Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

PENDIDIKAN KESIHATAN PENYAKIT.pptx

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 12 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Anuncio

PENDIDIKAN KESIHATAN PENYAKIT.pptx

 1. 1. PENDIDIKAN KESIHATAN REPRODUKTIF DAN SOSIAL (PEERS)
 2. 2. PENYAKIT  Penyakit berjangkit berlaku kerana pengabaian manusia untuk menjaga kebersihan diri dan persekitaran. Pendidikan tentang penjagaan kesihatan dan kebersihan ialah langkah terbaik menangani penyakit berjangkit ini.
 3. 3. Definisi  Penyakit berjangkit ialah penyakit yang merebak daripada satu individu kepada individu yang lain.  Penyakit ini boleh merebak melalui udara, air, makanan, sentuhan dan pembawaan vektor.  Vektor akan membawa patogen, iaitu mikroorganisma seperti virus, kulat, atau bakteria untuk disebarkan kepada manusia.
 4. 4. Batuk kokol  Batuk kokol atau pertusis ialah jangkitan bakteria akut yang melibatkan saluran pernafasan.
 5. 5. Campak  Campak menjangkiti sistem respiratori dan menyebabkan ruam kulit.
 6. 6. Tuberkulosis  Penyakit tuberkulosis (TB) atau batuk kering disebabkan oleh sejenis bakteria, iaitu Mycobacterium tuberculosis. Bakteria ini akan dibebaskan ke udara apabila pesakit TB batuk, bersin, bercakap, atau bernyanyi.
 7. 7. Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD)  Penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) ialah penyakit jangkitan yang mana lepuhan berisi air muncul di tangan, kaki, dan di dalam mulut.
 8. 8. Selain senarai di atas, terdapat banyak lagi penyakit berjangkit seperti difteria, kolera, demam denggi, malaria, tetanus (kancing gigi), kusta, dan sebagainya. Patogen: Agen yang menyebabkan penyakit, terutamanya organisma seni seperti bakteria dan virus.
 9. 9. difteria kolera
 10. 10. Demam denggi Malaria
 11. 11. Tetanus Kusta
 12. 12. Amalan Penjagaan dan Pengurusan Kebersihan Diri yang Betul

×