La religió egípcia

Elisenda alaball
ELS DÉUS EGIPCIS La religió egípcia era politeïsta. Per als antics egipcis, els déus estaven a tot arreu: en l'aigua, en l'aire, en la terra i en l'invisible regne dels difunts. Ells havien creat el món i els humans, i asseguraven la seva continuïtat. Cada dia, els déus lluitaven contra les forces del mal que pretenien destruir el món i, en ocasions, combatien també entre ells. Aquí presentem alguns dels principals:
ELS DÉUS EGIPCIS Ra, el déu Sol El déu Ra es presenta en tres formes: la d'escarabat que simbolitza el Sol naixent; la de disc solar o Sol del migdia; i per últim, la d'un vell recolzat en un bastó en representació del Sol de l'ocàs. Cada nit, Ra realitza un perillós viatge per l'infern amb la seva barca nocturna en un cicle de mort i resurrecció que representa el cicle vital de la humanitat. En aquest viatge és assaltat per dimonis a les ordres d'Apofis, el seu etern enemic. Just abans que es faci de dia, Apofis realitzarà el pitjor dels atacs: si alguna vegada Apofis aconseguís vèncer a Ra, el Sol no tornaria a sortir.
ELS DÉUS EGIPCIS Osiris, senyor dels inferns Era rei a la terra i va ensenyar als egipcis la religió i el cultiu dels cereals. Però va ser assassinat pel seu gelós germà Set, que el va enganyar per tal que es fiqués en un arcó de fusta, que després va segellar i llançar al Nil. Isis, esposa d'Osiris, va rescatar el cadàver, però quan Set el va tornar a trobar, el va tallar en molts trossos que va espargir per tot Egipte. Isis i la seva germana Neftis van anar recollint tros per tros i, amb l'ajuda d'Anubis, guia de les ànimes al infern, i de Thot, l’escrivà dels déus, van aconseguir recompondre a Osiris. Finalment, Isis es va transformar en ocell i volant sobre el cos d'Osiris, li va infondre la vida amb les seves ales. El ressuscitat Osiris va tornar llavors a la foscor i desolació del món subterrani per convertir-se en senyor i jutge dels morts.
ELS DÉUS EGIPCIS Anubis, déu funerari És el déu que acudeix a emportar-se als morts cap a l'altre vida i se'l representa com un cànid ( mamífer). El motiu d'aquesta associació es troba en la quotidianitat dels antics egipcis, que observaven com els gossos del desert desenterraven als morts per procurar-se aliment. Com a guardià de les necròpolis, el déu acull als difunts a les portes de les seves tombes guiant-los cap al més enllà. Una vegada a la sala de les dues veritats, Anubis és l'encarregat de portar al difunt per tal que la seva ànima sigui pesada, vigilant la balança amb la finalitat que ningú pugui falsejar el resultat.
ELS DÉUS EGIPCIS Isis: esposa, mare i maga Isis és representada com una dona coronada amb el “tron”. A més, més endavant és representada amb banyes i un disc solar entre elles tal com la deessa Hathor. La deessa també pot ser mostrada plorant, amb els seus braços al voltant d'Osiris. Isis pot aparèixer en forma d'escorpí, d'au, d'estel i fins i tot en forma de bòvid (mamífer). Totes aquestes variades formes de representació es deuen a que, a mesura que transcorria la historia d'Egipte, Isis va anar prenent atributs d'altres deesses, en especial d'Hathor: ambdues van ser en diferents èpoques considerades mares d'Horus i per tant, del rei d'Egipte. Durant el regnat d'Osiris entre els homes, Isis va ser la seva germana i esposa. Amb la mort i desmembrament d'Osiris a mans del seu germà i enemic Set, Isis i la seva germana Neftis varen reunir totes les parts del seu cos. Gràcies a la seva màgia, la deessa va aconseguir reviure el membre sexual del seu espòs quedant-se embarassada d'ell i donant a llum a Horus. Com a esposa d'Osiris i mare d'Horus, Isis no només va ser la mare simbòlica del rei, sinó també una esposa i mare model, ja que és el símbol de la unitat de la família divina.
ELS DÉUS EGIPCIS Horus, el déu Falcó Déu en forma de falcó que en un principi tenia per ulls al Sol i la Lluna, però després que el Sol fos a Ra com a símbol, la Lluna va assignat quedar com a únic ull d'Horus. Al arribar a la seva majoria d'edat, Horus va lluitar contra el seu oncle Set per recuperar el tron del seu pare, Osiris, que havia sigut assassinat per Set. Finalment, Horus va guanyar l'enfrontament i es va convertir en rei d'Egipte.
ELS DÉUS EGIPCIS Thot, déu savi Déu egipci de la Lluna, mesurador del temps, escriba dels déus, senyor de la màgia i la saviesa. Participa en el judici dels morts. Representat com un home amb cap d´ibis, o com un babuí amb cap de gos.
ELS DÉUS EGIPCIS ALTRES DÉUS EGIPCIS: SOBEK: déu cocodril, De caràcter benèfic, creador de l' Nil que hauria sorgit de la seva suor, déu de la fertilitat, la vegetació i la vida a la mitologia egípcia. Està relacionat amb el punt cardinal Nord. TUERIS: "La Gran", deessa de la fertilitat, protectora de les embarassades. També va ser deessa celeste, la "Misteriosa de l’horitzó" Representada amb cap d’hipopòtam. MAAT: Símbol de la Veritat, la Justícia i la Harmonia còsmica; també era representada com deessa, la filla de Ra. Té la ploma de la veritat.
ELS DÉUS EGIPCIS SEJMET: "La més poderosa", "La terrible", va ser el símbol de la força i el poder,  Era considerada una deessa de la guerra, i de la venjança. Representat amb cap de lleó NEFTIS: Dona-germana de Set i Simbolitza la foscor, la part invisible, la nit, la mort. Està íntimament associada a Isis i representa l'oposat a aquesta. NUT: Deesa del cel JNUM: Crea amb fang SHU: Déu de l’aire GEB: Déu de la terra
ELS DÉUS EGIPCIS Els egipcis eren supersticiosos. Feien servir amulets. Els déus habitaven en temples on hi havia unes estàtues amb les que es reencarnaven. Els sacerdots feien culte als déus i eren els que duien ofrenes a les estàtues amb les que es reencarnaven.
 
Seth mata a Osiris i Osiris va al regne dels morts
LA VIDA D’ULTRATOMBA La religió egípcia prometia una vida després de la mort. Per ells els éssers humans estaven formats per un cos i una ànima (Ka). Quan el cos moria el ka passava a la vida d’ultratomba. Però perquè fos així el cos havia d’estar intacte i incorrupte, per això duien a terme la momificació.
LA VIDA D’ULTRATOMBA La momificació consistia en primer de tot embalsar el difunt durant 40 dies i així el cos quedava dissecat. Després treure les visceres del difunt i dipositar-les en els vasos cànops, que ren uns recipient majoritàriament fets de pedra que guardaven els òrgans dels difunts; cadascun tenia un cap d’un animal diferent: falcó, babuí, xacal i el d’un ésser humà. Després celebraven els funerals i es portava el difunt a la seva tomba. Allà el difunt començava el viatge cap al més enllà.
 
momificació Vasos cànops Vasos cànops
LA VIDA D’ULTRATOMBA Per passar a l’altra vida, els difunts havien de passar pel tribunal d’Osiris, que jutjava si aquell mort havia estat bo durant la vida a la terra i podia passar a l’altra vida o havia sigut dolent i no podia passar. Per superar aquest judici, els egipcis posaven el llibre dels morts a la tomba del difunt. El llibre dels morts era un llibre on hi eren escrites totes les normes que el difunt havia de complir per comportar-se adecuadament davant el tribunal. Sobretot, per passar-lo, el cor del difunt havia de pesar igual que la ploma de Maat ( de la veritat).
Tribunal del déus Balança de la justícia Osiris (presideix el judici) Thot (és el que anota el resultat) Horus Creu de la vida Ploma de Maat Cor del difunt Anubis Difunt Fera
LA VIDA D’ULTRATOMBA A més a més, tenien amulets. Els més coneguts són els escarabats i els ushebtis. Els escarabats, servien per superar el judici d’Osiris. L’escarabat, pesava igual que la ploma de Maat, per tant si el difunt el portava superaria el judici segur. L’ushebti, eren unes figuretes, que imitaven l’home i servien perquè, com que a la seguent vida també havien de treballar, aquestes figuretes substituien el difunt un dia de l’any.
Escarabat de la sort Uixebtis
 
1 de 22

Recomendados

Els déus grecs por
Els déus grecs Els déus grecs
Els déus grecs AndreaRuiz98
3.1K vistas14 diapositivas
Deus egipcis por
Deus egipcisDeus egipcis
Deus egipcisJuan José Rubio Silvestre
3.9K vistas12 diapositivas
Déus por
DéusDéus
Déusjordi26
33.2K vistas41 diapositivas
L'edat antiga. De l'aparició de l'escriptura a la fi de l'Imperi Romà. por
L'edat antiga. De l'aparició de l'escriptura a la fi de l'Imperi Romà.L'edat antiga. De l'aparició de l'escriptura a la fi de l'Imperi Romà.
L'edat antiga. De l'aparició de l'escriptura a la fi de l'Imperi Romà.Joan Picas i Casanovas
69.6K vistas95 diapositivas
La civilització grega por
La civilització gregaLa civilització grega
La civilització gregaGuillem Barceló
13.7K vistas21 diapositivas
L'Antic Egipte por
L'Antic EgipteL'Antic Egipte
L'Antic Egipte2nESO
6.3K vistas33 diapositivas

Más contenido relacionado

La actualidad más candente

L'antiga Grècia por
L'antiga GrèciaL'antiga Grècia
L'antiga Grèciadtors
20.8K vistas19 diapositivas
Tema 10 les primeres civilitzacions: Mesopotàmia (1ESO) por
Tema 10 les primeres civilitzacions: Mesopotàmia (1ESO)Tema 10 les primeres civilitzacions: Mesopotàmia (1ESO)
Tema 10 les primeres civilitzacions: Mesopotàmia (1ESO)AranBonamusa
20.8K vistas28 diapositivas
Els grecs por
Els grecsEls grecs
Els grecsaquitawin
8.3K vistas16 diapositivas
Edat antiga por
Edat antigaEdat antiga
Edat antigamcarmenjuan
12.3K vistas89 diapositivas
Societat atenesa por
Societat atenesaSocietat atenesa
Societat atenesaCarles Olmedo Quirós
3.6K vistas6 diapositivas
La manera de viure dels grecs por
La manera de viure dels grecsLa manera de viure dels grecs
La manera de viure dels grecs2nESO
19.5K vistas39 diapositivas

La actualidad más candente(20)

L'antiga Grècia por dtors
L'antiga GrèciaL'antiga Grècia
L'antiga Grècia
dtors20.8K vistas
Tema 10 les primeres civilitzacions: Mesopotàmia (1ESO) por AranBonamusa
Tema 10 les primeres civilitzacions: Mesopotàmia (1ESO)Tema 10 les primeres civilitzacions: Mesopotàmia (1ESO)
Tema 10 les primeres civilitzacions: Mesopotàmia (1ESO)
AranBonamusa20.8K vistas
Els grecs por aquitawin
Els grecsEls grecs
Els grecs
aquitawin8.3K vistas
Edat antiga por mcarmenjuan
Edat antigaEdat antiga
Edat antiga
mcarmenjuan12.3K vistas
La manera de viure dels grecs por 2nESO
La manera de viure dels grecsLa manera de viure dels grecs
La manera de viure dels grecs
2nESO19.5K vistas
Primeres civilitzacions por finamorenoo
Primeres civilitzacionsPrimeres civilitzacions
Primeres civilitzacions
finamorenoo8.2K vistas
Activitats repas egipte por MAICA CIMA
Activitats repas egipteActivitats repas egipte
Activitats repas egipte
MAICA CIMA4.5K vistas
Les piràmides d'Egipte por Eva Soto
Les piràmides d'EgipteLes piràmides d'Egipte
Les piràmides d'Egipte
Eva Soto2.9K vistas
Les civilitzacions fluvials - Mesopotàmia por professor_errant
Les civilitzacions fluvials - Mesopotàmia Les civilitzacions fluvials - Mesopotàmia
Les civilitzacions fluvials - Mesopotàmia
professor_errant14.3K vistas
La momificació a l'Antic Egipte por miqueldepetra
La momificació a l'Antic EgipteLa momificació a l'Antic Egipte
La momificació a l'Antic Egipte
miqueldepetra7.4K vistas
Dossier egipte por Mi Guel
Dossier egipteDossier egipte
Dossier egipte
Mi Guel1.9K vistas
Guerres mèdiques por Sergi
Guerres mèdiquesGuerres mèdiques
Guerres mèdiques
Sergi12.7K vistas
Els déus gregs por RUANJIX23
Els déus gregsEls déus gregs
Els déus gregs
RUANJIX234.7K vistas
Algunes dones gregues por Amparo Gasent
Algunes dones greguesAlgunes dones gregues
Algunes dones gregues
Amparo Gasent4.2K vistas

Similar a La religió egípcia

Els deus egipcis i la vida després de la mort a Egipte por
Els deus egipcis i la vida després de la mort a Egipte Els deus egipcis i la vida després de la mort a Egipte
Els deus egipcis i la vida després de la mort a Egipte Pilar Alvarez
11.7K vistas72 diapositivas
Júlia c Sara_Paula_Ona (1rD) por
Júlia c Sara_Paula_Ona (1rD)Júlia c Sara_Paula_Ona (1rD)
Júlia c Sara_Paula_Ona (1rD)iescardonapilot
333 vistas10 diapositivas
Júlia c sara_paula_ona (1rd) por
Júlia c sara_paula_ona (1rd)Júlia c sara_paula_ona (1rd)
Júlia c sara_paula_ona (1rd)iescardonapilot
426 vistas10 diapositivas
Egípcis por
EgípcisEgípcis
EgípcisAnna Matosas
2.2K vistas27 diapositivas
Religioa egipte por
Religioa egipteReligioa egipte
Religioa egiptedubigis
175 vistas38 diapositivas
La llegenda d por
La llegenda dLa llegenda d
La llegenda dbusquetsipunset
349 vistas4 diapositivas

Similar a La religió egípcia(20)

Els deus egipcis i la vida després de la mort a Egipte por Pilar Alvarez
Els deus egipcis i la vida després de la mort a Egipte Els deus egipcis i la vida després de la mort a Egipte
Els deus egipcis i la vida després de la mort a Egipte
Pilar Alvarez11.7K vistas
Religioa egipte por dubigis
Religioa egipteReligioa egipte
Religioa egipte
dubigis175 vistas
déus i deesses por malsius2
déus i deessesdéus i deesses
déus i deesses
malsius26.9K vistas
LA RELIGIÓ por Crs Soto
LA RELIGIÓLA RELIGIÓ
LA RELIGIÓ
Crs Soto1.5K vistas
L'antic egipte por lburgos
L'antic egipteL'antic egipte
L'antic egipte
lburgos12.3K vistas
Cosmogonia - Teogonia Egípcia por adriarubert
Cosmogonia - Teogonia EgípciaCosmogonia - Teogonia Egípcia
Cosmogonia - Teogonia Egípcia
adriarubert569 vistas
Art Egípci -El llegat d'una gran cultura- por Ramon Pujola
Art Egípci -El llegat d'una gran cultura-Art Egípci -El llegat d'una gran cultura-
Art Egípci -El llegat d'una gran cultura-
Ramon Pujola3K vistas
Divinitats i religions por vallterrics
Divinitats i religionsDivinitats i religions
Divinitats i religions
vallterrics1.2K vistas
Religioa egipte por jvalara
Religioa egipteReligioa egipte
Religioa egipte
jvalara1.1K vistas
Activitats egipte2 por MAICA CIMA
Activitats egipte2Activitats egipte2
Activitats egipte2
MAICA CIMA1.4K vistas
Power point irene bahí i maria oltra antic egipte acabat por alex_mascu
Power point irene bahí i maria oltra antic egipte acabatPower point irene bahí i maria oltra antic egipte acabat
Power point irene bahí i maria oltra antic egipte acabat
alex_mascu1.7K vistas
Egipte i la religió por mrincon95
Egipte i la religióEgipte i la religió
Egipte i la religió
mrincon95386 vistas

La religió egípcia

 • 2. ELS DÉUS EGIPCIS La religió egípcia era politeïsta. Per als antics egipcis, els déus estaven a tot arreu: en l'aigua, en l'aire, en la terra i en l'invisible regne dels difunts. Ells havien creat el món i els humans, i asseguraven la seva continuïtat. Cada dia, els déus lluitaven contra les forces del mal que pretenien destruir el món i, en ocasions, combatien també entre ells. Aquí presentem alguns dels principals:
 • 3. ELS DÉUS EGIPCIS Ra, el déu Sol El déu Ra es presenta en tres formes: la d'escarabat que simbolitza el Sol naixent; la de disc solar o Sol del migdia; i per últim, la d'un vell recolzat en un bastó en representació del Sol de l'ocàs. Cada nit, Ra realitza un perillós viatge per l'infern amb la seva barca nocturna en un cicle de mort i resurrecció que representa el cicle vital de la humanitat. En aquest viatge és assaltat per dimonis a les ordres d'Apofis, el seu etern enemic. Just abans que es faci de dia, Apofis realitzarà el pitjor dels atacs: si alguna vegada Apofis aconseguís vèncer a Ra, el Sol no tornaria a sortir.
 • 4. ELS DÉUS EGIPCIS Osiris, senyor dels inferns Era rei a la terra i va ensenyar als egipcis la religió i el cultiu dels cereals. Però va ser assassinat pel seu gelós germà Set, que el va enganyar per tal que es fiqués en un arcó de fusta, que després va segellar i llançar al Nil. Isis, esposa d'Osiris, va rescatar el cadàver, però quan Set el va tornar a trobar, el va tallar en molts trossos que va espargir per tot Egipte. Isis i la seva germana Neftis van anar recollint tros per tros i, amb l'ajuda d'Anubis, guia de les ànimes al infern, i de Thot, l’escrivà dels déus, van aconseguir recompondre a Osiris. Finalment, Isis es va transformar en ocell i volant sobre el cos d'Osiris, li va infondre la vida amb les seves ales. El ressuscitat Osiris va tornar llavors a la foscor i desolació del món subterrani per convertir-se en senyor i jutge dels morts.
 • 5. ELS DÉUS EGIPCIS Anubis, déu funerari És el déu que acudeix a emportar-se als morts cap a l'altre vida i se'l representa com un cànid ( mamífer). El motiu d'aquesta associació es troba en la quotidianitat dels antics egipcis, que observaven com els gossos del desert desenterraven als morts per procurar-se aliment. Com a guardià de les necròpolis, el déu acull als difunts a les portes de les seves tombes guiant-los cap al més enllà. Una vegada a la sala de les dues veritats, Anubis és l'encarregat de portar al difunt per tal que la seva ànima sigui pesada, vigilant la balança amb la finalitat que ningú pugui falsejar el resultat.
 • 6. ELS DÉUS EGIPCIS Isis: esposa, mare i maga Isis és representada com una dona coronada amb el “tron”. A més, més endavant és representada amb banyes i un disc solar entre elles tal com la deessa Hathor. La deessa també pot ser mostrada plorant, amb els seus braços al voltant d'Osiris. Isis pot aparèixer en forma d'escorpí, d'au, d'estel i fins i tot en forma de bòvid (mamífer). Totes aquestes variades formes de representació es deuen a que, a mesura que transcorria la historia d'Egipte, Isis va anar prenent atributs d'altres deesses, en especial d'Hathor: ambdues van ser en diferents èpoques considerades mares d'Horus i per tant, del rei d'Egipte. Durant el regnat d'Osiris entre els homes, Isis va ser la seva germana i esposa. Amb la mort i desmembrament d'Osiris a mans del seu germà i enemic Set, Isis i la seva germana Neftis varen reunir totes les parts del seu cos. Gràcies a la seva màgia, la deessa va aconseguir reviure el membre sexual del seu espòs quedant-se embarassada d'ell i donant a llum a Horus. Com a esposa d'Osiris i mare d'Horus, Isis no només va ser la mare simbòlica del rei, sinó també una esposa i mare model, ja que és el símbol de la unitat de la família divina.
 • 7. ELS DÉUS EGIPCIS Horus, el déu Falcó Déu en forma de falcó que en un principi tenia per ulls al Sol i la Lluna, però després que el Sol fos a Ra com a símbol, la Lluna va assignat quedar com a únic ull d'Horus. Al arribar a la seva majoria d'edat, Horus va lluitar contra el seu oncle Set per recuperar el tron del seu pare, Osiris, que havia sigut assassinat per Set. Finalment, Horus va guanyar l'enfrontament i es va convertir en rei d'Egipte.
 • 8. ELS DÉUS EGIPCIS Thot, déu savi Déu egipci de la Lluna, mesurador del temps, escriba dels déus, senyor de la màgia i la saviesa. Participa en el judici dels morts. Representat com un home amb cap d´ibis, o com un babuí amb cap de gos.
 • 9. ELS DÉUS EGIPCIS ALTRES DÉUS EGIPCIS: SOBEK: déu cocodril, De caràcter benèfic, creador de l' Nil que hauria sorgit de la seva suor, déu de la fertilitat, la vegetació i la vida a la mitologia egípcia. Està relacionat amb el punt cardinal Nord. TUERIS: "La Gran", deessa de la fertilitat, protectora de les embarassades. També va ser deessa celeste, la "Misteriosa de l’horitzó" Representada amb cap d’hipopòtam. MAAT: Símbol de la Veritat, la Justícia i la Harmonia còsmica; també era representada com deessa, la filla de Ra. Té la ploma de la veritat.
 • 10. ELS DÉUS EGIPCIS SEJMET: "La més poderosa", "La terrible", va ser el símbol de la força i el poder, Era considerada una deessa de la guerra, i de la venjança. Representat amb cap de lleó NEFTIS: Dona-germana de Set i Simbolitza la foscor, la part invisible, la nit, la mort. Està íntimament associada a Isis i representa l'oposat a aquesta. NUT: Deesa del cel JNUM: Crea amb fang SHU: Déu de l’aire GEB: Déu de la terra
 • 11. ELS DÉUS EGIPCIS Els egipcis eren supersticiosos. Feien servir amulets. Els déus habitaven en temples on hi havia unes estàtues amb les que es reencarnaven. Els sacerdots feien culte als déus i eren els que duien ofrenes a les estàtues amb les que es reencarnaven.
 • 12.  
 • 13. Seth mata a Osiris i Osiris va al regne dels morts
 • 14. LA VIDA D’ULTRATOMBA La religió egípcia prometia una vida després de la mort. Per ells els éssers humans estaven formats per un cos i una ànima (Ka). Quan el cos moria el ka passava a la vida d’ultratomba. Però perquè fos així el cos havia d’estar intacte i incorrupte, per això duien a terme la momificació.
 • 15. LA VIDA D’ULTRATOMBA La momificació consistia en primer de tot embalsar el difunt durant 40 dies i així el cos quedava dissecat. Després treure les visceres del difunt i dipositar-les en els vasos cànops, que ren uns recipient majoritàriament fets de pedra que guardaven els òrgans dels difunts; cadascun tenia un cap d’un animal diferent: falcó, babuí, xacal i el d’un ésser humà. Després celebraven els funerals i es portava el difunt a la seva tomba. Allà el difunt començava el viatge cap al més enllà.
 • 16.  
 • 17. momificació Vasos cànops Vasos cànops
 • 18. LA VIDA D’ULTRATOMBA Per passar a l’altra vida, els difunts havien de passar pel tribunal d’Osiris, que jutjava si aquell mort havia estat bo durant la vida a la terra i podia passar a l’altra vida o havia sigut dolent i no podia passar. Per superar aquest judici, els egipcis posaven el llibre dels morts a la tomba del difunt. El llibre dels morts era un llibre on hi eren escrites totes les normes que el difunt havia de complir per comportar-se adecuadament davant el tribunal. Sobretot, per passar-lo, el cor del difunt havia de pesar igual que la ploma de Maat ( de la veritat).
 • 19. Tribunal del déus Balança de la justícia Osiris (presideix el judici) Thot (és el que anota el resultat) Horus Creu de la vida Ploma de Maat Cor del difunt Anubis Difunt Fera
 • 20. LA VIDA D’ULTRATOMBA A més a més, tenien amulets. Els més coneguts són els escarabats i els ushebtis. Els escarabats, servien per superar el judici d’Osiris. L’escarabat, pesava igual que la ploma de Maat, per tant si el difunt el portava superaria el judici segur. L’ushebti, eren unes figuretes, que imitaven l’home i servien perquè, com que a la seguent vida també havien de treballar, aquestes figuretes substituien el difunt un dia de l’any.
 • 21. Escarabat de la sort Uixebtis
 • 22.