Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Урок 3. Системи за глобално позициониране.pptx

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 36 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Más reciente (20)

Anuncio

Урок 3. Системи за глобално позициониране.pptx

 1. 1. Тема 1. Компютърни системи Урок 3. Системи за глобално позициониране Как работи GPS навигацията? Видео
 2. 2. 1. Определение • GPS (съкращение от Global Positioning System) е спътникова радионавигационна система за определяне на положението, скоростта и времето с точност до 1 наносекунда във всяка точка на земното кълбо и околоземната орбита в реално време. • Глобалната система за позициониране е създадена от Министерството на отбраната на САЩ.
 3. 3. 2. Принцип на действие на системата ■Определяне на разстоянието до приемника –Изминатото време на сигнала от спътника до приемника умножено по скоростта на светлината ■Определяне на текущото местоположение на спътниците –Излъчваното от спътниците навигационно съобщение ■Определяне на положението на приемника –Точка (географска ширина; географска дължина; надморска височина)
 4. 4. А) Измерване на координатите на произволна точка • Координатите на произволна точка се измерват със сателити (изкуствени спътници), обикалящи около Земята, които периодично изпращат сигнали към земното кълбо. • В дадената точка трябва да има приемник, улавящ сигналите на всички сателити, до които има пряка видимост. • Сателите са разположени така, че за всяка точка гарантират видимост във всеки момент поне от 4 различин сателита, което се постига с между 24 и 30 сателита с подходящи орбити.
 5. 5. • По времето за пътуване на сигнала и позицията на сателита приемникът пресмята разстоянието между сателита и точката. Така се определя сфера с център сателита и радиус разстоянито до точката. • Координатите на точката се определят като пресечената точка на тези сфери, чиито центрове са сателитите. • Приемниците използват математически методи, като точността на изчислението е между няколко сантиметра и няколко метра.
 6. 6. Приемникът получава от сателитите и точното време в точката, в която се намира. По времето и местоположението на точката може да се изчисли движението на точката (например автомобил, влак, самолет и др.) и така да се определи маршрутът й.
 7. 7. Б) Геoграфска координатна система Включва три координати за точка: -географска дължина (отстояние от Гринуичкия миридиан: в градуси от 0 да 180), -географска ширина (отстояние от Екватора: в северна или южна посока в градуси от 0 до 90) и - надморска височина (в метри).
 8. 8. В) Структура на системите за глобално позициониране ■Космически –24 спътника (разположени така, че във всеки момент минумум 4 от тях са видими от коя да е точка на Земята) –4 атомни часовника на всеки –Пълна орбитална обиколка –11 часа 58 минути ■Контролни –Станция за главно управление (контролен център) –4. наземни станции –6 специализирани контролни станции Координацията между тях осигурява информация в сателитно време ■Потребителски GPS приемници с различни функции: мобилни телефони, лаптопи, навигационни устройства
 9. 9. 3. Сателити • Всеки сателит е оборудван с няколко атомни часовника с точност до 1 секунда на 3000 години, за да може всички сателити да са със синхронизирано еднакво време. • Чрез система от огледала се генерира електроенергия от слънчеви лъчи, с която се захранват другите системи на сателита. • Всеки сателит има: - сензори за следене на състоянието на атмосферата - резервен двигател за коригиране на траекторията му.
 10. 10. Специална електронна система - във всеки момент от времето излъчва периодично чрез предавател към Земята сигнали с информация за: - координатите си; - точното време; - състоянието на атмосферата.
 11. 11. Грешки при определяне на позиционирането:  Неточни координати за позицията на спътника;  Грешно отчетено време от атомните часовници;  Променлива скорост на електромагнитните вълни – свободни електрони, температура, налягане;  Отразяване на сигналите от различни повърхности;  Брой спътници и позициите им;
 12. 12. 4. Наземни станции - следят във всеки момент работата на сателитите и при нужда извършват корекции в някои от системите им. - отговорни са за изчисляване но закъснението на един радиосигнал от сателитите към различните точки от земното кълбо.
 13. 13. 5. История • Първите глобални системи за сателитно позициониране са GPS (Global Positioning System - американска) и ГЛОНАСС (руска). • Създадени са в началото на 80-те години на миналия век предимно за военни цели. • След печален инцидент с южнокорейски самолет през 1983 г. (обърква се и навлиза над територията на днешна Русия (тогава СССР) свален е от противовъздушна система за защита и загиват много хора). • САЩ решават да предоставят своята система в олекотен вариант за свободно ползване, аналогично решение взема и Русия. Повечето системи са насочени да улавят сигнали и от двете системи, което ги прави по-точни.
 14. 14. 6. Действащи системи за глобално позициониране А) GLOBAL POSITIONING SYSTEM – GPS ■Проектирана и изградена от САЩ ■Тестов спътник 1974г. ■Операционен спътник 1978г. ■Изстреляни 72 спътника ■31 спътника в орбита ■Използва се за военни и граждански цели безплатно
 15. 15. Б) ГЛОНАСС (GLONASS) ■Руска спътникова радионавигационна система ■Първи спътник е стартирал през 1982г. ■В орбита са изтреляни 131 спътника ■В орбита са 28 спътника ■Използва се за военни и граждански цели
 16. 16. В) ГАЛИЛЕО (GALILEO) ■Европейски проект на спътникова система за навигация ■В експлоатация от 2016г. по-точна от американската и руската системи за цивилни нужди ■В орбита са 18 спътника Планира се да достигнат 30 ■Използва се за граждански цели Тя функционира в пълен обхват в края на 2018 година
 17. 17. Система „Галилео“ Видео „Галилео“ — европейската глобална навигационна спътникова система
 18. 18. 7. Приложения • навигация и оптимизиране на маршрути; • наука и изследователска дейност; • проследяване на движещи се обекти; • анализ и планиране на маршрути; • ориентиране и определяне на точно време; • оптимизация и синхрон на клетъчни мрежи.
 19. 19. Любопитно В авиацията се знае къде точно се намира всеки летящ самолет и по какъв маршрут лети. Това се следи от наземните центрове за контрол на полетите с цел избягване на катастрофи и други аномалии. Данните за самолетите в реално време са налични на публичния сайт: http://www.flightradar24.com
 20. 20. 8. Позициониране и търсене с Google maps • С това приложение всеки любител на пътуванията може лесно да планира свой маршрут, независимо с какво средство ще се придвижва от точка до точка. • Предвидени са и оптималните маршрути между две точки.
 21. 21. А) Настройки • Комбинираният инструмент Карта–Сателит променя изгледа на картата от картографска в релефна. И двата варианта са много практични. • Картографският изглед улеснява намирането на улици и административни сгради, докато релефният представя физическото разположение на избраната местност. • След посочване на един от двата инструмента Карта или Сателит се разгръщат останалите допълнения, видими в картата. • Изборът Обществен транспорт визуализира транспортната мрежа на населеното място и е много практичен за разглеждане на непознат град.
 22. 22. Б) Изпращане до телефона • Полезна операция, активна само при влизане в профила ви. • С тази опция ще имате възможност да изберете мобилно устройство или да изпратите маршрута на електронна поща (e-mail).
 23. 23. Извличане на код и някои допълнителни възможности: • Последният инструмент, разположен над картата, е Споделяне и служи за извличане на локацията, която сте задали, споделянето ѝ като връзка или вграждането ѝ в интернет страница. • Активирането на този инструмент Вграждане на карта генерира готов HTML код и чрез поставянето му може да допълни с локация контактната уебстраница на даден сайт
 24. 24. В) Изображения • Една от основните функции на Google maps е представянето на изображения върху определени точки на картата. • Тази функция се реализира като се позиционира с мишката или се премести човече от мащабиращия инструмент върху картина. • Стартира се реално изображение от мястото, върху което сте се позиционирали. • Ако има повече от едно изображение, публикувано на това място, под формата на галерия ще може да разгледате и останалите снимки.
 25. 25. • След като сме избрали вариант за транспорт, можем да разпечатаме маршрута от инструмента Печат, разположен над картата. • Предпечатната подготовка на приложението е много динамична и удобна за употреба
 26. 26. Задача 1. Мета данни ■Всяка снимка в смартфона има координати ■Координатите се съхраняват в мета данни -данни за данните: –Размер –Разделителна способност –Цветова схема –Устройство, на което е направена –кога е направена –Географска ширина и дължина –Име на файл и формат –Място на запис и къде е съхранена ■Проверете дали е така и на вашия смартфон
 27. 27. Задача 2. Проучване (на 3 групи) Изберете действаща в момента глобална система за сателитно позоциониране и направете кратко представяне, като отговорите на въпросите: a) Колко и какви сателити се използват? b) Колко и какви наземни станции има? c) Каква е максималната им точност? d) Какви са предимствата и недостатъците на избраната система?
 28. 28. Задача 3. Отворете картата на Google https://www.google.bg/maps 1. Намерете Географския център на България, въведете в полето за търсене на местоположение: 42.765664 северна ширина и 25.240135 източна дължина. Разгледайте мястото. Разходете се с възможностите, които ви предостявя Satelite или Street View? 2. Кой връх може да покорите, в близост? 3. Определете разстоянието от географския център на България до вашето населено място. 4. За колко време ще стигнете там?
 29. 29. Задача 4 • Използвайте GPS приемник и опеделете координатите на местоположението на вашето училище • Използвайте GPS приемник и съставете маршрут на придвижване от вашето училище до жилището ви.
 30. 30.  Карта;  Сателит;  Изглед на улиците – Street View; Намиране местоположение на обект и съставяне на маршрут за придвижване Разглеждане на земната повърхност: Google maps:
 31. 31. Домашна задача Използвай възможностите на Google Maps, за да създадеш маршрут за екскурзия с цел запознаване с пет от 100-те национални исторически обекти. Опишете маршрута в Google Docs или текстов документ с име: trip_nomer_klas.pdf Началната точка на екскурзията е Вашето училище. Описанието да съдържа: - километри от точка до точка - времетраене в минути и часове от точка до точка - други забележителности в съответния град или област - снимки от забележителността или националния обект - снимка на маршрута (скрийншот) от Google Maps Пример: trip.pdf

×