Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Koning Boudewijn wilde André Leysen als premier

820 visualizaciones

Publicado el

Vlak voor het overlijden van Boudewijn wordt André Leysen op het paleis ontboden. De koning had Leysen in gedachten om eind jaren zeventig, begin jaren tachtig een zakenkabinet te leiden. Maar de liefde tussen Boudewijn en Leysen was ondertussen fel bekoeld.

Leysen deed in 1993 immers enkele ‘alarmerende’ uitspraken over de financiële toestand van België. Voldoende om medio juli door Boudewijn ontboden te worden en een donderpreek te ontvangen.

Het personeel was met vakantie, kabinetschef Van Ypersele was wel aanwezig. Maar: ‘Boudewijn nam de bediening zelf waar.’

Gezellig werd het niet. De koning las Leysen de levieten. De boodschap kwam hard aan. Leysen was ‘onthutst’. Twee weken later overlijdt Boudewijn in Spanje.

Relevanter is dat Boudewijn aan een zakenkabinet dacht. In zijn biografie schrijft Leysen daarover het volgende: ‘Dat de koning met iemand met een “zwart” jeugdverleden over een eventueel ministerschap of liever nog de leiding van een regering sprak, was toch opmerkelijk.’

Boudewijn had na de val van de regering Martens III (in 1980) zeker gedurende een jaar tot anderhalf jaar een zakenregering onder leiding van Leysen voor ogen. Op die manier kon de parlementaire democratie omzeild worden.

Het toont aan dat de ideeën van Boudewijn over de parlementaire democratie niet zo veraf staan van die van zijn vader Leopold III. Sommigen drongen ook bij de vorst aan om zijn gezag te doen gelden.

Publicado en: Derecho
  • Sé el primero en comentar

Koning Boudewijn wilde André Leysen als premier

  1. 1. Koning Boudewijn wilde André Leysen als premier voor zakenkabinet begin jaren tachtig Thierry Debels @thierryd 12/7/15 Vlak voor het overlijden van Boudewijn wordt André Leysen op het paleis ontboden. De koning had Leysen in 1
  2. 2. gedachten om eind jaren zeventig, begin jaren tachtig een zakenkabinet te leiden. Maar de liefde tussen Boudewijn en Leysen was ondertussen fel bekoeld. Leysen deed in 1993 immers enkele ‘alarmerende’ uitspraken over de financiële toestand van België. Voldoende om medio juli door Boudewijn ontboden te worden en een donderpreek te ontvangen. Het personeel was met vakantie, kabinetschef Van Ypersele was wel aanwezig. Maar: ‘Boudewijn nam de bediening zelf waar.’ Gezellig werd het niet. De koning las Leysen de levieten. De boodschap kwam hard aan. Leysen was ‘onthutst’. Twee weken later overlijdt Boudewijn in Spanje. Relevanter is dat Boudewijn aan een zakenkabinet dacht. In zijn biografie schrijft Leysen daarover het volgende: ‘Dat de koning met iemand met een “zwart” jeugdverleden over een eventueel ministerschap of liever nog de leiding van een regering sprak, was toch opmerkelijk.’ Boudewijn had na de val van de regering Martens III (in 1980) zeker gedurende een jaar tot anderhalf jaar een zakenregering onder leiding van Leysen voor ogen. Op die manier kon de parlementaire democratie omzeild worden. Het toont aan dat de ideeën van Boudewijn over de parlementaire democratie niet zo veraf staan van die van zijn vader Leopold III. Sommigen drongen ook bij de 2
  3. 3. vorst aan om zijn gezag te doen gelden. Meer lezen: T.Debels, Koning Boudewijn, Houtekiet, 2011. 3

×