Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Билките в моя роден край

144 visualizaciones

Publicado el

https://zdrave-sz.blogspot.bg/

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Билките в моя роден край

 1. 1. Билките, още наричани лечебни растения обхващат голяма група растения, които се използват в медицинската и ветеринарномедицинската практика за профилактика и лечение на болести.
 2. 2. Лайката е ефикасно лечебно и козметично средство благодарение на богатия си състав от полезни вещества. Тя е едногодишно тревисто растение.
 3. 3. Баба слага в малка тенджерка вода и добавя лайката. В момента, в който започне водата да ври добавя содата бикарбонат и разполага лицето ми върху тенджерата. Намаля котлона на най-ниската степен, така че да не изгори лицето ми и започвам дълбоко да вдишвам от носа и да издишвам въздух през устата. След което повторям процедурата.
 4. 4. Лайката може да се прилага както външно, така и вътрешно. За лечебни цели се употребяват цветовете на билката, които се събират през периода на цъфтежа от май до юли. По-конкретно тя намира приложение: * като чай – при лумбаго, ревматични проблеми, обриви и трудности с храносмилането; * под формата на мехлем – за хемороиди и рани; * парата от чая се ползва за инхалации, защото облекчава симптомите на настинка облекчава алергичните пристъпи * ускорява зарастването на кожните рани и изгаряния
 5. 5. Расте по открити затревени места, край пътища, в ниви и дворове. Из цялата страна до 1000 м надм. в.
 6. 6. Билката невен, наричана още “слънчево цвете”, е едно от познатите на човечеството лековити растения с безброй лечебни въздействия. Цветовете му съдържат много каротиноиди, които придават и характерния им оранжев цвят.
 7. 7. В лечебните практики невен се използва като антисептично, противовъзпалително и ускоряващо зарастването на рани средство. Има външно приложение и е възможен вътрешен прием. Чай от невен, бял равнец и коприва против рак Невен и жълт кантарион при хепатит За отслабване
 8. 8. Как да си приготвим отвара за отслабване? Една чаена лъжичка суха билка – цвят, се насипва в чаена чашка; чашата се залива до половината с вряла вода. След 20 минути течността се прецежда и връща обратно в чашата; доливаме с топло прясно мляко. Една такава доза на ден е достатъчна да установим коментирания контрол върху апетита.
 9. 9. Невенът произхожда от Средиземноморската област, където се среща и диворастящ. Разпространен е като градинско растение в цяла Европа. У нас се засажда като декоративно растение из градините на цялата страна в няколко форми.
 10. 10. Изготвил: Мария Енева 6Б клас

×