Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Edat Antiga
Edat Antiga
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 19 Anuncio

Más Contenido Relacionado

A los espectadores también les gustó (20)

Anuncio

L'Edat Antiga

 1. 1. L’EDAT ANTIGA
 2. 2. L’edat antiga comença amb la invenció de l’escriptura i acaba amb la caiguda de l’imperi romà l’any 476 d.C. Durant aquesta època van existir moltes civilitzacions: els egipcis, els grecs, els romans, els íbers, el celtes, …
 3. 3. LA CIVILITZACIÓ EGÍPCIA Les primeres civilitzacions es van anar creant a les ribes dels grans rius. Les més importants són Egipte a la riba del riu Nil i la civilització mesopotàmica a la riba dels rius Tigris i Eufràtes. Els rius els aportaven una agricultura molt productiva.
 4. 4. POLÍTICA L’aparició d’aquesta civilització va ser sobre l’any 3000 a.C. El FARAÓ era el rei i se’l considerava un déu i tenia poder absolut sobre terres les persones. Vivia en palaus molt grans envoltat de riqueses i de la seva cort.
 5. 5. ECONOMIA La civilització egípcia es va desenvolupar al llarg del riu Nil, al nord d’Àfrica. La crescuda d’aquest riu un cop a l’any feia de les seves ribes una zona molt fèrtil per l’agricultura: cultivaven cereals i productes de l’horta. També pescaven amb canya o xarxa i vivien de la ramaderia A més a més el riu en facilitava el comerç i el contacte amb els diferents pobles.
 6. 6. POBLACIÓ I SOCIETAT La societat egípcia estava molt jerarquitzada. Dalt de tot hi havia el faraó, després els grans comerciants, els sacerdots, els caps de l’exèrcit i els alts funcionaris. A baix de tot hi havia el poble i esclaus, amb ells es podia fer qualsevol cosa, eren considerats com bestiar. http://www.youtube.com/watch?v=cEjz3F_CpJM
 7. 7. CULTURA I ART La religió egípcia era politeïsta (creien en molts Déus a la vegada) Creien en la vida després de la mort i per això construien les piràmides que eren les tombes dels faraons. La seva escriptura era jeroglífica, escrivien en papirs que era una planta molt abundant a les ribes del riu nil.
 8. 8. ELS CELTES Els celtes eren un poble originari del centre d’Europa que durant l’edat de ferro es van anar estenent per tot el continent. Es van establir al nord i al centre de la península ibèrica.
 9. 9. POLÍTICA Eren societats tribals. Estaven dominats per cabdills guerrers. Les relacions entre els diferents pobles eren poc freqüents, i tampoc eren sempre pacífiques, de tant en tant hi havia guerres entre ells.
 10. 10. ECONOMIA La seva agricultura es basa en la ramaderia i l’agricultura (conreu basat sobretot en el cereal). Feien intercanvis.
 11. 11. POBLACIÓ I SOCIETAT Vivien en “castros” que eren poblats amb muralles circulars. Solien estar en llocs elevats per poder vigilar i defensar-se.
 12. 12. CULTURA I ART Treballaven la ceràmica i dominaven la metal·lúrgia. Feien escultures d’animals.
 13. 13. RESTES CELTES A LA PENÍNSULA IBÈRICA Castro celta a Pontevedra Creu celta al Monte de Santa Tegra Galícia
 14. 14. ELS IBERS Els ibers eren un poble originari de la Penísnula Ibèrica. Ocupaven Catalunya, tot el litoral Mediterrani i el sud de la Península.
 15. 15. Com els celtes eren societats tribals. Tenien un Cabdill militar que manava. Els cabdill més coneguts a Catalunya són Indibil i Mandoni (caps dels ilergets a Ilerda, l’actual Lleida). El poblat era el centre polític, militar, religiós i comercial. POLÍTICA
 16. 16. Vivien de l’agricultura i la ramaderia. Conreaven cereals (ordi, blat, mil, etc. ) i altres plantes per dedicar-les a un ús tèxtil (lli i espart). Van començar a fer intercanvis amb altres pobles del Mediterrani, van encunyar monedes i van introduir el cultiu de la vinya i l’olivera gràcies a les relacions amb altres cultures. ECONOMIA La ramaderia estava orientada a obtenir productes dels animals com la llana, la llet, el formatge, l’adob, la força de treball, etc. Només es menjaven els animals grans. Van descobrir el salaó per conservar els aliments. Les monedes es valoraven segons diferents aspectes: El metall de que estaven fetes, el seu pes i el poder polític de l’estat que les havia fabricat .
 17. 17. POBLACIÓ I SOCIETAT Vivien en ciutats emmurallades. Les cases eren construccions de fusta i pedra. Estaven situats en llocs elevats per tenir una bona estratègia defensiva.
 18. 18. CULTURA I ART Feien armes i eines amb ferro, coure i bronze. Utilitzaven el torn per fer ceràmica. Feien escultures de pedra o ceràmica representant animals i persones. Un dels mes famosos és la dama d’Elx. Feien servir l’escriptura i tenen un alfabet propi.
 19. 19. RESTES DELS IBERS A CATALUNYA Les Toixoneres (Penedès) Poblat Ibèric d’Ullastret (l’Empordà) Molí d’Espígol (Tornabous -L’Urgell)

×