Publicidad
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad

Tokoh kemerdekaan negara

 1.  1895: dilahirkan pada 12 Februari di Bukit Gambir Johor Bahru  1901: anak angkat Sultan Ibrahim  1911: berkahwin dgn Rafeah Abdullah(4 orang anak)  1915: kahwin kali ke-2 dgn Che Jamilah (seorang anak).  1921: kahwin kali ke-3 dgn Halimah Hussein(3 orang anak termasuk Hussein Onn)  1962: meninggal dunia pada 19 Januari (umur 67)
 2. Perjuangan sebelum menyertai UMNO
 3.  1919, menjadi kerani pelatih di Pejabat s/u Kerajaan Johor  1947, pada 1 Jun dilantik sbg Menteri Besar Johor  1950, letak jawatan (tumpukan perhatian pada UMNO)  Menggerakkan orang melayu utk gagalkan penubuhan Malayan Union
 4. Perjuangan semasa menyertai UMNO
 5.  1946, dilantik sebagai presiden UMNO(52 tahun)  Membuka keahlian UMNO  Mendapat tentangan  1951,meletakkan jawatan sebagai presiden
 6. Perjuangan selepas menyertai UMNO
 7.  Menubuhkan Parti Kemerdekaan Malaya  1954, menubuhkan Parti Negara  berjaya mendapat satu kerusi di kawasan Parlimen Kuala Terengganu Selatan dalam pilihan raya Persekutuan 1959.
 8. SUMBANGAN dan JASA
 9.  Jasanya meniupkan semangat nasionalisme kepada orang Melayu tidak sesekali luput di ingatan dan masih segar terpahat di sanubari rakyat Malaysia. Mantan Menteri Besar Johor, merupakan pengasas dan Yang DiPertua pertama UMNO, peneraju utama gerakan untuk menentang dan mengalahkan Malayan Union dan tokoh pelopor dan pemangkin perpaduan dan kerjasama antara kaum di Malaysia.
 10.  Penulis akhbar tempatan - Akhbar Warta dan Warta Negara hasil penulisan beliau telah menjadi begitu laris dan terkenal. - Melalui medium ini, beliau telah mendidik masyarakat dengan cara menulis banyak kepincangan dan kelemahan orang Melayu serta cara- cara mengatasinya. - Kelalaian institusi raja dan cendikiawan Melayu yang berpendidikan Inggeris juga telah didedahkan.
 11.  Mengetuai orang Melayu menentang Malayan Union. - Kekurangan pada diri yang tidak berpendidikan tinggi tidak menjadi penghalang bagi beliau. Alam kewartawanan banyak mengajar dan memberi input kepada beliau. - Beliau sungguh sensitif dengan kedaifan bangsa beliau. Bangsa Melayu, di negara Melayu yang dianggap sebagai negara milik dan warisan datuk nenek moyang. - Beliau juga melihat golongan bangsawan dan pembesar negeri terus leka dibuai oleh pengaruh kecerdikan Inggeris sedangkan mereka terus mengaut hasil tidak terhitung banyaknya di bumi Melayu.
 12.  Penubuhan “Sultan Ibrahim Scholarship” • Merupakan biasiswa pertama yang diwujudkan di Johor dan Semenanjung Tanah Melayu. • Pelajaran dilihat sangat penting bagi menjamin dan membantu orang Melayu. • Pendidikan kepada kaum wanita juga dipertingkatkan.
 13.  Pencetus idea kepada penubuhan RIDA ( Rural Industrial Development Authorit)  Beliau membuka peluang kepada orang melayu memperjuangkanhak-hak orang melayu untuk memerdekakan tanah melayu  Kedudukan bahasa melayu dan kerakyatan bangsa melayu di perjuangkan  Beliau membentuk dan memimpin Pergerakan Melayu SemenanjungJohor hingga menumbuhkan UMNO  Beliau berkerjasama dengan guru-guru sekolah melayu dalammemerdekaan tanah melayu  Membela nasib guru-guru melayu mengenai tangga gaji  Memberi peluang kepada kaum ibu dalam majlis-majlis mesyuarat negeri dan menjadi ahli dewan rakyat
 14. •Ybhg. Prof. Datuk. Dr. Ramlah Adam (sejarawan, penulis biografi tentang Dato’ Onn Ja’afar, penganalsis politik) >Dato’ Onn merupakan seorang tokoh nasionalis yang mempunyai cara berfikir yang amat menakjubkan iaitu buah fikirannya sentiasa mendahului zaman. Dengan kata lain, beliau seorang yang berpandangan jauh. Beliau juga seorang yang berani, tegas dan mempunyai semangat serta keazaman yang kuat dalam memperjuangkan nasib bangsa tanpa mengira risiko yang bakal dihadapinya. Beliau juga seorang pemimpin yang patut dicontohi. Beliau seorang tidak mementingkan diri.
 15. • Datuk Ahmad Boestaman (Presiden Parti Rakyat Malaysia)  > dalam bukunya Dato’ Onn yang Saya Kenali, “Dato’ Onn meresapi jiwa rakyat dan memenangi hati mereka dengan semboyan hidup Melayunya. Keistimewaan Dato’ Onn terletak antara paduan pidato yang baik dengan ucapan pembakar semangatnya”.
 16. Tun Dr. Mahathir Mohamad (Bekas Perdana Menteri) Beliau memuji Dato' Onn bin Jaafar sebagai seorang polopor kemerdekaan malah lebih unggul dari Dato' Bahaman, Mat Kilau, Hang Tuah dan lain-lain.
Publicidad