Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
PENGAJIAN AM 900
GRAF BAR/PALANG
Pengenalan
Graf bar digunakan untuk menunjukkan
data statistik dengan lebih jelas dan
mu...
Terdapat 4 jenis graf bar (STPM)
iaitu :
1. graf bar kompaun/histogram
2. graf bar komponen
3. graf bar memesong/cermin.
4...
GRAF BAR KOMPAUN
GRAF BAR KOMPONEN
GRAF BAR MEMESONG/CERMIN
GRAF BAR PIRAMID
Kaedah mengenal pasti media
Menunjukkan bilangan/kuantiti/nilai
mutlak– graf bar kompaun,histogram.
Contoh: Berdasarkan m...
Menunjukkan
jumlah/komposisi/diterapkan – graf bar
komponen.
Con : Berdasarkan maklumat yang
diberikan dalam petikan di
b...
Menunjukkan perubahan positif dan
negatif – graf bar memesong/cermin
Contoh : Berdasarkan maklumat yang
diberikan di bawa...
Menunjukkan bilangan/jumlah
kelahiran, jantina atau kumpulan etnik
– Graf bar piramid.
Contoh: Berdasarkan maklumat yang
...
Perkara yang wajib pelajar
beri perhatian
Tajuk media mengandungi negara,
isu dan tahun
Tajuk harus BERHURUF BESAR atau
...
Pastikan pelajar menuliskan label yang
mengandungi peratus, angka dan tahun
pada paksi.
Label harus berada di bawah taju...
Pelajar perlu tuliskan titik asas (0)
Pastikan kedudukan media dalam
keadaan di tengah-tengah kertas graf.
Tulis persam...
Kaedah Melukis dan
Ciri-ciri jawapan yang
cemerlang
Graf Bar Kompaun/Histogram
Graf bar Kompaun dikenali juga sebagai
graf bar bandingan atau bar kumpulan.
Digunakan untuk m...
Tentukan graf bar yang dikehendaki
setelah membaca petikan yang diberi
dengan teliti.
Pindahkan data ke bentuk jadual un...
Paksi menegak/X mesti dimulakan dengan nilai
sifar (punca paksi/origin 0) dan ketinggiannya
mestilah melebihi sedikit dar...
Skalanya juga harus sesuai supaya
graf yang akan terhasil kelihatan
kemas dan seimbang, iaitu tidak
terlalu besar sehingg...
Buat Petunjuk di bawah skala sebelah
kiri. Petunjuk tidak memerlukan ruang
yang terlalu besar.
Pindahkan sumber ke bawah...
Graf Bar Komponen/Komposisi
Graf ini dikenali juga sebagai graf
majmuk.
Dibina bagi memaparkan maklumat
pemboleh ubah ya...
Cara untuk mendapat data dan jadual sama
seperti graf bar kompaun,
Cuma sedikit perbezaan. :
i) Jadual perlu ada bahagian...
Kesalahan
1. Perkataan `Jumlah’
tiada pada Tajuk
mak 12/15
Graf Bar Memesong
Dilukis untuk menunjukkan perubahan
nilai sesuatu pemboleh ubah yang
bernilai positif dan nilai negatif...
Data yang diberi biasanya dalam
bentuk nilai mutlak, dan pelajar
perlu membuat pengiraan untuk
mendapatkan nilai positif ...
Kesalahan
1.Tiada `perubahan’ pada
tajuk/paksi Y
mak. 06/15
LATIHAN GRAF BAR
1. Graf Bar Kompaun
Lat. 4, 26, 27, 3, 43,
2. Graf Bar komponen
Lat. 17, 18, 19, 33, 41, 49, 54
3. Graf B...
GRAF BAR
GRAF BAR
GRAF BAR
GRAF BAR
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×
Próxima SlideShare
Latih tubi graf modul penggal2 edited
Siguiente
Descargar para leer sin conexión y ver en pantalla completa.

15

Compartir

Descargar para leer sin conexión

GRAF BAR

Descargar para leer sin conexión

Kaedah mengenal pasti media

Libros relacionados

Gratis con una prueba de 30 días de Scribd

Ver todo

Audiolibros relacionados

Gratis con una prueba de 30 días de Scribd

Ver todo

GRAF BAR

 1. 1. PENGAJIAN AM 900 GRAF BAR/PALANG Pengenalan Graf bar digunakan untuk menunjukkan data statistik dengan lebih jelas dan mudah. Graf bar sesuai digunakan untuk membuat perbandingan atau melihat perubahan sesuatu pembolehubah dalam sesuatu tempoh masa dengan jelas.
 2. 2. Terdapat 4 jenis graf bar (STPM) iaitu : 1. graf bar kompaun/histogram 2. graf bar komponen 3. graf bar memesong/cermin. 4. Graf bar piramid
 3. 3. GRAF BAR KOMPAUN
 4. 4. GRAF BAR KOMPONEN
 5. 5. GRAF BAR MEMESONG/CERMIN
 6. 6. GRAF BAR PIRAMID
 7. 7. Kaedah mengenal pasti media Menunjukkan bilangan/kuantiti/nilai mutlak– graf bar kompaun,histogram. Contoh: Berdasarkan maklumat dalam petikan di bawah, sediakan graf bar yang sesuai untuk menunjukkan perbelanjaan pembangunan Kerajaan Persekutuan bagi perkhidmatan sosial dan ekonomi pada tahun 1998 hingga 2001.
 8. 8. Menunjukkan jumlah/komposisi/diterapkan – graf bar komponen. Con : Berdasarkan maklumat yang diberikan dalam petikan di bawah, sediakan graf bar yang sesuai untuk menunjukkan jumlah kutipan hasil cukai tidak langsung Kerajaan Persekutuan pada tahun 2000 hingga 2005.
 9. 9. Menunjukkan perubahan positif dan negatif – graf bar memesong/cermin Contoh : Berdasarkan maklumat yang diberikan di bawah, sediakan graf bar yang sesuai untuk membandingkan perubahan kadar pertumbuhan ekonomi Malaysia dan beberapa buah negara terpilih bagi yahun-tahun yang dinyatakan.
 10. 10. Menunjukkan bilangan/jumlah kelahiran, jantina atau kumpulan etnik – Graf bar piramid. Contoh: Berdasarkan maklumat yang disediakan dalam petikan di bawah, sediakan sebuah graf bar yang sesuai untuk menunjukkan kelahiran hidup mengikut berat kelahiran, kumpulan etnik dan jantina di Semenanjung Malaysia pada tahun 2002.
 11. 11. Perkara yang wajib pelajar beri perhatian Tajuk media mengandungi negara, isu dan tahun Tajuk harus BERHURUF BESAR atau awalan berhuruf besar dan ditulis di tengah bahagian atas. Pelajar tidak perlu melukis bingkai bagi media yang dipilih.
 12. 12. Pastikan pelajar menuliskan label yang mengandungi peratus, angka dan tahun pada paksi. Label harus berada di bawah tajuk media Skala perlu ditulis sama ada dalam angka juta atau ribu di bawah label. Pelajar yang silap menulis bilangan (0) bagi ribu atau juta akan mendapat markah rendah dan menjejaskan perolehan markah keseluruhan media.
 13. 13. Pelajar perlu tuliskan titik asas (0) Pastikan kedudukan media dalam keadaan di tengah-tengah kertas graf. Tulis persamaan skala di bawah media. Petunjuk perlu dibuat di bawah skala persamaan yan g ditulis. Sumber mesti ditulis di bawah petunjuk dan diletakkan di bawah bahagian kanan. Jangan lupa untuk membuat jadual secara lengkap untuk dihantar bersama- sama media yang dilukis.
 14. 14. Kaedah Melukis dan Ciri-ciri jawapan yang cemerlang
 15. 15. Graf Bar Kompaun/Histogram Graf bar Kompaun dikenali juga sebagai graf bar bandingan atau bar kumpulan. Digunakan untuk memaparkan sesuatu pemboleh ubah dalam jangka masa tertentu. Graf ini dapat menunjukkan perbandingan sesuatu pemboleh ubah dalam suatu kumpulan bar mengikut tempoh masa tertentu.
 16. 16. Tentukan graf bar yang dikehendaki setelah membaca petikan yang diberi dengan teliti. Pindahkan data ke bentuk jadual untuk memudahkan melukis media. Lukis dua paksi, iaitu paksi mendatar/X untuk mewakili pemboleh ubah bebas (tahun,bulan, umur dsb) dan paksi menegak/Y bagi menunjukkan nilai/kuantiti. Masukkan label dan unit paksi. Cadangan – Jarakkan 2cm di kanan dan kiri graf agar dapat menghasilkan kedudukan media yang seimbang.
 17. 17. Paksi menegak/X mesti dimulakan dengan nilai sifar (punca paksi/origin 0) dan ketinggiannya mestilah melebihi sedikit daripada nilai maksimum bagi pemboleh ubah berkenaan Satu kelompok bar digabungkan dalam satu kumpulan semasa dilukis. Kumpulan bar yang pertama dan yang terakhir hendaklah dilukis terpisah daripada garis paksi supaya kelihatan jelas dan kemas. Saiz atau lebar bar hendaklah sesuai; tidak terlalu kecil atau terlalu lebar. Jarak antara kumpulan bar sebaik-baiknya ½ atau sama dengan saiz bar.
 18. 18. Skalanya juga harus sesuai supaya graf yang akan terhasil kelihatan kemas dan seimbang, iaitu tidak terlalu besar sehingga memenuhi seluruh muka surat atau terlalu kecil; hanya memenuhi sebahagian kecil daripada kertas graf. Kedudukan media mestilah di tengah- tengah kertas graf. Tulis skala ; Skala: 1cm mewakili RM10juta. Di sebelah kiri.
 19. 19. Buat Petunjuk di bawah skala sebelah kiri. Petunjuk tidak memerlukan ruang yang terlalu besar. Pindahkan sumber ke bawah sebelah kanan graf. Warnakan menggunakan warna yang sesuai dengan kemas dan jelas. Ruangan besar gunakan warna yang cerah/terang.
 20. 20. Graf Bar Komponen/Komposisi Graf ini dikenali juga sebagai graf majmuk. Dibina bagi memaparkan maklumat pemboleh ubah yang diterapkan ke dalam jumlah melalui satu bar. Nilai yang tertinggi pada bahagian atas bar merupakan jumlah nilai keseluruhan semua pemboleh ubah yang terlibat bagi satu-satu tahun. Pengiraan data dibuat secara nilai tokokan (nilai ditambah) bagi setiap komponen
 21. 21. Cara untuk mendapat data dan jadual sama seperti graf bar kompaun, Cuma sedikit perbezaan. : i) Jadual perlu ada bahagian JUMLAH. Data perlu dibuat nilai tambah atau tokokan. ii) Pada TAJUK – mesti ada perkatan JUMLAH iii) Label Paksi Menegak – Masukkan perkataan JUMLAH  Warnakan untuk membezakan pemboleh ubah dan sertakan petunjuk di bawah graf berkenaan.
 22. 22. Kesalahan 1. Perkataan `Jumlah’ tiada pada Tajuk mak 12/15
 23. 23. Graf Bar Memesong Dilukis untuk menunjukkan perubahan nilai sesuatu pemboleh ubah yang bernilai positif dan nilai negatif dalam satu jangka masa yang tertentu. Apabila melukis graf bar memesong, hendaklah dipastikan bahawa nilai skala dicatatkan di atas dan di bawah sifar, iaitu di atas dan di bawah paksi mendatar. Pastikan juga bahawa graf mempunyai nilai positif dan negatif.
 24. 24. Data yang diberi biasanya dalam bentuk nilai mutlak, dan pelajar perlu membuat pengiraan untuk mendapatkan nilai positif atau negatif. Kebiasaannya nilai positif dan negatif ini dalam unit peratus (peratus perubahan). Tulis perkataan ‘PERUBAHAN’ pada tajuk dan label paksi
 25. 25. Kesalahan 1.Tiada `perubahan’ pada tajuk/paksi Y mak. 06/15
 26. 26. LATIHAN GRAF BAR 1. Graf Bar Kompaun Lat. 4, 26, 27, 3, 43, 2. Graf Bar komponen Lat. 17, 18, 19, 33, 41, 49, 54 3. Graf Bar Cermin/Memesong Lat. 5, 6, 22, 28, 39
 • OnelSyre

  Sep. 9, 2020
 • IRishMil

  Jan. 28, 2020
 • kuba_bala

  May. 6, 2019
 • KrishenJaya

  Mar. 10, 2019
 • NurMunira4

  Aug. 24, 2018
 • SusanDelora1

  May. 21, 2018
 • SusanDelora1

  May. 21, 2018
 • rashidaras7

  Jul. 21, 2017
 • MichaelJr7

  Apr. 25, 2017
 • mohdirfan2416

  Feb. 16, 2017
 • SulalatusSalatin

  Jan. 6, 2017
 • Kevin0901

  Mar. 12, 2016
 • amamzary

  Mar. 1, 2016
 • rondixie5

  May. 18, 2015
 • roslanbainal

  Apr. 29, 2015

Kaedah mengenal pasti media

Vistas

Total de vistas

66.187

En Slideshare

0

De embebidos

0

Número de embebidos

20.374

Acciones

Descargas

356

Compartidos

0

Comentarios

0

Me gusta

15

×