Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Lunchlezing College voor de Rechten van de Mens
Utrecht, 23 april 2015
Even voorstellen
Anouk Bolsenbroek Harold van Garderen
Participatory Narrative Inquiry
(in gewoon Nederlands: de burger als mede-onderzoeker en toezichthouder)
Van meningen Naar...
Wat moet onafhankelijke monitoring doen?
• Wetten
• Programma’s
• Jurisprudentie
• Media
+
• Ervaringen van mensen
• Mense...
De klas, de verhalen en de onderstromen
De klas, de verhalen en de onderstromen
Vraag: hoe wordt je het beste jongetje van de klas zonder op de duurste school in ...
Patronen
?
De klas (NL) heeft een veelheid
aan inclusie en exclusie
PATRONEN. Die ROBUUSTE
onderstromen brengen wij in kaa...
Patronen
?
De klas (NL) heeft een veelheid
aan inclusie en exclusie
PATRONEN. Die ROBUUSTE
onderstromen brengen wij in kaa...
Kennis, ervaring, enz. zit in mensenhoofden
Kennis, ervaring, enz. zit in mensenhoofden
Kennis, ervaring, enz. zit in mensenhoofden
Klein project, bar weinig budget
Onderdeel VN Verdrag om de Hoek
Vertelpunt via workshops, sessies bij
gemeenten en 2 ontw...
Klein project, bar weinig budget
Onderdeel VN Verdrag om de Hoek
Vertelpunt via workshops, sessies bij
gemeenten en 2 ontw...
VN verdrag om de hoek
VN verdrag om de hoek
VN verdrag om de hoek
Het grootste voorbeeld in Nederland
Het grootste voorbeeld in Nederland
Het grootste voorbeeld in Nederland
Het grootste voorbeeld in Nederland
Het grootste voorbeeld in Nederland
Het grootste voorbeeld in Nederland
Het grootste voorbeeld in Nederland
Het grootste voorbeeld in Nederland
HEADLINES KATERN KIND OVERZICHT 1e VERDIEPING 2e VERDIEPING CONTEXT SMILEYS EN VERDER
...
Vragen waar je in werk tegenaan loopt
Voeden, niet sturen
Eigenaarschap
Vruchtgebruik
Teruggeven is key
Voorzichtig maar
doorpakken
Vertrouwen gaat te paard
Nee...
De grootste uitdagingen
Burgerkant
• Netwerk van actieve luisteraars
• Bereiken via Internet/Social Media
• Resultaten ter...
StorySharing als basis voor monitoring en verbeteren van mensenrechten en inclusie
StorySharing als basis voor monitoring en verbeteren van mensenrechten en inclusie
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

StorySharing als basis voor monitoring en verbeteren van mensenrechten en inclusie

785 visualizaciones

Publicado el

In de presentatie laten InclusionLab en StoryConnect zien hoe ervaringen van mensen kunnen helpen bij het monitoren en verbeteren van de rechten van mensen.

We laten zien hoe gedeelde ervaringen zowel de basis zijn voor het ontwikkelen van monitoren alsook de brandstof voor het monitoren zelf. Daarmee wordt de basis gelegd voor grootschalige continue monitoring van mensenrechten.

Aan de hand van twee toepassingen (monitoring VN verdrag voor mensen met een beperking en kindgerichtheid van ziekenhuiszorg) geven we een indruk van de kracht en de mogelijkheden.

Tenslotte bespreken we de projectwerkwijze en welke uitdagingen zo'n project in het algemeen en ook specifiek in het meer publieke domein kent.

Deze presentatie is onderdeel van een groeiend aantal projecten op het gebied van mensenrechten en de UNDP, de VN conventie voor de rechten van mensen met een beperking. Andere projecten op dit gebied zijn EmployAble (Kenya, Rwanda en Ethiopië) en My Story, My Rights (Uganda).

 • Sé el primero en comentar

StorySharing als basis voor monitoring en verbeteren van mensenrechten en inclusie

 1. 1. Lunchlezing College voor de Rechten van de Mens Utrecht, 23 april 2015
 2. 2. Even voorstellen Anouk Bolsenbroek Harold van Garderen
 3. 3. Participatory Narrative Inquiry (in gewoon Nederlands: de burger als mede-onderzoeker en toezichthouder) Van meningen Naar alledaagse situaties •Specifieke tijd en plek •Signaleren en actie ondernemen
 4. 4. Wat moet onafhankelijke monitoring doen? • Wetten • Programma’s • Jurisprudentie • Media + • Ervaringen van mensen • Mensen zelf betrokken bij monitoring • Met interviews?
 5. 5. De klas, de verhalen en de onderstromen
 6. 6. De klas, de verhalen en de onderstromen Vraag: hoe wordt je het beste jongetje van de klas zonder op de duurste school in de buurt te zitten?
 7. 7. Patronen ? De klas (NL) heeft een veelheid aan inclusie en exclusie PATRONEN. Die ROBUUSTE onderstromen brengen wij in kaart. Als je de klas opvat als een som van kinderen (2 hoogbegaafd, 4 zittenblijvers, 7 met ADHD en 1 met Down, enz) dan MIS je de essentie (en je krijgt een hele dure maatschappij) Als je de klas goed wil “besturen” moet je de verhalen + de onderstromen kennen.
 8. 8. Patronen ? De klas (NL) heeft een veelheid aan inclusie en exclusie PATRONEN. Die ROBUUSTE onderstromen brengen wij in kaart. Als je de klas opvat als een som van kinderen (2 hoogbegaafd, 4 zittenblijvers, 7 met ADHD en 1 met Down, enz) dan MIS je de essentie (en je krijgt een hele dure maatschappij) Als je de klas goed wil “besturen” moet je de verhalen + de onderstromen kennen.
 9. 9. Kennis, ervaring, enz. zit in mensenhoofden
 10. 10. Kennis, ervaring, enz. zit in mensenhoofden
 11. 11. Kennis, ervaring, enz. zit in mensenhoofden
 12. 12. Klein project, bar weinig budget Onderdeel VN Verdrag om de Hoek Vertelpunt via workshops, sessies bij gemeenten en 2 ontwikkelslagen Project staat stil, hard onderhoud nodig Ruim 220 ervaringen, ongeveer 4 per maand Proeftuintje: Coalitie voor Inclusie
 13. 13. Klein project, bar weinig budget Onderdeel VN Verdrag om de Hoek Vertelpunt via workshops, sessies bij gemeenten en 2 ontwikkelslagen Project staat stil, hard onderhoud nodig Ruim 220 ervaringen, ongeveer 4 per maand Proeftuintje: Coalitie voor Inclusie
 14. 14. VN verdrag om de hoek
 15. 15. VN verdrag om de hoek
 16. 16. VN verdrag om de hoek
 17. 17. Het grootste voorbeeld in Nederland
 18. 18. Het grootste voorbeeld in Nederland
 19. 19. Het grootste voorbeeld in Nederland
 20. 20. Het grootste voorbeeld in Nederland
 21. 21. Het grootste voorbeeld in Nederland
 22. 22. Het grootste voorbeeld in Nederland
 23. 23. Het grootste voorbeeld in Nederland
 24. 24. Het grootste voorbeeld in Nederland HEADLINES KATERN KIND OVERZICHT 1e VERDIEPING 2e VERDIEPING CONTEXT SMILEYS EN VERDER Uitgave: April 2014 locatie Utrecht Uitgave: April 2014 HEADLINES KATERN KIND OVERZICHT 1e VERDIEPING 2e VERDIEPING CONTEXT SMILEYS EN VERDER ! Er zijn 4 verhalen geschreven waarin er met name naar het kind is geluisterd. Er is een groot cluster te vinden tussen ‚kind’ en ‚ouders’ met zo’n 12 verhalen. Eén verhaal staan onderin de driehoek. De verhalen die hier rechts zijn uitgelicht laten zien hoe compact kinderen dit benaderen. In de legenda rechts ziet u bijvoorbeeld de antwoordopties zeer negatief en neutraal niet staan. Dat antwoord werd niet gegeven. Het kind en de jongere aan het woord Wat vertellen kinderen en jongeren nu zelf eigenlijk over hun ziekenhuisbezoek en hoe ze het ziekenhuisbezoek hebben ervaren? Zij hebben zelf ervaringen gedeeld met de kinder- en jongeren-versies van de monitor. ! Luisteren naar? Belangrijk is te weten naar wie er volgens kinderen en jongeren is geluisterd in het ziekenhuis: naar hen, naar de ouders of naar anderen? Dat is te zien in de driehoek die hiernaast staat afgebeeld. Ieder puntje is een ervaring, met een verhaalnummer, de kleur staat voor hoe mensen het hebben ervaren van zeer goed tot zeer negatief. Vier verhalen zijn aan de rechterzijde weergegeven. ! In de verhalen die kinderen hebben verteld, hebben zij vooral de indruk dat er naar de ouders en naar hen zelf is geluisterd. nvt ouders jongeren kinderen 9 16 VERHAAL LEEFTIJD GESLACHT ERVARING TYPE BEZOEK Goed eerst ging in het kapje blazen heel goed, was wel vies, daarna ging ik goed slapen. 605 OPNAME Helemaal niet leuk dat ze stekertjes op mijn borst geplakt hebben. NEGATIEF 723 11 Goed ik was gevallen met mijn fiets op mijn hoofd Ik was gevallen met de fiets op mijn hoofd en met de ambulance binnen gebracht. Ik herkende niemand meer, de dokters waren heel erg lief. NEGATIEF 5 Goede zorg de zusters waren de hele tijd bij me en stonden de hele tijd voor me klaar. GOED 572 14 OPNAME 420 7 ZEER GOED DAGOPNAME SPOEDEISENDE HULP Uitgave: April 2014 HEADLINES KATERN KIND OVERZICHT 1e VERDIEPING 2e VERDIEPING CONTEXT SMILEYS EN VERDER In de ervaringsmonitor mocht men zelf drie positieve smileys, drie negatieve smileys of een mix daarvan kiezen die ze het meest van toepassing vinden voor het Diakonessenhuis Utrecht. De winnaars zijn: Meebeslissen ! Eten ! Aandacht voor mij en mijn ouders ! Informatie ! Privacy ! Gebouw/afdeling ! Vriendelijkheid ! Verpleegkundige(n) ! Wachten ! Spelen/afleiding ! Dokter(s) 4 ! 2 ! 2 9 ! ! 1 11 ! ! ! 23 ! 1 24 ! 3 1 ! 7 ! 14 Wachten Deze smiley heeft drie keer een negatieve waardering toegekend gekregen wat terug te leiden is naar een paar negatieve verhalen in de ervaringsmonitor bijvoorbeeld Verhaal 23 (jongen 1 jaar): Volgorde operatie kinderen. 
 Zeer tevreden over de kundigheid van de artsen/ verpleegsters. We hadden in eerste instantie begrepen dat ivm leeftijd van ons kind (1 jaar) hij als eerste geholpen zou worden (neusamandelen en buisjes) dus het was wel lang wachten voordat hij aan de beurt was. ! Hoe zit het met privacy en gebouw? Mensen mogen 3 keuzes maken voor de smileys. Privacy is geen enkele keer gekozen. Aandacht, informatie, verpleegkundige(n) krijgen in een enkel geval niet de voorkeur. 1 2 3 VERPLEEGKUNDIGEN AANDACHT VRIENDELIJKHEID 3 DOKTER(S) Uitgave: April 2014 HEADLINES KATERN KIND OVERZICHT 1e VERDIEPING 2e VERDIEPING CONTEXT SMILEYS EN VERDER Colofon Over: Het Smiley Storyreport wordt samengesteld op basis van de het kwaliteitshandboek Zilveren en Gouden Smiley van de Stichting Kind en Ziekenhuis door TOP innosense. ! Data: Afkomstig uit de ervaringsmonitor ! Evaluatie van de resultaten: Mallika de Kramer International development en mensen-en kinderrechteneducatie ! Wetenschappelijke verantwoording: Marco Koning Register Psycholoog NIP/Arbeid en Organisatie en expert veranderprocessen ! Contact: info@top-innosense.nl info@kindenziekenhuis.nl ! Frequentie: Het Smiley Storyreport verschijnt drie keer per jaar waarvan één keer als Nationaal Evaluatierapport Kindgerichtheid. Voorbereiding: waar is winst te behalen? Mensen bereiden zich op diverse manieren voor op een bezoek aan het Diakonessenhuis. Het merendeel bereidt zich voor door een gesprek met de dokter of met het kind. Het valt op dat maar een klein aandeel zich voorbereid middels een rondleiding, door het bekijken van de website of door gebruik te maken van een fotoboek. Er is een aanzienlijk deel dat zich niet voorbereid op een bezoek en men heeft daarbij gemixte gevoelens (van positief, neutraal tot ik weet het niet en negatief): • waaraan ligt het dat er geen voorbereiding heeft plaatsgevonden?
 Kick-out criteria: aanwezig mogen zijn: 35 niet mogen overnachten: 0 niet aanwezig zijn bij overnachting: 0 niet aanwezig zijn bij wakker worden: 0 geen gesprek met anesthesie, wel gepland: 0 ! Driehoeken beslissingen nemen Het valt op dat in deze driehoek veel spreiding zit: in hoeverre is men gericht op het kind bij het maken van beslissingen? Ook was er een aardig cluster rechts onderin waarbij wordt ervaren dat mensen van het ziekenhuis beslissingen nemen: verwachten we niet dat oudere kinderen meer en vaker het idee hebben dat ze zelf de beslissing mochten nemen? Tijdsperiode Ervaringen zijn kwalitatief het beste als ze dicht op de situatie worden ingevoerd. Positief is dat veel verhalen zijn verteld kort nadat de situatie heeft plaatsgevonden. Namelijk in de week van de opname of behandeling zelf. Belangrijk is dat het ziekenhuis zorgt voor een continue stroom aan verhalen zodat verschuivingen over tijd te volgen zijn.
 25. 25. Vragen waar je in werk tegenaan loopt
 26. 26. Voeden, niet sturen Eigenaarschap Vruchtgebruik Teruggeven is key Voorzichtig maar doorpakken Vertrouwen gaat te paard Neem tijd voor losweken Be humble Hoe gaat PNI in zijn werk? P l a n n e n Ve r za m e l e n Ve r s n e l l e n B e t e ke n i s / 0 g e v e n I n t e r v e n t i e s 0 o n t w e r p e n Te r u g g e v e n
 27. 27. De grootste uitdagingen Burgerkant • Netwerk van actieve luisteraars • Bereiken via Internet/Social Media • Resultaten terugkoppelen • Actie ondernemen • 3% actief opzoeken Bestuurskant • Meetreflex onderdrukken • Ontzag voor het zwakke? • Tijd voor opbouw naar landelijk • Budget voor burgers • Bewaken onafhankelijkheid • Organisatie-netwerk (AMK+)

×