Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
ГОРИВНИ ЌЕЛИИ   Изработиле:  Ангел Матевски Кристијан Поповски Горан Велјановски  Кристијан Тасески Дејан Момирчев...
Како функционираат горивните      ќелии!• Горивните ќелии претставуваат најнова можност за добивање на енергија која...
Како функционираат горивните      ќелии!• Горивните ќелии претставуваат уред за конверзија на електрохемиска енерго...
Видови на горивни ќелии!• Постојат повеќе видови на горивни ќелии и тоа:• Polymer exchange membrane fuel cell (PEMFC)• S...
PEMFC горивни ќелии!• PEMFC има висока моќност и релативно ниска работна температура• Ниската работна температура значи ...
SOFC горивни ќелии!• Oвие горивни ќелии се погодни за обезбедување на електрична енергија за фабрики, па дури и цели гра...
AFC горивни ќелии!• Овие горивни ќелии претставуваат најстар дизајн кој САД го користел во вселенските програми уште од ...
MCFC горивни ќелии!• Како SOFC, овие горивни ќелии најдобро одговара за големи места• Тие работат на 600 Целзиусови степ...
PAFC горивни ќелии!• Овие ќелии се користат за стационирање на помал количество на енергија• Тие работат на повисока тем...
DMFC горивни ќелии• DMFC горивните ќелии се споредуваат со PEMFC во однос на работна температура, но не се толку ефикасн...
Ефикасност на горивните      ќелии!• Намалување на загаденоста е една од примарните цели на горивните ќелии• Ако го...
Ефикасност на горивните      ќелии!• Ако горивото извор не е чист водород, тогаш возилото, исто така ќе треба да им...
Ефикасност на горивните      ќелии!• Бидејќи реформатори влијание врз ефикасноста на горивните ќелии истражувачите ...
горивни ќелии
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

горивни ќелии

505 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Tecnología
 • Inicia sesión para ver los comentarios

горивни ќелии

 1. 1. ГОРИВНИ ЌЕЛИИ Изработиле: Ангел Матевски Кристијан Поповски Горан Велјановски Кристијан Тасески Дејан Момирчевски Осман Аќифовски
 2. 2. Како функционираат горивните ќелии!• Горивните ќелии претставуваат најнова можност за добивање на енергија која е способна да придвижи моторно возило• Горивните ќелии генерираат електрична енергија тифко и ефикасно• За разлика од денешниве горива, енергијата од горивнитре ќелии не е загадува околината
 3. 3. Како функционираат горивните ќелии!• Горивните ќелии претставуваат уред за конверзија на електрохемиска енергоја• Горивните ќелии ги претвораат хемиските елемент водород и кислород во вода, а самиот процес ослободува енергија(процес на соединување)
 4. 4. Видови на горивни ќелии!• Постојат повеќе видови на горивни ќелии и тоа:• Polymer exchange membrane fuel cell (PEMFC)• Solid oxide fuel cell (SOFC)• Alkaline fuel cell (AFC)• Molten-carbonate fuel cell (MCFC)• Phosphoric-acid fuel cell (PAFC)• Direct-methanol fuel cell (DMFC)
 5. 5. PEMFC горивни ќелии!• PEMFC има висока моќност и релативно ниска работна температура• Ниската работна температура значи дека не треба долго да загрева за да почни да произведува енергија
 6. 6. SOFC горивни ќелии!• Oвие горивни ќелии се погодни за обезбедување на електрична енергија за фабрики, па дури и цели градови• За разлика од предходните ќелии, овај тип работи на многу повисоки температури• Всушност SOFC покажува најдолг работен живот на горивните ќелии под одредени услови
 7. 7. AFC горивни ќелии!• Овие горивни ќелии претставуваат најстар дизајн кој САД го користел во вселенските програми уште од 1960 год• Се подложени на загадување, па затоа тие користат чист водород и кислород
 8. 8. MCFC горивни ќелии!• Како SOFC, овие горивни ќелии најдобро одговара за големи места• Тие работат на 600 Целзиусови степени, така што тие може да генерира пареа што може да се користат за генерирање на поголема моќ• Тие имаат пониски работна температура од SOFC, што значи дека не им треба такви егзотични материјали
 9. 9. PAFC горивни ќелии!• Овие ќелии се користат за стационирање на помал количество на енергија• Тие работат на повисока температура за разлика од PEMFC, со што им треба повеќе време за загревање• Ова ги прави несоодветни за употреба во автомобилите
 10. 10. DMFC горивни ќелии• DMFC горивните ќелии се споредуваат со PEMFC во однос на работна температура, но не се толку ефикасни• Исто така, DMFC бараат релативно голема количина на платина да дејствува како катализатор, што ги прави овие горивни ќелии скапи
 11. 11. Ефикасност на горивните ќелии!• Намалување на загаденоста е една од примарните цели на горивните ќелии• Ако горивните ќелии се напојуваат со чист водород, имаат потенцијал да достигнат и до 80 проценти ефикасност• Но сеуште треба да се конвертира електричната енергија во механичка работа• Тоа се врши со електричен мотор и инвертот
 12. 12. Ефикасност на горивните ќелии!• Ако горивото извор не е чист водород, тогаш возилото, исто така ќе треба да има и реформатор• Реформерот претвора јаглеводороди или алкохолни горива во водород• Тие генерираат топлина и производство на други гасови покрај водород• Тие користат различни уреди за да се обидат да се исчисти водород, но дури и така, водородот што излегува од нив не е чиста, а тоа ја намалува ефикасноста на горивни ќелии
 13. 13. Ефикасност на горивните ќелии!• Бидејќи реформатори влијание врз ефикасноста на горивните ќелии истражувачите се одлучија да се концентрира на возила со чист водород, и покрај предизвиците поврзани со производството и складирањето на водородот

×