Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Samenvatting lezing huwelijk.pdf

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 10 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Más reciente (20)

Anuncio

Samenvatting lezing huwelijk.pdf

  1. 1. Een praktische handleiding voor een gelukkig huwelijk gebaseerd op de soenna en het leven de profeet Mohammed v.z.m.h Een gelukkig huwelijk is gebaseerd op 66 fundamenten. De manier waarop de profeet Mohammed vzmh met zijn echtgenote(s) omging is de juiste manier van liefde geven aan je echtgenote(s). Dit is de juiste manier van liefde en niet de ‘liefde’ die wij tegenwoordig op social media zien. 1e fundament: taqwa (=godsvrees) Een huwelijk moet gebaseerd zijn op taqwa. Als iemand taqwa heeft dan leidt het hem/haar naar het handelen van het goede en het slechte te vermijden. Een huwelijk heeft vele verantwoordelijkheden. Taqwa is het belangrijkste fundament. 2e fundament: besef hebben van de goede doelstellingen van het huwelijk, het beseffen waarom er een huwelijk is. In het huwelijk zit een sadaqah. Als een echtgenoot de juiste intentie heeft bij het benaderen van zijn echtgenoten, dan zullen zij in aanmerking komen van beloning. De juiste intentie aannemen wordt beloond. Doelstelling van het huwelijk: het vermeerderen van het nageslacht van de moslims Een vrouw wordt om 4 redenen getrouwd: 1. Religie 2. Schoonheid 3. Rijkdom 4. Afkomst Kies bij een vrouw voor haar religie en je zult geluk ervaren. Als een man religieus is en een goed karakter heeft dan is hij islamitisch gezien geschikt. De profeet Mohammed vzmh bevestigde dat het uitgeven van geld in een huwelijk als aanbidding geteld kan worden. Als een man als intentie heeft om geld uit te geven, als intentie als hoofd van het gezin en ziet als aanbidding naar Allah swt zal hij ervoor beloond worden. Het zal gezien worden als sadaqah. 3e fundament: je partner heeft het meeste recht op goedheid De profeet Mohammed vzmh zei dat de beste onder ons, de echtgenoten zijn die goed zijn voor hun vrouwen op religieus en werelds gebied. En hetzelfde geldt andersom. Thuis heeft je partner meer recht op je goedheid dan anderen buiten zoals je vrienden.
  2. 2. 4e fundament: de wederzijdse rechten en plichten De mannen hebben rechten op de vrouwen en de vrouwen hebben rechten op de mannen. En de mannen hebben plichten naar de vrouwen toe en de vrouwen hebben plichten naar hun mannen toe. Beide partijen moeten bereid zijn om de rechten van hun partner voldoen en het nakomen van hun plichten. Als een echtgenoot zijn plichten niet nakomt en haar bedriegt door huwelijkse voorwaarden niet na te komen, wordt hij op de dag des oordeels gezien als ontuchtige, iemand die zina (= overspel heeft gepleegd zonder geldige huwelijk. 5e fundament: nederigheid naar de echtgenoten. Nederigheid vult de huizen met geduld, geluk, rust en liefde. Hoe nederiger de partners zich naar elkaar opstellen, hoe sterker hun band zal zijn. Als iemand nederig is ten omwille van Allah swt dan zal Allah hem verheffen inshalah. 6e fundament: makkelijk, meegaand en toegeeflijk zijn in de omgang Als je ja kunt zeggen, zonder een hele omweg te maken dan wordt dat va 7e fundament: sprake van genade tussen de echtgenoten Een huis met vriendelijkheid is een teken van goedheid. 8e fundament: er moet sprake zijn van overleg Het voeren van een overleg voor het nemen van een besluit is belangrijk in het huwelijk. Het zal zorgen voor eensgezindheid in de relatie. Het voeren van overleggen bevat ontelbare voordelen, zowel wereldse als religieuze. Hoogmoedigheid is een slechte eigenschap dat een belemmering kan zijn voor overleggen. Het aannemen van adviezen en meningen van je partner is hierin belangrijk. 9e fundament: tevredenheid en geen vergelijkingen maken De profeet Mohammed vzmh zei dat iemand succesvol is als diegene moslim is geworden en genoeg voorzienig heeft gekregen om rond te komen en Allah hem/haar tevreden heeft gemaakt met deze voorzieningen. Om wereldse zaken moeten we het huwelijk niet vergelijken met die van anderen.
  3. 3. De profeet Mohammed vzmh zei dat we om wereldse zaken moeten kijken naar iemand die minder heeft dan ons, in plaats van iemand die meer heeft. Wij zullen ons dan realiseren wat we hebben en zal zorgen voor dankbaarheid en tevredenheid. Een huwelijksleven zonder problemen bestaat niet. We moeten tevreden zijn met wat we hebben. 10e fundament: zaken door de vingers zien Soms is het goed om te doen alsof je andermans fouten niet hebt gezien. 1 van de oorzaken van huwelijksgeluk is het door de vingers zien van zaken om spanningen te verminderen. Het betekent niet dat je moet instemmen in de fouten van de partner, maar je probeert het op een zachtaardige manier op te lossen. Het is toegestaan in de islam om onder voorwaarden te liegen tegen je echtgenoot, om verzoening te creëren in de relatie. De profeet Mohammed vzmh heeft gezegd dat liegen haram is, behalve op de 3 situaties: 1e situatie: als de man iets tegen zijn vrouw zegt om haar tevreden te stellen 2e situatie: oorlogssituatie 3e situatie: om verzoening te creëren tussen mensen die ruzie hebben 11e fundament: rekening houden met elkaars leeftijd en levensfase 12e fundament: geheimhouding in het huwelijksleven De echtgenoten moeten hun geheimen voor zich houden en niet delen met anderen. Het prijsgeven van bedgeheimen opent de deuren van veel kwaad. Je ouders, broers en zussen zijn buitenstaanders in deze kwestie. 13e fundament: dankbaarheid voor de gunst van het rechtschapen van een echtgenoot 14e fundament: positieve jaloezie 15e fundament: echtgenoten moeten alert zijn op datgene waaruit de liefde en voorkeur gaat van de partner 16e fundament: alert zijn op de listen en het bedrog van de shitaan De beste scheiding die de shitaan kan realiseren is een scheiding tussen een man en vrouw. 17e fundament: de weg afsnijden voor opstokers en misgunners Er zijn mensen die huwelijken tussen echtgenoten willen verbreken.
  4. 4. De redenen waarom anderen huwelijken zouden willen verpesten zijn verschillend. Jaloezie is 1 van die redenen. Degene die een vrouw tegen haar man opstookt behoort niet tot ons en andersom. Het is belangrijk om in de gaten te hebben of jouw echtgenoot of echtgenote wordt beïnvloed door negatieve mensen en/of opmerkingen en daar met je echtgenoot of echtgenote over in gesprek te gaan 18e fundament: rekening houden met elkaars gevoelens en emoties Het is belangrijk om de gevoelens en emoties van je echtgenoot of echtgenote te begrijpen, te bevestigen en er goed mee om te gaan. Gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal is hierin belangrijk 19e fundament: elkaar troosten bij verdriet en tegenslag Rekening houden met wat de ander doorstaat in ziekte en verdriet is belangrijk. De man moet rekening houden met de vrouw tijdens haar menstruatie, kraamperiode en zwangerschap. De echtgenoot heeft ook periodes van drukte, werk en zorgen. De echtgenote moet hierin ook rekening houden met haar echtgenoot. 20e fundament: vriendelijkheid en genade tijdens de ziekte van de levenspartner 21e fundament: loyaliteit tussen de echtgenoten ook na de dood Loyaliteit brengt geluk. Zelfs na de scheiding dient men de onderlinge goedheid niet te vergeten. Na het overlijden van een partner moet de ander de herinneringen van zijn partner tot leven blijven brengen. 22e fundament: elkaar helpen bij het gehoorzamen van Allah swt Elkaar helpen bij zaken van gehoorzaamheid versterkt de relatie tussen de echtgenoten. Elkaar aanmoedigen als de ene afzakt en hem/haar helpen bij zaken van gehoorzaamheid. 23e fundament: elkaar helpen bij opdoen van religieuze kennis Kennis komt voor de aanbidding en handelen.
  5. 5. Het bij elkaar komen omwille van kennis versterkt de relatie tussen echtgenoten en in het gezin en zal zorgen voor geluk en liefde naar elkaar. 24e fundament: elkaar aansporen tot hoogwaardige manieren Een gelukkig gezin combineert kennis en manieren. De manieren van de echtgenoten is een praktijkschool voor de kinderen. 25e fundament: elkaar aansporen tot goedheid en deugd naar andere mensen Elkaar aansporen om sadaqah te doen en andere zaken van goedheid. 26e fundament: elkaar aansporen tot religieuze gedenkingen en roqiya Elkaar aansporen om adkhar te verrichten. Adkhar brengt zegeningen, het zal zorgen voor rust en vrede in het huis inshallah. 27e fundament: dua’s verrichten voor elkaar Een mens kan niet zonder dua in zijn/haar leven. Vergeet niet om dua voor elkaar te doen. Tijdens het huwelijksdag/nacht is het belangrijk om dua voor elkaar te doen en Allah te vragen om hem/haar te zegenen. 28e fundament: gespitst zijn in het huwelijk om de kuisheid en bedekking van elkaar Hoe meer de echtgenoten de afstand nemen van de deuren van de shitaan, hoe meer geluk en rust zij zullen ervaren. Het ontbloten van hetgeen wat bedekt moet worden valt hieronder. 29e fundament: elkaar afwachten en naar elkaar uitkijken om elkaar weer te zien Een vrouw moet zich voorbereiden op haar man. Ze moet ervoor zorgen dat haar man haar mist en hij weet dat zij hem ook mist. 30e fundament: de liefde onderling naar elkaar uitspreken Als de emotionele drang niet vervuld wordt kan er ruimte ontstaan voor een ander. 31e fundament: lichamelijk contact van de echtgenote Zowel mindeling als fysiek. 32e fundament: het vervullen van de toegestane begeerten en sluiten van de deuren naar verboden lusten
  6. 6. 33e fundament: samen douchen (na geslachtsgemeenschap) 34e fundament: elkaar zoenen, liefde uiten De profeet Mohammed vzmh kuste zijn vrouw en ging daarna naar de moskee. Het verbreekt je wudu niet. 35e fundament: elkaar toestemming vragen , het is niet verplicht maar het duidt dat je waardering hebt over zijn/haar mening De echtgenote moet toestemming vragen om uitgaven te maken met zijn geld voor het huis. 36e fundament: elkaar aanspreken met de mooiste namen, eigenschappen en bijnamen 37e fundament: het uitspreken van lof en prijzing naar elkaar toe 38e fundament: goede nieuws met elkaar delen, elkaar feliciteren 39e fundament: klaag en pijn delen om elkaar te helpen en verlichten 40e fundament: elkaar netjes en beschaafd aanspreken Het vergroot en vermeerdert de liefde in de relatie. Het laat een goede indruk achter bij je echtgenoot of echtgenote. Ongeluk bij een man is een vrouw die de stemming van haar man verpest als hij haar ziet en een scherpte tong naar hem heeft. 41e fundament: naar elkaar luisteren en elkaar aanhoren Het is belangrijk om naar elkaar te luisteren en goed met elkaar te communiceren. Het aanhoren van je levenspartner geeft een gevoel van aandacht en interesse. Je kunt als echtgenoot of echtgenote pas goed reageren en je partner hepen als je goed luistert. Een voorwaarde om iemand te begrijpen is het luisteren naar diegene. 42e fundament: elkaar gezelschap houden en met elkaar zitten 43e fundament: het voeren van nachtelijke gesprekken met elkaar Een gesprek in de nacht heeft een speciaal karakter. Er heerst in de nacht rust en vrede. In de islam wordt het afgekeurd om na salaat al isha nachtelijke gesprekken te voeren, maar nachtelijke gesprekken worden wel aangeraden om de band onderling met elkaar te versterken.
  7. 7. 44e fundament: elkaar helpen bij huishoudelijke taken en verantwoordelijkheden De profeet Mohammed vzmh voerde zijn dieren, naaide zijn eigen kleding, droeg zijn eigen spullen en hielp zijn vrouw bij het snijden van het vlees. 45e fundament: met elkaar spelen en pret met elkaar hebben Als de echtgenoten met elkaar spelen, met elkaar dollen of een wedstrijd spelen verbreekt het de routine en versterkt het de relatie tussen de echtgenoten. 46e fundament: grappig en vrolijk zijn met elkaar Het is van essentieel belang dat er afwisseling is voor gepaste grappen in een relatie. De humor moet acceptabel zijn en geen leugen zijn. De grappen moeten binnen het kader van halal zijn. 47e fundament: zichzelf mooi maken en parfumeren met elkaar Je moet ervoor zorgen dat je echtgenoot/echtgenote je aantrekkelijk zal blijven vinden. Hij/zij zal op die manier alleen jou zien. De profeet Mohammed vzmh had een afkeur als andere een onaangename geur van hem zouden ruiken. Bij binnenkomst thuis, poetste de profeet Mohammed vzmh zijn tanden met een siwaak. 48e fundament: glimlachen en vrolijk zijn met elkaar Een glimlach brengt vrolijkheid in een gezicht. Met een glimlach kun je iemand opvrolijken. Het is een uiting van echte liefde. Een glimlach naar een broeder is een sadaqah. Laat staan als je glimlacht naar je partner. 49e fundament: op een plezierige wijze eten en drinken 50e fundament: vriendelijke omgang met elkaar tijdens slaap en in bed Rekening houden met elkaar in slaap en overdag. Je moet elkaar een goede nachtrust gunnen en rekening houden met de slaap van de ander. 51e fundament: goedheid naar de familie van de echtgenoot of echtgenote Je moet de naasten van je partner respecteren en waarderen.
  8. 8. 52e fundament: zorgdragen voor elkaars rust en verzorging Echtgenoten zouden elkaar moeten helpen en dienen. Een wijze vrouw doet haar uiterste best om haar man te dienen, verzorgen en behouden. 53e fundament: samen naar buiten gaan voor afwisseling en plezier 54e fundament: elkaar cadeaus schenken 55e fundament: er moet balans en overeenstemming zijn met elkaar over materiele zaken De acceptabele norm in de omgeving waarin je leeft moet een maatstaf zijn voor de hoogte van de uitgaven om je vrouw en kinderen te onderhouden. Er moet niet te veel vergelijkingen gemaakt te worden met de buren, zussen en vrienden. In alle gevallen moet de echtgenote onderhouden worden door de echtgenoot op het gebied van kleding, voeding en onderdak. De vrouw mag niet verplicht te worden om een bijdrage te leveren in de vaste lasten, ook al verdient zij meer dan hem. Haar geld is haar geld en zijn geld is haar geld. 56e fundament: het voeren van constructieve dialogen tussen de echtgenoten 1 van de beste manieren van communicatie is het voeren van dialogen en het proberen om de ander te overtuigen. Zachtaardigheid, wijsheid en positieve taalgebruik is van essentieel belang tijdens het voeren van dialogen. Er moet ruimte zijn om te geven en nemen. Er zal een heel ander effect zijn in huis als er bij het nemen van besluiten vooraf gecommuniceerd is tussen de echtgenoten en dialogen zijn gevoerd, waarin er ruimte is geweest voor het aanhoren van alle partijen, in plaats van zaken en besluiten op te dragen. 57e fundament: elkaar advies vragen en geven 58e fundament: excuses aanbieden aan elkaar Verontschuldigen aanbieden en accepteren is enorm belangrijk. Oprechte verontschuldiging kan ervoor zorgen dat haat omslaat naar liefde. 59e fundament: geduldig zijn en boosheid vermijden Geduld is een schone zaak. Het is een sleutel naar een uitweg. Tussen het scheiden en het behouden van een huwelijk zit een haartje geduld.
  9. 9. 60e fundament: tekortkomingen door de vingers zien en pluspunten opmerken Niemand is perfect. Er moet niet naar perfectie gezocht wordt bij de partner. Het toepassen van de balans tussen de tekortkomingen en de pluspunten zal zorgen voor liefde. Het is belangrijk om je te focussen op de pluspunten van de partner en op zachtaardige wijze met je partner proberen te werken aan de tekortkomingen. 61e fundament: de weldaad van de echtgenoot erkennen en zijn goedheid niet ontkennen Een wijze vrouw is dankbaar voor haar man en zijn zaken en blijft weg van ondankbaarheid. Als man moet je je erop instellen dat je de ondankbaarheid van je vrouw moet verdragen. Het is niet prettig, maar het is er nou eenmaal. Dus probeer als echtgenoot zoveel mogelijk te verdragen. Een andere vrouw zal je hetzelfde laten ervaren 62e fundament: de echtgenoten op zachtaardige manier corrigeren De profeet Mohammed vzmh zei dat een vrouw als een rib is. Je zult haar niet recht kunnen krijgen. Als je goed voor je vrouw zorgt, zal je genieten van haar gebogenheid. En als je haar recht probeert te maken, zul je haar breken. Als je je vrouw rechter probeert te krijgen moet het met goedheid en zachtaardigheid. Het zoeken naar een vrouw zonder fouten is het zoeken naar iets wat er niet is. Een vrouw is een kwetsbaar. De ene vrouw heeft meer gebogenheid dan de ander, maar elke vrouw heeft een gebogenheid. Het zoeken naar een vrouw zonder fouten is het zoeken naar iets wat er niet is. 63e fundament: het vermijden van vernedering, slaan en gescheld Het huwelijkse leven is gebaseerd op genadigheid en liefde. Vernietiging van het huwelijk 1. Het slaan van de echtgenote 2. Vernederend aanspreken 3. Boycotten van het huis (je vrouw negeren door niet terug te keren naar het huis) De man die zijn vrouw vernedert, uitscheldt en/of slaat zal op de Dag des oordeels gestraft worden. 64e fundament: rekening houden met fouten die voortkomen uit de aard van de mens Niet alle fouten zijn even erg. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende fouten en de oorzaken van de fouten.
  10. 10. De man moet rekening houden met de fouten die voortkomen uit de jaloezie van de vrouw. De vrouw is geschapen uit jaloezie. De fout mag gecorrigeerd worden, maar op een wijze en zachtaardige manier. 65e fundament: het vermijden van verdenkingen, beschuldigen en het zoeken van fouten Men moet wegblijven van de tekortkomingen en fouten van de ander. Bespied je partner niet stiekem. Je kunt achter zaken komen die je huwelijkse leven zullen verpesten, waar je eigenlijk geen last van gehad zou hebben. Als er geen aanleiding is om je vrouw te wantrouwen dan moet je dat gevoel niet geven aan je vrouw. Er zal weswes gecreëerd worden. De profeet Mohammed vzmh heeft het de man verboden om bij het terugkeren van een reis ’s nachts thuis te komen om de vrouw te betrappen op een slechte zaak en haar te verdenken van slechte zaken. Als je als man reist en terugkeert naar huis moet je je vrouw op tijd melden dat je onderweg bent naar huis. In de tijd van de profeet Mohammed vzmh wachtten ze tot de volgende ochtend om het huis te betreden. 66e fundament: wijsheid in het oplossen van problemen De verklaring van de meeste huwelijksruzies 1. Tekortschieten in het nakomen van de rechten en plichten 2. Geen besef hebben in het oplossen van huwelijksproblemen

×