1. Dades de l’Enquesta de
Victimització
• Índex de victimització 2009: 25,6% (any 2008, 20.1%). Ens situem en els
 mateix...
2. Manca d’efectius
 •La  plantilla de la Guàrdia Urbana (GUB) no arriba a la ràtio establerta pel
  Parlament de Cata...
3.Dificultats en el
desenvolupament del model de
Policia de proximitat
•Manca d’una cultura de prevenció i proximitat en u...
4. Mala coordinació amb el
Cos de Mossos d’Esquadra
 •No hi ha uns clars criteris operatius en l’assignació dels serveis a...
5. Guàrdia Urbana, Policia
Judicial, Justícia de
Proximitat
•  Per que el govern municipal no ha sol·licitat al Ministeri...
5. Guàrdia Urbana, Policia
Judicial, Justícia de
Proximitat
•  Quan Barcelona disposi de la justicia de proximitat previs...
1. Augmentarem la Plantilla de la
Guàrdia Urbana
 Exigim arribar a la xifra de 3.200 efectius de la GUB i 4.000 efect...
2. Millorarem la gestió dels recursos
humans per garantir el model de
policia de proximitat
 Revisió i actualització dels...
3. Garantirem la coordinació entre
els cossos i forces de seguretat a
Barcelona


 Millorarem la coordinació i l’assignac...
4. Reformes legislatives

 La GUB, policia judicial: Farem efectives les potencialitats que ofereix el Cos de
 la GUB so...
5. Reforçarem el paper de la Junta
Local de Seguretat L’Alcalde ha d’exercir el dret que li atorga la Junta Local de ...
6. Prevenció, prevenció i més
prevenció

 Farem de la prevenció en matèria de seguretat pública, un eix transversal en
 ...
TriasPrioritats: SEGURETAT
TriasPrioritats: SEGURETAT
TriasPrioritats: SEGURETAT
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

TriasPrioritats: SEGURETAT

1.211 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Noticias y política
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

TriasPrioritats: SEGURETAT

 1. 1. 1. Dades de l’Enquesta de Victimització • Índex de victimització 2009: 25,6% (any 2008, 20.1%). Ens situem en els mateixos nivells que l’any 1985, només superats l’any 1986, amb un 26%. • Tres districtes acumulen més del 50 % dels fets delictius de la nostra ciutat: Districte % fets delictius Eixample 24,6% Ciutat Vella 18,2% Sant Martí 13,6%
 2. 2. 2. Manca d’efectius •La plantilla de la Guàrdia Urbana (GUB) no arriba a la ràtio establerta pel Parlament de Catalunya de 4,5 agents per cada 1.000 habitants. Segons aquest barem, avui hauríem de tenir desplegats 3.200 efectius de la GUB i 4.000 efectius del Cos de Mossos d’Esquadra (CME). •GUB a 31 desembre de 2009: 2.821 % sobre el Divisió Núm Agents % total Divisió Activitat total Territorial 1626 57,64% Primera activitat 2645 93,76% Trànsit 313 11,10% Seguretat 172 6,10% Segona activitat 176 6,24% Resta d’unitats 710 25,17% •Més d’un terç dels agents de la Guàrdia Urbana no són al carrer directament! •Manca en la definició d’unes prioritats en matèria de seguretat i prevenció des de l’Ajuntament de Barcelona: ni l’Alcalde Hereu ni la Regidora de Seguretat, Assumpta Escarp, tenen clares les prioritats que han de marcar a la GUB en la seva lluita per la seguretat i la convivència. Sense directrius, no hi ha un nord
 3. 3. 3.Dificultats en el desenvolupament del model de Policia de proximitat •Manca d’una cultura de prevenció i proximitat en un servei policial que ha estat històricament eminentment reactiu. La idea de proximitat no es fonamenta en la reactivitat si no en la presència i relació dels agents (GUB), amb el territori on serveixen. •La manca de definició de prioritats i d’una cultura de la prevenció, ens porta a un cos desorientat, on la qualitat professional dels efectius no pot compensar l’absència d’un model real i clar a seguir. •Manca d’adaptació de l’organització de la GUB a les necessitats reals del model de policia de proximitat (torns, horaris...).
 4. 4. 4. Mala coordinació amb el Cos de Mossos d’Esquadra •No hi ha uns clars criteris operatius en l’assignació dels serveis a la Sala Conjunta de Comandament. Hi ha un problema de coordinació en els comandaments policials i sobretot, polítics, de la seguretat a Barcelona. •L’Alcalde no lidera, no exerceix el seu paper de President de la Junta Local de Seguretat de Barcelona, que té com a missió: • Elaborar les polítiques i els plans de seguretat ciutadana i de prevenció del delicte, dins l’àmbit municipal. • Elaborar els programes de coordinació, col·laboració i cooperació de les forces i els cossos de seguretat que operin en la ciutat. • Intercanviar informació entre les diferents forces i cossos de seguretat per a un millor compliment de les funcions respectives. • Fer el seguiment i garantir l’execució de les decisions preses.
 5. 5. 5. Guàrdia Urbana, Policia Judicial, Justícia de Proximitat • Per que el govern municipal no ha sol·licitat al Ministeri de l’Interior acollir-se a l’acord marc que el febrer de 2007 entre el Ministeri i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies perquè la GUB pugui investigar casos de 14 tipus delictius menors que tant afecten a la seguretat de Barcelona? amb els que diàriament s’enfronten els agents de la GUB i que van entre d’altres dels furts, xarxes de venda ambulant, baralles, danys al mobiliari urbà. • Delictes com ara els furts, la venda ambulant, els desperfectes al mobiliari urbà i les baralles, podrie’n investigar-se des de la proximitat de la Guàrdia Urbana.
 6. 6. 5. Guàrdia Urbana, Policia Judicial, Justícia de Proximitat • Quan Barcelona disposi de la justicia de proximitat prevista a la carta municipal, caldrà que la GUB s’adapti a la nova situació, aprofitant l’oportunitat que dona l’article 29 de la Ley Orgánica 2/1986, de 13 marzo, de Fuerzas y Cuerpos de Seguridad: • Artículo 29. • 1.Las funciones de Policía Judicial que se mencionan en el artículo 126 de la Constitución serán ejercidas por las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado, a través de las Unidades que se regulan en el presente capítulo. • 2.Para el cumplimiento de dicha función tendrán carácter colaborador de las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado el personal de Policía de las Comunidades Autónomas y de las Corporaciones Locales. • La GUB té la capacitat i el deure d’augmentar la seva col·laboració amb la resta de cossos en matèria de policia judicial.
 7. 7. 1. Augmentarem la Plantilla de la Guàrdia Urbana Exigim arribar a la xifra de 3.200 efectius de la GUB i 4.000 efectius del CME per poder donar resposta a les necessitats de seguretat de la ciutadania de Barcelona.
 8. 8. 2. Millorarem la gestió dels recursos humans per garantir el model de policia de proximitat Revisió i actualització dels serveis extraordinaris. 2007 2008 2009 Total 434.900 474.815 475.296 Hores per dia h 1.191,51 h 1.300,86 h 1.302,18 Cost total € 6.932.184,21 € 7.531.600 € 7.857.467 Cost hora € 15,94 € 15,86 € 16,53 Cost dia € 18.992,29 € 20.634,52 21.527, 31 € Estudiar les possibilitats de millora de l’organització de la GUB per tal d’adaptar- la a les necessitats reals del model de policia de proximitat. Millorar l’execució i desenvolupament dels processos selectius i de promoció interna per cercar l’excel·lència en la direcció tècnic operativa del Cos de la GUB. Oferir als agents de la GUB la possibilitat de desenvolupar una autèntica carrera professional en el sí del cos de seguretat.
 9. 9. 3. Garantirem la coordinació entre els cossos i forces de seguretat a Barcelona Millorarem la coordinació i l’assignació de serveis per part de la Sala Conjunta de Comandament, sobretot pel que fa als quadres de comandament i a les prioritats polítiques dels cossos de seguretat.
 10. 10. 4. Reformes legislatives La GUB, policia judicial: Farem efectives les potencialitats que ofereix el Cos de la GUB sol·licitant l’exercici de la competència de policia judicial al Ministeri de l’Interior, sumant esforços per reduir i investigar els petits delictes que fan créixer la percepció d’inseguretat als barris de Barcelona. Abordarem la Carta Municipal en el capítol que preveu la creació d’una justícia de proximitat que farà encara més necessària encara la consideració de la GUB com a policia judicial.Seguirem treballant: La darrera modificació del Codi Penal (aprovada el juny d’aquest any 2010) contempla, a impuls de CiU un nou tractament més sever de la multireincidència. Les fites assolides, insuficients al nostre parer, són un instrument necessari que permetrà una major eficàcia en la lluita contra la petita delinqüència.
 11. 11. 5. Reforçarem el paper de la Junta Local de Seguretat L’Alcalde ha d’exercir el dret que li atorga la Junta Local de Seguretat, eina bàsica per a l’elaboració, coordinació, execució i seguiment de les polítiques i plans locals de seguretat a Barcelona.
 12. 12. 6. Prevenció, prevenció i més prevenció Farem de la prevenció en matèria de seguretat pública, un eix transversal en totes les nostres actuacions. Tant en l’espai públic, com en l’àmbit privat, amb col·laboració amb establiments, comerços, teixit empresarial, gremis, patronal, Prevenció en l’espai públic: farem una política activa de prevenció en matèria de seguretat en carrers, places, il·luminació, elements de mobiliari urbà... per tal que afavoreixin la percepció de seguretat dels veïns i veïnes i dificultin els furts i fets delictius. Prevenció en comerços, establiments i negocis: en estreta col·laboració amb el teixit econòmic i els gremis, oferirem serveis d’assessorament en matèria de seguretat, per tal d’informar, assessorar i implementar mecanismes de seguretat preventiva en els comerços, establiments i negocis de la ciutat, que tenen com a finalitat millorar les condicions de seguretat dels negocis i reduir el número de fets delictius que s’hi puguin cometre.

×