Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Kratak vodic-za CoudFlare CDN - karakteristike i podesavanja

1.801 visualizaciones

Publicado el

Za detalje o CDN-u i zašto vam je potreban za blog, posetite sledeću stranicu:
http://www.marinanikoliconline.com/sta-je-cdn-zasto-je-potreban-za-vas-blog/

Publicado en: Internet
 • Sé el primero en comentar

Kratak vodic-za CoudFlare CDN - karakteristike i podesavanja

 1. 1. MARINA NIKOLIĆ CDN CLOUDFLARE VAŠ IZBOR DA POVEĆATE PERFOMANSE SAJTA KRATAK VODIČ - KARAKTERISTIKE I PODEŠAVANJA
 2. 2. CloudFlare CLOUDFLARE - KRATAK VODIČ | 01 Kada vam je važno da optimizujete svoj blog, onda među prioritetima sigurno spada i da se stranice brzo učitavaju za vaše posetioce. Jedan od načina za povećanje performansi sajta je svakako CloudFlare. CloudFlare je popularna mreža za isporuku sadržaja, koja kroz globalnu mrežu servera isporučuje sadržaj sa vašeg sajta ili bloga, kako bi posetioci mogli brzo da koriste taj sadržaj. Kao što sam istakla u postu, CloudFlare štedi propusni opseg na disku vašeg glavnog servera ( do 60%) i pruža određenu meru bezbednosti u odnosu na pokušaje hakerskih napada. CloudFlare su osnovali: Matthew Prince, Lee Holloway i Michelle Zatlyn, kao ideju da zaustave sve vrste napade na njihove tadašnje projekte koje su imali na internetu. Sa kolegama na Harvardu, kreirali su biznis plan i njihov posao je zvanično zaživeo 2010. godine. Od tada rade na poboljšanju performansi sajtova u smislu bržeg učitavanja i bezbednosti. Čitav sistem je izgrađen i razvija se na toj osnovi.
 3. 3. CLOUDFLARE - KRATAK VODIČ | 02 Ono što bih istakla kao pozitivne strane, prednosti u korišćenju CloudFlare-a: Podešavanje je brzo i jednostavno Dosta funkcija je dostupno u besplatnoj verziji Tehnička podrška je kulturna, brza i precizna Podešavanja su laka sa pratećim dokumentima Nešto što bi mogli nazvati manama ili nedostacima: Ako uključite neka napredna podešavanja, može se desiti da vam sajt bude nedostupan Neke dodatne postavke dodaju JavaScript-e vašem sajtu Postoje neka ograničenja u preuzimanju za korisnike Rezultati nisu isti u različitim delovima sveta
 4. 4. CLOUDFLARE - KRATAK VODIČ | 03 Za slučaj da se odlučite da koristite besplatnu opciju CloudFlare-a, evo koje sve pogodnosti imate na raspolaganju: CDN servis – ovo omogućava da se vaš sajt prikazuje na njihovim serverima širom sveta, uz mogućnost povećanja brzine učitavanja. SSL sertifikat – vaš sajt dobija bezbednosnu šifru koja sprečava krađu informacija sa sajta. Analitika – možete pratiti performanse sajta kada je uključena Cloudflare opcija. Besplatni dodaci – možete ih dodavati na svoj sajt. Zaštitni zid - automatski blokira pretnje i napade. Brza DNS usluga – ovo omogućava brže učitavanje sajta sa CloudFlare-a. Omogućeno je smanjivanje JavaScript, CSS, HTML datoteka. Keširanje podrazumeva da svaki server ima keširanu kopiju vaših stranica. Lako blokiraju posetioce koje vide kao pretnju. I kad se desi neka greška sa sajtom, posetioci će uvek videti keširanu verziju. Možete zaštititi email adresu i svoje fotografije od hakerskih napada, s tim da slike možete čuvati na drugom sajtu da bi smanjili opterećenje glavnog diska.
 5. 5. CLOUDFLARE - KRATAK VODIČ | 04 Pored ovih, imate još nekoliko besplatnih opcija ili ćete nadograditi svoj nalog. Plaćeni planovi počinju sa 20 dolara mesečno za utvrđene lokacije i za svaku novu dodatnu lokaciju, plaćate 5 dolara. Jedna od najboljih karakteristika CloudFlare-a su brza i jednostavna podešavanja. Jedino što ćete sačekati najviše 24h da sve funkcioniše kako treba. Prvo ukucate https://www.cloudflare.com/ i u gornjem desnom uglu kliknete na Sign Up. Ako već imate nalog, preskočite ovaj korak. Sada unesite svoju email adresu, lozinku za prijavljivanje, složite se sa njihovim Uslovima korišćenja i Politikom Privatnosti, a zatim klik na dugme Kreiraj nalog.
 6. 6. CLOUDFLARE - KRATAK VODIČ | 05 Nakon registracije, od vas će biti zatraženo da dodate ime svog domena. Ako imate više domena, odvojite ih zarezima. Kada ste dodali URL svog bloga/sajta kliknite na zeleno dugme Scan DNS Records. Sada će Cloudflare proveriti vaše DNS servere i to može potrajati nekih 60 sekundi. Kada se završi taj proces kliknite na Continue. Ono što je narandžasti oblak na slici to je usluga CloudFlare. Svaki sivi oblačić znači da se za tu opciju preusmerava na glavni server (slika ispod).
 7. 7. CLOUDFLARE - KRATAK VODIČ | 06 U sledećem koraku, potrebno je da čekirate besplatan plan, ukoliko ćete njega koristiti na CloudFlare-u. Paket Pro košta $20, a Biznis $200 mesečno. Sada je potrebno da zamenite DNS servere u Kontrolnoj tabli svog domen servisa. CloudFlare će vam ponuditi DNS servere na primer: eva.cloudflare.com i to treba da upišete u dva polja, gde su vam do sada bili DNS serveri vaše hosting kompanije. Kada ovo obavite, u roku od 24h će vaš sajt funkcionisati preko CloudFlare-a. Nemojte da brinete u vezi toga. I u međuvremenu će vaš sajt funkcionisati kako treba.
 8. 8. CLOUDFLARE - KRATAK VODIČ | 07 Postoji još jedna stvar koju želim da napomenem. Ako na blogu imate dosta komentara i dosta komentara odlaze u spam, nakon povezivanja sa CloudFlare-om, potrebno je da instalirate CloudFlare plugin za WordPress. Ovaj plugin će omogućiti da za svaki komentar vidite IP adresu sa koje dolazi kako ne bi pomislili da CloudFlare ne radi dobro svoj posao:) Ovaj plugin možete preuzeti na adresi: https://wordpress.org/plugins/cloudflare/ Plugin dolazi sa nekim praktičnim karakteristikama: Optimizuje WordPress jednim klikom Koristi Web aplikaciju zaštitni zid (WAF) Mogućnost da promenite podešavanja bez logovanja na CloudFlare Statistiku
 9. 9. CLOUDFLARE - KRATAK VODIČ | 08 Ako želite da koristite ovaj plugin, pokazaću vam kako da ga podesite. Ulogujte se u Dashboard vašeg WordPress sajta i instalirajte ovaj plugin. Kada ste instalirali i aktivirali, klik na opciju Settings u okviru plugin-a. U sledećem koraku se traži vaša email adresa i API Key CloudFlare. Kliknite na Get API Key i odmah će vam iskočiti prozorčić koji će vam pomoći da svoj API Key pronađete u svom Cloudflare nalogu u okviru opcije API Key Section. Sada unesete email i API Key i kliknete na SAVE API Credentials.
 10. 10. CLOUDFLARE - KRATAK VODIČ | 09 Zatim kada se vratite na stranicu za ClodFlare Settings, kliknite na dugme Apply pored Apply Default Settings. Možete koristiti standardna CloudFlare podešavanja za WordPress sajtove. Preporučujem da aktivirate Automatic Cache, klikom na Apply u okviru Automatic Cache sekcije. Ovo će omogućiti da se očisti CloudFlare keš memorija kada se vaš sajt ažurira.
 11. 11. CLOUDFLARE - KRATAK VODIČ | 10
 12. 12. CLOUDFLARE - KRATAK VODIČ | 11 Važno je znati da je CloudFlare samo jedan deo ukupne slike. Pored toga, nije manje važno koji hosting koristite, dizajn, upravljanje sadržajem… i još dosta „koji“. CloudFlare će pomoći kod performansi sajta. Pored toga sajt je potrebno razvijati u skladu sa poslovanjem. Ako ste u potrazi za najboljim hostingom, mogu vam iskreno preporučiti Siteground kompaniju koja ispunjava veoma visoke zahteve. Preuzmite moj cupon i uštedite 60% na kupovini WordPress hostinga za prvu godinu od 3,95 evra mesečno. Hvala što ste pročitali ovaj vodič! Želim Vam nezaustavljiv uspeh u online svetu! Marina

×