Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Kata Hubung

. Kata hubung ialah perkataan yang digunakan
untuk menggabungkan perkataan dengan
perkataan rangkai kata dengan rangkai kata ayat
dengan ayat.

Audiolibros relacionados

Gratis con una prueba de 30 días de Scribd

Ver todo
  • Inicia sesión para ver los comentarios

Kata Hubung

  1. 1. Kata Hubung1. Kata hubung ialah perkataan yang digunakan untuk menggabungkan perkataan dengan perkataan rangkai kata dengan rangkai kata ayat dengan ayat.2. Kata hubung terbahagi kepada tiga iaitu:(a) kata hubung gabungan,(b) kata hubung pancangan,(c) kata hubung berpasangan.3. Contoh kata hubung tunggal dan kata hubung berpasangan/gabungan sertapenggunaannya adalah seperti yang berikut:Kata Hubung Gabungan / Pancangan Contoh Ayat Contohagar Saya berharap agar kamu dapat menghubungi dia segera.apabila Mukanya pucat apabila disoal.atau Awak boleh menaiki bas atau teksi untuk ke sana.bahawa Kami yakin bahawa yang dikatakannya itu benar.dan Leela dan Siu Lan berjiran.hingga Ayah dan kawannya berbual hingga larut malam.Jika Saya berpayung jika hujan.Jikalau Jikalau saya kaya, saya akan membina rumah kebajikan.kecuali Semua murid Nadir kecuali Gopal.kerana Aini menangis kerana terlalu sedih.lalu Burung itu terbang lalu hinggap di dahan pohon.manakala Baju Karim bersih manakala baju adiknya kotor.sambil Zalifah bernyanyi sambil menari.serta Zahid serta abangnya menonton wayang.semenjak Saya berkawan dengannya semenjak kecil.sementara Berusahalah sekuat mungkin sementara badan masih sihat.sungguhpun Sungguhpun buta, orang Itu mampu berdikari.supaya Belajarlah bersungguhsungguh supaya pandai.walaupun Walaupun letih, diselesaikannya jugs kerja ItU.tetapi Badannya besar tetapi penakut.
  2. 2. Kata Hubung BerpasanganContoh Ayat ContohBaik - mahupun Baik lelaki mahupun perempuan sama-sama bergotong royong membersihkan balai raya itu.Baik- baik Baik Daud baik adiknya samasama pintar.bukan sahaja malah Fuad bukan sahaja nakal malah suka ponteng sekolah.entah entah Jangan lekas percaya akan janjinya, entah betul entah tidak.Jangan – pun Jangankan sepuluh ringgit, seringgit pun dia tak ada.Kian – kian Kian lama kian banyak orang yang ke sana.Sama ada – ataupun Guru Besar meminta sama ada bapa ataupun ibu murid hadir ke Sekolah.sedangkan...inikan pula Sedangkan Gunung Kinabalu terdaki olehnya inikan pula Bukit Larut.semakin...semakin Encik Husin semakin kaya semakin pemurah.sungguhpun...tetapi Sungguhpun badannya gemuk tetapi dia kuat berlari.walaupun...namun Walaupun cacat namun Guan rajin berusaha.2. Contoh kata hubung dalam bentuk AkarDan hingga lalu ketikaDengan yang tetapi jikaKerana serta kalau kemudiandemikian walhal walau agaratau demi supaya3. Contoh kata hubung dalam bentuk terbitan.semasa sementara seharusnya andaikatasemoga seketika sebaliknya sedangkansetelah sesungguhnya walaupun itupunsewaktu seandainya meskipun sekali[unmudah-mudahan moga-moga jikalau bagaimanapunpadahal
  3. 3. contoh ayat1. menggabungkan dua ayat Azhar dan Malek pergi ke Pulau Pinag.2. Menggabungkan dua rangkai kata Kita boleh pergi ke Mekah dengan kapal terbang atau kapal laut.3. Menggabungkan ayat-ayat Negara itu mengeluarkan hasil galian yang banyak tetapi rakyatnya masih miskin dan menderita.

×