Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
 De finanskriser som vi sett
de senaste åren är inte de
första.
 Innan andra världskriget
drogs världen in i en av de
me...
 Men vi har ju också
konstaterat att banker och
lån fyller en mkt viktig
funktion i våra samhällens
ekonomi.
 Så hur sku...
 Många menar att banker i framtiden måste
kontrolleras hårdare.
 Banker skall inte tillåtas att spekulera bort
vanliga m...
 Men detta skulle ju också
innebära att banker inte
längre kan ”uppfinna”
pengar i samma takt
som tidigare.
 I en sådan ...
 Kanske framtidens
ekonomi därför också
måste bli mindre och mer
lokal.
 I stället för stora globala
och internationella...
 Mindre företag skulle inte vara lika beroende av stora
investeringar.
 Lokala företag skulle nog också ha ett större lo...
 RörelsenTransition eller
Omställning grundades i
Storbritannien, men har
vuxit mkt snabbt i världen.
 Rörelsen handlar ...
 Det kan handla om t ex lokala
bagerier som startas av
personer i ett bostadsområde
eller kvarter.
 Man turas sen alla o...
 Det kan handla om
människor som går
samman och odlar
grönsaker eller frukt på
mark som finns i
anslutning till deras
bos...
 På vissa ställen har man kommit
så långt att man tom skapat sina
egna lokala pengar.
 I stadsdelen Brixton i London
har...
www.brixtonpound.org/what
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

10 en ny ekonomi

 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

10 en ny ekonomi

 1. 1.  De finanskriser som vi sett de senaste åren är inte de första.  Innan andra världskriget drogs världen in i en av de mest kända kriserna hittills den sk depressionen.  Men under 1900-talet har åtskilliga finanskriser och lånebubblor byggts upp.  Orsaken är självklart problemen med den låne- och räntebaserade ekonomin, som vi tagit upp.
 2. 2.  Men vi har ju också konstaterat att banker och lån fyller en mkt viktig funktion i våra samhällens ekonomi.  Så hur skulle en ”ny ekonomi” kunna se ut och fungera?  Detta är en stor och svår fråga som just nu diskuteras runt om i världen.  Men det finns en del saker som vi kan nämna.
 3. 3.  Många menar att banker i framtiden måste kontrolleras hårdare.  Banker skall inte tillåtas att spekulera bort vanliga människors och småföretags pengar. ▪ Dels behövs kanske hårdare lagar och kontroller för detta. Dvs att politiker begränsar den fria bankverksamheten. ▪ Dels skulle man kunna separera: ▪ ”Vanlig” bankverksamhet där vanliga människor och småföretag sparar sina pengar och kan ta mindre lån ▪ Och spekulerande verksamhet där banker försöker tjäna pengar på t ex aktier och högrisklån.  På detta sätt skulle vanliga människors och småföretags pengar vara mkt säkrare.  Och spekulationen skulle nog minska.
 4. 4.  Men detta skulle ju också innebära att banker inte längre kan ”uppfinna” pengar i samma takt som tidigare.  I en sådan ekonomi skulle det finnas mindre pengar att tillgå.  Och mindre och färre lån att ge.
 5. 5.  Kanske framtidens ekonomi därför också måste bli mindre och mer lokal.  I stället för stora globala och internationella företag.  Som omsätter enorma summor pengar.  Skulle mkt mindre lokala företag kunna växa fram.  Företag som drivs av personer som bor där företaget finns.
 6. 6.  Mindre företag skulle inte vara lika beroende av stora investeringar.  Lokala företag skulle nog också ha ett större lokalt stöd. Alla känner alla och man ”vill hjälpa till”.  Med lokala företag skulle det också bli mer uppenbart att våra lokala resurser är grunden för vår ekonomi.  De lokala företagen skulle vara mkt mer beroende av den lokala arbetskraften och de resurser som finns lokalt.  Detta skulle nog också ge positiva miljöeffekter. Dessa företag måste behandla arbetskraft och resurser på ett långsiktigt hållbart sätt.
 7. 7.  RörelsenTransition eller Omställning grundades i Storbritannien, men har vuxit mkt snabbt i världen.  Rörelsen handlar mkt om att lokalt enagera människor i sin ekonomi. ▪ Att själva starta och driva sina företag och affärer. ▪ Att själva odla och producera sin mat och sin energi. ▪ Och att på sikt bygga bort det stora beroendet av storföretag och storbanker.  Inom rörelsen finns många intressanta exempel på ”ny ekonomi”…
 8. 8.  Det kan handla om t ex lokala bagerier som startas av personer i ett bostadsområde eller kvarter.  Man turas sen alla om att arbeta några timmar varje vecka i bageriet.  Men får betalt i bröd i stället för pengar.  Ett sådant bageri har låga personalkostnader eftersom arbetskraften är gratis.  Och man har också en bra kundbas i de människor som bor i området.  Man blir beroende av varandra.
 9. 9.  Det kan handla om människor som går samman och odlar grönsaker eller frukt på mark som finns i anslutning till deras bostäder.  I lokala parker eller grönområden.  På samma vis blir man beroende av varandra.  Och får enkelt del av lokalproducerad mat.
 10. 10.  På vissa ställen har man kommit så långt att man tom skapat sina egna lokala pengar.  I stadsdelen Brixton i London har det sk Brixton pound skapats.  Till viss del bygger Brixton pound på byteshandel.  Människor som bor i Brixton kan byta in både varor och vanliga brittiska pund för att få Brixton pound.  Dessa går sedan att använda när man handlar lokalt.  Även här är fördelen att alla i den lilla ekonomin på sätt och vis är beroende av varandra och ofta känner varandra.
 11. 11. www.brixtonpound.org/what

×