Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Más Contenido Relacionado

Audiolibros relacionados

Gratis con una prueba de 30 días de Scribd

Ver todo

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

 1. 1. Μαθήτρια: Παναγιώτα-Ευστρατία Κουσουτζή Μάθημα: Πληροφορική Τάξη: ΣΤ’1 Σχολείο: 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Σχολικό Έτος: 2017-2018 Η χλωρίδα και η πανίδα στο νησί της Ρόδου!!!
 2. 2. Στη Ρόδο, συνολικά, έχουν καταγραφεί 1351 φυτά εκ των οποίων 8 είναι τοπικά ενδημικά, 13 είναι ενδημικά του Αιγαίου και της Ρόδου, ενώ 64 είναι ενδημικά της Τουρκίας και της Ρόδου.
 3. 3. Ο σχίνος Pistacia lentiscus Η κουμαριά Arbutus unedo Το θυμάρι Corydothymus capitatus Το πουρνάρι Quercus coccifera Η αστοιβή Sarcopoterium spinosum Ο ασφόδελος Asphodelus sp Η ρίγανη Origanum sp Η ασφάκα Phlomis fruticosa
 4. 4. Το πουρνάρι, είναι ένα είδος αείφυλλης σκληρόφυλλης δρυός με ευρεία εξάπλωση γύρω από τη Μεσόγειο. Το πουρνάρι φύεται ως αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο ύψους 1-6 m. Τα φύλλα είναι απλά, διατεταγμένα κατ’ εναλλαγή, δερματώδη, με λεία επιφάνεια. Οι παρυφές είναι συνήθως οδοντωτές με εξέχοντα ή στραμμένα προς την κορυφή κοντά ή μακριά, αιχμηρά δόντια και σπανιότερα μέχρι λειόχειλες. Η κορυφή είναι οξεία ή αμβλεία και η βάση στρογγυλεμένη ή ελαφρά καρδιοειδής και ο μίσχος βραχύς, σπάνια μακρύτερος των 5 mm.
 5. 5. Το θυμάρι είναι λεπτό θαμνώδες φυτό με ύψος 10-30 cm. Τα κλαριά του είναι μικρά και ξυλώδη, ενώ τα φύλλα του έχουν μήκος 4-10 mm. Τα άνθη του έχουν μήκος 3-7 mm και χρώμα ροζ ή λιλά. Όλα τα μέρη του φυτού έχουν μια ευχάριστη αρωματική μυρωδιά και γεύση. Από το φυτό χρησιμοποιούμε τα ανθισμένα κλαριά, αν και οι βοτανολόγοι προτιμούν τα μικρά φύλλα.
 6. 6. Πυκνός σφαιρικός, πολύκλαδος και ακανθωτός θάμνος έως 60 cm. Τριχωτά τα νεαρά, καταλήγουν οι βλαστοί εξωτερικά σε άκανθα. Φύλλα σύνθετα από 9-12 μικρά, ωοειδή φυλλάρια. Άνθη πρασινωπά, σε επιμήκεις ή σφαιροειδείς κεφαλές 3cm, με τα θηλυκά άνθη (με πτεροειδείς μοβ στύλους) επάνω από τα αρσενικά. Φεβρουάριο-Απρίλιο οι καρποί είναι σαρκώδεις, έντονα ερυθροί.
 7. 7. Ο ασφόδελος είναι ένα γένος φυτών που περιλαμβάνει είδη που απαντώνται σε περιοχές με έντονη βόσκηση ή πυρκαγιές ή με έντονες ξηροθερμικές συνθήκες, καθώς είναι αρκετά ανθεκτικό και δεν βόσκεται από τα ζώα.
 8. 8. Η ρίγανη είναι γνωστή από την αρχαιότητα και χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες ως αρωματικό, αρτυματικό και φαρμακευτικό φυτό. Τα φύλλα και τα άνθη της ρίγανης έχουν χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά.
 9. 9. Ανήκει στην οικογένεια των Lamiaceae και απαντάται σε φρύγανα και βραχώδεις πλαγιές, συνήθως πάνω σε ασβεστολιθικό υπόθεμα, από χαμηλά έως μέσα υψόμετρα. Είναι είδος της Αν. Μεσογείου, αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα. Καλύπτεται από γκριζωπό τρίχωμα και φθάνει σε ύψος μέχρι 1,5m. Τα φύλλα του έχουν το σχήμα καρδιάς με χρώμα υπόλευκο κι είναι χνουδάτα και βελούδινα στην αφή.
 10. 10. Στο νησί της Ρόδου έχουμε σημαντικούς χερσαίους οικοτόπους, εθνικής και διεθνούς σημασίας, με ένα μεγάλο αριθμό ειδών, παρότι οι πληθυσμοί πολλών σπονδυλωτών έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να απειλούνται λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Αντίστοιχα, τα γλυκά νερά της Ρόδου φιλοξενούν μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας.
 11. 11. Το γκιζάνι Ladigesocypris ghigii Η πεταλούδα Panaxia quadripunctaria Το σπάνιο ροδίτικο αλογάκι Το πλατόνι Dama dama Η μέλισσα της Ρόδου Η σαύρα της Ρόδου Lacerta oertzeni Η ποταμοχελώνα Mauremys Caspica Το αγιόφιδο Telescopus fallax
 12. 12. Ανήκει στις νυχτοπεταλούδες, που είναι τυπικά νυχτόβια έντοµα και συνήθως δεν έχουν έντονα χρώµατα. Χαρακτηριστικό των νυχτοπεταλούδων είναι ότι οι περισσότερες αναπαύονται µε τα φτερά επίπεδα, είτε προς τα πλάγια, είτε προς τα πίσω.
 13. 13. Το πλατόνι είναι πολύ όμορφο με μεγάλα μάτια, μηρυκαστικό, θηλαστικό, με τέλειες αναλογίες στο σώμα του, μαλακό τρίχωμα και με τις χαρακτηριστικές άσπρες βούλες στη ράχη του. Τα αρσενικά τα στολίζουν πολύ όμορφα και συμμετρικά παλαμοειδή κέρατα. Ζουν ελεύθερα σε αμιγή δάση του νησιού όπως και σε τόπους με χαμηλή βλάστηση από σχίνα, κουμαριές, πουρνάρια πάντα όμως κοντά σε νερό. Εκτός από τα ελεύθερα υπάρχουν και ελάφια που ζουν σε περιφραγμένους χώρους στο νησί, όπως και μερικά έχουν μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας σε ζωολογικούς κήπους και πάρκα.
 14. 14. Η μέλισσα της Ρόδου είναι από τα οφειλέστερα ειδή που δυστυχώς κινδυνεύει προς εξαφάνιση,είναι το ωφελιμότερο είδος του ζωικού βασιλείου για τον άνθρωπο.
 15. 15. Ερπετό της οικογένειας των σαυριδιών, της τάξεως των λεπιδωτών. Είναι ημερόβια,όμορφη και ευκίνητη σαύρα που σκαρφαλώνει επιδέξια. Ζει σε πετρώδη και θαμνώδη ενδιαιτήματα, συχνά κοντά και μέσα σε κατοικήσιμες περιοχές. Παρατηρείται σχετικά εύκολα στα μέρη όπου απαντά. Δεν είναι δηλητηριώδης.
 16. 16.  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CF%8C%CE%B4% CE%BF%CF%82  http://www.ecorodos.gr  https://kentromeletisarxaiasthourias.wordpress.com/2 013/01/19/pistacia-lentiscus-l- %CF%83%CF%87%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82- %CF%83%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82- %CF%83%CF%87%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9/  http://hikingexperience.gr/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE %BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC-arbutus-unedo/  http://www.lemnosnature.gr/fyta/%CF%80%CE%BF%CF% 85%CF%81%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9- %CE%B4%CF%81%CF%85%CF%82-%CE%B7- %CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%BA%CE%BF%CF%86%CF%8C% CF%81%CE%BF%CF%82-quercus-coccifera/
 17. 17.  http://www.lemnosnature.gr/fyta/%CE%B1%CF%83%CF% 84%CE%BF%CE%B9%CE%B2%CE%AE-sarcopoterium- spinosum/  https://kentromeletisarxaiasthourias.wordpress.com/2 013/04/22/phlomis-fruticosa- %CE%B1%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B1/  http://rhodes-emerald- island.blogspot.gr/2012/06/blog-post_10.html  http://www.penna.gr/bizarre/6731-to-elafi-symvolo- tis-rodou  http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/steg/fp/2005/Pan aisMichalis/attached-document/2005Panais.pdf  https://animals- rodou.wikispaces.com/%CE%A3%CE%B1%CF%8D%CF%81% CE%B1+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%A1%CF%8C%CE%B4% CE%BF%CF%85
 18. 18. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΔΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΥΝΙΣΤΩ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ!!!

×