Publicidad
Publicidad

Más contenido relacionado

Presentaciones para ti(20)

Destacado(18)

Publicidad

Más de Шермин Ахмедова(20)

Publicidad

как се решават текстови задачи

  1. Ива се грижела за 8 пиленца и 6 патенца. За колко птици се грижела Ива? 1. Прочетете задачата веднъж изцяло. 2. Прочетете още веднъж на части, като правите съкратен запис, докато четете.
  2. Дадено: Какво – Колко (В съкратения запис се записва за какво се говори в задачата и срещу него – какво количество има или трябва да се намери. Въпросът може да се постави под колоната за какво се говори, за да разберем какво търсим или в колоната Търси се. Ива се грижела за 8 пиленца и 6 патенца. За колко птици се грижела Ива?
  3. Дадено: пиленца - 8 патенца - 6 общо - ? Дадено: Търси се: пиленца - 8 общо - ? патенца - 6
  4. 1. Направихме съкратен запис. 2. Знаем ли колко са чушките? Да, 3 кг. 3. Знаем ли колко са морковите? Не. Те са с 3 кг повече от чушките. Значи това ще е първото ни решение. Слагаме 1) в условието пред морковите. 4. В решението записваме 1) и решаваме, за да намерим колко кг са морковите. 5. Сега четем въпроса. Колко кг общо ще ни бъде второто решение. 6. Връщаме се в решението и пишем 2) и решаваме. 7. Записваме отговора. !!! Запомнете, че може да имате само един въпрос, но 2, 3 и повече решения. За да не забравите някое решение, записвайте номер на решенията пред тях – 1), 2) и т.н. !!!
  5. Наско имал 42 лева, Стефан — 7 пъти по-малко от Наско, а Огнян — с 24 лева повече от Стефан. Колко пари общо имат момчетата? Дадено – след като попълним данните в даденото, отново се връщаме в него. Ако има нещо, чиято стойност не знаем, пред него слагаме номерче. Решение – когато започнем да решаваме, първо поставяме номер на решението, което ще извършим. Какво сме намерили – винаги при решаването на задачата се записва какво сме намерили: круши, см, ягоди, лева и т.н.
Publicidad