Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
КАКО ДО ПОГОЛЕМА ВРАБОТЕНОСТ НА
СТУДЕНТИТЕ И ДИПЛОМЦИТЕ
-МАНУ
14.03.2014
КРЕИРАЊЕ НА
ПРЕТПРИЕМАЧКО
ОПШТЕСТВОПредуслов за п...
?Што претставува претприемачко општетсво
Претприемачко општество
‣ Општество во кое луѓето размислуваат и
дејствуваат прет...
Како до претприемачко
општество?
‣ Со претприемачко учење од најрана возраст до
претприемачко општество
‣ Преку процес во ...
4
Претприема
чко учење
Формално
образован
ие
Неформалн
о
образовани
е
Родители
Локална
заедница
Технологија
5
Екосистем за претприемачко учење
‣ Затоа, за да креираме претприемачко
општество потребно е како прво да
креираме сеопфате...
Поддршка за креирање на
претприемачко општество во
Република Македонија
‣ Стратегија за претприемачко учење на
Република М...
Како е дојдено до овој дизајн на екосистемот за
претприемачко учење
Eкосистем за претприемачко учење
‣ Преглед на литерату...
9
Визија и мисија на стратегијата
‣ Визија:
• –Македонија земја со високо развиена претприемачка
култура и дух што ги инспир...
Цели на стратегијата
‣ Долгорочни цели:
• Зголемување на нивото на свеста помеѓу сите граѓани за
претприемачко учење
• Под...
Цели на стратегијата
‣ Среднорочни цели:
• Развој и имплементација на наставна програма што подобро
ќе ги подготвува претп...
КАКО ДО ПОГОЛЕМА ВРАБОТЕНОСТ НА
СТУДЕНТИТЕ И ДИПЛОМЦИТЕ
-МАНУ
14.03.2014
БЛАГОДАРАМ ЗА
ВНИМАНИЕТО
radmil.polenakovik@mf.ed...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Преку претприемачко општество до поголема вработливост

2.764 visualizaciones

Publicado el

Претприемачко општетсво значи општетсво во кое креативноста не е забранета, општетсво во кое да се твори греши и учи од грешку не е забрането, општетсво во кое секој ќе си ја најде својата улога и ќе придонесе за развој на општетсвото...

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Преку претприемачко општество до поголема вработливост

 1. 1. КАКО ДО ПОГОЛЕМА ВРАБОТЕНОСТ НА СТУДЕНТИТЕ И ДИПЛОМЦИТЕ -МАНУ 14.03.2014 КРЕИРАЊЕ НА ПРЕТПРИЕМАЧКО ОПШТЕСТВОПредуслов за поголема вработливост д-р Драган Шутевски проф. д-р Радмил Поленаковиќ
 2. 2. ?Што претставува претприемачко општетсво Претприемачко општество ‣ Општество во кое луѓето размислуваат и дејствуваат претпремачки ‣ Општество во кое креативноста не е забранета ‣ Општество во кое е дозволиво да се твори, греши и учи од грешките ‣ Општество во кое секој граѓанин е претприемачки образуван ‣ Општество во кое иновациите и претприемништвото се нешто нормално и постојано 2
 3. 3. Како до претприемачко општество? ‣ Со претприемачко учење од најрана возраст до претприемачко општество ‣ Преку процес во којшто се создаваат лица што поседуваат знаења и работни навики за иднината, лица што се подготвени да го променат светот на подобро, лица што даваат придонес за општеството и му враќаат на општеството што им овозможило да станат тоа што се во моментов. 3
 4. 4. 4 Претприема чко учење Формално образован ие Неформалн о образовани е Родители Локална заедница Технологија
 5. 5. 5
 6. 6. Екосистем за претприемачко учење ‣ Затоа, за да креираме претприемачко општество потребно е како прво да креираме сеопфатен екосистем за претприемачко учење во кој активно ќе се вклучат сите заинтересирани страни 6
 7. 7. Поддршка за креирање на претприемачко општество во Република Македонија ‣ Стратегија за претприемачко учење на Република Македонија 2014 – 2020 ‣ Соработка на Министерство за образование и наука на Република Македонија и Европска Тренинг Фондација 7
 8. 8. Како е дојдено до овој дизајн на екосистемот за претприемачко учење Eкосистем за претприемачко учење ‣ Преглед на литературата и најдобрите практики во развиени земји ‣ Интервјуа со сите заинтересирани страни ‣ Прашалник на специфично избрана група на заинтересирани страни ‣ Онлајн форум и Facebook заедница за собирање на идеи и мислења ‣ 3 работилници 8
 9. 9. 9
 10. 10. Визија и мисија на стратегијата ‣ Визија: • –Македонија земја со високо развиена претприемачка култура и дух што ги инспирира сите ‣ Мисија: • Да ги подобри вештините за вработливост кај младите луѓе • Да создаде можности за сите да бидат опремени со потребните претприемачки компетенции • Да креира систем за доживотно претприемачко учење • ,Да ги зајакне претприемачкиот дух претприемачкиот начин ,на размислување и постапување иновативното , ,размислување креативноста ставовите за преземање ризици и отвореноста кон промените 10
 11. 11. Цели на стратегијата ‣ Долгорочни цели: • Зголемување на нивото на свеста помеѓу сите граѓани за претприемачко учење • Подобрување на компетенциите на наставниците за претприемачко учење • Креирање на окружување кое обезбедува поддршка и соработка помеѓу сите институции за претприемачко , ,образование локалната заедница претпријатијата и семејствата • Опремување на сите образовни институции со најмодерните технологии за активностите за претприемачко учење 11
 12. 12. Цели на стратегијата ‣ Среднорочни цели: • Развој и имплементација на наставна програма што подобро ќе ги подготвува претприемачите да креираат МСП кои ќе конкурираат на поширокиот пазар на ЕУ • Креирање на вистински претпријатија преку образовните институции • Развој на силни мрежи за поддршка на младите претприемачи ‣ Краткорочни цели • –Интегрирање на резултатите од претприемачкото учење -како клучна компетенција во наставна програма • Зголемување на свесноста за важноста на претприемачко учење 12
 13. 13. КАКО ДО ПОГОЛЕМА ВРАБОТЕНОСТ НА СТУДЕНТИТЕ И ДИПЛОМЦИТЕ -МАНУ 14.03.2014 БЛАГОДАРАМ ЗА ВНИМАНИЕТО radmil.polenakovik@mf.edu.mk dragan.sutevski@pretpriemac.com

×