Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Djevojcica na stazi pod zvijezdama sahovska prica

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 9 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Anuncio

Djevojcica na stazi pod zvijezdama sahovska prica

  1. 1. 1 Djevojčica na stazi pod zvijezdama O, dijete, posebno među mnogima, veličanstven je pred tobom svijet od visova nad ponorima, i što god sretneš na toj stazi, od stvorenja ili od sjena, koračaj sigurno i ne skrećis dobrog puta, jer nešto te ondje braniponad svega, nešto te ondje čuva. Katarina Abaza Djeca za vratima učionica Nikada ne znamo što to točno dovede vrijednu djecu k vratima naših šahovskih učionica. Slučajnost? Tajanstven unutrašnji zov? Prepoznavanje sklada? Opojna geometrijska melodija što naš svijet tumači savršeno jednostavnim, a opet neshvatljivo istinitim simbolima? I dobro je da je tako. Kada na 1. juniorsku ligu dva velika i ugledna kluba povedu djecu rođenu 2001. ili 2003. godine, onda je to prije svega pitanje vrijednosti i velikog, velikog povjerenja. I splitski „Mornar“ i ŠK „Rijeka“ su u oproštajnoj juniorskoj godini generacije Srbiša, Ostovića, Blažeke i Muškardina, silom prilika i smjenama generacija dali priliku perspektivnim kadetima i velikim klupskim uzdanicama. Dežurnim se lokalnim nevjernicima u kvalitetu i smisao rada s mladima u takvim prilikama redovito diže kosa na glavi. Mnogi bi taj eksperimentnazvalipogubnomvrstomkockanja ili rasipanja klupskih resursa. Osvrnuvši se nakon svega, možemo samo reći: Sretne li hrabrosti i povjerenja! Nakon velike borbe i silnih sati dramatike oba su velika kluba zahvaljujući njima ostali prva hrvatska liga.
  2. 2. 2 Partija prva: Pod zvonom strepnje i iščekivanja Štošta na startu velikih natjecanja može poći po zlu. Mladim igračima pod teretom rezultata to može stvoriti bolan i neugodan ožiljak. Gdje nema puno vremena za psihološki i energetski oporavak to znade biti pogubna sjena do samog kraja natjecanja. Kako se najljepše predstaviti i ne izgubiti? Kako svojoj ekipi donijeti spasonosan djelić boda i omogućiti joj miran start? Treneri govore o tome kad ispraćaju djecu na natjecanja. Treneri govore lijepo i pažljivo, s toplinom u glasu i pogledom u daljinu, sve nešto čujno srcu i umu, kao da dotiču odbljeske vlastitog djetinjstva, pa opet ostaju strepnje i iščekivanja. Takva smo valjda bića. Bulić Bračulj Luka : Radiković Anamarija II. kategorija I. ž. kategorija ŠK „Mornar“ Split ŠK „Rijeka“, Rijeka ELO: 1641 NAT: 1881 ELO: 1449 NAT: 1804 Pažljivimpratiteljima zbivanja s naših kadetskih prvenstava zasigurno nije promakla priča iz Kaštel Štafilića, u kojoj su i Luka i Anamarija bili više od zapaženih sudionika. Luka je završio u diobi četvrtog i petog mjesta, a Anamarija se okitila broncom s državnog prvenstva.Rijetkima to uspije. U partiji pred nama, na startu 1. juniorske lige, trebalo je opravdati povjerenjeklupskih vodstava i braniti 4. ploču ekipe, poput branitelja Gvozdanskog ili Massade do zadnjih kapi energija. Način na koji su je odigrali i njeno trajanjesvedo 79. poteza govori o njihovom pristupu, pouzdanosti i zrelosti za velika natjecanja.
  3. 3. 3 1. d4 Dječaks bijelima izabrao je uvodni potez tzv. „zatvorenih igara“ d5 Drugi najčešći odgovor bez uobičajenog Sf6 „okolišanja“ 2. c4 Eto nas u beskrajnim vodama Daminog gambita. U šahu je to nešto poput Tihog oceana. e6 Postoje desetci tisuća partija u raznim šahovskim bazama, s ovim uvodnim potezima. Taj izbor čvrstine i snage nipošto nije slučajan. Ovako su svojedobno započinjale mnoge partije iz meča nad mečevima, Aljehin : Capablanka. Buenos Aires, 1927. 3. Sf3 U morunastavakai ogranaka,bijeli gradi tvrđavu kojoj najviše vjeruje. U glavnoj varijanti se igra 3. Sc3 Sf6 Prirodan odgovor. 4. g3 Bijeli skreće u „katalonske vode“ koje su u zadnje vrijeme u velikoj modi. c5 Crna bira Tarraschevu obranu na mjestu gdje se puno češće igra d:c4, Le7, Lb4 ili c6. U svakom slučaju, ovo je odgovor koji je bijeli u pripremi za partiju najmanje očekivao. 5. c:d5 Pravilno i u duhu pozicije. e:d5 Ovdje se vide plodovi temeljite pripreme. 6. Lg2 Bijeli odlično vlada varijantom. Sc6 Najbolji potez. Mnogi mladi igrači već ovdje traže neke „odgovore iz glave“štoih brzoodvede unevolje. 7. 0-0 Igra se još i Sc3. Le7 Najjači potez. 8. Sc3 Razvoj teče bez prigovora i zastoja. 0-0 Znanje koje rezultira samopouzdanjem. Iskustvo će tek doći. 9. d:c5 Bijeli stvara usamljenog crnog pješaka na ploči. L:c5 Crna pristaje na tipsku pješačku karakteristiku ove pozicije.
  4. 4. 4 Puno je stranica napisano o pozicijama s usamljenim pješakom. Niti strana koja ga ima odmah treba očajavati, niti protivnik likovati. Sve ovisi o tome kako ga dalje tretirati. Bijeli treba težiti izmjenama figura koje brane pješaka, a crni aktivnoj igri figura u kojima će taj pješak postati potencijalna snaga. Izbjegavajući sve vrsti dogmi, rasplet i ishod šahovske borbe u ovoj poziciji ovisit će o kvaliteti, strpljenju i stvaralačkoj mašti igrača. Uz odsustvo kobnih previda i početničkih grešaka, dobri su izgledi da se ova pozicija na obje strane može dobro održati. 10. Sa4 Nešto jače je razvojno Lg5. Le7 Najjači potez.Fascinantnoje koliko dobro mlada igračica poznaje finese ove pozicije. 11. Le3 Postoji svegastotinjakzabilježenih partija u cijeloj povijesti s ovom slikom. Bijeli je očito vrijedno „rudario“ na teoriji otvaranja. Lf5 Potez „po osjećaju“. Češće se igra Lg4 ili Le6. Mana poteza 11.....Lf5 je što na tom polju lovac lako postaje meta skakača koji uskače na d4. 12. Tc1 Propušta kazniti nespretnost sa Sd4, iako ni odigranom potezu nema prigovora. Se4 Nešto jače je Dd7. I ideja s centralizacijom pješaka je principijelno dobra. 13. Sc3 Skakač se vraća s kampiranja na rubu ploče. Koristan potez. S:c3 Iznuđeno, ako ne želi vraćati skakača natrag na f6 ili lovca na e6. 14. T:c3 Bijelom odgovaraju izmjene lakih figura. Lf6 Primamljiv tempo-potez, mrvicu jače je Dd7. 15. Sd4 Najjači odgovor. Partija se polako zahuktava. Dd7 Opasna popustljivost. Skakača je trebalo uništiti s L:d4, po cijenu gubitka lovačkog para. Bijeli sadimaprilikudoći ujasnuprednost,poslije uzimanja 16. S:f5 jer crna ne smije uzeti L:c3 zbog opasnog 17. Lh3 i brojnih taktičkih peripetija koje nastaju na ovakvim mjestima. Zato bi dalje išlo 16.... D:f5 17. Tc5 s brzim padom usamljenog pješaka. Čini se da se igrači nisudovoljnoudubili upoziciju, jednostavnootklanjajući mogućnost da poluvezani skakač uzima lovca, zbog prividnog gubitka kvalitete. Privid je čest uzrok mnogim šahovskim i životnimzabludamai nerijetko se zbog njega plaća visoka cijena. Gledati pažljivije,otkrivati okunevidljivo i pojmiti dublje je put k majstorstvu. koje izvlači maksimum iz naizgled obične pozicije.
  5. 5. 5 16. Te1 Prva lijepa prilika je propuštena. S:f5 vodilo bi u prednost. Tfe8 Crna ima 6 svrsishodnih i korisnih odgovora: Tfd8, Tad8, Lg6, Le6, Lg4 i L:d4. Svi su sračunati na obranu pješaka ili čuvanje lovca bjelopoljca. Bijeli opetimacijeli paket mogućnosti koji mu se ukazao potez ranije. Za pretpostaviti je da što nije vidiootprve,neće vidjetini sad.Ljudski umpodsvjesnoodbijavidjeti skrivene tajne prolaze.Trebaga dovesti tikdocigle kojapomiče zid.Kako?Neuobičajenimrazmišljanjem.Kreativnimpostupkom koji istražuje iza „dogme“. Lakše reći nego učiniti. Svatko do tog dara treba doprijeti na svoj način. 17. Tc1 Bijeli igra na sigurno i partija se vraća u mirniju kolotečinu. Le4 Crna nalazi najbolje rješenje na ovom mjestu, nesvjesna da se upravo mimoišla s olujom. 18. f3 Nesmotren potezkoji crnoj otvara prostor za taktički udar s inicijativom.Trebaloje mirnije b3, L:e4 ili čak S:c6. L:f3 Odlično! Crna uzima svoju prvu priliku prodrmati protivnikovu stranu ploče. Nije prošlopunopasu se stvari okrenule,agužva prenijela pod prozore bijelog kralja. Jasno je kao dan da crna osvaja pješaka i umjesto problema u obrani ima slatke brige u napadu. To nije dovoljno za pobjedu, ali je svakako ugodnije. Bijeli je suočen s posljedicama prepuštanja inicijative. Isto to u malo uglazbljenom obliku mogao je imati on. Rukometaši to zovu „golom iz kontre“ poslije promašenog „zicera“. Gdje je bijeli pogriješio? Na tren je zaigrao kao crni. Pogledi sa susjednih stolova svjedočili su da partijana četvrtomstoluulazi udoba živosti. Što je najgore, mogla bi odlučiti pobjednika u meču. 19. e:f3 Bijeli polakogubi kompas.Bolje je bilo uzeti s L:f3. T:e3 Pokazni primjer uništavanja obrane. 20. S:c6 Bijeli se pribrao i našao najbolji odgovor. Ipak, cijena je već plaćena. T:e1+ U sveganekoliko poteza izmijenit će se hrpa ratnog materijala. 21. D:e1 Iznuđen potez. b:c6 Eto nas na korak od završnice.
  6. 6. 6 Jednim munjevitim udarom je kao čarolijom iščeznuoznačajandiošahovske vojske. Figura na ploči je manje,ali mogućnosti igre nisu presahle. Naprotiv. Tek sad treba vući promišljeno i pažljivo. Bijeli je slabiji ali ima značajan taktički kapital,damu, i bjelopoljca.Stimse svašta još da učiniti. Crna ima svoje adute, damu i crnopoljca, te moćne pješake usredištu.Čini se da će topovi ovdje najmanje odlučivati. Ivještinaigre iz skoro preskočene središnjice prijeći u dobivenu završnicu. 22. b3 Rješava se slabosti. Nešto jače je bilo Dd2. Te8 Jak potez. Moglo se prethodno Ld4+, potisnuti kralja i smjestiti lovca na moćnu dijagonalu. 23. Dd2 Najbolje rješenje. Dc7 Opet jak potez. Bijelog bi više zabrinuo bočni nalet h5! 24. Te1 Žuri pomijenjati topove. Nešto lakše bi bilo Lf1 (ostaviti kralju polje za uzmak Kg2, nakon šaha). Db6+ Odlično. Međupotez koji gura bijelog kralja na zlosretni rub ploče. 25. Kh1 Razumno rješenje. T:e1+ Pravilno. Uzmicanje topom ne bi donijelo ništa. 26. D:e1 Iznuđen odgovor. g6 Najbolji potez. 27. Lf1 Najbolji potez. Dc5 Aktivno i zrelo. Moglo je još ići Kg7. 28. Dd2 Bijeli više nema puno rješenja, pa bira pažljivo. Dama postaje kapetan na zidinama noćnog napada. Lc3 Vrlo jak potez. Potiskuje damu i traži prostor za prepad po crnim poljima.Bijelomje takoosuđenna stalnu budnost u obrani. 29. De2 Išlo je još i Dc2. Ovako priprema damu za neku trku sa šahovima. La5 Slabijaprocjena.Lovacne trebaići s duge dijagonale, zbog motiva sa šahovima. Moglo je ići Ld4, h5, Kg7, h6 ili a5. 30. De8+ Ovakva prilika se ne propušta. Kg7 Jedini potez. 31. De5+ Dok ima šahova, nema opasnosti u obrani. f6 Mora oslabiti pješačko gnijezdo. 32. De6 Bolje je bilo De2. Sad crna ima priliku za upad. Lb6 Majstorski potez. Stavlja bijelog u žrvanj teške odluke. 33. Dd7+ Doslovnojedini potez koji bijelog drži u igri. Sve drugo gubi. Kf8 U situaciji gdje mora trpjeti šahove, ovo je najbolje rješenje. 34. Dc8+ Opetjedini potezkoji smije igrati. Ke7 Nema boljeg rješenja. 35. Db7+ Ako prestane šahirati, kralj mu je u matu. Kd6 Traži polje za bijeg od šahova. 36. Db8+ Na sreću bijelog, staza šahova ne dolazi pred strmi zid. Kd7 Mora pristati na ovaj ples pod tamnim plaštevima. 37. Db7+ Ili šahovi, ili odlaganje matnih prijetnji. Bijeli je zasad siguran. Lc7 Odlaže napad i pokriva šah.
  7. 7. 7 38. Da6 Puno je bolja aktivna obrana s La6. Bijelom ne pada na um otkrivati kralja. Df2 Crna postaje nestrpljiva. Nešto bolje je bilopovući h5.Osvojiti što više prostora prije izmjene dama. 39. De2 Opet jedino suvislo rješenje. D:e2 Jače je bilo povući Dd4, sačuvati prijetnje i još malo pojačati poziciju prije izmjene dama. Onošto nam neminovnoprijeti,najčešćene možemoizbjeći.Onoštomožemoje strpljivimbiranjem trenutkai biranjemsitnihprednosti birati trenutakvelike izmjene. Crna je ovdje očito izračunala da će se bez dama na ploči lakše posvetiti igri na pobjedu. I eto nas sad u čistoj završnici na temu raznobojni lovci. To je jedna od spasonosnih završnica kad morate spašavati remi. 40. L:e2 Iznuđen potez. Kd6 Crni kralj je aktivniji i brži. Je li to dovoljno? 41. b4 Neprecizno. Puno je bolje Kg2. Ke5 Bolje bi bilo a5. 42. Kg1 La6 donosi protuigru. Kd4 Crni kralj je već u centru. 43. Kf1 Najbolji potez. Ke3 U slatkoj dvojbi kamo upasti s kraljem, crnabira slabije rješenje. Kc3 osvaja pješaka. Nikada nećemo doznati bi li crna na potezu ovdje dobila nakon 43..... a5 ili Kc3. Sigurno je jedino da bi bijeli u toj varijanti puno, puno teže održao remi. Ovo su pozicije koje treba pažljivo analizirati i brusiti natematskimtreninzima,iliihbraniti protiv monstruozno jakih šahovskih programa. Ni raznobojni lovci nisu uvijek garancija remija, pogotovo uz ovako zaspalog bijelog kralja i dva vezana pješaka manje. Bijeli se ovdje nije osjećao nimalo ugodno i tu će partiju pamtiti po teškoj, grčevitoj borbi da održi remi i svojoj ekipinastartudonese tolikopotreban mir. 44. f4 Nema puno izbora. d4 Najjači potez. 45. La6 Situacija je na rubu očaja. Hoće li bijeli sve stići? d3 Preuranjeno. Bolje je prvo Ld6. 46. Ke1 Kralj stiže u posljednji tren zaustaviti prodor pješaka. Lb6 Još jedna mala nepreciznost. Jače je Ld6. 47. Lb7 Cilj je postignut. Crni c pješak nestat će s ploče. c5 Iznuđen potez. 48. b:c5 Lakše se diše. L:c5 Ostaje minimalna prednost i neizvjestan put realizacije. 49. Ld5 Bijeli je dobio ovu mini-dionicu i izbjegao crnje scenarije. Lb4+ I crna uviđa da će igra na pobjedu ići sve teže. 50. Kd1 I dalje je osuđen na dežurstvo i spašavanje remija. Kf2 Pokušaj dase ipak još nešto učini.
  8. 8. 8 51. Lg8 Najbolji potez. h6 Iznuđen odgovor. 52. Lh7 Bijeli više nema izbora. Počinje lov na preostale pješake. Kg1 Zašto ne odmah Kg2? 53. L:g6 Bolje je bilo najprije h4. K:h2 Ušli smo u posljednji dio dramatike. 54. L:d3 Oslobađa kralja mučnog dežurstva. Mrvicu bolje je bilo najprije g4. K :g3 Varijanta iz koje nema povratka. Čini se da će preživjeti samo rubni pješaci,ato nudi motivkrivouglog lovca. 55. f5 Bijeli je sve bliže remiju. h5 Prodor koji još nešto obećava. 56. Ke2 Jedini dobar potez. Sve drugo gubi. Lc5 Zatvara put do bijelog ruba table. 57. Kf1 Kontrolira važna kritična polja za izlaz pješaka. h4 Pješak je krenuo, ali hoće li stići? 58. Lc4 Pričekni potez. Kf4 Ne donosi ništa osobito, ali što uopće ovdje igrati? 59. Le6 Bijeli zna držati remi. Kg3 Kralj se vraća neobavljena posla. 60. Ld5 Vraća se na kritičnu dijagonalu. h3 Posljednji pokušaj prodorakomse ne nazire sretan kraj. 61. Le6 Još jedan pričekni potez. h2 Pješak stiže najdalje što se može 62. Ld5 Iznuđen odgovor Lg1 Brani pješaka i istovremeno pasivizira lovca. 63. a4 Bijeli ne mora više čarobirati u obrani. Put do remija je jasan kao dan. Kf4 Ide po još jednog pješaka, samo što to više neće donijeti prevagu. 64. Kg2 Kralj je zauzeo savršeno polje. K:f5 Uzima pješaka. 65. Lf3 Svi su prolazi pokriveni. Ke5 Ulaže posljednji napor za dobiti ovu partiju. 66. Le2 Dovoljno je pažljivo balansirati lovcem. f5 Kreće na put kojim se ne može proći. 67. a5 Poguruje pješaka što dalje. Ke4 Kralj je ovdje prespor. 68 a6 Dostiže najdalje bijelo polje. Kd4 Crna više nema čime protivnika navesti na pogrešku. 69. Lf3 Strpljivo igra svoje. Kc5 Pokušava stvoriti udaljenog slobodnjaka. 70. Le2 Bijeli ne mora više nikamo žuriti. Kb6 Priprema posljednju izmjenu. 71. Ld3 Brani i napada. f4 Pješak kreće u pokret. 72. Le2 Nije teško blokirati ovaj prodor. f3+ Ovo bi dobivalo jedino da bijeli uzme kraljem. 73. L:f3 Posljednji problem je riješen. K:a6 Slobodnjak je tu, ali kako ga prevesti preko bijelih polja?
  9. 9. 9 74. Ld5 Sjeda na kritičnu dijagonalu. Kb5 Ovdje se zbilja može remizirati. 75. Kh1 Kralj sjedau spasonosni bijeli kut. a5 Bijelom se lovcu ovdje ne može umaći. 76. Lg8 Svi potezi ovdje vode u remi. Lovac kao snajperist kontrolira polje kojim pješak mora proći. Crna je potpuno nemoćna izvući nešto više. Kb4 Što je bliže rubni pješak stizao do polja a2 bilo je sve jasnije da jednostavno ne može proći. Sklopljen je remi. 77. Le6 a4 78. Lg8 a3 79. Lf7 1.3 3 ŠK RIJEKA, Rijeka 2 - 2 10 ŠK MORNAR, Split 1 MK Tica Sven 2289 1 : 0 I Vranković Ivan 2020 2 II Mravić Filip 1804 0 : 1 I Šarić Luka 1941 3 III Uran Erik 1521 ½ : ½ II Jurić Cvitanović Katislav 1718 4 I Radiković Anamarija 1449 ½ : ½ II Bulić Bračulj Luka 1641 Kao i ova partija, meč je na kraju završio neriješenim rezultatom. Tko je u njemu bio bliži ključevima pobjede, znat će sudionici ove velike šahovske borbe. Anamarija i Luka opravdali su povjerenje svojih trenera i na velikoj pozornici prezentirali da nisu samo „budućnost na papiru“. Svi koji su s njima radili mogu biti ponosni na dostignuti nivo igre, pokazano znanje i dubok trag šahovske kulture. Još više od rezultata, osvojenih kategorija i pojedinačnih trofeja, ono što ih krasi iznutra učinit će da se naskoro pretvore u vrijedne i kvalitetne mlade ljude, ponos svojih obitelji, zavičaja i domovine. Vlado Karagić

×