Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
 I början av 1800-talet börjar vissa politiska tänkare kalla sig
socialister.
 Börjar som en kritik mot marknadsekonomi ...
 Svaga grupper i samhället, arbetarklassen och
staten.
 Socialismen är från början inriktad på att hjälpa
arbetarklassen...
 Att jämna ut skillnader som finns mellan
olika grupper har alltid varit mkt viktigt för
socialister.
▪ Rika och fattiga....
 Men detta låter ju jättebra:
▪ Alla skall få ungefär lika mkt oavsett vad man föds med.
▪ Höga skatter gör att staten ha...
 Om man bara ser till kollektivet, alltså majoriteten i
samhället vad händer då med oss individer?
 Skall staten få lägg...
 Även inom socialismen har olika människor tyckt
olika.
 Socialdemokrater t ex menar ofta att man måste
blanda upp den r...
Karl Marx Friedrich Engels Eduard Bernstein Rosa Luxemburg Evo Morales Mona
Sahlin
Svenska partier som influerats
av socia...
 Ungefär när och hur uppstår socialismen som
ideologi?
 Vad är det viktigaste att prioritera i samhället
för en socialis...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

3 socialism

  • Sé el primero en comentar

3 socialism

  1. 1.  I början av 1800-talet börjar vissa politiska tänkare kalla sig socialister.  Börjar som en kritik mot marknadsekonomi och liberalism. Man menar att ett samhälle som bara fokuserar på individer och privat ägande kommer att bli mycket orättvist: ett fåtal ”vinnare” som lever på en massa ”förlorare”.  För att motverka detta måste man tänka mer på grupper i samhället. Staten måste gå in och begränsa för individer för att ”skydda” svaga i samhället.  Man ville skapa ett ”klasslöst” samhälle. Ett samhälle där staten får lägga sig i individens frihet för att ”ta från de rika och ge till de fattiga.  Idag är de flesta socialister inte ute efter att ”utrota” klasser utan göra skillnaderna mellan rika och fattiga mindre.
  2. 2.  Svaga grupper i samhället, arbetarklassen och staten.  Socialismen är från början inriktad på att hjälpa arbetarklassen. ▪ D v s de som inte äger något annat än sin egen kropp och förmåga att arbeta. ▪ Stödjer inte staten dessa människor kommer de att utnyttjas av de som äger kapital (pengar) i samhället, menar socialisterna.  Staten får alltså enligt socialismen en viktig roll. ▪ Staten skall hjälpa till att minska klyftorna i samhället. ▪ Detta är mkt viktigare än individens frihet.
  3. 3.  Att jämna ut skillnader som finns mellan olika grupper har alltid varit mkt viktigt för socialister. ▪ Rika och fattiga. ▪ Män och kvinnor.  För att uppnå detta måste staten få en viktig del i samhället: ▪ Ta ut högre skatter. ▪ Hindra individer från att utnyttja varandra med hjälp av lagar och regler
  4. 4.  Men detta låter ju jättebra: ▪ Alla skall få ungefär lika mkt oavsett vad man föds med. ▪ Höga skatter gör att staten har råd att bygga ut sjukvård, utbildning och kultur som alla kan ta del av.  Men kan detta skapa problem? ▪ Vad kan det finnas för negativa effekter i ett samhälle där staten har rätt att begränsa individers frihet mkt? ▪ Försök att översiktligt komma på några problem. ▪ Försök också lite mer utförligt förklara varför mkt statlig kontroll leder till detta?
  5. 5.  Om man bara ser till kollektivet, alltså majoriteten i samhället vad händer då med oss individer?  Skall staten få lägga sig i människors privatliv hur mkt som helst? Blir samhället verkligen bättre och rättvisare av detta?  Vad händer med de individer som inte tycker som staten?  Om skatterna blir för höga och man inte får äga ngt själv hur skall då människor motiveras att arbeta och göra ngt. Kväver inte socialismen oss människor i jakten på rättvisa?
  6. 6.  Även inom socialismen har olika människor tyckt olika.  Socialdemokrater t ex menar ofta att man måste blanda upp den rena socialismen med liberala tankar. En stark stat, men med viss individuell frihet.  Men en del har menat att staten måste ges ännu mer makt för att skapa ett bra samhälle.  Socialismens tro på den starka staten har använts av både kommunister och nationalsocialister.
  7. 7. Karl Marx Friedrich Engels Eduard Bernstein Rosa Luxemburg Evo Morales Mona Sahlin Svenska partier som influerats av socialismen: •Socialdemokraterna. •Vänsterpartiet.
  8. 8.  Ungefär när och hur uppstår socialismen som ideologi?  Vad är det viktigaste att prioritera i samhället för en socialist?  Hur vill man att man uppnår detta?  Vad finns det för vanlig kritik emot socialismen?  Olika inriktningar?  Nämn minst två socialister.

×