Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
LES VÍCTIMES DEL
PISTOLERISME
Oriol Barriga
Eric Martín
QUÈ VA SER EL PISTOLERISME
SITUAT:
ENTRE 1917 I 1923, DURANT LA MONARQUIA D’ALFONS XIII.
CONSISTIA EN:
L’ASSASSINAT D’EMPR...
L’ANARQUISME I LA CNT
LA CNT:
És una unió confederal de sindicats autònoms de ideologia anarcosindicalista de Espanya,
adh...
Els seus objectius principals són:
-Desenvolupar entre els treballadors l’esperit de l’associació, independentment
de les ...
L’ANARQUISME
Influenciat per Mikhail Bakunin (1814-1876), l’anarquisme és una filosofia política i
social que promovia l'a...
LA HISTÒRIA DEL PISTOLERISME
-Tot es produeix amb la industrialització, on les màquines substitueixen els treballadors
i a...
-Aquests delators tenien la funció de avisar a les fàbriques de quins treballadors eren
els que hi havia a les vagues i el...
VALORACIÓ PERSONAL
El pistolerisme va ser un moviment que va provocar moltes morts de
persones que al cap i a la fi només ...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

B les víctimes del pistolerisme oriol i eric

487 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Educación
  • Sé el primero en comentar

  • Sé el primero en recomendar esto

B les víctimes del pistolerisme oriol i eric

  1. 1. LES VÍCTIMES DEL PISTOLERISME Oriol Barriga Eric Martín
  2. 2. QUÈ VA SER EL PISTOLERISME SITUAT: ENTRE 1917 I 1923, DURANT LA MONARQUIA D’ALFONS XIII. CONSISTIA EN: L’ASSASSINAT D’EMPRESARIS, ADVOCATS I SINDICALISTES. PRODUIT A: BARCELONA AMB LA PARTICIPACIÓ DE LA CONFEDERACIÓ NACIONAL DEL TREBALL
  3. 3. L’ANARQUISME I LA CNT LA CNT: És una unió confederal de sindicats autònoms de ideologia anarcosindicalista de Espanya, adherida a l’organització de caràcter mundial AIT( Associació Internacional de Treballadors). Té un paper molt significatiu dins dels moviments socials relacionats amb l’anarquisme. Va ser fundada a Barcelona l’1 de novembre de 1910 en el Palau de les Belles Arts.
  4. 4. Els seus objectius principals són: -Desenvolupar entre els treballadors l’esperit de l’associació, independentment de les seves condicions socials. -Fomentar entre els treballadors la cultura i l’educació amb l’objectiu d’elevar la seva condició moral i material en la societat, i per una altra banda assumir els medis de producció i consum de manera autogestionada. -Practicar i fomentar el recolzament mutu i la solidaritat entre els treballadors en qualsevol circumstància. -Mantenir relacions amb totes les organitzacions obreres afiliades a la CNT. -Representar, defensar i promocionar els interessos econòmics, socials i professionals dels afiliats de la CNT.
  5. 5. L’ANARQUISME Influenciat per Mikhail Bakunin (1814-1876), l’anarquisme és una filosofia política i social que promovia l'abolició de l’Estat com a govern i també a qualsevol autoritat, control social, etc, que s’imposi sobre un individu. Els anarquistes consideraven innecessàries i indesitjables qualsevol tipus de norma que exaltava el control social. El seu objectiu principal era el canvi social per a una futura societat, com va dir Pierre- Joseph Proudhon: “sin mano ni soberano” Les característiques dels anarquistes eren, comprometre's a tindre una actitud espontàniament revolucionaria, solidària i atea. El fi de l’anarquisme era crear un nou model de societat que s’arribaria quan els obrers no aspiressin a la riquesa o al poder. Seria, per tant, una situació purament d’anarquia, en la qual cada ésser humà fruiria d’una vida lliure en el context d’una col·lectivització de béns.
  6. 6. LA HISTÒRIA DEL PISTOLERISME -Tot es produeix amb la industrialització, on les màquines substitueixen els treballadors i aquests són despatxats. -Els treballadors es queixen públicament amb manifestacions i són reprimides perquè en aquella època estaven prohibides. -Apareixen els sindicats on els treballadors s’uniran a ells. El més important d’aquella època va ser la CNT, degut al moviment que corria per la època, l’anarquisme. -En Febrer del 1919, la vaga de la fàbrica La Canadiense de Barcelona va esdevenir una vaga general a totes les fàbriques durant 44 dies. -Després d’aquesta vaga general es va crear la Federació Patronal Espanyola, que pretenia readmetre tots els treballadors possibles que havien estat despatxats amb una condició, donar el seu carnet de la CNT. -Cap membre de la CNT va donar el seu carnet i per això, la FPE, va decidir enviar esquirols a les fàbriques, delators i pistolers a les vagues.
  7. 7. -Aquests delators tenien la funció de avisar a les fàbriques de quins treballadors eren els que hi havia a les vagues i els pistolers en assassinar-los. -Realment, els pistolers eren sicaris que rebien diners depenent de la importància de la persona que era assassinada. -En Novembre del 1920, declaren nou governador civil de Barcelona a Severiano Martínez Anido, qui declara il·legal la CNT, cosa que portarà represàlies als membres i als obrers associats. -Entre les dates de 1914 i 1921, a Barcelona, apareix registrat un total de 523 obrers assassinats per la patronal, mentre que la mort dels esquirols, delators i pistolers només sumen 40. -El 30 de Novembre del 1920, Francesc Layret (10-7-1880/30-11-1920) , va ser assassinat per la FPE, quan intentava aconseguir la llibertat del “Noi del sucre”, Salvador Seguí (23-12- 1886/10-03-1923), un dels més importants dintre del anarcosindicalisme. -La CNT contesta amb la violència que la patronal exerceix sobre els sindicalistes, però ja era massa tard, ja que el Març de 1923, el general Primo de Ribera estableix la dictadura i decideix prohibir-la feroçment. VIDEO PISTOLERISME
  8. 8. VALORACIÓ PERSONAL El pistolerisme va ser un moviment que va provocar moltes morts de persones que al cap i a la fi només lluitaven i es manifestaven pels seus drets, i per tant no mereixien ser assassinats. Aquest ha estat un treball molt interessant de fer que ens ha permés conèixer una mica millor les lluites que els treballadors han fet per aconseguir tots els drets dels quals disposem actualment.

×