Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Букви 
и 
гласни
Имало едно време, 
когато от всеки звук 
се родила буква.
И заживели щастливо.
Буквите много обичали да играят заедно, защото 
всеки пък, когато някоя буква застанела до друга 
буква, се получавали инт...
Децата всяка вечер чакали своята вълшебна 
приказка за лека нощ, докато един ден пожелали 
да научат буквите и сами да си ...
Подредили всички букви и започнали да се опитват 
да ги рисуват. Но много често някои от буквите 
изглеждали обърнати и не...
- И аз искам да се науча! 
- Добре, хайде 
да се опитаме 
заедно!
- Най-лесно е да пишеш 
правилно буквите, като 
спазваш правилото да ги 
изписваш отгоре надолу и 
отляво надясно. 
- Аз о...
- А тези букви с коремчетата как 
да ги запомня? Ту са им наляво, 
ту са им надясно. 
- Ооо, това е много 
лесно! Хайде да...
Б, В, О, Р, Ф, Ъ, Ь, Ю, Я 
- Когато подредили буквите, сложили „Я“ 
последна и тя толкова се разсърдила, че си 
обърнала к...
- Когато буквите открили как да правят думички разбрали, че има 
букви, без които не може да има сричка, а без сричка не м...
- Това са специалните букви, 
те се наричат – гласни. 
- А другите как се наричат? 
- Важното е да научиш гласните, 
всичк...
- Щеше да ми казваш, защо „Я“ е последна? 
- Да, така е. Буквите „Ю“ и „Я“ са се родили последни и затова са 
ги сложили н...
- Е, какво видя? 
- Видях, че Ю е от Й и У, а Я е от Й и А. 
- Буквата Й е съгласен звук, но не може да направи сричка. 
Т...
Авторска презентация на 
Сълзица Димитрова
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Букви и гласни

20.819 visualizaciones

Publicado el

Приказката обединява авторските ми предложения за преодоляване на конкретни затруднения на децата при усвояване на буквите.

Publicado en: Educación
 • Inicia sesión para ver los comentarios

Букви и гласни

 1. 1. Букви и гласни
 2. 2. Имало едно време, когато от всеки звук се родила буква.
 3. 3. И заживели щастливо.
 4. 4. Буквите много обичали да играят заедно, защото всеки пък, когато някоя буква застанела до друга буква, се получавали интересни и дори забавни думи. И ето, открили, че могат да се подреждат и да създават приказки. Тогава започнали да записват вълшебните си приказки в детски книжки.
 5. 5. Децата всяка вечер чакали своята вълшебна приказка за лека нощ, докато един ден пожелали да научат буквите и сами да си четат приказки по колкото си искат.
 6. 6. Подредили всички букви и започнали да се опитват да ги рисуват. Но много често някои от буквите изглеждали обърнати и неправилни. Децата много се разстройвали и си казвали, че никога няма да успеят да научат толкова много букви.
 7. 7. - И аз искам да се науча! - Добре, хайде да се опитаме заедно!
 8. 8. - Най-лесно е да пишеш правилно буквите, като спазваш правилото да ги изписваш отгоре надолу и отляво надясно. - Аз още бъркам ляво и дясно. - Вдигни си показалеца и покажи с него „НЕ“ – все едно се караш на някого, може и с молива. Ето, това е отляво надясно.
 9. 9. - А тези букви с коремчетата как да ги запомня? Ту са им наляво, ту са им надясно. - Ооо, това е много лесно! Хайде да извадим всички букви с коремчета.
 10. 10. Б, В, О, Р, Ф, Ъ, Ь, Ю, Я - Когато подредили буквите, сложили „Я“ последна и тя толкова се разсърдила, че си обърнала коремчето на другата страна. Затова тя е единствената буква, на която коремчето сочи наляво. - Да, наистина е така, чак сега го забелязах. А защо са я сложили последна? - Сега ще ти разкажа.
 11. 11. - Когато буквите открили как да правят думички разбрали, че има букви, без които не може да има сричка, а без сричка не може да има дума. - Какво е сричка. - За да получиш сричка, т.е. няколко букви да се прочетат заедно, трябва винаги да се използват едни определени букви. Тези букви много се възгордели, започнали да се чувстват по-важни и донякъде са имали право. Можеш да ги срещнеш понякога изписани с червено. - Кои са те?
 12. 12. - Това са специалните букви, те се наричат – гласни. - А другите как се наричат? - Важното е да научиш гласните, всички останали са съгласни. - Колко странни имена. А Ъ О У Е И - Наричат ги „гласни“, защото техният ГЛАС винаги се чува. А другите да „съгласни“, защото са СЪГЛАСНИ на всичко само да дойде при тях една гласна. Защото без гласна няма да има сричка, а без сричка няма дума. Гласната дори и самичка прави сричка, но самичка съгласна не може.
 13. 13. - Щеше да ми казваш, защо „Я“ е последна? - Да, така е. Буквите „Ю“ и „Я“ са се родили последни и затова са ги сложили накрая. Тези букви са съставени от два звука. Искаш ли сам да откриеш кои са те? - Изглежда трудно. - Не, не е. Представи си, че и двете букви са чак накрая на улицата и ти трябва с всичка сила да ги извикаш. Хайде, извикай ги! - ЙЙУУУУУУ…, ЙЙЙААААААА… Аха, видях ги.
 14. 14. - Е, какво видя? - Видях, че Ю е от Й и У, а Я е от Й и А. - Буквата Й е съгласен звук, но не може да направи сричка. Тези букви са палави вълшебници, защото когато застанат зад съгласна се превръщат само в един звук - Ю в У , а Я в А. Затова Ю и Я също са гласни. - А защо не са при останалите гласни? - Оставям на теб да ги добавиш. А Ъ О У Е И Ю Я
 15. 15. Авторска презентация на Сълзица Димитрова

×