Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

8. Движение на улицата - ОС, Анубис - В. П.

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 58 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Anuncio

Más de Veska Petrova (20)

Anuncio

Más reciente (20)

8. Движение на улицата - ОС, Анубис - В. П.

 1. 1. Улицата крие много опасности за тези, които не спазват правилата за движение.
 2. 2. Те важат както за водачите на пътни превозни средства, така и за пешеходците. Безопасното движение има свои правила. Знаете ли тези правила? За кого са нужни те?
 3. 3. Спазването на правилата гарантира реда и сигурността на улицата и на пътното платно.
 4. 4. Движението на пътя се регулира от: пътна маркировка
 5. 5. светофар или регулировчик
 6. 6. пътни знаци
 7. 7. се използва за: 1. Създаване на организация на движението по пътищата чрез разделяне на платното за движение на пътни ленти; 2. Обозначаване на пътните съоръжения; 3. Информиране на участниците в движението за направлението на пътя, за избор на посоки за движение, за наименования на населени места и др.
 8. 8. Това е . То е с .
 9. 9. В Африка далечна нека се разхожда по пижама. Тука служи на човека и да спи тя право няма!
 10. 10. са важна част от . Защо?
 11. 11. Да припомним! регулира движението на превозните средства и пешеходците по пътищата. Светлината, която забранява движението е __________.червената Светлината, която предупреждава е __________.жълтата Светлината, която разрешава движението е __________.зелената
 12. 12. Пешеходен светофар Автомобилен светофар
 13. 13. Поставете светлината, която означава: Кликни върху светлината. Спри! Спри! Приготви се! Премини! Премини!Спри!
 14. 14. Къде се движат пешеходците?пешеходна пътека, тротоарНа кои места те пресичат улицата ?Пресичат на пешеходната пътека.Как се регулира движението на това кръстовище и с какво се съобразяват участниците в движението? Движението се регулира със светофар и всички участници в движението се съобразяват със светлинните му сигнали.
 15. 15. Сред кръстовище изправен, той на пътя най е главен. Кой да тръгва, кой да спира, с палката си контролира.
 16. 16. – лице, което е упълномощено да регулира движението по пътищата.  носи отличителни знаци; ползва регулировъчна палка и полицейска свирка; при строително-ремонтни работи на пътя регулира движението с червен флаг;  контролира преминаването на участниците в движението с различни движения на ръцете и тялото.
 17. 17. Какво ще направите, ако на кръстовището има несъответствие между сигналите на регулировчика и светлинните сигнали относно предимството? Задължително се съобразяваме със сигналите на регулировчика!
 18. 18. На някои улици няма светофар и регулировчик, нито пешеходна пътека. Как ще постъпите тогава?  Изберете място, от което добре да виждате уличното движение.  Първо се огледайте наляво и ако няма превозно средство, преминете до средата на улицата. Там спрете за малко, огледайте се надясно и премините, ако не идва превозно средство.
 19. 19. Армия сме ние цяла с разнолики щитове. Край шосе и магистрала пазим в зной и студове. Пазим в стегнати редици- смел юнак подир юнак, че железни сме войници. Да се плашим няма как. Бдим на поста без умора и край пътя сме навред. Щом познава ни шофьора и зачита – има ред!
 20. 20. Пътните знаци са помощници на пешеходците и на шофьорите в уличното движение. Вие сте малки пешеходци. Кои пътни знаци е важно да знаете като участници в движението?
 21. 21. С осмоъгълна глава само той е затова – че е пътен знак най-важен и на всеки – ______ - ще каже!СПРИ! Това е алея само за велосипидисти. Пешеходна пътека. Огледай се и премини! Премини през подлеза или надлеза! Опасно е да пресичаш на улицата. Внимание, гараж! Винаги поглеждай дали от гаража не излиза кола! Това е задължителен път само за пешеходци. Внимание, деца! Карай внимателно! Внимание, тук преминават влакове! Спри, когато бариерата е спусната! Когато тя се вдигне, огледай се и премини! Движението с велосипеди е забранено!
 22. 22. Пътните знаци са няколко вида: предупредителни знаци знаци за предимство забранителни знаци
 23. 23. пътни знаци със задължителни предписания указателни знаци и табели
 24. 24. пътни знаци, даващи допълнителна информация пътни знаци, указващи направления, посоки, обекти…
 25. 25. Какво ще направите, ако на кръстовището има несъответствие между сигналите на регулировчика и пътните знаци относно предимството? Задължително се съобразяваме със сигналите на регулировчика!
 26. 26. Съобразявайте се с цялостната ситуация на пътя!
 27. 27. По-голяма част от улиците са с . Те са предназначени за .
 28. 28. Като пешеходци трябва да се движите само по безопасната вътрешна част на тротоара! Ако няма тротоар, движението се извършва в лявата страна на платното , срещу насрещното движение. Движението по платното и бордюра е опасно!
 29. 29. На тротоарите има и автобусни .  Чакайте автобуса на указаното място!  Искате да пресечете. Преминете през улицата само тогава, когато общественият транспорт замине от спирката.
 30. 30. Пресичайте на определените за целта места – където има светофар или пешеходна пътека!
 31. 31. Преди да пресечете, спрете на бордюра. Първо се огледайте наляво и ако няма превозно средство, преминете до средата на улицата. Там спрете за малко, огледайте се надясно и премините, ако не идва превозно средство! Пресичането на пешеходна пътека не винаги е безопасно! Внимавайте! Няма светофар.
 32. 32. Изберете сигурността! Ако има пешеходен подлез, минете задължително през него!
 33. 33. Внимавайте! Така не бива…!!! !!! !!!
 34. 34. Не пресичайте нито пред спрели, нито след спрели превозни средства! Водачът може да не ви забележи. Изчакайте да потегли и тогава пресечете!
 35. 35. Не пресичайте внезапно! Водачът може да не ви забележи. Огледайте се, изчакайте да премине и тогава пресечете! Не играйте на улицата, нито на тротоара! Там е опасно!
 36. 36. Играйте далече от оживени улици, по които се движат много автомобили !
 37. 37. Спазвайте правилата за движение, когато сте навън с колелото или ролерите!
 38. 38. Карайте велосипед, кънки, ролери, скейтборд само в парка или по специалните алеи край пътя!
 39. 39. Внимавайте! Така не бива…!!! !!!
 40. 40. Не се доверявайте на непознати хора! Не всички са добронамерени.
 41. 41. Разгледай картините. Кое поведение на децата е правилно и кое не? Обясни защо.
 42. 42. При червена светлина на светофара не се пресича. Пресичането става на пешеходна пътека тип „Зебра“. Игрите с топка и карането на скейтборд на пътното платно са опасни. За целта има подходящи паркове и алеи.
 43. 43. Всяка година по пътищата на България над 100 деца на възраст от 6 до 9 години попадат в пътни инциденти. Затова спазвай правилата за безопасно движение!
 44. 44. Разгледайте илюстрациите и отговорете кое дете пресича правилно. Защо? V Пресича на зелена светлина.
 45. 45. Кои правила са нарушили някои от децата? Пресича на червена светлина. Няма пешеходна пътека. Не се оглежда. Пресича на червена светлина. Не вижда идващата след автобуса кола. Не спазва указанията на регулиров- чика.
 46. 46. - Разкажете какво е изобразено на илюстрациите. - Определете поведението на децата в тях. - Поставете знака за правилно или неправилно. X X V X
 47. 47. ВНИМАНИЕ! ВЕЛОСИПЕДИСТ НА ПЪТЯ! Разгледайте и обяснете. Какво НЕ трябва да прави велосипедистът? Кликни за следваща ситуация!
 48. 48. Кликни за следваща ситуация! ВНИМАНИЕ! ОПАСНО ЗА ЖИВОТА! Разгледайте и обяснете. Кои правила за поведение на улицата са нарушили децата?
 49. 49. Н Н П П Н П П Н
 50. 50. Да проверим.
 51. 51. Учете и се забавлявайте с играта „На колела“. /учебник с. 21, 22/. Да проверим.
 52. 52. За осигуряване на своята безопасност на улицата, децата трябва да спазват правилата за безопасно движение и да играят на определените за това места.
 53. 53. В презентацията са използвани картинки от:  Интернет;  Viki.rdf.ru;  http://www.e-uchebnik.bg/

×