapan saya ialah, ianya selamat. Bagaimana dengan caj? Untuk pendaftaran akaun, ianya percuma. Tapi Alertpay ada mengenakan servis caj untuk transaksi tertentu. Ianya bergantung kepada jenis akaun yang ada daftarkan berdasarkan keperluan online anda. Anda boleh lihat senarai caj di bawah;
  8. 8. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 9 Macam mana nak mula? Mulakan dengan mendaftar Alertpay, kemudian cari peluang-peluang jana wang dari internet. Saya cadangkan anda lawati blog Bro.Titan untuk mendapatkan sedikit cara menjana wang ke akaun Alertpay anda dan dapatkan ebook percuma tentang ptc yang mampu memberikan anda sedikit pendapatan ke akaun Alertpay anda. Panduan ptc ini merupakan ebook pertama tulisan saya. Dapatkan panduan itu menggunakan link; “Download PTC Ebook PERCUMA di SINI”
  9. 9. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 10 Bab 2: Panduan Mendaftar Alertpay 1. Masuk page Alertpay Klik di SINI Main page Alertpay adalah seperti di bawah. Anda terus klik pada “Sign Up” pada bahagian atas website itu. Anda akan mengikuti 4 langkah pendaftaran seperti yang ditunjukkan di bawah; 2. Pilih Akaun Anda boleh rujuk tentang kelebihan setiap jenis akaun yang ditawarkan oleh Alertpay. Untuk menggunakan akaun Alertpay
  10. 10. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 11 dengan lebih meluas tanpa sebarang limit bulanan, saya sarankan anda memilih akaun ‘Personal Pro’ 3. Register Masukkan semua maklumat peribadi anda di ruang yang telah disediakan dan tekan button “Next”.
  11. 11. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 12 4. Login Information Bahagian kedua registration mengandungi maklumat login yang anda akan gunakan. Masukkan alamat email dan password pilihan anda. Isi juga maklumat-maklumat lain yang dikehendaki. Anda dikehendaki memasukkan Pin number. Macam mesin ATM, anda perlu pin number untuk keluarkan duit kan? Sama konsepnya dengan yang ini. Setiap transaksi anda di masa akan datang, pihak Alertpay akan meminta anda memasukkan Pin untuk tujuan pengesahan. Pilih number PIN pilihan anda dan isikan di ruang yang disediakan.
  12. 12. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 13 5. Confirmation Setelah semua maklumat login di atas selesai, akaun anda telah siap dan page pemberitahuan ini akan dipaparkan. Anda perlu login ke email anda untuk mendapatkan email notification. 6. Activate Apabila anda masuk email anda akan mendapati email dari Alertpay dalam inbox anda. Bukak dan email seperti di bawah akan kelihatan. Apa yang anda perlu lakukan ialah klik pada activation link itu untuk mengaktifkan akaun Alertpay anda.
  13. 13. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 14 7. Pengesahan email Selepas activation link dari email di klik, anda akan dibawa ke page di bawah. Masukkan password yang anda tetapkan semasa registration dan tekan Log in 8. Akaun anda siap! Setelah selesai proses nombor PIN, akaun anda siap!!. Anda boleh mula menggunakannya tetapi dalam beberapa kondisi terhad. Anda perlu menjadi ‘verified member’ untuk membolehkan anda menggunakan fungsi Alertpay sepenuhnya. Anda ingat bagaimana anda verify akaun PayPal? Lebih kurang macam tu lah fungsi nya, tapi berlainan sikit prosesnya untuk Alertpay. Bab seterusnya akan saya tunjukkan bagaimana nak verify akaun Alertpay anda.
  14. 14. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 15 Bab 3: Proses ‘Verification’ Anda perlu membuat beberapa pengesahan terlebih dahulu untuk menggunakan akaun anda dengan lebih efektif. Apabila anda masuk ke akaun Alertpay anda yang baru kita daftar sebentar tadi, anda akan dapati peringatan seperti di bawah. Klik “Verified” seperti yang ditunjukkan di bawah;
  15. 15. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 16 Seperti proses membuat akaun di Bank dan mana-mana proses registration, anda perlu mengemukakan beberapa dokumen untuk tujuan rekod dan pengesahan. 2 dokumen yang diperlukan oleh pihak Alertpay. • Gambar i. Anda boleh scan IC/lesen memandu/ passport • Bukti alamat i. Scan bil telefon / bil api / bil air / bank statement yang mengandungi alamat yang sama dengan alamat yang anda masukkan dalam proses registration. ii. Jika tidak ada, anda boleh scan bil elektrik rumah anda yang mempunyai nama bapa anda dan anda tulis email kepada Alertpay mengatakan bahawa anda masih di bawah tanggungan keluarga. Peringatan!! Untuk tujuan keselamatan, saya syorkan anda submit lesen memandu anda. Passport dan IC adalah terlalu berisiko!
  16. 16. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 17 Untuk photo ID, pilih dalah satu dokumen yang telah anda scan dan upload melalui ruangan ‘browse’ yang ada. Setelah anda upload, anda akan dibawa untuk preview dokumen anda seperti di bawah. Tekan finish dan anda telah selesai langkah ini. Ulangi langkah yang sama untuk submit bukti alamat anda.
  17. 17. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 18 Setelah anda berjaya submit kedua-dua dokumen ini, anda boleh dikatakan selesai proses yang pertama. Anda perlu menunggu sehingga status dokumen anda disahkan dalam masa 10 hari bekerja. Status Dokumen • Submitted o Dokumen diterima dan sedang diproses • Approved o Dokumen disahkan dan disimpan sebagai rekod • Declined o Dokumen anda ditolak, sebab penolakan akan diletak dibahagian notes. Anda perlu lihat sebab-sebab nya dan submit sekali lagi dokumen memenuhi tuntutan dari Alertpay • Expired o Dokumen anda sudah luput dan anda perlu submit dokumen yang baru Peringatan!! Pastikan alamat yang anda daftarkan semasa membuat akaun Alertpay sama dengan alamat dokumen yang anda hantar. Jika tidak sama anda boleh edit alamat anda di “profile”
  18. 18. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 19 Anda boleh semak status dokumen anda di page utama. Sekiranya dokumen anda ada masalah, anda perlu submit salinan yang lain.
  19. 19. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 20 Bab 4: Alertpay Fungsi Umum Fungsi Tab • Home o Link ke Page utama Alertpay • Send Money o Fungsi untuk transfer duit dari Alertpay kepada akaun Alertpay sahabat anda • Request Money o Fungsi ini digunakan untuk tuntut HUTANG dari kawan anda! • Deposit o Menunjukkan cara-cara anda boleh masukkan duit ke akaun Alertpay • Withdraw o Menunjukkan saluran-saluran untuk anda keluarkan wang anda • Business Tools o Tools untuk anda gunakan dalam perniagaan online. Contohnya jika anda menjual produk digital, bayaran oleh pembeli terus ke akaun Alertpay anda. • Earn Money o Tools untuk anda refer pengguna lain ke Alertpay. Link affiliate anda ada disini • Overview o Ke page yang menunjukkan baki akaun Alertpay anda • Deposit / Withdraw o Fungsi untuk anda masukkan dan keluarkan duit dari akaun Alertpay • History o Untuk melihat semua rekod transaksi anda di Alertpay • Profile o Ini fungsi terpenting. Ada pelbagai fungsi lain di dalamnya seperti nak Add Bank, urus subscription, urus email anda dan sebagainya
  20. 20. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 21 Bab 5: Business Tool Alertpay Seperti yang anda sedia maklum, Alertpay merupakan Payment Processor yang mempunyai fungsi yang hampir sama dengan PayPal. Salah satu fungsinya ialah ‘Business Tool’ yang membantu anda mendapat bayaran melalui penjualan produk ataupun servis. Contoh yang saya sempat bawakan ialah; Penggunaan button “Buy Now” ini membantu dalam melengkapkan penyediaan salesletter anda. Ianya merupakan satu alternative kepada PayPal dan mendapat tempat di kalangan internet marketer sekarang. Button ‘Buy Now’ dapat dibuat dan link terus melalui akaun Alertpay anda.
  21. 21. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 22 Bab 6: Daftar Bank Anda boleh link kan bank anda ke akaun Alertpay anda. Alertpay membenarkan anda attach lebih dari satu bank akaun. Kelebihan menggunakan bank dengan akaun Alertpay adalah satu keistimewaan penting yang diberi kepada Malaysia. Bukan semua negara boleh add bank. Sama seperti PayPal yang membolehkan bank dari Singapura dan tidak Malaysia (setakat ini) dan Alertpay membolehkan bank dari Malaysia. Inilah satu ‘advantage’ besar Alertpay berbanding PayPal. Bagaimana nak add bank ke Alertpay? Klik pada fungsi ‘Profile’ dan anda akan nampak fungsi ‘Bank Accounts’ seperti di bawah. Oleh sebab saya telah lama menggunakan akaun Alertpay saya, jadi anda boleh nampak yang CIMB akaun saya sudah sedia ada di situ. Klik pada button ‘Add’ untuk tambah akaun bank anda;
  22. 22. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 23 Langkah pertama ialah dengan memilih Malaysia sebagai negara anda
  23. 23. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 24 Untuk permulaan, pilih untuk fungsi bank transfer seperti yang ditunjukkan di bawah. Isikan maklumat yang dikehendaki ke dalam form yang keluar seperti di bawah;
  24. 24. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 25 • Account Type: Pilih jenis akaun anda • First name: Nama anda • Last name: Nama ayah anda • Account Number: Number akaun bank anda • Swift Bic: Swift code bank ada di page seterusnya • Bank information anda boleh dapatkan di laman web rasmi bank anda Selesaikan kesemuanya dan tekan next, anda perlu konfemkan segala maklumat itu betul, dan anda telah selesai tambah fungsi bank ke akaun Alertpay anda. Swift Code Bank Malaysia (bold:bank utama) Bank Name: ABN Amro Bank C.V. SWIFT Code: ABNAMYKL Bank Name: Arab Islamic SWIFT Code: AISLMYKL Bank Name: Al Rajhi Banking and Investment Corporation (Malaysia) Berhad SWIFT Code: RJHIMYKL Bank Name: Affin Bank Berhad SWIFT Code: PHBMMYKL Bank Name: Affin Islamic Bank Berhad SWIFT Code: AIBBMYKL Bank Name: Alliance Bank Malaysia Berhad SWIFT Code: MFBBMYKL Bank Name: Ambank Berhad
  25. 25. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 26 SWIFT Code: ARBKMYKL Bank Name: Aminvestment Bank Berhad SWIFT Code: AMMBMYKL Bank Name: Bangkok Bank Public Company Ltd SWIFT Code: BKKBMYKL Bank Name: Bank Islam Malaysia Berhad SWIFT Code: BIMBMYKL Bank Name: Bank of America Malaysia Berhad SWIFT Code: BOFAMY2X Bank Name: Bank of China (Malaysia) Berhad SWIFT Code: BKCHMYKL Bank Name: Bank of Nova Scotia Berhad SWIFT Code: NOSCMYKL Bank Name: Bank Muamalat Malaysia Berhad SWIFT Code: BMMBMYKL Bank Name: Bank Negara Malaysia SWIFT Code: BNMAMYKL Bank Name: Bank Simpanan Nasional SWIFT Code: BSNAMYKL Bank Name: Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (Malaysia) Berhad SWIFT Code: BOTKMYKX Bank Name: CIMB Bank Berhad SWIFT Code: CIBBMYKL Bank Name: CIMB Investment Bank Berhad SWIFT Code: COIMMYKL Bank Name: Citibank Berhad Malaysia SWIFT Code: CITIMYKL Bank Name: Commerce Tijari Bank Berhad SWIFT Code: CTBBMYKL
  26. 26. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 27 Bank Name: Deutsche Bank AG SWIFT Code: DEUTMYKL Bank Name: EonCap Islamic Bank Berhad SWIFT Code: EIBBMYKL Bank Name: Eon Bank Berhand SWIFT Code: EOBBMYKL Bank Name: Export-Import Bank of Malaysia Berhad SWIFT Code: EXMBMYKL Bank Name: Hong Kong Bank Malaysia Berhad SWIFT Code: HBMBMYKL Bank Name: Hong Leong Bank Berhad SWIFT Code: HLBBMYKL Bank Name: Hong Leong Islamic Bank Berhad SWIFT Code: HLIBMYKL Bank Name: Hwang-DBS Investment Bank Berhad SWIFT Code: HDSBMY2P Bank Name: J.P. Morgan Chase Bank Berhad SWIFT Code: CHASMYKX Bank Name: KBC Bank SWIFT Code: KREDMYKX Bank Name: Malayan Banking Berhad (MayBank) SWIFT Code: MBBEMYKL Bank Name: Mizuho Corporate Bank Ltd SWIFT Code: MHCBMYKA Bank Name: OCBC Bank (Malaysia) Berhad SWIFT Code: OCBCMYKL Bank Name: Public Bank Berhad SWIFT Code: PBBEMYKL
  27. 27. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 28 Bank Name: RHB Bank Berhad SWIFT Code: RHBBMYKL Bank Name: RHB Investment Bank Berhad SWIFT Code: RHBMMYK1 Bank Name: RHB Islamic Bank Berhad SWIFT Code: RHBAMYKL Bank Name: Standard Chartered Bank Malaysia Berhad SWIFT Code: SCBLMYKL Bank Name: United Overseas Bank (Malaysia) Berhad SWIFT Code: UOVBMYKL
  28. 28. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 29 Bab 7: Associate Email Fungsi Associate email amat berguna untuk 2 perkara penting; • Jika berlaku kesilapan ketika penghantaran wang oleh pihak ketiga. Jika mereka tersilap menghantar wang ke email yang anda tidak daftarkan dengan Alertpay, anda tidak perlu mendaftar satu akaun baru dengan Alertpay. Cukup sekadar menggunakan fungsi ini untuk menerima wang tersebut. • Jika anda mahu berkongsi akaun dengan orang lain (anak, isteri, rakan2) yang mana pendapatan keseluruhan anda dan rakan anda tidak lah banyak sangat. Jadi penggabungan akaun bersama memudahkan urusan pengeluaran wang ke akaun di Malaysia (dapat kurangkan caj perkhidmatan) Jadi bagaimana nak buat? Pergi ke fungsi “Profile” Anda akan dapati maklumat seperti di atas ini keluar setelah anda klik “Profile”. Klik “Email Addresses” seperti di atas.
  29. 29. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 30 Tekan pada button “Add New” seperti di atas dan masukkan alamat email yang baru. Selepas itu anda perlu validate email tersebut dengan mengesahkan link yang dihantar ke email anda. Itu sahaja! Sekarang akaun Alertpay anda mampu menerima wang yang dihantar melalui email-email tersebut.
  30. 30. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 31 Bab 8: Transfer Fund Dari Bank ke Alertpay Klik button ‘Deposit’ seperti yang ditunjukkan, pilih option Bank Transfer Pilih akaun Bank anda (sekiranya anda ada lebih dari satu akaun yang didaftarkan dengan Alertpay) dan masukkan jumlah yang anda kehendaki untuk dimasukkan ke akaun Alertpay anda dan tekan ‘Next’
  31. 31. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 32 Anda perlu sahkan transaksi anda dengan menekan button ‘Deposit’. Perhatikan juga caj yang dikenakan oleh Alertpay berjumlah RM0 untuk transaksi berjumlah RM250 yang saya masukkan. Untuk mengelakkan anda dari kena caj RM15, anda harus deposit wang melebihi RM250. Contohnya saya cuba RM249 seperti di bawah. Perhatikan jumlah caj yang dikenakan adalah RM15
  32. 32. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 33 Transaksi selesai. Selepas itu anda akan diberi arahan untuk memasukkan wang ke akaun Maybank kepunyaan Alertpay di Malaysia. Arahannya adalah seperti berikut;
  33. 33. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 34 Pada muka surat tersebut ada maklumat seperti di atas di samping akaun number Maybank milik Alertpay di Malaysia. Pergi ke Maybank dan cari borang deposit wang. Perkara paling penting ialah Bank Deposit Code. Pastikan ianya diisi dengan betul di dalam borang tersebut menggunakan ruangan No Rujukan seperti yang ditunjukkan di scan sample bawah. Urusan transaksi anda telah selesai dan anda harus menunggu sehingga 7 hari bekerja untuk wang itu sampai ke akaun Alertpay anda. Selalunya dalam 3 - 5 hari dah dapat.
  34. 34. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 35 Dari Alertpay ke Bank di Malaysia Jumlah minimum transaksi untuk pindahkan wang anda ke akaun bank di Malaysia ialah RM30. Anda akan dikenakan caj RM15 untuk setiap transaksi. Langkah pertama ialah dengan masuk ke fungsi “Withdraw” seperti yang ditunjukkan di bawah. Terus ke option Bank Transfer; Pilih akaun bank yang telah anda daftarkan dan juga jumlah yang anda kehendaki untuk dikeluarkan. Anda akan dibawa ke 3 langkah mudah iaitu memasukkan jumlah yang di kehendaki, kemudian anda harus konfemkan transaksi itu dan kemudian urusan anda selesai. Sebagai contoh ini transaksi saya menggunakan fungsi Alertpay yang lama. Anda boleh lihat berapa jumlah yang akan anda dapat dalam
  35. 35. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 36 akaun bank anda. Perhatikan juga caj yang dikenakan iaitu RM15 seperti yang saya sebutkan tadi. Jadi $15 yang anda keluarkan, anda akan dapat RM 35.52 ke akaun bank anda. Best btul buat duit guna USD ni kan? Anda perlu tunggu sehingga seminggu untuk duit itu masuk ke akaun bank anda.
  36. 36. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 37 Bab 9: Buat Duit dengan Alertpay Anda juga boleh menjana wang sampingan dengan Alertpay dengan memperkenalkan Alertpay kepada rakan-rakan anda. Referring system ni biasa dilakukan oleh mana-mana perniagaan. Boleh juga dikira sebagai cabang CPA dan Pay-Per-Lead. PayPal juga melaksanakan system ini. Anda akan dibayar oleh pihak Alertpay apabila referral anda cukup syaratnya. Ada 2 syarat penting untuk anda layak menerima imbuhan sehingga $10 dari Alertpay. • Referral anda mestilah mempunyai akaun “Personal Pro” atau pun “Business Account” • Penggunaan akaun Alertpay mereka mencecah $250
  37. 37. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 38 Anda akan diberi referring tool yang anda boleh gunakan di blog anda ataupun signature forum anda. Terpulang kepada kreativiti anda untuk promosikan Alertpay. Tools ini anda boleh dapatkan di fungsi “Earn Money” seperti yang saya tunjukkan di bawah.
  38. 38. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 39 Ini boleh digunakan untuk pendapatan sampingan anda. Terus terang saya katakan, peluang untuk anda dapatkan referral amat mudah kerana penggunaan Alertpay masih belum meluas di Malaysia. Kebanyakan kita hanya menggunakan PayPal. Untuk menjana pendapatan pula mungkin memakan masa yang agak lama sedikit kerana mereka yang benar-benar serius dalam pendapatan internet sahaja akan membuat transaksi melebihi $250. Tapi tak salah kalau mencuba kan? Ni sebahagian referral yang saya ada di Alertpay dan anda perlu yakin yang tak susah untuk cari referral. Selamat mencuba!
  39. 39. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 40 Link Penting Alertpay Klik hyperlink di bawah untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang Alertpay: • Buka akaun Alertpay • Jenis-jenis akaun • Senarai caj Alertpay • Customer Support Alertpay • Terma dan syarat
  40. 40. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi 41 Dapatkan ebook percuma “Panduan PTC” di: http://muazhadi.blogspot.com/ http://muazhadi.blogspot.com/
  41. 41. “Panduan Asas Alertpay”  Oleh: Muaz Hadi www.mizha2u.com 42

×