Publicidad
Publicidad

Más contenido relacionado

Presentaciones para ti(20)

Destacado(20)

Publicidad

Más de Veska Petrova(20)

Publicidad

11. Условия, необходими за живота на растенията - РК, Просвета, В. П.

 1. светлина топлина въздух вода почва
 2. Наблюдавай и обясни. Какви условия са необходими за нормалното развитие на растенията? почва въздух светлинатоплина вода
 3.  Растенията живеят закрепени за почвата чрез корените си.  От нея те извличат вода и соли, необходими за изграждането на хранителни вещества в техния организъм.
 4. Въздухът е необходим за:  дишането на растението;  образуването на хранителни вещества в листата.
 5. Източник на светлина за Земята е Слънцето.  Светлината е източник на енергия, която е необходима за изграждането на хранителните вещества.
 6. Източник на топлина за Земята е Слънцето.  Топлината е много важно условие, защото растенията могат да изграждат хранителни вещества и да дишат само при определена температура.  При много ниска и много висока температура тези процеси спират и растението загива.
 7. Водата е главната съставна част на всяко растение.  Тя поддържа всички негови части.  Необходима е за разтваряне- то и приемането на солите от почвата, както и за тяхното пренасяне до листата, където те са нужни за изграждане на хранителни вещества.  От листата с помощта на водата хранителните вещества се отнасят до всички части на растението.  Излишната вода се изпарява чрез листата.
 8. Защо тези цветя са красиви? Какви грижи полага за тях момиченцето? ОСИГУРЯВА ИМ: вода въздух почва светлина топлина
 9. Кое от условията за живот липсва? Кликни върху номерчето. 1 2 3 4 почва 5
 10. Кое от условията за живот липсва? Кликни върху номерчето. 1 2 3 4 вода 5
 11. Кои от условията за живот липсват? Кликни върху номерчето. 1 2 3 4топлина 5светлина
 12. Кое от условията за живот липсва? Кликни върху номерчето. 1 2 3 4 въздух 5
 13. Какъв извод можете да направите?  За да живеят и се развиват нормално, растенията се нуждаят от почва, светлина, топлина, вода и въздух.  При липсата на едно от тези условия те загиват.
 14. Оцветете изображението на с. 23, като спазите цветовете, отбелязани със съответната цифра. Ако работите вярно, ще се получите: слънце, небе, облак
 15. В презентацията са използвани картинки от:  Интернет;  http://www.e-uchebnik.bg/
Publicidad