Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Origens monarquia republica
Origens monarquia republica
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 16 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Anuncio

Similares a Hispania (20)

Anuncio

Más reciente (20)

Hispania

 1. 1. HISPÀNIA ROMANA Remei Baldó Asensi
 2. 2. Situació geogràfica: terra de misteri i legenda Columnes d’Hèrcules Finis Terrae Hespèria Ibèria (grecs) Hispània (romans) Etimologia: terra de conills NOMS DE LA PENÍNSULA IBÈRICA Representació de les columnes d’Hèrcules Finis Terrae/ Non plus ultra
 3. 3. PRIMERS POBLADORS DE LA P. IBÈRICA
 4. 4. LES COLONITZACIONS:FENÍCIS Colonització fenícia (s. IX aC): factories a la zona meridional (Gades o Gadir) i a les Balears. Colonització grega (s. VI aC): Rhode, Emporion, Hemeroskopeion Colonització cartaginesa (Cartago Nova, Ebussus) Al segle IX aC, els fenicis es van establir al sud de la Península Ibèrica i hi van fundar unes quantes factories. Les factories eren establiments comercials de petites dimensions, normalment ubicades al litoral o al prelitoral. La més important d’aquestes factories fenícies va ser Gadir (l’actual ciutat de Cadis), des de la qual van exercir una gran influència per tota la conca del riu Guadalquivir i, en general, per tota la costa andalusa. Van introduir la metal·lúrgia del ferro. Els fenicis també es van establir a l’illa d’Eivissa, des d’on van comerciar amb alguns pobles del nordest peninsular. Quan la ciutat originària de Tir va entrar en decadència (s. VI aC) les colònies fenícies passaren a estar sota la influència cartaginesa. Cartago era una colònia del nord d’Àfrica d’origen fenici.
 5. 5. LES COLONITZACIONS: GRECS Restes gregues d’Emporion Els grecs portaven ceràmica, armes , vi i oli i compraven sal, espart, metalls… La influència d’aqueste colònies gregues sobre els pobles íbers fou molt positiva: metal·lúgia del ferro, ús de la moneda, desenvolupament de l’urbanisme i de l’escritura. Empúries va experimentar aleshores un gran desenvolupament econòmic. La prosperitat econòmica va donar lloc a un engrandiment considerable del perímetre urbà de la ciutat. A més, la presència grega va proporcionar importants avanços en la metal·lúrgia del ferro, va generalitzar l’ús de la moneda i l’escriptura i va introduir nous conreus com l’olivera i la vinya.
 6. 6. LES COLONITZACIONS: CARTAGINESOS Restes cartagineses o púniques En el s. III aC els cartaginesos, hereus dels fenicis, des de Cartago Nova van ampliar els seus territoris. Van ocupar militarment el sud i sudest de la P. Ibèrica, limitant l’expansió colonial grega. Tractat de l’Ebre amb els romans: repartiment àrees d’influència. Els cartaginesos al sud de l’Ebre, els romans al nord.
 7. 7. COLONITZACIÓ FENÍCIA, GREGA I CARTAGINESA
 8. 8. COLONITZACIÓ FENÍCIA, GREGA I CARTAGINESA
 9. 9. ÁREES DE INFLUÈNCIA EN LA PENÍNSULA IBÉRICA
 10. 10. SEGONA GUERRA PÚNICA El general cartaginés Aníbal ataca Sagunt i continua cap als Pirineus, els Alps i Itàlia. Els romans desembarquen a la Península Ibérica per tallar les possibles ajudes (cereals, cavalls, homes, armes…) que des d’ací li arribaven a Aníbal en Itàlia. Els germans Escipions desembarquen a Empúries. Publi Corneli Escipió a Tarraco (218 aC). Els romans inicien la conquesta d’Hispània (zona oriental i sud), ja que ofereix molts recursos naturals. Els romans vencen en la Segona Guerra Púnica i continúen conquistant la Península.
 11. 11. OBSTACLES EN LA CONQUESTA: LUSITÀNIA Viriat i la guerra de guerrilles Un dels obstacles més forts en la conquesta de la P. Ibèrica fou en la regió de Lusitània, on el cabdill Viriat causà moltes derrotes als romans. Les legions romanes estaven preparades per a lluitar en camp obert, en pla; els atacs per sorpresa dels guerrillers lusitans els desconcertaven. Finalment van acabar amb Viriat mitjançant una traïció.
 12. 12. OBSTACLES EN LA CONQUESTA: ELS ARÈVACS DE NUMÀNCIA Els romans assetgen el poblament de Numància (Soria) fins que els habitans es rendeixen després de mesos sense rebre ajuda de l’exterior. Quan entren a la ciutat queden molt poquets habitants malalts i moribunds. Tota la penísula queda en mans de romans excepte la franja cantàbrica.
 13. 13. CONQUESTA DE LA FRANJA CANTÀBRICA: AUGUST La zona dels cántabres i els asturs no és dominada pels romans fins al 19 aC amb la intervenció de l’emperador August mateix. La península Ibèrica s’incorpora com una província de l’Imperi Romà amb el nom d’Hispània.
 14. 14. ROMANITZACIÓ DE LA PENÍNSULA IBÈRICA (HISPANIA) Creació d’una xarxa de carreteres per a desplaçar l’exèrcit i els recursos amb facilitat Creació de colònies amb població itàlica (focus romanitzador) Repartiment de terres als veterans de guerra Explotació sistemàtica del territori Substitució lingüística
 15. 15. DIVISIONS ADMINISTRATIVES D’HISPÀNIA En la època de l’emperador Teodosi, s. IV aC es constitueix una nova subprovíncia dins d’Hispània, Balearica s. II aC
 16. 16. PRINCIPALS CIUTATS D’HISPÀNIA

×